H ιστορία με τον ντοπέ παίκτη που το πρώτο δείγμα του βρέθηκε θετικό μετά τον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα δικαιοσύνης. Το πώς η ΕΠΟ κοστολογεί τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πιάνονται ντοπέ. Πριν από μερικούς μήνες ο τερματοφύλακας της Θήβας είχε πιαστεί να έχει κάνει χρήση μαριχουάνας.
Ο παίκτης τιμωρήθηκε από την ΕΠΟ και εκδιώχθηκε από την ομάδα. Το ίδιο έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλους Ελληνες ή Αλβανούς παίκτες που βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας (στα ελληνικά φούντας).
Απαντες τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Την ίδια ευαισθησία όμως στο ντόπινγκ δεν δείχνει η ΕΠΟ όταν πρόκειται για υποθέσεις χρήσης αναβολικών. Στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες από παίκτες του Πανηλειακού και από τον Βασίλη Λάκη της ΑΕΚ όταν γυμναστής της ομάδας ήταν ο Χρήστος Τζέκος, αλλά η ΕΠΟ πάντα έδειχνε μια απροθυμία να ασχοληθεί με περιπτώσεις που «έκαναν τζιζ». Επίσης, η ΕΠΟ φρόντισε να έχει μία από τις ηπιότερες νομοθεσίες σε περιπτώσεις ανεύρεσης αυξημένης τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα, όταν ο Ζήσης Βρύζας και ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχαν βρεθεί να έχουν ξεπεράσει το όριο, να ακολουθηθεί διαφορετική μέθοδος εξέτασης από εκείνη που ακολουθείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Σπυρόπουλος βέβαια τιμωρήθηκε, αλλά οι δείκτες ήταν πολύ υψηλοί και, ακόμα και έτσι, η τιμωρία έπειτα από ένσταση μειώθηκε στο μισό. Εχει ενδιαφέρον λοιπόν πώς η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει το κρούσμα ντόπινγκ που σύμφωνα με δημοσίευμα του «Derby» βρέθηκε στον έλεγχο μετά τον τελικό. Το ότι η είδηση δημοσιεύθηκε στο «Derby» και ότι η διαρροή ευνοεί τον Παναθηναϊκό κάνει σαφές σε ποια ομάδα ανήκε ο παίκτης. Το θέμα όμως είναι η ουσία με την οποία λέγεται ότι είχε ντοπαριστεί ο παίκτης.
Η κοκαΐνη είναι μια χαρά για διασκέδαση, αλλά προσφέρει ελάχιστα σε έναν αθλητή σε σχέση με τον κίνδυνο και τη δυσκολία εξεύρεσής της. Δεν είναι συμπτωματικό ότι άπειροι αθλητές έχουν κατηγορηθεί για χρήση, που εκτός των άλλων αυξάνει τις σεξουαλικές αποδόσεις, αλλά ποτέ γυμναστής ομάδας δεν έχει κατηγορηθεί ότι παρείχε «οργανωμένα» κοκαΐνη στους αθλητές του. Η μειωμένη απόδοση της κοκαΐνης για αθλητικούς σκοπούς είναι και ο λόγος που η συντηρητική σε κοινωνικά ήθη αλλά ελευθέρια σε αθλητικά ελληνική αθλητική ηγεσία δεν ασχολείται με το να την καλύψει.
Τα αναβολικά είναι αυτά που δίνουν επιδόσεις και κύπελλα που φέρνουν τα κρατικά λεφτά και τους χορηγούς και όχι η κοκαΐνη, που, όπως έλεγε παράγοντας της ομάδας του παίκτη που βρίσκεται στην επικαιρότητα: «Δεν έχουμε ιδέα γιατί την πήρε, αν την πήρε. Μπορεί για να πηδήξει κανένα ξέκωλο».
Στο μεταξύ, στον Παναθηναϊκό μεταγραφικά κινούνται με μυστικότητα που πλησιάζει τη μυστικοπάθεια και στον Ολυμπιακό με εξωστρέφεια που πλησιάζει την προπαγάνδα. Γιατί ενώ στον Παναθηναϊκό, παρά το ότι ο Πεσέιρο δεν ξεσηκώνει θύελλες ενθουσιασμού, δεν έχουν υποκύψει στον πειρασμό να αφήσουν να διαρρέουν ονόματα παικτών για μεταγραφές, στον Ολυμπιακό μετά τον Ριβάλντο δεν θα είχαν πρόβλημα να ανακοινώνουν τους στόχους, φτάνει να ασχολείται ο κόσμος με οτιδήποτε άλλο εκτός του Βραζιλιάνου.
Για τον οποίο η Puma εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ούτε λόγο ούτε ρόλο έχει στη μεταγραφή του Ριβάλντο». Νομίζω ότι έχει και λόγο και ρόλο. Ως προς τον ρόλο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Γλου δεν είχε δηλώσει ότι έκανε προσπάθεια για να μείνει ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό; Επίσης, λόγο έχει παρά το ότι ο Γλου λέει σε γνωστούς του και ακούγεται πιστευτό ότι για τις δέκα χιλιάδες φανέλες που θα πουλήσει ο Ριβάλντο με τη φανέλα της ΑΕΚ δεν αξίζει να χρεωθεί τη φυγή του από τον Ολυμπιακό.
Οσο για την ΑΕΚ, είναι η μόνη που κινείται με συνέπεια. Γράφτηκε ότι στα πιτσιρίκια του Φερέρ προστίθεται και ο 31χρονος Θανάσης Κωστούλας, που αν δεν παίζει ο Παπασταθόπουλος και προστεθεί δίπλα στους Αρουαμπαρένα, Δέλλα και Γεωργέα συναγωνίζεται σε μέσο όρο ηλικία τη θρυλική τετράδα Ζεβλάκοφ, Σέζαρ, Ανατολάκης (Αντζας) και Ντομί του Ολυμπιακού. Σε περίπτωση που στην ΑΕΚ μείνει ο Εμερσον και αποκτηθεί ο Ριβάλντο, μαζί με τους Λάκη και Ζήκο μπροστά τους και τον Λυμπερόπουλο κάνουν μακράν τα πιο ηλικιωμένα χαφ που έπαιξαν ποτέ μαζί στην Α' Εθνική. Κακό; Οχι απαραίτητα, αλλά απογοητευτικό αν κάποιος αναλογιστεί ότι έπειτα από τρία χρόνια προπαγάνδας για μια ομάδα που χτίζεται από πιτσιρικάδες με μεγάλο ταλέντο καταλήγει να γίνει μια απομίμηση της Μίλαν των τελευταίων ετών, όχι όμως επειδή οι παίκτες γέρασαν παίζοντας με την ίδια φανέλα, αλλά επειδή αυτοί που έρχονται έχουν τα χρονάκια τους.