Mια παλιά αρμενική παροιμία λέει ότι η εκδίκηση είναι σαν τη μύγα που περιτριγυρίζει το παράθυρο για να βγει έξω και δεν προσέχει πως η πόρτα είναι ανοιχτή. Κάνω αυτή την εισαγωγή, αγαπητέ αναγνώστη, διότι σήμερα θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Θέμη Σινάνογλου και τη σιδηρά του μύγα.
Χθες ήταν ημέρα δικαίωσης για το πουλέν μου. Δύο άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη δημοσιογραφική εγκυρότητα του Θέμη. Ο Σταύρος Διαμαντόπουλος και ο Αχιλλέας Μπέος. Η μετέπειτα πορεία των δυο αμαρτωλών κατέδειξε το μέγεθος του ατοπήματός τους.
Ο πρώτος θα είναι τυχερός αν ύστερα από λίγα χρόνια αναλάβει πόστο ασίσταντ κόουτς στο πλευρό του Στέφανου Γαϊτάνου (ο Γιάννης Χριστόπουλος εποφθαλμιά τη θέση), ενώ ο δεύτερος πιο εύκολο είναι να δει τον Πέτερ Λιμάχερ φαντάρο παρά τ' αλώνια της Σούπερ Λίγκας ξανά.
Με σεμνότητα και ταπεινότητα ο Θέμης ξεκίνησε χθες στο «Φως» να ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων: «Πριν από λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με τον υπογράφοντα. Αρχικά θέλαμε να το αναθέσουμε στον καλύτερο δικηγόρο της Ελλάδας και να τραβήξουμε μια αγωγή μέχρι τέλους».
Τελικά η λογική υπερίσχυσε του συναισθήματος και ο καλός μου δεν έκανε τη σκέψη του πράξη. Διότι ο καλύτερος δικηγόρος της Ελλάδας δεν το είχε σε τίποτα να τραβήξει και σ' εκείνον μια αγωγή μέχρι τέλους για να τον θυμάται σε όλη του τη ζωή. Ωρα ήταν ν' ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στα καλά καθούμενα.
Η περιπέτεια του Θέμη μου, φίλε αναγνώστη, ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και κάτι. Ο αρρενωπός Σινάνογλου είχε φιλοτεχνήσει μέσα απ' τις πάντοτε ψαγμένες ερωτήσεις στη στήλη του στο «Φως» το πορτρέτο του Σάκη Τσιώλη.
Η συνέντευξη του Ελληνα τεχνικού -επειδή ακριβώς οι φιλοξενούμενοι του Σινάνογλου τον βλέπουν ως πνευματικό τους και του εξομολογούνται τα πάντα για να λάβουν άφεση αμαρτιών- έκανε πάταγο.
Ο Σάκης μίλησε για τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, τον Ολυμπιακό Βόλου, τα νέα ταλέντα, το πείραμα του Cern και ό,τι άλλο βάζει Θέμη νους, μαγεύοντας τους αναγνώστες του «Φωτός»…
Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι το πνεύμα του Τζόζεφ Πούλιτζερ θα ζητούσε αντίγραφο της συνέντευξης από τον Θέμη, για να κρίνει ιδίω πνεύματι αν το γνωστό βραβείο αξίζει να μετονομαστεί σε «Σινάνογλερ», συνέβη το κακό.
Την άλλη μέρα στο επίσημο σάιτ του Ολυμπιακού Βόλου αναρτήθηκε διευκρινιστική δήλωση του Τσιώλη, ενώ η ΠΑΕ αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συνέντευξης, επισημαίνοντας τα εξής:
«Οι μέθοδοι που υιοθετεί ο κ. Σινάνογλου προφανώς δεν προορίζονται για μαθήματα δημοσιογραφίας στα ΙΕΚ του κλάδου. Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο κ. Σινάνογλου δεν διστάζει να παραποιήσει τις συνεντεύξεις του για τα συμφέροντά του ή για λόγους δημοσιότητας. Εμείς απλώς του προτείνουμε να αφήσει τους προπονητές και τους παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου να κάνουν τη δουλειά τους».
Ο Θέμης δεν απάντησε. Αφησε τον χρόνο να κυλήσει και περίμενε υπομονετικά μέχρι να γίνει η αγουρίδα της ανακοίνωσης του Μπέου μέλι. Χθες ήγγικεν η μεγάλη ώρα. Ο Σινάνογλου φιλοξένησε ξανά στο στέκι προβληματισμού του τον Σάκη Τσιώλη και η αλήθεια έλαμψε σαν το χρυσό δόντι του Μάικ Τάισον.
Το αγόρι μου δεν χρειάστηκε να πει πολλά. Αντρίκεια, σπαθάτα και παντελονάτα ρώτησε τον Τσιώλη: «Τόσα χρόνια που δίνεις συνεντεύξεις στο “Φως”, σου διαστρέβλωσα ποτέ κάτι;».
Ο Σάκης απάντησε με ειλικρίνεια: «Οχι, ποτέ! Ισα ίσα, όσες φορές έχουμε μιλήσει –και είναι αρκετές- έβγαινε μια πολύ καλή εικόνα για μένα, με γεμίζει πάντα η ανταλλαγή των απόψεων που κάνουμε για το ποδόσφαιρο».
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Μπέος έκανε ολόκληρο σαματά μπας και καταφέρει να γίνει διάσημος στην πλάτη του Θέμη. Γνωστή η συνταγή. Το ίδιο δεν έκανε και ο Θεός με την Εύα;
Βούρκωσα χθες, αγαπητέ αναγνώστη. Ενιωσα ότι έβαλα εγώ ένα μικρό λιθαράκι για να ξανάρθει η μόδα στον Χρήστο Αρχοντίδη (το αντίστροφο ποτέ δεν έπαψε να συμβαίνει). Η συλλεκτική φωτογραφία του, την οποία δημοσίευσα χθες στη στήλη, ήταν μόνο η αρχή.
Την συνέχεια έκανε ο ακριβός μου Γκόντζος, ο οποίος φιλοξένησε στην «Derbynews» ένα άρθρο-ποταμό του πολυνίκη τεχνικού για την Εθνική και τον προ ημερών αγώνα της με τη Λετονία.
Το κομμάτι του Αρχοντίδη ήταν καταπληκτικό. Τολμώ να πω, όμως, ότι θα άγγιζε την τελειότητα αν ήταν γραμμένο σε μορφή τηλεγραφήματος. Κάπως έτσι δηλαδή:
«Δεν γλίτωσαν οι Λετονοί από τη δύναμή μας», Stop. «Με την εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Γκέκας το περασμένο Σάββατο δεν άλλαξε τίποτα», Stop. «Μπορεί να πέτυχε τέσσερα γκολ, ωστόσο δεν έγινε και κάτι τρομερό», Stop. «Τι να πει κανείς για τον Ρεχάγκελ!» Over and out. Δεν είναι σαν τραγούδι των Bang;
Μικρή παύση, για να σε προετοιμάσω ψυχολογικά για το καλύτερο σημείο του πονήματος. Ο πιονέρος τακτικιστής Χρήστος σπεύδει να προσθέσει κάτι ακόμα:
«Βέβαια, για να λέμε και τα καλά και τα θετικά, στην εποχή μου αν είχαμε αυτή την πορεία θα είχαμε αποκλειστεί, αφού το ''εισιτήριο'' για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το έπαιρνε μία ομάδα».
Λίγο πριν ο ανυπέρβλητος Αρχοντίδης ξεκινήσει να πει και τα κακά και τα άσχημα, μια γνωστή μελωδία ακούστηκε στο βάθος. Πλησίασε λίγο πιο κοντά, φίλε αναγνώστη, ν’ ακούσεις εσύ: «Να περνά ο καβαλάρης στο πλατύ τ' αλώνι και με τον Κολοκοτρώνη να 'πινα κρασί». Αντε και να ζήσει ο Παναγούλιας.
Φιλομένουμε Ελλάδα
Είναι η εκπομπή που μας ταξιδεύει σχεδόν όσο οι μαγευτικές εκτελέσεις του Αργεντινού γκαούτσο. Σ' ένα και μόνο παιχνίδι (του ΠΑΟΚ) μπορείς να ταξιδέψεις στις 4 γωνιές του πλανήτη από τον καναπέ σου. Και επειδή με τον Φερνάντο στον πάγκο η πορεία στην Ευρώπη θα μείνει όνειρο απατηλό, ας φωνάξουμε όλοι μαζί: Φιλομένουμε Ελλάδα.