Σε μια από τις πρώτες τους συζητήσεις, το καλοκαίρι του 2004, όταν ο Ντέμης Νικολαΐδης του πρότεινε να κρεμάσει πρόωρα τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και να αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή, ο Ιλια Ιβιτς είχε κληθεί από τον πρόεδρο της ΑΕΚ να περιγράψει όπως εκείνος ήθελε και φανταζόταν τα καθήκοντά του.
Ο Σέρβος παλαίμαχος διεθνής επιθετικός είχε από τότε στο μυαλό του το μοντέλο που έκρινε ότι του πάει και μπορεί να υπηρετήσει επιτυχημένα, το οποίο μάλιστα τον ενθουσίαζε για δύο λόγους: του έδινε πολύ μεγάλα δημιουργικά περιθώρια και το θεωρούσε ιδανικό για μια ελληνική ομάδα, της οποίας ο πρόεδρος δεν θέλει να ασχολείται πολύ με τη ζωή και τις ανάγκες του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Αν ο Σωκράτης και ο Πέτρος Κόκκαλης του έχουν κάνει ανάλογη συζήτηση και του έχουν ζητήσει να περιγράψει τον ιδανικό τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος με τον ίδιο στη θέση του διευθυντή, είναι βέβαιο ότι ο Ιβιτς έχει παρουσιάσει στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού μια εξελιγμένη έκδοση του μοντέλου που είχε σφηνωθεί στο μυαλό του ως ιδανικό από το καλοκαίρι του 2004. Αν θα τον αφήσουν να το δημιουργήσει; Απαντήσεις από σήμερα, επί της οθόνης...
Αφεντικό
Ο Ιβιτς θεωρεί ότι ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να είναι το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο άνθρωπος που θα συνομιλεί και θα ελέγχει τον προπονητή της ομάδας. Αυτός που θα συναντά τον κόουτς πριν και ύστερα από τα παιχνίδια, με αντικείμενο συζήτησης οτιδήποτε προβληματίζει τον προπονητή: από τα καθημερινά προβλήματα μέχρι τα τεχνικά διλήμματα και τις σκέψεις για το αγωνιστικό μοντέλο της ομάδας.
Ο τεχνικός διευθυντής είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να σχηματίσει το ρόστερ, που κάνει τις επιλογές από εξωτερικό και Ελλάδα, σε συνεννόηση αλλά όχι καθ' υπόδειξη του προπονητή. Στην εξελιγμένη μορφή του μοντέλου που είχε ανέκαθεν κατά νου ο Ιβιτς, ο τεχνικός διευθυντής είναι αυτός που μυεί τον προπονητή στην αγωνιστική φιλοσοφία του συλλόγου και του ζητεί να την υπηρετήσει. Αυτός δηλαδή που επιλέγει ακόμα και τη διάταξη που κρίνει ότι ταιριάζει στην ομάδα με βάση τις επιδιώξεις, τις φιλοδοξίες και το δυναμικό που διαθέτει.
Αποδυτήρια
Ενα από τα βασικά σημεία διαφωνίας που είχαν με τον Νικολαΐδη ήταν αυτό που αφορούσε την παρουσία του στα αποδυτήρια, στην καθημερινή ζωή της ομάδας. Ο Ιβιτς είχε την άποψη ότι ο τεχνικός διευθυντής έπρεπε να βρίσκεται συχνά πυκνά εκεί. Για να μιλά με τους ποδοσφαιριστές, να κάνει συζητήσεις και να αναπτύσσει προβληματισμούς σχετικά με την ατομική και ομαδική απόδοση, να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους, να πιάνει στον αέρα το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ομάδας και να προλαβαίνει δυσάρεστες καταστάσεις προτού αυτές δημιουργηθούν. Ο Ιβιτς θεωρούσε ότι αυτό τον ρόλο έπρεπε να τον παίζει και για να υπηρετεί το συμφέρον της διοίκησης του συλλόγου, ως ο μοναδικός εκπρόσωπός της. Στη λογική ότι «οι προπονητές αλλάζουν, ο τεχνικός διευθυντής είναι που μένει για να εγγυάται ότι θα υπάρχει μια συνέχεια στον σύλλογο, δίχως αλλαγή φιλοσοφίας, που θα οδηγεί σε σταθερή και επιτυχημένη πορεία».
Ο Φερνάντο Σάντος δεν ήθελε κανέναν στα αποδυτήρια, δεν ήθελε ούτε να μπει στη διαδικασία να συζητά με τον τεχνικό διευθυντή και έτσι οι σκέψεις και η δράση του Ιβιτς ήταν «ευνουχισμένες» σε σχέση με αυτό που εκείνος ήθελε να κάνει στην ΑΕΚ. Η κατάσταση δεν άλλαξε με τον Σέρα Φερέρ, με συνέπεια ο τότε τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ να μη λειτουργήσει ποτέ όπως εκείνος θεωρούσε ιδανικά. Αν του το επιτρέψουν, ο Ιβιτς θα επιδιώξει να «εγκατασταθεί» στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και μάλιστα να είναι μόνο αυτός που θα βρίσκεται εκεί ως εκπρόσωπος της διοίκησης, εκτός φυσικά από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, όποτε αυτοί κρίνουν ότι πρέπει να περάσουν μια βόλτα από του Ρέντη.
Ο Ιβιτς είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να επιλέξει εκείνος ή τουλάχιστον να έχει συμμετοχή στην επιλογή του προπονητή του Ολυμπιακού, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα συνεργαστεί με κάποιον που πληροί τις προδιαγραφές που εκείνος και ο πρόεδρος θα έχουν θέσει εκ των προτέρων. Στον Ολυμπιακό, όμως, βρίσκει σε πρώτη φάση στον πάγκο τον Τάκη Λεμονή.
Μεταγραφές
Στο κομμάτι που καίει σήμερα τους φίλους του Ολυμπιακού, ο Ιλια Ιβιτς ακολουθεί ένα μοντέλο που ταιριάζει περισσότερο στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ από όσο ταίριαζε στην ΑΕΚ. Ενεργοποιεί ένα δίκτυο από ατζέντηδες και παράγοντες ομάδων από όλον τον κόσμο και δέχεται «tips» για παίκτες που είτε μένουν ελεύθεροι είτε επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον. Ωστε να κινείται για έτοιμους παίκτες. Αν δεν ταξιδέψει ο ίδιος για να παρακολουθήσει έναν παίκτη, θα εμπιστευθεί το ταξίδι σε έναν από τους συνεργάτες του τμήματος σκάουτινγκ, του οποίου προΐσταται. Και θα κάνει εκείνος τις διαπραγματεύσεις. Στην ΑΕΚ αρχικά τα έθετε όλα υπόψη του Νικολαΐδη, αλλά στην πορεία έφτασε να κλείνει μόνος τις δουλειές, διότι γνώριζε εκ των προτέρων το ύψος του διαθέσιμου μπάτζετ. Αν το θέλει, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα πάψει να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και θα φτάσει ο καιρός που θα μαθαίνει μόνο ποιος αποκτήθηκε και πόσο κόστισε.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ιβιτς σε αυτόν τον τομέα είναι ότι πλέον ξέρει καλά πολλούς ατζέντηδες, τους οποίους έχει μάθει «απ' την καλή και την ανάποδη». Και έχει χτίσει σχέσεις καλής επικοινωνίας με αρκετούς παράγοντες ευρωπαϊκών ομάδων. Μολονότι έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο, που στις μεταγραφές είναι υπερπολύτιμος, ο Ιβιτς μπορεί ακόμα και τώρα να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη άνεση και ταχύτητα στα μεταγραφικά σε σχέση με τον Ολυμπιακό του τελευταίου μήνα.
Νοοτροπία
Τα καθήκοντά του δεν έχουν περιγραφεί δημοσίως, άλλωστε τυπικά δεν είχε προσληφθεί μέχρι χθες το βράδυ. Δεδομένου πάντως ότι έφυγε από την ΑΕΚ επειδή δεν ήθελε να λειτουργεί διεκπεραιωτικά, για να το αποφασίζει να πάει στον Ολυμπιακό σημαίνει ότι ο Ιλια Ιβιτς θα έχει ήδη ακούσει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού να του αναθέτουν τις περισσότερες από τις παραπάνω αρμοδιότητες. Ενας τύπος με τις φιλοδοξίες του Ιβιτς, τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία του νικητή, τη διάθεση να δουλεύει πολλές ώρες είναι βέβαιο ότι θα περάσει την πόρτα των γραφείων της πλατείας Αλεξάνδρας στον Πειραιά με διάθεση να βάλει τον Ολυμπιακό σε άλλο mode λειτουργίας, ώστε να πλησιάσει ο σύλλογος το μοντέλο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως τουλάχιστον το έχει αντιληφθεί ο Ιβιτς.
Αν θα τα καταφέρει; Επειδή δεν είναι μάγος θα χρειαστεί πρώτα απ' όλα εμπιστοσύνη και υπομονή. Επειδή δεν το έχει ξανακάνει, δεν υπάρχει «εγγύηση». Πολλά από τα δείγματα της δουλειάς του στην ΑΕΚ, πάντως, οδηγούν στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς ικανός να φτιάξει σωστά ένα μοντέλο ομάδας που θα λειτουργεί με τεχνικό διευθυντή-αφεντικό, αυτός λέγεται Ιλια Ιβιτς.