Όταν στήνεσαι να παρακολουθήσεις αγώνες για την φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι αντί για μπάλα βλέπεις ένα… «σόου» ανίκανων και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερτιμημένων διαιτητών, τότε, όπως και να έχει βρε αδερφέ, σου χαλάει η διάθεση. Και μην ακούσω κανέναν να λέει… «έλα μωρέ τώρα, 4-1 και 3-1 τελείωσαν τα ματσάκια. Πολλά με λίγα δηλαδή». Οι διαφορές των ομάδων σε τέτοιο υψηλό επίπεδο είναι μικρές και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να μετρήσει.
Όταν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όλα λειτουργούν με υποδειγματική ακρίβεια και έμφαση στη λεπτομέρεια, από την διατροφή των ποδοσφαιριστών μέχρι τη στολή που φορούν στα παιχνίδια, είναι αστείο να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων. Διαιτητών δηλαδή, που διαμορφώνουν αποτελέσματα. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη. Στους Άγγλους δεν δόθηκε, στην πραγματικότητα, ποτέ η ευκαιρία να κάνουν μια μεγαλειώδη ανατροπή κόντρα στη Γερμανία και στο «μικρό» Μεξικό η δυνατότητα να διεκδικήσει καν την πρόκριση από την Αργεντινή.
Όποιος από εδώ και πέρα εξακολουθεί να αρνείται την βοήθεια της τεχνολογίας ή τέλος πάντων οποιασδήποτε μορφής βοήθεια για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών απλώς είναι εκτός πραγματικότητας. Το θέμα ασφαλώς και δεν είναι αν είναι πράγματι καλός διαιτητής ή όχι ο Ροσέτι. Έτσι κι αλλιώς για μένα είναι ένας μετριότατος ρέφερι και εξαιρετικός δημοσιοσχεσίτης και το μόνο θετικό που κουβαλάει στις πλάτες του είναι ότι κάποια στιγμή ο Λουτσιάνο Μότζι, σε μία από τις «κρυφές» τηλεφωνικές συνομιλίες του στο σκάνδαλο Calciopoli, τον χαρακτήρισε… «αντικειμενικό». Kαι η αλήθεια είναι πως γνωρίζω πολλούς «αντικειμενικούς», που όμως δεν έγιναν κατ’ ανάγκη διαιτητές…
Πέρα από την πλάκα πάντως, ένας διαιτητής που ανεξαρτήτως της ανεπάρκειας του βοηθού, δεν καταφέρνει να δει μόνος του μία τέτοια περίπτωση οφσάιντ σε μία αργή στην εξέλιξη της φάση, μ’ έναν επιθετικό που δεν καλύπτεται, όχι από δύο όπως επιβάλλεται, αλλά ούτε από έναν και με τον τερματοφύλακα μακριά από την εστία του, γεγονός που όπως και να έχει σου δημιουργεί υποψίες, ε, τότε… απλώς δεν μπορεί το παλικάρι, που λέει και ο Άγγελος Αναστασιάδης. Δώστε του όμως τουλάχιστον την δυνατότητα να μπορέσει… Αντί να «φάει» λοιπόν δύο λεπτά συζητώντας με τον βοηθό (σ.σ. τι να έλεγαν άραγε τόση ώρα…;) για να αποφασίσουν αν μετράει το γκολ του Τέβες, θα μπορούσε απλώς να συμβουλευθεί τον τέταρτο, που έχοντας εξετάσει ήδη το βίντεο σε μόνιτορ δίπλα του, θα του έλεγε τι πραγματικά είχε συμβεί. Απλά πράγματα…
Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση της Αγγλίας στο γκολ του Λάμπαρντ που δεν μέτρησε ποτέ. Άλλωστε, πόσες φορές θα παραστεί ανάγκη για να χρησιμοποιηθεί το βίντεο σ’ έναν αγώνα προκειμένου να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ροή του; Με την λεπτομερή ανάλυση πλέον των αγώνων από τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαιτητές εμφανίζονται πολλές φορές στο κοινό περίπου σαν ηλίθιοι. Είναι δυνατόν το 2010 η τεχνολογία να είναι χρήσιμη και απαραίτητη για το τένις και το ράγκμπι, αλλά όχι για το ποδόσφαιρο; Είναι δυνατόν να συζητούσαν το 1966 για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή και να κάνουμε την ίδια κουβέντα 44 χρόνια αργότερα;
Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ να χρησιμοποιήσει επιπλέον διαιτητές πίσω από τις εστίες στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ ήταν επιβεβλημένη και αποδείχθηκε πετυχημένη, σώζοντας καταστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά από μόνη της δεν φαίνεται να αρκεί.
Αν η τεχνολογία μείνει ξανά «έξω» και μετά το παγκόσμιο Κύπελλο με την αστεία δικαιολογία του υπερβολικού κόστους χρησιμοποίησης της σε τόσες πολλές μικρές κατηγορίες ανά τον κόσμο, (σ.σ…. λες και είναι απαραίτητο να υπάρχει βίντεο στην Α' Αθηνών) τότε θα εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε φαινόμενα διαμόρφωσης αποτελεσμάτων από διαιτητές, που σε βάθος χρόνου θα δυσκολεύονται έτσι κι αλλιώς να παρακολουθήσουν τον ολοένα αυξανόμενο ρυθμό των αγώνων. Έτσι θα εξακολουθεί η ΟΥΕΦΑ να προσπαθεί να εξηγήσει στον Ντάμιεν Νταφ και τον Ρόμπι Κιν γιατί έμειναν έξω από το Παγκόσμιο Κύπελλο από ένα χέρι του Ανρί και θα συνεχίσει ο Μαραντόνα να… υπερηφανεύεται για το «χέρι του Θεού»… Αν αυτή είναι η ιστορία του ποδοσφαίρου, τότε φοβάμαι πως πολλοί θα είναι αυτοί που κάποια στιγμή θα θελήσουν να αλλάξουν βιβλίο…