Γρίφος για απαιτητικούς λύτες αποτελεί ο χώρος των πωλήσεων Ι.Χ. στην Ευρώπη. Αλλού η αγορά… καλπάζει κι αλλού... μουλαρώνει! Με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, έστω και με λιγότερες ορατές επιπτώσεις, αυτοί που δυσκολεύονται να προχωρήσουν στην αγορά καινούργιου αυτοκίνητου είναι οι κάτοικοι των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Το φαινόμενο έχει βέβαια την εξήγησή του, διότι με την είσοδό τους στην Ε.Ε. υπήρχε (υπερ)αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη. Στις παραδοσιακές χώρες της Ε.Ε. στη Δυτική Ευρώπη η κατάσταση εμπορικά βελτιώνεται. Μολονότι σε ορισμένες χώρες με πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πτώση, εντούτοις υπάρχει φως στο τούνελ.

Τον μήνα Οκτώβριο με συνεχιζόμενες τις επιδοτήσεις απόσυρσης σε ορισμένες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία), η αγορά στις 15 παλιές χώρες της Ε.Ε. με τα 3 συνδεδεμένα μέλη έκλεισε στο συν 15,8%, τη στιγμή που οι 10 νέες χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν με συνολική μείωση της τάξης του 36,9%! Αυτή η σύγκριση αφορά τον φετινό Οκτώβριο έναντι του περασμένου έτους.

Στο 10μηνο τα νούμερα είναι καλύτερα, διότι η πτώση στις παλιές χώρες συν τις τρεις περιορίζεται στο -3% και στις νέες στο -29,6%. Συνολικά η αγορά στην Ευρώπη είχε 12.206.381 νέα Ι.Χ., μειωμένα κατά 5% από το αντίστοιχο περσινό 10μηνο.

Επιμέρους τον φετινό Οκτώβριο συγκριτικά με τον περσινό σημαντική αύξηση πωλήσεων είχαμε σε Μ. Βρετανία 31,6%, Ισπανία 26,4%, Γερμανία 24,1%, Γαλλία 20,3%, Ιταλία 15,7%, ενώ πολύ μεγάλη πτώση σημείωσε η Ελλάδα με -40,4%, τη μεγαλύτερη σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Αυτά ας τα βλέπουν οι κυβερνώντες, που σταμάτησαν την απόσυρση, η οποία και περιβαλλοντικά θα συνεισέφερε με την απομάκρυνση πολύ παλαιών αυτοκινήτων αλλά και που θα τόνωνε αρκετά την αγορά νέων, πολύ πιο καθαρών προς το περιβάλλον.

Στις νέες χώρες, όμως, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Για παράδειγμα, μόνο η Τσεχία έκλεισε στο συν 8,8% κι όλες οι άλλες 9 χώρες στο μείον (Λετονία -81,6%, Εσθονία -73,2%, Ουγγαρία -72,4%, Λιθουανία -71,3%, Ρουμανία -69,1% κ.ά.).

Τώρα όσον αφορά το 10μηνο φέτος σε σχέση με το περσινό στη Δυτική Ευρώπη στο συν βρίσκεται η Γερμανία (+25,9%), η Αυστρία (+6,3%) και η Γαλλία (+4,2%). Ολες οι άλλες χώρες είναι στο μείον. Καταλήγοντας, στις νέες χώρες μόνο η Σλοβακία (+13,5%) και η Τσεχία (+8,1%) είναι στο συν κι όλες οι υπόλοιπες στο πλην. Κατήφεια, λοιπόν, με αναλαμπές αισιοδοξίας...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube