Θυμάστε πόσες συζητήσεις και διαμαρτυρίες είχε προκαλέσει, καλοκαιριάτικα, ο πακτωλός χρήματος που ξόδεψε η Ρεάλ Μαδρίτης για τη νέα γενιά των «galacticos»; Μέχρι και η εφημερίδα του Βατικανού «Osservatore Romano» ασχολήθηκε με το θέμα! Στην ίδια την Ισπανία, τον Ιούνιο η υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγκάδο, τα έβαλε με τις τράπεζες Caja Madrid και Santander Bank που είχαν χορηγήσει στη Ρεάλ Μαδρίτης δάνεια 160 εκατ. ευρώ. «Αν έχουν τόση ρευστότητα, γιατί δεν δανείζουν σε μικρομεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις;», αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο πρώτα κλαψούρισε για τα «εξεζητημένα ποσά» και κατόπιν διευκρίνισε ότι δεν έμενε τίποτε άλλο παρά η κλάψα. «Είναι πολλά που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Θα ήταν κακό να επέμβει μια κυβέρνηση και να πει σε μία τράπεζα τι να κάνει και τι όχι». Πέραν των (φιλολογικών ή μη) ερωτημάτων του τύπου «ποιος στην ευχή καθορίζει τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ο Θαπατέρο ήταν έκθετος σε μία παρατήρηση: καλά με τις τράπεζες, αλλά η έρμη «κοινωνική ευαισθησία» του, αυτή που ενεργοποιείται με ερεθίσματα ποδοσφαιρικά/οικονομικά, γιατί δεν εκδηλώθηκε σε έναν τομέα αποκλειστικής κυβερνητικής ευθύνης, όπως η φορολογία; Η Ισπανία είναι ένα είδος ποδοσφαιρικών... Νησιών Κεϊμάν! Μίνι φορολογικός παράδεισος για τους ξένους παίκτες, με συντελεστή μόλις 24%.

Πού; Στην Ισπανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη (18%). Με την αύξηση των δημόσιων εσόδων και επενδύσεων να αποτελεί -τουλάχιστον στις διακηρύξεις- βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ε, όσο κι αν έχει γίνει της μόδας να βαφτίζεται «λαϊκισμός» ακόμα και η επισήμανση του αυτονόητου, δύσκολα θα βρεθεί «μοδάτος» που θα αρνηθεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες παραείναι «χοντρή» η διατήρηση «φορολογικών παραδείσων» για εκατομμυριούχους. Εστω και λατρεμένους -από το κοινό- εκατομμυριούχους.

Εστω και αργά, η κυβέρνηση Θαπατέρο αποφάσισε να αυξήσει τη φορολογία από το 24% στο 43% για ετήσια εισοδήματα άνω των 600.000 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2010. Η ισπανική λίγκα σκέφτεται, λέει, να απεργήσει! «Το μέτρο πλήττει το πρωτάθλημά μας. Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές του εξωτερικού θα το ξανασκέφτονται για να έρθουν εδώ». Ποιος το είπε; Ο Τζονάν Λαπόρτα. Μάλιστα.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα σε ρόλο Μαρίας Αντουανέτας που ζει στον μικρόκοσμό της. Υποτίθεται ότι ο Λαπόρτα -ειδικά αυτός- ξέρει καλά ότι ισχυρές και όμορφες ομάδες δεν δημιουργούνται (μόνο) με διαγωνισμούς για το ποιος θα φέρει περισσότερους και περισσότερο ακριβοπληρωμένους άσους. Πολλώ δε μάλλον όταν τα χρέη ζώνουν απειλητικά αρκετούς ισπανικούς συλλόγους. Αλλά κι αν ακόμα αυτό φάνταζε μονόδρομος, ο πρόεδρος της ομάδας που είναι «παραπάνω από απλός σύλλογος» θα όφειλε να σκέφτεται με ευρύτητα πνεύματος παραπάνω από μιας... Αντουανέτας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube