Η Ερασιτεχνική και η ΠΑΕ δεν έχουν ακόμα επιχειρήσει τη συγγραφή της ιστορίας του σωματείου, με συνέπεια να παρουσιάζονται τέσσερις διαφορετικές γενέθλιες ημερομηνίες. Τα ντοκουμέντα ορίζουν ως πιο πιθανή γενέθλια ημερομηνία τη σημερινή

Στη διάρκεια της 83χρονης ζωής της «Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινουπόλεως» δεν υπήρξε διοίκηση της Ερασιτεχνικής ή –αργότερα– της ΠΑΕ ΑΕΚ που να επιχείρησε να καταγράψει την ιστορία του συλλόγου. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες ιδιωτών να γράψουν την ιστορία του σωματείου, που ιδρύθηκε το 1924, ήσαν αρκετές. Ορισμένες από αυτές ήταν αξιόλογες. Ουδέποτε, όμως, εμφανίστηκαν ντοκουμέντα που να προσδιορίζουν χρονικά με απόλυτη ακρίβεια την ημερομηνία ίδρυσης της ΑΕΚ. Η σημερινή είναι μια από τις υποψήφιες γενέθλιες ημερομηνίες. Πριν από 83 χρόνια έλαβε χώρα η πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου, από την οποία προέκυψε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο.
Η Παρασκευή 30ή Μαΐου 1924 είναι η πρώτη –τεκμηριωμένα-υποψήφια ημέρα της γέννησης της ΑΕΚ. Διότι αυτή η ημερομηνία καταγράφεται στο καταστατικό του σωματείου ως ημέρα της πρώτης γενικής συνέλευσης του σωματείου.
Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ως ημερομηνία ίδρυσης της ΑΕΚ η 13η Απριλίου 1924, δίχως όμως να συνοδεύεται από ντοκουμέντα ή μαρτυρίες που να τεκμηριώνουν αυτόν τον προσδιορισμό. Η νυν διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ υιοθέτησε την παραπάνω ημερομηνία και στις 13 του περασμένου Απριλίου εξέδωσε πανηγυρική γενέθλια ανακοίνωση. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτόν τον χρονικό προσδιορισμό της γέννησης της ΑΕΚ.
Στην πιο αξιόλογη ίσως μέχρι σήμερα προσπάθεια για τη συγγραφή της ιστορίας ίδρυσης της ΑΕΚ, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2002 από τις εκδόσεις «ΚΑΛΑΥΡΙΑ» («ΑΕΚ – κλασσικός αθλητισμός»), ο Σωτήρης Νοτάρης (δικηγόρος, αθλητής στίβου της ΑΕΚ), ο οποίος ανέτρεξε στη βιβλιογραφία της εποχής της ίδρυσης της «Ενωσης» (26 βιβλία, 22 βιβλία – πηγές άντλησης πληροφοριών και 66 συνεντεύξεις με πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και μέλη της ομάδας ανθρώπων που ίδρυσαν την ΑΕΚ) κατέγραψε ότι «στις αρχές Μαΐου 1924 ωρίμασε στις σκέψεις των πέντε συνδημιουργών της ΑΕΚ η ιδέα ίδρυσής του».

Οι ιστορικοί συμφωνούν για τον τόπο ίδρυσης της ΑΕΚ, το πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών «Ιωνά και Δημόπουλου» στον αριθμό 30 της οδού Πατησίων (ήταν το πρώτο κατάστημα αθλητικών ειδών στην Ελλάδα).
Η τρίτη ημερομηνία που εκτιμήθηκε ως πιθανή γενέθλια είναι η 2α Ιουλίου 1924, επειδή εκείνη την ημέρα οι συνδημιουργοί της ΑΕΚ κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση αναγνώρισης του σωματείου. Και η τέταρτη υποψήφια γενέθλια ημερομηνία είναι η 18η Σεπτεμβρίου 1924, ημέρα έκδοσης της απόφασης αναγνώρισης του σωματείου από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το πρώτο καταστατικό του σωματείου συγγράφηκε μετά την 30ή Μαΐου 1924 και πριν από τη 2α Ιουλίου 1924 στην πρώτη στέγη του συλλόγου, εκεί που είχε λάβει χώρα και η πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση. Στα γραφεία της ΧΑΝ, στον οδό Μητροπόλεως, τα οποία παραχώρησε στην ΑΕΚ ο καθηγητής του Αθηναϊκού Κολεγίου Νικηφόρος Ελεόπουλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΑΕΚ.

Οι ιδρυτές

Πέντε νεαροί Κωνσταντινουπολίτες, ηλικίας 25-30 ετών, ήταν αυτοί που συνέλαβαν το 1924 στην Αθήνα την ιδέα της δημιουργίας ενός σωματείου, το οποίο με τη μορφή «Ενωσης» θα συγκέντρωνε στους κόλπους του όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού της Πόλης, που είχαν ξεριζωθεί μετά την καταστροφή του '22.

Δύο αθλητές στίβου, ο Αιμίλιος Ιωνάς και ο Μενέλαος Ιωνάς, δρομείς ημιαντοχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαθυρρύακος, δύο ποδοσφαιριστές του Πέρα Κλουμπ, ο Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Στέφανος Κεχαγιάς, και ο Κώστας Δημόπουλος (δρομέας, καλαθοσφαιριστής και ποδοσφαιριστής) ήταν οι πέντε συνιδρυτές της ΑΕΚ.

Οι πρώτοι συμπαραστάτες της 5άδας των ιδρυτών ήταν ο Μενέλαος Καροτσιέρης (πρωταθλητής στον στίβο, την πάλη και την άρση βαρών, ηγετικό στέλεχος του Προσκοπισμού στην Πόλη), ο Τιμολέων Τάγαρης (επιχειρηματίας, παράγοντας αθλητικών σωματείων), ο Νικηφόρος Ελεόπουλος (καθηγητής του Αθηναϊκού Κολλεγίου και συγγραφέας) και ο Κωνσταντίνος Σπανούδης.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο ήταν 5μελές: Σπανούδης (πρόεδρος), Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Δημόπουλος (γεν. γραμματέας), Καροτσιέρης (σύμβουλος), Ιερεμιάδης (σύμβουλος).

Το όνομα

Το «ΑΕΚ Αθηνών» που οδήγησε στο AEK Athens, όπως αναφέρεται διεθνώς η ΑΕΚ, οφείλεται στην ανάγκη διάκρισης της ΑΕΚ από τις περισσότερες από δέκα παρόμοιες αθλητικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Καβάλα, Κομοτηνή, Τρίπολη κ.ά.) και είχαν τα ίδια αρχικά.

Το έμβλημα

Επελέγη ο δικέφαλος αετός, που κοιτάζει προς την Ανατολή και τη Δύση. Το οικόσημο της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών, το σύμβολο των τελευταίων χρόνων του Βυζαντίου, το έμβλημα του Πατριαρχείου και της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Η επιλογή έγινε για να παραπέμπει το έμβλημα, όπως και τα χρώματα (μαύρο-κίτρινο) στις ρίζες του σωματείου.

Ο πρώτος πρόεδρος Κωνσταντίνος Σπανούδης

Ενα από τα λαμπρά μέλη της κοινωνίας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ηρθε στην Ελλάδα το '22 ως επικηρυγμένος εχθρός των Τούρκων. Υπουργός στην τρίτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, δημοσιογράφος, μαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» της Κωνσταντινούπολης, της πιο προοδευτικής εφημερίδας της Πόλης. Το σπίτι του στην Πόλη περιγράφεται ως ένα αυθεντικό πνευματικό κέντρο. Παρέμεινε στη θέση του προέδρου για οκτώ χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης πέθανε στις 24 Απριλίου 1941 σε ηλικία 70 ετών, τρεις ημέρες πριν από την επίσημη παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς. Ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος, διότι δεν ήταν ασθενής. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν «αυτό δεν θα μπορέσω να το αντέξω».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube