Πριν από λίγους μήνες, στις 25 Μαρτίου, μέρα παρελάσεων, είχα γράψει ότι ο ΠΑΟ το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να χωρίσει με τον Χενκ Τεν Κάτε φιλικά, γιατί έτσι κι αλλιώς με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί θα ήταν αδύνατη η στήριξή του.
Ομολογώ πως και η διοίκηση του Παναθηναϊκού και ο ίδιος ο Ολλανδός με κατέπληξαν, καθώς έδειξαν απρόσμενες -για μένα- αντοχές. Αλλά η χθεσινή ομοβροντία εναντίον του κόουτς, έπειτα από ένα ματς στο οποίο έγινε ένα φεστιβάλ λαθών από παίκτες που έμοιαζαν ανίκανοι να κάνουν τα στοιχειώδη, κατέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα: η ετυμηγορία έχει βγει, ο Τεν Κάτε φταίει γιατί υπάρχει.
Ο Τεν Κάτε είναι ένας βολικός φταίχτης. Γουστάρει ένα ποδόσφαιρο που στην Ελλάδα πολλοί δεν καταλαβαίνουν – ο Τζίγκερ είπε κάποτε στον Πεσέιρο να του φτιάξει μια ομάδα που να κερδίζει 1-0. Αν το 'λεγε στον Ολλανδό, αυτός θα πέθαινε στα γέλια, όσοι το άκουσαν θεώρησαν την απαίτηση λογική. Ο άνθρωπος δεν χτίζει φιλίες με τις εφημερίδες ώστε να ζητεί προστασίες.
Τις παίρνει στα σοβαρά, θυμώνει, εκνευρίζεται, αλλά δεν έχει παιδιά κι αποπαίδια και δεν μοιράζει αποκλειστικά σε κολλητούς του. Για τον Ολλανδό μπορεί να γράψεις οτιδήποτε, ποντάροντας στη θλίψη που προκαλεί μια ήττα στον κόσμο και στο θυμικό των αποτυχιών. Οταν, π.χ., κάνεις κριτική στον Ολυμπιακό και τον προπονητή του σκέφτεσαι ότι μπορεί να το ξαναπάρει το πρωτάθλημα και κρατάς μια πισινή – με τον ΠΑΟ είναι ευκολότερο να ποντάρεις στην αγανάκτηση του κόσμου ώστε να τύχεις προσοχής. Ο κόσμος αγανακτεί ευκολότερα όταν του δίνεις έναν ένοχο.
Χειρότερα
Ο ΠΑΟ έκανε ένα κακό ματς στην Πράγα –ένα από τα χειρότερά του-, όμως η ανάλυση της ήττας του είχε αποκλειστικά και μόνο ένα στόχο, τον προπονητή του. Ως εκ τούτου, ήταν μια ανάλυση μεροληπτική και άδικη – ελπίζω η διοίκηση του ΠΑΟ να μην τη λάβει στα υπόψη κυρίως γιατί βασίστηκε σε μια σειρά από κατηγορίες σχεδόν αστήρικτες. Γράφτηκε, π.χ., ότι παρατάχθηκε μια μεσαία γραμμή χωρίς αριστερό χαφ και ότι η ομάδα έπαιξε με ένα σχήμα που δεν έχει δοκιμαστεί στην προετοιμασία.
Μα γιατί να δοκιμαστεί; Αφού είναι ακριβώς το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι στα play off! Τι να δοκιμάσει δηλαδή ο Τεν Κάτε; Κάτι που ξέρει; Ή μήπως είναι ψέματα ότι πέρυσι στα play off, και μάλιστα στα καλύτερα παιγνίδια της ομάδας (με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), τη μεσαία γραμμή αποτελούσαν ο Σιμάο, ο Ζιλμπέρτο, ο «Κάρα» και ο Γκάμπριελ, που ξεκίνησαν στην Πράγα; Ποιος τα προσέχει αυτά; Κανείς. Το να τα κοιτάς αυτές τις λεπτομέρειες σημαίνει ότι προβληματίζεσαι και ψάχνεις: εδώ αμφιβάλλω κι αν κοιτάμε τα ματς. Διάβασα, π.χ., ότι ο Μπιέρσμιρ ήταν μια λάθος επιλογή στα δεξιά. Ας πούμε ότι είναι έτσι.
Μόνο που τα ρήγματα έγιναν όλα από την άλλη πλευρά και αν κάπου φταίει ο Σουηδός, είναι στη φάση του τρίτου γκολ, όταν δεν ενήργησε σωστά ως στόπερ με αντίπαλο ένα φορ 1,80! Θέλουμε να πούμε ότι είναι κακός παίκτης; Να το πούμε. Δεν θα 'ναι η πρώτη φορά που θα 'χουμε βγάλει βιαστικά συμπεράσματα: εδώ κάποτε βαφτίσαμε τον Ουαντού Νοβοσέλατς και τον Σανμαρτεάν Σαν-Πλατινί!
Σχήμα
Δεν ήταν το σχήμα το πρόβλημα στην Πράγα. Ο Τεν Κάτε στη συνέντευξη Τύπου (για όποιον την άκουσε) εξήγησε ότι ο βαρύς αυτό τον καιρό Ζιλμπέρτο δεν έκλεινε ως όφειλε στα αριστερά και ότι ο Γκάμπριελ δεν πήρε επιθετικές πρωτοβουλίες όπως του είχε ζητήσει. Μίλησε επίσης για ασυνεννοησία στην άμυνα κι αυτό είναι κάτι που μάλλον έπρεπε να περιμένει.
Μόνο που, είτε έτσι είτε αλλιώς, η άμυνα που θα παρουσίαζε θα ήταν καινούργια: ακόμα κι αν έβαζε τον Βύντρα στα δεξιά, πάλι κάποιος από τους Καντέ – Μπιέρσμιρ έπρεπε να παίξει δίπλα στον Σαριέγκι! Ισως η λογική λύση θα ήταν να γίνει ό,τι και πέρυσι με την Ντιναμό Τιφλίδας, δηλαδή να μην παίξει κανείς από τους ανέτοιμους νεοφερμένους και να παίξει η περσινή άμυνα, με τον Μελίσση π.χ. δεξί μπακ.
Βλέποντας ωστόσο τα κατορθώματα του Βύντρα και του Σαριέγκι, δεν ξέρω πόσο διαφορετική τύχη θα είχε ο ΠΑΟ, από τη στιγμή που αποφάσισε να παίξει το ματς ανοιχτά. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το πιο μεγάλο λάθος του Ολλανδού: αντί να παίξει όπως πέρυσι στην Πράγα, συντηρητικά, κλειστά, στριφνά και με τρεις κόφτες, πίστεψε ότι η ομάδα του τέτοια εποχή μπορεί να τρέξει και να πιέσει. Το ρίσκο αποδείχτηκε λανθασμένο.
Λάθος
Ο Τεν Κάτε είχε ένα ατυχές κοουτσάρισμα γιατί προσέγγισε λανθασμένα το ματς: μπέρδεψε τη δυσκολία του αντιπάλου με τη δυσκολία της διαδικασίας. Ο αντίπαλος είναι όντως εύκολος, αλλά ο προκριματικός Ιούλιο μήνα δύσκολη ιστορία. Το λάθος του είναι μεγάλο γιατί τρία χρόνια πριν, με τον Αγιαξ στην ίδια πόλη, την είχε ξαναπατήσει – αλλά αυτό με τα δεκάδες πράγματα που γράφτηκαν χθες ελάχιστη σχέση έχει.
Η μεροληψία άγγιξε τα όρια του δημοσιογραφικού λιντσαρίσματος: τα κείμενα των κατηγοριών σε περίπτωση ήττας έμοιαζαν γραμμένα από πριν. Αν ο Τεν Κάτε άφηνε εκτός τον Ζιλμπέρτο, για παράδειγμα, κι έχανε, θα του έγραφαν ότι μείωσε τον αρχηγό της «σελεσάο»! Αν έβαζε δεξί μπακ τον Βύντρα, θα του χτυπούσαν ότι αυτός έλεγε πως ο Λουκάς είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός. Αν ξεκινούσε τον Λέτο, κάποιος θα θυμόταν τον Γκάμπριελ ή και τον Νίνη! Οταν ύστερα από τέτοια εμφάνιση των αμυντικών εστιάζεις στον προπονητή, ο προπονητής δεν γλιτώνει.
Εμπιστοσύνη
Δεν λέω να μην του κάνουμε κριτική: να του κάνουμε. Νομίζω του κάνω τη σκληρότερη. Πριν από μια εβδομάδα έγραφα για τα μυστήρια των επιλογών του, πριν από δέκα μέρες καλούσα τον Πατέρα να παραβλέψει τις εισηγήσεις του και να του πάρει ακόμα δύο παίκτες, πριν από το ματς του θύμιζα τι έκανε πέρυσι, επισημαίνοντας ότι κακώς το ξέχασε. Αλλά άλλο είναι η κριτική κι άλλο να σταυρώσουμε έναν προπονητή γιατί έκανε το λάθος (?) να δείξει υπερβολική εμπιστοσύνη στους παίκτες του…
Μήνυμα Κετσπάγια
Eνα κόρνερ στο πρώτο λεπτό, μια στραβοκλοτσιά, μια κεφαλιά του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ένα γκολ κι όλα έγιναν κανονικά, αφού οι παραμορφωτικοί καθρέφτες του άγχους διαλύθηκαν. Το γρήγορο γκολ του Ολυμπιακού βοήθησε τους παίκτες του να καταλάβουν την αληθινή διάσταση του αντιπάλου και την πραγματική δυσκολία του εγχειρήματος: ο Ολυμπιακός έχει πετύχει διάφορα απίθανα στην Ευρώπη, αλλά από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας δεν θα μπορούσε ποτέ να κινδυνέψει όντας στοιχειωδώς σοβαρός. Χθες, όταν κατάλαβε νωρίς με ποιους έχει να κάνει, απλοποίησε τα πράγματα: το 0-2 του Λεονάρντο μετέβαλε την υπόθεση πρόκριση σε αληθινό περίπατο. Στο Καραϊσκάκη σε μία εβδομάδα θα βρέχει γκολ!
Εχω επισημάνει καιρό τώρα ότι ένας από τους λόγους πρόσληψης του Τιμούρ Κετσπάγια είναι ότι γνωρίζει τη δυσκολία των προκριματικών. Χθες, αυτό φάνηκε στη σύσταση της ενδεκάδας. Αντιμετωπίζοντας το ματς με τον κυνισμό που η εποχή επιβάλλει, ο Κετσπάγια έστειλε στο γήπεδο τον Λεονάρντο, αφήνοντας κατά μέρος πειραματισμούς καθώς και το σύνολο των εγκωμιαστικών σχολίων που είχαν γραφτεί για παίκτες όπως ο Σοϊλέδης ή ο Νικλητσιώτης.
Οι μόνοι «μικροί» που βρήκαν θέση στην ενδεκάδα ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος (πράγμα λογικό, γιατί ο Στολτίδης και ο Μαρέσκα έχουν κάνει ελάχιστες προπονήσεις) κι ο Μήτρογλου, που -αντίθετα με τον Ντιόγο- σε όλα τα ματς προετοιμασίας είχε σπουδαία απόδοση.
Αφήνοντας τον Ντιόγο, τον Γκαλέτι αλλά και τον Μαρέσκα εκτός αρχικής ενδεκάδας, ο Κετσπάγια έστειλε κι ένα ωραίο μήνυμα στην ομάδα: έδωσε στους υπόλοιπους να καταλάβουν ότι αφενός δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και υποχρεωτικής επιστράτευσης των αστεριών εφόσον ο αντίπαλος δεν είναι τίποτα δύσκολο κι αφετέρου τους έδειξε ότι η δουλειά που έγινε στις προπονήσεις λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Ολα τα υπόλοιπα τα έκανε ο Λεντέσμα, που έκοψε τα πάντα (αλλά αυτό για την κλάση του είναι εύκολο), και η άμυνα, που καθοδηγούμενη από τον Μέλμπεργκ και παίζοντας αρκετά πίσω απορρόφησε την όποια επιθετικότητα των Σλοβάκων, αφήνοντάς τους το δικαίωμα να γυρνάνε την μπάλα μπροστά σε ένα τείχος. Οταν στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν οι πιο κλασάτοι παίκτες, δηλαδή ο Γκαλέτι και ο Μαρέσκα, το σκορ θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις θριάμβου.
Το πρώτο εμπόδιο ήταν αρκετά χαμηλό. Πάμε παρακάτω…
Η κατάρα του Ευστράτιου
Μου το επισήμανε χθες παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου που όλα τα λαμβάνει υπ' όψιν. «Υπάρχει η κατάρα του Τουταγχαμών και η κατάρα του Ε. (σ.σ.: από το Ευστράτιος) Φαφαλιού, συνεργάτη (σ.σ.: κατ' άλλους, «αφεντικού») του Κίμωνα Κοκορόγιαννη. Οποια ομάδα δέχτηκε πρόταση να πάρει παίκτη του και την απέρριψε, τη βρήκε συμφορά.
Η Λάρισα αποκλείστηκε από τη Ρέικιαβικ γιατί ο Κωνστάντος έχει πετάξει στα σκουπίδια πέντε προτάσεις του. Ο ΠΑΟ τσακίστηκε στην Πράγα γιατί τον ρίξανε και πήραν τον Καντέ με διαμεσολάβηση Τοπίδη. Στον Αστέρα Τρίπολης παρατηρήθηκε κρούσμα γρίπης των χοίρων! Για να καταλάβεις, είναι τέτοιος ο τρόμος, που στον Πανιώνιο -που επίσης αρνήθηκαν παίκτη του- σκέφτονται να γυρίσουν από το Βέλγιο με τρένο…».