Την τελευταία εξαετία, τουλάχιστον, οι Αγγλοι είχαν διαμορφώσει μια πολύ ισχυρή τετράδα ομάδων που διακρινόταν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι τέσσερις αυτές ομάδες προκρίνονταν συνεχώς στους «16» και σε πολλές περιπτώσεις στους «8», ενώ το αποτέλεσμα της κυριαρχίας τους ήταν οι μεταξύ τους ημιτελικοί και το αποκορύφωμα ήρθε με τον τελικό της Μόσχας ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι.
Αυτές ήταν οι δύο από τις τέσσερις και την τετράδα συμπληρώνουν η Αρσεναλ με τη Λίβερπουλ. Τίτλο έχουν πάρει η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ, τον κυνήγησε η Αρσεναλ χωρίς επιτυχία, ενώ η Τσέλσι συνεχίζει να κυνηγάει το περίφημο «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αν θυμάμαι καλά, μόνο η Γιουνάιτεντ μια χρονιά δεν μπόρεσε να περάσει στους «16» και αποκλείστηκε από μια ουγγρική ομάδα.
Αυτή η συνεχής παρουσία της τετράδας ήταν αποτέλεσμα μιας οικονομικής και αγωνιστικής υπεροχής. Η Πρέμιερ Λιγκ ήταν -και παραμένει- το πρωτάθλημα με τα μεγαλύτερα έσοδα για τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό και ειδικά εκείνες που κατάφερναν να προκριθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έβαζαν πολλά χρήμτα στα ταμεία τους από τα πριμ της ΟΥΕΦΑ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί όταν έμαθα ότι η Αρσεναλ, που είχε φθάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, είχε εισπράξει εκείνη τη χρονιά 30 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το περίφημο market pool, ποσό που εξηγείται και από το μέγεθος της αγγλικής αγοράς. Για λόγους σύγκρισης θυμίζω πως η Πόρτο του Μουρίνιο το 2004 είχε εισπράξει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μόλις 1,9 εκατομμύριο ευρώ.
Τα πολλά χρήματα, φυσικά, δημιούργησαν και την απόσταση από τις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά απ' ό,τι φαίνεται η τετράδα φέτος θα σπάσει. Και αυτό δεν αφορά μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λίβερπουλ, η ομάδα που βρέθηκε σε δύο τελικούς την τελευταία πενταετία, φέτος μένει εκτός των «16», ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα στο αγγλικό πρωτάθλημα. Εκεί φέτος υπάρχει η Μάντσεστερ Σίτι, που καθώς ενισχύεται οικονομικά από τους Αραβες θέλει να «κλέψει» την τέταρτη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το προσπαθεί, βέβαια, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος ακόμη.
Παρ' όλα αυτά, τόσο η αστάθεια της Αρσεναλ όσο και η αγωνιστική πτώση της Λίβερπουλ δίνουν ελπίδες στη Σίτι. Και οι ελπίδες αυτές μεγαλώνουν όσο γίνεται φανερό ότι η Λίβερπουλ μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες πια λόγω των οικονομικών της προβλημάτων. Αυτά τα προβλήματα θα μεγαλώνουν όσο αργεί να φανεί αγοραστής και η ομάδα δεν θα έχει χρήματα για να μπει στη μεταγραφική αγορά για να ενισχυθεί.
Ηδη ο φετινός αποκλεισμός από τους «16» θα έχει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη Λίβερπουλ, που υπολογίζονται το λιγότερο στα 15-18 εκατομμύρια. Και αν η ομάδα του μεγάλου λιμανιού δεν καταφέρει να κρατήσει στο πρωτάθλημα τη θέση της στην τετράδα, η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη δυσκολότερη, επειδή αρχίζουν να αναδιοργανώνονται οι Ιταλοί -οι ομάδες των οποίων θα έχουν από φέτος πολύ περισσότερα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία- και επιπλέον διότι η κρίση έχει πλήξει αρκετά περισσότερο την αγγλική οικονομία από άλλες ευρωπαϊκές.
Αυτή η κατάσταση έχει αντανάκλαση και στο ποδόσφαιρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, χωρίς να έχει διαμορφώσει «μαξιλαράκια» ασφαλείας. Ετσι, τα χρέη αρχίζουν να λειτουργούν περιοριστικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενδυνάμωσης της ομάδας.
Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη. Την τελευταία πενταετία, σταδιακά, παρατηρείται μια μετατόπιση του κέντρου βάρους του αγγλικού ποδοσφαίρου από τον βορρά στον νότο, με την ενδυνάμωση των ομάδων του Λονδίνου ειδικότερα, την πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και της μεγάλης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Εξέλιξη που έχει παίξει, οπωσδήποτε, τον ρόλο της.
Απλώς μια γρίπη σαν τις άλλες;
Για το ζήτημα του εμβολιασμού απέναντι στη νέα γρίπη ο καθένας έχει την άποψή του και κάνει την επιλογή του ελεύθερα, εκτός αν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οπότε πρέπει να εμβολιαστεί έτσι κι αλλιώς. Σε αυτό συμφωνούν και εκείνοι που τάσσονται υπέρ και εκείνοι που τάσσονται κατά του εμβολιασμού. Ομως, πιστεύω ότι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ίδια η γέννηση του ιού και η διάδοσή του.
Επιλέγω ένα απόσπασμα από το άρθρο ενός καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, του Μάικ Ντέιβις, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Guardian» τον περασμένο Απρίλιο. «Τι ήταν όμως εκείνο που προκάλεσε αυτή την επιτάχυνση της εξέλιξης της γρίπης των χοίρων;
Οι ειδικοί στους ιούς πίστευαν ανέκαθεν ότι το σύστημα εντατικής γεωργικής καλλιέργειας στη νότια Κίνα είναι ο βασικός μοχλός της μετάλλαξης της γρίπης των πτηνών: τόσο της εποχιακής "εκτροπής" όσο και της δραματικής γονιδιακής "μετάλλαξής" της.
Ομως, η εκβιομηχάνιση της κτηνοτροφικής παραγωγής έχει σπάσει το φυσικό μονοπώλιο της Κίνας όσον αφορά την εξέλιξη της γρίπης των πτηνών. Η κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με την πετροχημική βιομηχανία παρά με τη χαρούμενη και ανέμελη οικογενειακή φάρμα που απεικονίζεται στα σχολικά εγχειρίδια. Το 1965, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ υπήρχαν 53 εκατομμύρια γουρούνια σε πάνω από 1 εκατομμύριο φάρμες.
Σήμερα έχουν 65 εκατομμύρια γουρούνια συγκεντρωμένα σε 65.000 εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια μετάβαση από το παραδοσιακό χοιροστάσιο σε μια τεράστια κόλαση περιττωμάτων, όπου δεκάδες χιλιάδες ζώα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ασφυκτιούν μες στη ζέστη και την κοπριά, ενώ ανταλλάσσουν παθογόνα μικρόβια με απίστευτη ταχύτητα με τα άλλα ζώα-τρόφιμους.
Πέρυσι μια επιτροπή που δημιουργήθηκε από το Pew Research Center υπέβαλε μια έκθεση σχετικά με "τη βιομηχανική εκτροφή ζώων", τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος "η συνεχής ανακύκλωση ιών σε μεγάλα κοπάδια να αυξήσει την πιθανότητα γέννησης ενός νέου ιού μέσω μετάλλαξης ή ενός συνδυασμού παραγόντων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έντονη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο"».
Οι απειλές των επιχειρήσεων
Και συνεχίζει ο Ντέιβις: «Η επιτροπή προειδοποίησε επίσης ότι η επιπόλαιη χρήση αντιβιοτικών στις μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες (φτηνότερα απ' ό,τι η χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους) πριμοδοτούσε την αύξηση ανθεκτικών μορφών σταφυλόκοκκου, ενώ οι διαρροές λυμάτων δημιουργούσαν εστίες κολοβακτηριδίων Ε και pfiesteria…
Η επιτροπή ανέφερε συστηματική παρεμπόδιση των ερευνών της από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων απροκάλυπτων απειλών για περικοπή της χρηματοδότησης σε συνεργαζόμενους με αυτές ερευνητές. Πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία με πολιτική επιρροή σε όλο τον πλανήτη.
Ακριβώς όπως ο γίγαντας της πτηνοτροφίας Charoen Pokphand με έδρα την Μπανγκόκ ήταν σε θέση να θάψει έρευνες για τον ρόλο της στην εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στη Νοτιοανατολική Ασία, αντιστοίχως είναι πιθανό ότι οι έρευνες επιδημιολογίας που ασχολούνται με τις εστίες της γρίπης των χοίρων θα προσκρούσουν στην κωλυσιεργία και τα συμφέροντα της βιομηχανίας χοιρινού».