H αλήθεια είναι ότι έμοιαζε δύσκολο. Ηταν από τις περιπτώσεις που, όταν τις άκουγες, έλεγες ότι λογικά δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, όταν υπάρχουν διάθεση και χρήμα όλα γίνονται. Ο Μέλμπεργκ, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα φορέσει τα ερυθρόλευκα και θα είναι κάτοικος Πειραιά για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό, όπως και να το κάνουμε, είναι μία μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού. Βεβαίως, όπως όλες οι μεταγραφές, έτσι και αυτή θα κριθεί στο γήπεδο και μόνο εκεί θα γίνουν πράξη όσα ισχύουν σήμερα στη θεωρία. Πάντως, σε αυτή, στη θεωρία δηλαδή, η μεταγραφή Μέλμπεργκ σκίζει.
Αν δει κανείς το βιογραφικό του τρομάζει. Εχει παίξει 98 παιχνίδια στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, 232 στην Πρέμιερ Λιγκ και 27 στο Καμπιονάτο. Παίκτης με τέτοια σταθερότητα στα τρία δυσκολότερα πρωταθλήματα του κόσμου, το ισπανικό, το αγγλικό και το ιταλικό, σπανίζει. Ο άνθρωπος, όπου κι αν πήγε, πέτυχε. Στην Ισπανία: τρία χρόνια βασικός και αναντικατάστατος και ας ήταν σε νεαρή ηλικία. Στην Αγγλία οκτώ χρόνια, αν όχι ο καλύτερος παίκτης της Αστον Βίλα, σίγουρα ο πιο σταθερός.
Και φυσικά πάντα βασικός και πάντα με πολύ γεμάτες χρονιές. Και έρχεται η ώρα της Ιταλίας και της Γιουβέντους. Εκεί υποτίθεται ότι δεν έβγαλε μάτια και γι' αυτόν τον λόγο οι Ιταλοί αποφάσισαν να τον πουλήσουν. Προσέξτε τώρα. Ο Μέλμπεργκ σε μία χρονιά στη Γιουβέντους -με την «Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου να έχει στο ρόστερ της τον καλύτερο Ιταλό αμυντικό, τον Κιελίνι, τον Λεγκροτάλιε και τον Ζεμπινά- έκανε τα εξής: στο Τσάμπιονς Λιγκ η Γιουβέντους έπαιξε 6 ματς στους ομίλους και άλλα 2 στη φάση των «16» κόντρα στην Τσέλσι από την οποία αποκλείστηκε.
Ο Μέλμπεργκ έπαιξε στα 4 από τα 6 των ομίλων (και στα 2 με τη Ρεάλ, που ήταν τα δυσκολότερα) και στα δύο στη φάση των «16» κόντρα στην Τσέλσι. Στο πρωτάθλημα Ιταλίας αγωνίστηκε στα 27 από τα 38 ματς του πρωταθλήματος και συνήθως δεν χρησιμοποιούνταν (προφανώς για λόγους ξεκούρασης) στα ματς που ακολουθούσαν το Τσάμπιονς Λιγκ. Τέλος αγωνίστηκε με τη Γιούβε και σε 5 ματς του Κυπέλλου Ιταλίας.
Οπως καταλαβαίνετε από τα νούμερα, από τον ανταγωνισμό που είχε στη Γιουβέντους από Κιελίνι, Λεγκροτάλιε και Ζεμπινά, αλλά κυρίως και από το βάρος της φανέλας που έχει η Γιουβέντους, μόνο εύκολο δεν είναι να πεις ότι δεν έπιασε στην «Κυρία». Ο Μέλμπεργκ, έπιασε-δεν έπιασε, ήταν ο βασικός αμυντικός της Γιουβέντους τη χρονιά που μόλις τελείωσε. Τώρα γιατί τον παραχωρεί είναι ένα ερώτημα, αλλά ίσως να βρίσκει απάντηση στο ότι στο ρόστερ της Γιουβέντους, εκτός από αυτούς που προαναφέραμε, υπάρχει και ο κροάτης διεθνής Κνέζεβιτς, ο οποίος φέτος δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου, αλλά και (πλέον) ο Καναβάρο που επέστρεψε από τη Ρεάλ Μαδρίτης!
Οσο για τα αγωνιστικά προσόντα του, αρκεί κανείς να σταθεί στο γεγονός ότι πρόκειται για τον ηγέτη της άμυνας της εθνικής Σουηδίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Μία χώρα που έχει παράδοση να βγάζει καλούς στόπερ και ο Μέλμπεργκ είναι βασικός την τελευταία δεκαετία και εξακολουθεί να είναι, έχοντας φτάσει τις 93 συμμετοχές. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Ο Μέλμπεργκ είναι σε βιογραφικό, προσόντα και όνομα ο καλύτερος αμυντικός που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού. Απομένει να δούμε αν θα είναι έτσι και στο γήπεδο.