Ένα από τα πράγματα που έμαθε καθυστερημένα το ποδόσφαιρο από την πολιτική είναι το λόμπι. Μια ενέργεια που άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στις ομάδες, όσο άρχισαν να τονίζονται και να αναπτύσσονται τα οικονομικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη παρέμβασης των ομάδων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το πρώτο και μεγαλύτερο σε δύναμη ποδοσφαιρικό λόμπι στην Ευρώπη είναι η G-14, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες. Εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για το θεσμικό πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Το Lobbying, πρώτα απ’ όλα, ασχολείται με τη δημιουργία μιας, συγκεκριμένης εικόνας και κατόπιν με την προσπάθεια να πείσει -κυρίως εκείνους που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ή παίρνουν τις αποφάσεις- για την αλήθεια της εικόνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίληψη περί του lobbying είναι εκ διαμέτρου αντίθετη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αν και οι Βρετανοί βρίσκονται πολύ κοντά στις αμερικανικές απόψεις. Οι διαφορές αντιλήψεων για τον ρόλο, τα δικαιώματα και το καθεστώς λειτουργίας των λόμπι, είναι διαφορές που βασίζονται στην αντίληψη περί της ηθικής στη δημοκρατία και την πολιτική που υπάρχει στην Ευρώπη, σε σχέση με εκείνη της Αμερικής. Τα λόμπι γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν στο πλαίσιο του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 λομπίστες έχουν προσληφθεί από εταιρείες στις ΗΠΑ για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στους πολιτικούς κύκλους και την αμερικανική κυβέρνηση. Η δράση τους χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια επηρεασμού των αρχών μέσω της θεσμοθετημένης –στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα- «δωροδοκίας».

Οι πρώτοι λομπίστες εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1870. Περιφέρονταν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου «Ουίλαρντ» («λόμπι» σημαίνει «διάδρομος» στα αγγλικά), κοντά στο υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο, ελπίζοντας να πλησιάσουν τον υπουργό Οικονομικών, ακόμα και τον πρόεδρο, Οδυσσέα Γκραντ, ο οποίος πήγαινε εκεί για να καπνίσει το πούρο του. Την εποχή εκείνη η προεδρία των ΗΠΑ δεν είχε παρά μερικές δεκάδες υπαλλήλους. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 900 υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς, με τους οποίους συνομιλούν οι λομπίστες. Οσο για το Κογκρέσο, όταν το 2003 συζητήθηκε ο νόμος για την υγειονομική περίθαλψη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκαν 952 συνήγοροι της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των εταιρειών ιατρικής ασφάλισης για 435 βουλευτές. Οι λομπίστες είτε προσλαμβάνονται άμεσα από την εταιρεία που επιδιώκει να προωθήσει τα συμφέροντά της είτε εργάζονται για κάποια εταιρεία λόμπι, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει κάθε είδους συμφέροντα.

Οι λομπίστες επιδιώκουν αλλαγές σε νόμους ή πιστώσεις για τους πελάτες τους. Ανταποδίδουν τις χάρες, προσφέροντας στους βουλευτές ταξίδια, χρήματα για τις προεκλογικές εκστρατείες τους και άλλα τέτοια καλούδια. Τον Μάρτιο του 2005, 21.500 λομπίστες ήταν εγγεγραμμένοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι 15.000 λομπίστες εργάζονται στις Βρυξέλλες. Τα δύο τρίτα από αυτούς αντιπροσωπεύουν οικονομικά συμφέροντα. Ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στα 750 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Κύριος στόχος τους είναι το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στους βουλευτές, όπως κατάρτιση τεχνικών εκθέσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες στους ευρωβουλευτές για να μελετήσουν μια πρόταση. Τα κίνητρα των λόμπι, ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο φαίνονται. Μια τρανταχτή καταγγελία της δράσης των λόμπι είχε πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του 1998 μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας ο γάλλος γιατρός και ευρωβουλευτής Α. Καμπρόλ. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής, που ήταν εισηγητής μιας πρότασης-οδηγίας για την απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού, στην παρέμβασή του είχε παραδεχθεί ότι κάποιες από τις τροπολογίες που είχαν υποβληθεί προς ψηφοφορία αντανακλούσαν ευθέως τα συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών. Το ποδόσφαιρο, λοιπόν, αναγκασμένο πλέον να υπερασπίσει τα οικονομικά του συμφέροντα αντιγράφει την πολιτική και επενδύει στα λόμπι. Σήμερα, τουλάχιστον στις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, το λόμπι που είναι ενταγμένο στο τμήμα δημοσίων σχέσεων αποκτά μαζί με τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων

Με σύνθημα «Κλοτσιά στη φτώχεια, τον ρατσισμό και τις εξαρτήσεις», το περιοδικό «ΓΑΛΕΡΑ» έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Οι άστεγοι, άτομα εξαρτημένα από ψυχότροπες ουσίες και οι πρόσφυγες, είναι οι τρεις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας. Στόχος της είναι να αναδείξει τα προβλήματα, να προβάλλει το έργο φορέων που έχουν ως αντικείμενο την περίθαλψή τους και, εν τέλει, να ενισχύσει τον αγώνα για την επανένταξη συνανθρώπων μας, που η ζωή τούς πήγε αλλού. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η «ΓΑΛΕΡΑ» εξασφάλισε τη συμμετοχή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Κοπεγχάγη (29 Ιουλίου με 4 Αυγούστου).

Μέσα από τη μοναδική δυναμική που έχει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, τη συνεύρεση και συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, το «διπλό», τις πάσες, τις χαμένες ευκαιρίες, το γκολ, τον τελικό στόχο της συμμετοχής σε ένα «Παγκόσμιο Κύπελλο», αναδεικνύεται μια άλλη διάσταση της επιθυμίας για συμμετοχή, ενισχύεται η ανάγκη και ενθαρρύνεται η προσπάθεια για επανένταξη στη ζωή. Αποτελέσματα που προέκυψαν από τις μέχρι τώρα διοργανώσεις αποτελούν πολύτιμο οδηγό για τις προοπτικές που ανοίγει η όλη διαδικασία. Βασικός υποστηρικτής της Ελληνικής Ομάδας Αστέγων είναι το Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Η διοργάνωση βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι προπονήσεις ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου και θα γίνονται σταθερά κάθε Δευτέρα 13:00 με 15:00 στο γήπεδο του Ρουφ.

Προπονητές της Ελληνικής Ομάδας Αστέγων είναι ο Περικλής Παπαπαναγής, παλιός ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου, και ο Φάνης Μπούκας. Μέχρι στιγμής στις προπονήσεις έχουν συμμετάσχει πάνω από 35 παίκτες, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, Ελληνες άστεγοι και άτομα ενταγμένα σε προγράμματα απεξάρτησης. Στα μέσα Ιουνίου θα γίνει η επιλογή των 8 ατόμων που θα απαρτίσει την Ελληνική Ομάδα Αστέγων, που θα ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη. Μέχρι τότε οι προπονήσεις είναι ανοικτές για όλους. Σημειώστε ότι τρεις ομάδες έχουν συνεισφέρει αθλητικό υλικό στην ομάδα αστέγων, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Στους υποστηρικτές της ομάδας συμπεριλαμβάνονται η «SportDay» και ο SuperΣπορ FM.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube