Το σενάριο του «ήρωα με το ζόρι» υπάρχει σε δεκάδες παραλλαγές στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι η ιστορία κάποιου συνήθως συμπαθούς ανθρώπου που λόγω συμπτώσεων και καλών προθέσεων μπλέκεται σε μια σταυροφορία, στην οποία οι άλλοι τον έχουν για αρχηγό ενώ ο ίδιος δεν βλέπει την ώρα να τελειώνει. Η ποδοσφαιρική παραλλαγή του γνωστού σεναρίου παίζεται αυτή τη στιγμή, με πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο οποίος Ζαγοράκης φυσικά δεν διαψεύδει ότι προσπαθεί να σώσει τον ΠΑΟΚ, αλλά διαψεύδει μια εικόνα σωτήρα, επικεφαλής ενός ομίλου πανίσχυρων συνεργατών, που με τις καλύτερες των προθέσεων του δίνεται από ΠΑΟΚάρχες και ΠΑΟΚτσήδες. «Αυτό που θέλω να κάνω είναι να τακτοποιήσω κάπως το μαγαζί. Να βρούμε πόσα χρωστάμε, πού τα χρωστάμε, τι πρέπει να πληρωθεί άμεσα και τι μπορεί να διακανονιστεί και μετά να παραδώσω το μαγαζί σε κάποιον που θα έχει τα φόντα να το χρηματοδοτήσει και τη σοβαρότητα να το τρέξει», έλεγε χθες ο Ζαγοράκης σε φίλο του. Προσθέτοντας ότι εχθρός του είναι οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούνται από το όνομά του. «Μαζέψτε όποιον λέει ότι εγώ με τους συνεργάτες μου θα σώσω τον ΠΑΟΚ», επαναλάμβανε ο Ζαγοράκης, ο οποίος με τα χρόνια του στα γήπεδα έχει καταλάβει πόσο εύκολα η λατρεία του πλήθους μπορεί να μεταλλαχθεί σε μίσος, αν νιώσει τις προσδοκίες του να προδίδονται. Αντίθετα με τον Ντέμη Νικολαΐδη, που σύμφωνα με το απόφθεγμα μιας κυρίας της ανώτερης αστικής τάξης «ξέρει να γοητεύει τους ανθρώπους που έχουν χρήματα», ο Ζαγοράκης μπορούσε πριν παντρευτεί να γοητεύει μοντέλες. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες ενισχύουν την άποψη ότι Νικολαΐδης και Ζαγοράκης κινήθηκαν με διαφορετική νοοτροπία. Ηδη από το 2000 ο Ντέμης Νικολαΐδης με τον Κώστα Λουτσίδη και τον Γιώργο Κιντή συζητούσαν τι θα κάνουν με την ΑΕΚ στην περίπτωση που η ENIC αφήσει χάος. Αν οι οικονομικοί σύμβουλοι του «Ζαγόρ» είναι ο Πουρλιοτόπουλος και ο Βρύζας, το εγχείρημα είχε διαφορετικό χαρακτήρα. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση ο Ζαγοράκης να έχει αναλάβει την υποχρέωση να διαφυλάξει την ανωνυμία των επενδυτών. Γιατί στην περίπτωση που είναι μικροί, οι παλαιοπαράγοντες του ΠΑΟΚ θα έβγαιναν να τους ξεσκίσουν με κραυγές «αυτά τα μπατήρια θέλουν να κάνουν κουμάντο;» και αν είναι μεγάλοι θα έβγαιναν οι υπερασπιστές του δημόσιου χρήματος να πουν «τόσα λεφτά έχουν. Ηταν ανάγκη να ρίξουν το κράτος;».
Πάντως στους ζαγορολόγους η εντύπωση που επικρατεί είναι η πρώτη. Του γκρουπ των μικρών επενδυτών. Οτι ο ίδιος ζητάει από το κράτος και ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει ανθρώπους να τσοντάρουν λεφτά για την επόμενη μετά τη ρύθμιση μέρα. Και αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην προσπάθεια, είναι ότι τα οικονομικά κεφάλαια της προσπάθειας του Νικολαΐδη δεν μοιάζουν να υπάρχουν στην περίπτωση του Ζαγοράκη. Περισσότερο από τη ρύθμιση ο ΠΑΟΚ χρειάζεται σχέδιο από το στόμα κάποιου που η δουλειά του να του επιτρέπει να το εκπονήσει. Περισσότερο από ένα Νοτιά ή Γκούμα, η προσπάθεια του Ζαγοράκη χρειάζεται έναν Κούλη ή Κιντή. Κάθε άλλη προσπάθεια θα πνιγεί στο τέλμα του ερασιτεχνισμού.
Στην υπόθεση των μετοχών του Ηρακλή εγώ με το φτωχό μου το μυαλό τον πιστεύω τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ότι δεν έχει μετοχές στο όνομά του ή σε μέλος της οικογενείας του. Νομίζω όμως ότι στην έρευνα σε ποιον ανήκει ο Ηρακλής δίνεται μια ειλικρινής απάντηση σε ένα λάθος ερώτημα. Εάν κάποιος επαναδιατυπώσει την ερώτηση στον Μυτιληναίο ως ακολούθως: «Κύριε Ευάγγελε, έχετε κάποιας μορφής χρεόγραφα τα οποία φέρουν την ΠΑΕ Ηρακλής να χρωστάει στο πρόσωπό σας ή σε εταιρεία που εσείς ελέγχετε;», η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική.
Λέγεται ότι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για την αγορά του Ηρακλή ανακάλυψαν ότι η ΠΑΕ χρωστάει χρήματα στον Μυτιληναίο. Ο οποίος δεν έχει αντίρρηση σε οτιδήποτε εκτός από τη διαγραφή του χρέους, που κατά πάσα πιθανότητα για λογιστικούς λόγους δεν μπορεί να το διαγράψει. Σε αυτή όμως την περίπτωση κάθε μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηρακλής θα βρίσκεται λογιστικά έστω χρεωμένος. Μπορεί κάποιος τώρα να κατηγορήσει τον Μυτιληναίο ότι ήπιε το αίμα του Ηρακλή και δεν αφήνει να υπάρξει λύση; Φυσικά όχι.
Μέσα μπήκε ο Μυτιληναίος από την εμπλοκή του στο ποδόσφαιρο, όπως μέσα είχαν μπει η ENIC και η NetΜed από την εμπλοκή τους στην ΑΕΚ. Η οποία για να μπει στο 44 χρειάστηκε ο δικηγόρος του κράτους «να χάσει τον δρόμο του προς το δικαστήριο», για να μην ξεφτιλιστεί δεχόμενος τα «χρέη» σε ανύπαρκτες εταιρείες που έβαλαν την ΑΕΚ στη ρύθμιση.
«Money makes the world go around», που τραγούδαγε και ο μακαρίτης ο Joel Green στο Καμπαρέ, και ο νουνεχής πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Ανδρέας Ανατολιωτάκης, απειλεί ότι θα ζητήσει τον αποκλεισμό της ΠΑΕ από το επόμενο πρωτάθλημα, εάν ο Νικολαΐδης δεν του δώσει τα χρήματα που διεκδικεί από τα ποσοστά των εισιτηρίων. Τα οποία είναι δύο εκατομμύρια ευρώ από τα διαρκείας και όσα κόβονται στα γκισέ. Η ΠΑΕ απαντάει ότι θα δίνει το 10% από τα καθαρά έσοδα των εισιτηρίων, ο Ανατολιωτάκης δεν το δέχεται και λέει ότι πρέπει να πληρώνεται από τα ακαθάριστα έσοδα και στο σύνολο των διαρκείας και όχι όσων κόβονται στον αγώνα και το θέμα δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα.
Ακόμα και αν ο Ανατολιωτάκης έχει δίκιο, με τη συμπεριφορά του και τα λόγια του το χάνει. Προχθές ο Ανατολιωτάκης δήλωσε ότι για να χτίσει γήπεδο θα πρέπει να πάρει δάνειο με κρατική εγγύηση, όπως έγινε με τον ΠΑΟΚ πρόσφατα. Πλάκα στην πλάκα, αν αφαιρεθεί το ύψος του δανείου, που για τον ΠΑΟΚ ήταν δύο εκατομμύρια ευρώ αλλά για την Ερασιτεχνική ΑΕΚ θα πρέπει να είναι 70 εκατομμύρια, έχει τα ίδια δικαιώματα να ζητάει δάνειο όσο και ο ΠΑΟΚ, όσο και ο Ηρακλής, που διά στόματος Σπανουδάκη ζητούσε προχθές. Ελπίζω ότι με τη σαχλαμάρα που έκανε ο Γιώργος Ορφανός να αντιλήφθηκε τη δύναμη του δεδικασμένου. Το οποίο δεδικασμένο σε μια άλλη περίπτωση ταλαιπώρησε πέρυσι το ποδόσφαιρο της Σούπερ Λίγκας. Με την περίπτωση του βίντεο του Τσιρίλο. Εκανε ένσταση ο Χάρης Γρηγορίου για την αποβολή του Μπρούνο Τσιρίλο στο ματς με το Αιγάλεω και η δικαστίνα αποφάσισε ότι κακώς ο διαιτητής έκρινε πως ο Τσιρίλο έπρεπε να αποβληθεί, άρα δεν πρέπει και να τιμωρηθεί.
Η απόφαση πανηγυρίστηκε από την ΑΕΚ, αλλά όχι και από όσους καταλάβαιναν ότι άλλο η εξέταση του βίντεο σε φάσεις που ο διαιτητής δεν έχει δει και άλλο σε φάσεις που είδε και αποφάσισε, σωστά ή λάθος δεν έχει μεγάλη σημασία.
Πριν λοιπόν από μερικές ημέρες η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε ότι στην επόμενη σεζόν η εξέταση αποφάσεων του διαιτητή με το βίντεο καταργείται. Ετοιμάζουμε όμως την άλλη πρωτοτυπία. Τα play off στο τέλος του πρωταθλήματος. Μία ερώτηση. Ποιος είναι ο λόγος που καταργήθηκε το πρωτάθλημα των 18 ομάδων; Ο λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρεις 18 ισχυρές ομάδες. Ακόμα και ο αριθμός των 16 ομάδων είχε αμφισβητηθεί από τους Μητροπουλαίους, που το 2001- 02 διοργάνωσαν πρωτάθλημα 14 ομάδων. Εχετε σκεφθεί τη διαφορά ανάμεσα στη δεύτερη και την πέμπτη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα; Σχεδόν πάντα ο δεύτερος είναι ένας από τους τρεις μεγάλους των Αθηνών και σχεδόν πάντα ο πέμπτος είναι «η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν», που πάντα την επόμενη σεζόν μετατρέπεται σε δυσάρεστη απογοήτευση.
Στον ιππόδρομο έχουμε τη λογική του ισοζυγισμού, που το δυνατό άλογο επιβαρύνεται με περισσότερα κιλά για να υπάρχει ανταγωνισμός. Αν στα play off το δεύτερο άλογο ήταν το άτυχο καθαρόαιμο και το πέμπτο το τυχερό γαϊδούρι με τον ανάποδο ισοζυγισμό, ο δυνατός να μεταφέρει το αβαντάζ του, όχι δεν θα έχουμε ανταγωνισμό, αλλά μετά την τέταρτη από τις έξι αγωνιστικές η δυνατή ομάδα δεν θα υπάρχει λόγος να παίζει. Οσο για τη λογική ότι κάθε θέση θα έχει τη σημασία της, εφόσον η μία θα οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οι δύο στο ΟΥΕΦΑ και η τελευταία στο Ιντερτότο, είναι σωστό.
Δεν κρατιέμαι από την αγωνία να δω τα play off της επόμενης σεζόν, για να παρακολουθήσω τη γιγαντομαχία ΠΑΟΚ - ΟΦΗ και ποιος θα πάει ΟΥΕΦΑ και ποιος Ιντερτότο. Μαλιστα, θα πρέπει να το βάλουνε πριν από τη θλίψη που ονομάζεται All Star Game, για να δούμε τον Κοιλιάρα να αγωνίζεται εναντίον του Μπούσι. Σεβαστή η κονόμα και όντας άνθρωπος που έχει μείνει μέχρι και τρεις φορές χωρίς λεφτά ούτε για τσιγάρα, ποτέ δεν έκρινα συνάνθρωπό μου που κάνει αρπαχτή για να κονομήσει, αλλά ας το ξανασκεφτούνε λίγο το θέμα των play off.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαν τις γυναίκες των ναυτικών. Οσο λιγότερο τις βλέπουνε τόσο περισσότερο νομίζουν ότι τις αγαπάνε. Και για κάποια λεφτά από τα τηλεοπτικά δεν είναι ανάγκη να προσθέσουν ματς. Συνέχεια χρειάζεται το πρωτάθλημα, να μη διακόπτεται για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και τα λεφτά είμαι βέβαιος ότι θα τα βγάλει φέτος ο Κυριακός από τις χορηγίες.