Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοικτή συζήτηση, με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα», διοργάνωσαν χθες στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με άλλες που αναλαμβάνονται, ενισχύει τον διάλογο σε επίπεδο αρχών, φορέων και ΜΜΕ και δίνει τη δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες και ειδικούς να ανταλλάσσουν απόψεις σε θέματα οδικής ασφάλειας και υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.
Στόχος, βέβαια, είναι η περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Diageo (εταιρείας αλκοολούχων ποτών), που είναι ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» με προγράμματα που υλοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια στον άξονα «Αλκοόλ και Οδήγηση», προωθώντας με αυξανόμενη ένταση το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ στους καταναλωτές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν πρόκειται να πιάσουμε το τιμόνι στα χέρια, δεν θα πρέπει να έχουμε πιει. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας που διενήργησε η Diageo στο πλαίσιο των δράσεων υπεύθυνης κατανάλωσης 2008-2009 και υλοποίησε σε συνεργασία με τον ΙΟΑΣ και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Στο θέμα «Αλκοόλ και Οδήγηση» το 97% δήλωσε ότι συμφωνεί.
Ακόμα, το ποσοστό ευθύνης απέναντι σε τρίτους, των καταναλωτών που ήρθαν σε επαφή με το μήνυμα «Δεν πίνω πριν οδηγήσω», αυξήθηκε από 64% στο 80% το 2008, ενώ το 2009 αγγίζει το 84%. Επίσης, το 49% δηλώνει ότι δεν θα πίνουμε όταν οδηγούμε, ενώ το 39% ότι μπορεί να πιει έως ένα ποτό όταν πρόκειται να οδηγήσει. Εξάλλου, το ποσοστό των καταναλωτών που πείστηκε και όρισε τον «Οδηγό της Παρέας» στην προηγούμενη βραδινή έξοδο για διασκέδαση, έφθασε το 70% ύστερα από ένα μήνα.
Εντυπωσιάζει η πρόθεση να ορίσουν οι καταναλωτές τον «Οδηγό της Παρέας» σε μελλοντική έξοδο, που φθάνει στο 81%. Οι δύο έρευνες έγιναν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δύο φάσεις: μία εβδομάδα μετά την επαφή με τον καταναλωτή και ένα μήνα μετά την επαφή μαζί του, σε δείγμα 400 ανδρών ηλικίας 18-34 ετών. Στην εκδήλωση παρέστη ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ανέφερε: «Η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο, το οποίο έχει προτείνει την επανασύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια.
Η πολιτεία πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους όχι περιστασιακά, αλλά με συνέπεια και συνέχεια. Παράλληλα, με ειδική επικοινωνιακή και εκπαιδευτική πολιτική σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελληνική Αστυνομία, αλλά την ελληνική παιδεία και πολλά ακόμα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 100 νεκρούς λιγότερους ανά έτος μέχρι το 2014, προσεγγίζοντας έτσι στα επόμενα πέντε χρόνια (2010-2014) τον ευρωπαϊκό στόχο των 1.000 νεκρών για τη χώρα μας», κατέληξε. Αύριο θα αναφέρω περισσότερα.