Η σημασία των αριθμών στο ποδόσφαιρο, αγαπητέ αναγνώστη, είναι ανεκτίμητη. Δυστυχώς στην Ελλάδα αργήσαμε λίγο να καταλάβουμε ότι η στατιστική είναι το αλατοπίπερο του αθλήματος, έστω και καθυστερημένα, όμως, αρχίζουμε σιγά σιγά να βλέπουμε το φως των αριθμών το αληθινό.
Με το χέρι στην καρδιά, δεν θα ένιωθες πιο γεμάτος αν στις αθλητικές εκπομπές αντί για φάσεις των αγώνων έβλεπες κάρτες με τα στατιστικά τους στοιχεία, συνοδευόμενα από πλήρη ανάλυσή τους; Εγώ και μόνο στη σκέψη φουντώνω...
(Στην «Αθλητική Κυριακή», πάντως, ο διορατικός Πουρουπουπού έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό τις βουλές των τηλεθεατών, γι' αυτό η διδαχή του Γαλάνη διαρκεί περισσότερο από τα στιγμιότυπα του ματς. Αν όλα πάνε καλά του χρόνου, οι φάσεις θα εκλείψουν και θα μείνει μόνο ο Κώστας.)
Αντιλαμβάνομαι την επιθυμία της κοινής γνώμης για στροφή στην ποιότητα και την αριθμολαγνεία, γι' αυτό δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω τη σταυροφορία που ξεκίνησε από την Τρίτη ο φίλος μου ο Μπραουδάκης στο «Goal» υπέρ της ανάδειξης της χρησιμότητας της στατιστικής στο ποδόσφαιρο. Πολύ με συγκίνησε το παλιόπαιδο…
Ο «Μπραού» μου αρχικά στάθηκε στη σημασία της «Κατάταξης Πολυτιμότητας», γνωστότερης και ως Evaluation index:
«Η κατάταξη πολυτιμότητας (evaluation index, που μπορείτε να την παρακολουθείτε αναλυτικότατα στο galanissportsdata.com) απαντά λίγο πιο αναλυτικά στο μέσω ποίων ο Παναθηναϊκός άντεξε σε αυτό το κυνήγι με τον Ολυμπιακό, αλλά και γιατί ο Ολυμπιακός βρέθηκε έστω και με ελάχιστη διαφορά πίσω».
Για να εκτιμήσεις, φίλε αναγνώστη, την αξία της evaluation index πρέπει να σε ενημερώσω ότι είναι κάτι σαν εφαρμογή της θεωρίας του Δαρβίνου στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να αποδείξει, για παράδειγμα, ότι ο Καντέ σε λίγα χρόνια θα γίνει δεινόσαυρος, ο Ντομί ιπποπόταμος, ο Μαϊστόροβιτς ιαγουάρος κ.λπ. Πρόκειται για σπουδαίο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας…
Ο «Μπραού», μάλιστα, αφού επεξεργάστηκε τα πορίσματά της, κατάφερε να βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:
«Οι πράσινοι κοντολογίς στηρίζονται στην ανά περίπτωση αποδοτικότητα των Σισέ (1ος), Νίνη (2ος) Κατσουράνη (3ος) και Καραγκούνη (5ος), όταν ενδιάμεσά τους παρεμβάλλεται μόνο ο Ντουντού για τον Ολυμπιακό. Στην κατάταξη παρακάτω βρίσκουμε και τους Μαρέσκα (10ος), Ζαϊρί (12ος) και Μήτρογλου (21ος), αλλά εμφανέστατα οι χαμηλότερες θέσεις τους έδωσαν τελικά το μικρό πράσινο προβάδισμα».
Οπως ήταν φυσικό, η μαγεία των αριθμών ξετρέλανε τους αναγνώστες του Βαγγέλη, οι οποίοι του ζήτησαν επιτακτικά –για να κάνουν καλά Χριστούγεννα μάλλον– άλλη μία μερίδα στατιστικής (ελαφρώς πιο αναλυτική και με περισσότερα νούμερα αυτή τη φορά). Το αποκάλυψε ο «Μπραού» στο άρθρο της Τετάρτης:
«Φαίνεται ότι το κομμάτι (σ.σ.: της Τρίτης) κίνησε το ενδιαφέρον αρκετών, αφού με mail με ρωτάτε και για άλλες ομάδες, όπως π.χ. τον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα Τρίπολης, που ακολουθούν στη βαθμολογία τους δύο "αιώνιους αντιπάλους"».
Ο καλός μου όχι μόνο δεν χάλασε το χατίρι των αναγνωστών του, αλλά από τη λαχτάρα του να ικανοποιήσει την επιθυμία τους πρέπει να έκανε και νέο ατομικό ρεκόρ στην αντιστοιχία αριθμών-λέξεων (3/1 περίπου) σ' ένα άρθρο του.
Στοιχηματίζω ότι οι αναγνώστες του θα ένιωσαν τόσο γεμάτοι ώστε ακόμα κι αν όλο το 2010 δεν ασχοληθεί ξανά με τα στατιστικά, δεν θα πουν κουβέντα. Είναι χορτασμένοι για τουλάχιστον τρία χρόνια…
Πάρε μια μικρή γεύση όσων έγραψε ο Μπραουδάκης χθες: «Ηταν ο Τσέζαρεκ ο τέταρτος πιο εύστοχος σκόρερ με ένα γκολ κάθε 3,6 προσπάθειες (ο Σισέ, για να γίνει σύγκριση, έβαλε τα 11 γκολ με 64 τελικές, ήτοι κάθε 5,8). Ο Τσέζαρεκ, ωστόσο, δεν τα έβαζε μόνο, τα σέρβιρε κιόλας. Είναι πρώτος σε ασίστ ανά προσπάθεια, με 4 στις 16, όταν ο Σαλπιγγίδης (για να συγκρίνετε) έχει 4 στις 25, ο Σκόκο 6 στις 51 και ο Νίνης 5 στις 45. Ελπίζω να μη σας ζάλισα με τους αριθμούς».
Γιατί το λες αυτό, Βαγγέλη μου; Πάνω που είχαμε αρχίσει να κάνουμε λίγο κέφι και ετοιμαζόμασταν να ανέβουμε στο τραπέζι, μας ρωτάς τέτοια πράγματα;
Είναι προφανές ότι ο Μπραουδάκης δεν έχει αντιληφθεί το κοινωνικό έργο το οποίο επιτελεί, dear. Στις δύσκολες τούτες μέρες που ο Ελληνας έχει τόσες σκοτούρες στο κεφάλι του και η πανδημία της αϋπνίας θερίζει κόσμο και κοσμάκη, εκείνος ανα- κάλυψε το γιατρικό της και δεν το έχει καταλάβει ακόμα.
Φαίνεται ότι όσοι διάβασαν το κομμάτι του Βαγγέλη την Τρίτη βρήκαν την υγειά τους. Στων αριθμών του τα μισά θα είχε γίνει το κεφάλι τους καζάνι από τη ζαλάδα, με αποτέλεσμα να τους πάρει ο ύπνος και να κοιμηθούν σαν πουλάκια.
Κατάλαβαν, λοιπόν, ότι είναι πιο αποτελεσματικό να μετράς ασίστ και τελικές προσπάθειες, παρά προβατάκια, αν θες να συναντήσεις τον Μορφέα, γι' αυτό άρχισαν να στέλνουν mail στον Βαγγέλη ζητώντας του να μην κάνει κάνα αστείο και σταματήσει τη στατιστική ανάλυση. Τώρα που βρήκαν το σύστημα, τους πάει η καρδιά νομίζεις να το χάσουν;
Εγκαταλείπω τον αγαπημένο μου Μπραου- δάκη και περνώ στην τελευταία πράξη του έργου «Ελα, μωρέ, τώρα με τον βοηθό», με πρωταγωνιστή τον Χενκ Τεν Κάτε. Και οι τελευταίοι υποστηρικτές του, φίλε αναγνώστη, διαβάζοντας τον γλυκό Πιτιακούδη στην «Derbynews», είναι βέβαιο ότι κατά- λαβαν τι μέρος της προπονητικής ήταν ο Ολλανδός. Εγραψε ο Κώστας μου:
«Αυτή η τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που μας είχαν ζαλίσει ενάμιση χρόνο πως έκανε όλη τη δουλειά σε Μπαρτσελόνα και Τσέλσι, ο Χενκ Τεν Κάτε δηλαδή, έχει πρόταση από την προτελευταία ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος. Τη Σαραγόσα, που πάει φουλ για τη Σεγούντα Ντιβιζιόν».
Εχει απόλυτο δίκιο το αγόρι μου. Διότι αν ο Τεν Κάτε ήταν όντως προπονητής κλάσης όπως ο Πεσέιρο, θα του είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα κάποιο μεγαθήριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η ιστορική Αλ Χιλάλ από τη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα.
Τι τα θες, Κώστα μου. Θέλει ο βοηθός να κρυφτεί, αλλά η Σαραγόσα δεν τον αφή- νει…