Στην ειδησεογραφία που αφορά τα οικονομικά συλλόγων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τις τελευταίες μέρες η Μπάγερν έχει κερδίσει τη μερίδα του λέοντος. Και δεν ήταν μόνο οι ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου, αλλά και η αποχώρηση του Φραντς Μπεκενμπάουερ από τα διοικητικά της ομάδας που αγάπησε και υπηρέτησε σχεδόν 50 χρόνια. Αυτή η εξέλιξη είναι εξίσου σημαντική –αν όχι περισσότερο– με τις οικονομικές ειδήσεις που αφορούν τον βαυαρικό σύλλογο, όχι τόσο για την αποχώρηση του «Κάιζερ» όσο για τον άνθρωπο που θα αναλάβει την προεδρία.
Τον Ούλι Χένες, παλιό συμπαίκτη του Μπεκενμπάουερ και στέλεχος της ομάδας από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του. Ο Χένες λέγεται ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε οργανώσει την περίφημη «ανταρσία των τριών» του 1979 –στην οποία, εκτός από τον ίδιο και τον Μπράιτνερ, μετείχε και ο Μάγερ– αλλά και εκείνος που βρίσκεται πίσω απ' όλες τις οικονομικές συμφωνίες της Μπάγερν.
Αλλά αυτή η ιστορία είναι για αργότερα, διότι και εδώ, στην περίπτωση της Μπάγιερν, προβάλλεται το θετικό και αποσιωπάται το αρνητικό, προκειμένου να μη «θολώσει» η εικόνα του μεγάλου λαϊκού παιχνιδιού. Η Μπάγερν, λοιπόν, που είχε την περασμένη Παρασκευή την ετήσια γενική της συνέλευση (παρουσία 4.741 μελών της), ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του έτους 2008-09.
Και αυτή η χρήση ήταν κερδοφόρα για 17η συνεχή χρονιά. Η Μπάγερν είναι ένα από τα πιο μεγάλα μεγέθη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 9 χρόνια δεν έχει ευρωπαϊκές διακρίσεις. Το σύνολο των εσόδων της για την περίοδο 2008-09 έφθασαν τα 268,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν οι γερμανικές ομάδες είχαν πουλήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα σε συνδρομητικό κανάλι και αν, επιπλέον, οι Γερμανοί είχαν υιοθετήσει το αγγλικό μοντέλο διανομής των τηλεοπτικών εσόδων.
Ενα χρόνο πριν τα έσοδα της Μπάγερν ήταν 18 εκατομμύρια περισσότερα, αλλά τα καθαρά κέρδη ήταν μικρότερα. Φέτος, τα καθαρά κέρδη φθάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, 400 χιλιάδες ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον στον ισολογισμό της Μπάγερν, όπως ας πούμε το γεγονός πως το συνολικό ποσό που ο γερμανικός σύλλογος πλήρωσε σε δημοτικούς και ομοσπονδιακούς φόρους έφθασε στα 90,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε φόρους, το ξαναγράφω. Εσείς μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις όχι μόνο με τα ποσά που πληρώνουν οι ομάδες, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν τα κράτη που έχουν διασφαλίσει τη λειτουργία των μηχανισμών που βεβαιώνουν τις οφειλές και τις εισπράττουν. Κέρδη, επίσης, είχε και το γήπεδο της Μπάγερν, το «Allianz Arena», τα οποία μετά την πληρωμή των φόρων έφθασαν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το σύνολο των μελών της γερμανικής ομάδας φθάνει τα 151.229 άτομα, ενώ τα επίσημα κλαμπ φίλων του συλλόγου φθάνουν τα 2.535 με 181.688 μέλη. Πριν από λίγο καιρό φαντάζομαι ότι έπεσε στην αντίληψή σας πως η Μπάγερν έκανε μια μεγάλη συμφωνία με την AUDI, η οποία αγόρασε το 9,09% των μετοχών της ομάδας αντί του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενα ποσό του οποίου η μεταφορά στα ταμεία της Μπάγερν θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2001. Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο της οικονομικής εικόνας της Μπάγερν έχει να κάνει με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, στη γενική συνέλευση.
Είπε ο Ρουμενίγκε ότι με τα χρήματα της AUDI το μεταγραφικό μπάτζετ φθάνει στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ και συμπλήρωσε ότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για να εξοφληθούν τα χρέη που δημιούργησε η δανειοδότηση της ομάδας για την ανέγερση του «Allianz Arena». Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε και το ύψος των χρεών του βαυαρικού συλλόγου, για να διαπιστώσουμε την ακριβή εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας. Γιατί τα χρέη του που προκαλούν αρνητική εικόνα δεν προβάλλονται, σε αντίθεση με την υπερβολική προβολή των εσόδων.
Εκείνη η παλιά ιστορία
Ηταν Μάρτιος του 1979, όταν ο πρόεδρος της Μπάγερν, Βίλχεμ Νόιντεκερ, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της Μπουντεσλίγκα, αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους παίκτες να στηρίξει τον προπονητή Παλ Τσερνάι και ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει στη θέση του τον Μαξ Μέρκελ, ο οποίος φημιζόταν για τη σκληρή πειθαρχία που επέβαλε στους ποδοσφαιριστές του.
Οταν οι ποδοσφαιριστές έμαθαν την απόφασή του, έστειλαν μια τριμελή αντιπροσωπεία από τους Μάγερ, Μπράιτνερ και Χένες, οι οποίοι του ανακοίνωσαν ότι αν διώξει τον Τσερνάι την επόμενη Δευτέρα θα κατέβαιναν όλοι σε απεργία. Ο Νόιντεκερ, ο οποίος είπε στον Μάγερ «μιλάς σαν πρόεδρος εργατικού σωματείου», παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τους ποδοσφαιριστές για εκβιασμό.
Πολλοί αντιμετώπισαν τότε τους ποδοσφαιριστές σαν επαναστάτες αριστεριστές (ήταν και το κλίμα της εποχής τέτοιο) και ο Μάγερ σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει «δεν είμαστε τρομοκρατική οργάνωση, ούτε είμαι κάποιος αναρχικός. Είμαι απλώς εκπρόσωπος των συμπαικτών μου». Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του Νόιντεκερ, ο Μπράιτνερ ανέλαβε –ανεπίσημα– βοηθός και σύμβουλος του Τσερνάι, ενώ ο Χένες, ο οποίος είχε εγχειριστεί στο γόνατο και ήταν εκτός γηπέδων, σε ηλικία 27 ετών ανέλαβε καθήκοντα γενικού μάνατζερ.
Ηταν ένα πείραμα ποδοσφαιρικής αυτοδιαχείρισης που δούλεψε καλά. Εκείνη την εποχή της «ανταρσίας» η Μπάγερν είχε ετήσια έσοδα 6,5 εκατ. ευρώ κι άλλα τόσα σε χρέη. Ο Χένες είδε την καινούργια του θέση ως πρόκληση. Επειτα από ένα ταξίδι που έκανε στο Σαν Φρανσίσκο για να δει πώς αξιοποιεί μια ομάδα όπως η ομάδα ράγκμπι 49ers τις εμπορικές της προοπτικές, γύρισε στη Γερμανία και ετοίμασε την πρώτη διαφήμιση στη φανέλα της Μπάγερν με μία βιομηχανία κατασκευής φορτηγών που είχε την έδρα της στη γενέτειρά του, την πόλη του Ουλμ.
Από τότε και ενώ μεσολάβησαν ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 16 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα και τα έσοδά της έχουν εκτοξευθεί, ο Χένες, ο άνθρωπος ο οποίος ενορχήστρωνε όλες τις οικονομικές κινήσεις της Μπάγερν, ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του βαυαρικού συλλόγου. Μια πορεία που μοιάζει φυσιολογική.
Ο κ. «μέσα σ' όλα»
Ο Χένες, έτσι όπως παρουσιάζεται από τα Media, δείχνει ένας άνθρωπος μονοκόμματος, ξεροκέφαλος, σκληρός και δυναμικός. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη προσωπικότητα, που ένας αστικός μύθος τη θέλει να κοιμάται σε μια κουκέτα με τον Μπράιτνερ κάτω από ένα μία αφίσα του Τσε. Εχει δικό του εργοστάσιο παραγωγής σάλτσας και αρκετά χρήματα για να βλέπει τη θέση του στην Μπάγερν ως επαγγελματική.
Εχει αναλάβει αρκετά συχνά δράσεις με κοινωνική στόχευση και έχει βοηθήσει αρκετούς πρώην ποδοσφαιριστές που αντιμετώπιζαν προβλήματα, ενώ ήταν εκείνος που βοήθησε τον Γκερντ Μίλερ να ξεπεράσει το πρόβλημά του με τον αλκοολισμό.
Πριν από ένα μήνα σχεδόν ενίσχυσε οικονομικά μια πρωτοβουλία πολιτών για τη συμπαράσταση στην οικογένεια ενός ανθρώπου, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια σύγκρουση συμμοριών και προσπάθησε να προστατέψει κάποια παιδιά που βρέθηκαν τυχαία εκεί.
Ισως δεν είναι τυχαίο ότι το 99% όσων ψήφισαν για την εκλογή του νέου προέδρου από τα μέλη της Μπάγερν διάλεξαν τον Χένες, που θα είναι ένας πολύ πιο ουσιαστικός πρόεδρος από τον «απόντα» Μπεκενμπάουερ. Και τώρα ο Χένες ετοιμάζει το επόμενο βήμα του. Την προώθηση του Ρουμενίγκε στην ΟΥΕΦΑ ή και στην ίδια τη ΦΙΦΑ.