Μυστήριο πράγμα. Τον τελευταίο καιρό, όποτε η Μπάγερν έχει κάποιες «αγωνιστικές ατυχίες», για να το θέσω κομψά, στη δημοσιότητα διοχετεύονται λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας της γερμανικής ομάδας με την Αουντι. Βέβαια πρόκειται για μία μεγάλη οικονομική συμφωνία, αφού σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί ο γερμανικός σύλλογος θα διαφημίζει στη φανέλα του την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θα αγοράσει παράλληλα και ένα ποσοστό γύρω στο 9,5% των μετοχών της Μπάγερν.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάρκεια της συμφωνίας διαφήμισης στη φανέλα της Μπάγερν, το αντίτιμό της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς των μετοχών, φθάνει τα 100 εκατομμύρια. Επίσης ένας εκπρόσωπος της Αουντι θα πάρει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, όπου βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Αουντι και εκτελεστικός διευθυντής της Βόλκσβαγκεν, Μάρτιν Βίντερκορν. Ωραίες και χρήσιμες είναι τέτοιες οικονομικές ενέσεις, αλλά τα χρήματα δεν είναι η εξήγηση για τις αγωνιστικές αποτυχίες των Βαυαρών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη γερμανική ομάδα για να ενισχύσουν το ρόστερ τους και να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά οι αποτυχίες τους είναι συνεχείς. Η τελευταία τους συμμετοχή σε τελικό ήταν το μακρινό 2000, αλλά και στο ΟΥΕΦΑ που κατέβηκαν ως φαβορί κάνα δυο χρονιές, έσπασαν τα μούτρα τους. Βέβαια στη Γερμανία δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε: ο απόλυτος κυρίαρχος. Στην Μπουντεσλίγκα έχουν αναδειχθεί νέοι και ιδιαίτερα δυνατοί αντίπαλοι, όπως η Βόλφσμπουργκ, η Χοφενχάιμ, η Στουτγκάρδη, η Σάλκε που κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια διάκρισης, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δύναμη της Μπάγερν δεν συγκρίνεται με καμιάς άλλης ομάδας στη Γερμανία.

Κάθε χρονιά ξεκινάει καλά και ύστερα από λίγο όλες οι θετικές εντυπώσεις που έχει καλλιεργήσει με το ξεκίνημά της πάνε περίπατο. Μετά την προχθεσινή ήττα μες στο σπίτι της από την Μπορντό κινδυνεύει να μείνει έξω από τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις γι' αυτή την αποτυχία και δεν μπορεί όλο αυτό το φιάσκο να οφείλεται μόνο στις απουσίες λόγω των τραυματισμών. Ολοι καταλαβαίνουν ότι ο Ριμπερί είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, αλλά δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτόν να μην μπορεί η Μπάγερν να φτιάξει μία αξιόμαχη ενδεκάδα.

Αντιθέτως, η προχθεσινή 11άδα που κατέβασε ο Φαν Χάαλ στο «Αλιάντς Αρίνα» ήταν ιδιαίτερα ποιοτική, αλλά έδειξε να μην έχει μάθει τίποτε από το πρώτο παιχνίδι και τον τρόπο που οι Γάλλοι εκμεταλλεύονται τα στημένα. Πιθανόν οι μεταγραφές του καλοκαιριού να μην ήταν ακριβώς αυτές που είχε ανάγκη ο σύλλογος και ο παραμερισμός ποδοσφαιριστών όπως ο Μάριο Γκόμες να έχει δημιουργήσει τριβές στα αποδυτήρια και να έχει επιδράσει στο δέσιμο των ποδοσφαιριστών. Πολλές φορές, μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχουν τριβές στις σχέσεις του Φαν Χάαλ με τους Ρουμενίγκε και Χένες, οι οποίοι με δηλώσεις τους πολύ συχνά του βάζουν... τρικλοποδιές.

Είναι προφανές ότι ο Ολλανδός προπονητής της γερμανικής ομάδας έχει μία διαφορετική φιλοσοφία για το πώς θα διαχειριστεί την ομάδα και τους στόχους της από αυτήν που έχουν οι δύο παλιοί ποδοσφαιριστές της Μπάγερν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Η Μπάγερν αλλάζει προπονητές με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν και με δεδομένο ότι όλοι οι προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της την τελευταία πενταετία ήταν τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες, κάτι πρέπει να τρέχει με τη διοίκηση που είναι υπέρ το δέον παρεμβατική, έστω και με τη μορφή των επικριτικών δηλώσεων για το έργο του προπονητή. Αν δεν αλλάξει αυτό το κλίμα, είναι μάλλον απίθανο να συνεχίσει τη δουλειά του ο Φαν Χάαλ, στον οποίο ήδη ετοιμάζουν το κοστούμι του αποδιοπομπαίου τράγου. Ενα κοστούμι που φόρεσαν και οι προκάτοχοί του στον πάγκο της βαυαρικής ομάδας.

Ενας μήνας χωρίς σχέδιο

Oι δύο πρώτες εβδομάδες που ακολουθούν την ημερομηνία των εκλογών λογικά θεωρούνται ένα είδος «μήνα του μέλιτος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τα ΜΜΕ. Συμπληρώσαμε, όμως, τον πρώτο μήνα και η πλειονότητα των Μέσων πιπιλάει τις επικοινωνιακές καραμέλες της κυβέρνησης. Αμέσως μετά τις εκλογές ασχοληθήκαμε πολύ με το life style των νέων υπουργών που συνεχίζουν να εμφανίζονται στις τηλεοράσεις με σταθερή συχνότητα. Λίγο πριν από τις εκλογές και αμέσως μετά διαφημίστηκε κατά κόρον το περίφημο πρόγραμμα των «πρώτων εκατό ημερών», το οποίο υποτίθεται ότι θα παρείχε τις λύσεις στα πιο επείγοντα προβλήματα ή σε εκκρεμότητες της απελθούσας κυβέρνησης.

Ε, αυτό το πρόγραμμα ήταν απλά ένα επικοινωνιακό εύρημα κενό περιεχομένου. Διότι αν υπήρχε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, οι απαντήσεις της νέας κυβέρνησης στα προβλήματα των ημιυπαίθριων και της απόσυρσης, για παράδειγμα θα είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα. Αλλά δεν υπήρχε καμία σχετική επεξεργασία. Οπως και για τη συμφωνία με την Cosco, την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε στη Βουλή, διαφωνώντας με το κείμενο που έφερε προς επικύρωση η Ν.Δ. ενώ παράλληλα είχε δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία.

Ενα μήνα μετά τις εκλογές η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βρει μία λύση, διότι προφανώς δεν είχε καμιά σχετική επεξεργασία λύσης. Και δεν επρόκειτο για ένα άγνωστο πρόβλημα, μόνο που –από ό,τι φαίνεται- υπάρχουν διαφορές απόψεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνησης που ακόμη και τη λύση της επαναδιαπραγμάτευσης δεν την είχε στα σχέδιά της. Αλλωστε, η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί η άλλη πλευρά.

Η κατάσταση αρχίζει να δυσκολεύει και η κυβέρνηση να επιδεικνύει την ατολμία και την αμηχανία της. Βέβαια, το θέμα δεν παίζει στα πρωτοσέλιδα ή όταν ασχολούνται με αυτό τα κανάλια το κάνουν βάζοντας στο στόχαστρο τους εργαζόμενους. Πιθανόν στο ΠΑΣΟΚ να μην έμαθαν από τα λάθη των προηγούμενων. Η επικοινωνία δεν παράγει πολιτική. Είναι σαν το ούζο που πιπιλάει κάποιος για να απαλύνει τον πονόδοντο. Ομως τον οδοντίατρο δεν θα τον αποφύγει.

Κινδυνεύει το ισπανικό πρωτάθλημα

Αραγε τι πρωτοσέλιδα θα είχε ο Εκτορας, αν πήγαινε αλλού προπονητής;
Είναι πολύ πιθανό το ισπανικό πρωτάθλημα να «σταματήσει», αν η ισπανική κυβέρνηση πραγματοποιήσει τα σχέδιά της και ψηφίσει νόμο που αλλάζει το φορολογικό καθεστώς των ποδοσφαιριστών. Η ισπανική λίγκα απείλησε με απεργία αν η κυβέρνηση του Θαπατέρο υλοποιήσει το σχέδιό της να ανεβάσει τον φορολογικό συντελεστή από το 24% στο 43% για όλους εκείνους που έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 600.000 ευρώ.

Το ποσοστό του 24% είχε θεσμοθετηθεί με μία τροπολογία πριν από 7 χρόνια –που είναι γνωστή ως «νόμος Μπέκαμ»- η οποία είχε στόχο να προσελκύσει ικανά υψηλόβαθμα στελέχη από τη διεθνή αγορά αλλά και καλούς ποδοσφαιριστές. Η ισπανική λίγκα φοβάται πως αν η τροποποίηση γίνει δεκτή, πολύ δύσκολα ξένοι ποδοσφαιριστές θα επιλέξουν να αγωνιστούν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Θυμίζω ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Αγγλία ο σχετικός συντελεστής ανέβηκε στο 50%, ενώ παρεμφερή σχέδια για τη φορολόγηση των αθλητών –ειδικά των ποδοσφαιριστών- επεξεργάζεται και η γαλλική κυβέρνηση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube