Κι εγώ που νόμιζα ότι είχαν λήξει τα πλέι οφ... Οχι, χθες τελείωσαν τυπικά για τον ΠΑΟΚ. Για τη Λάρισα αναρωτιέμαι αν ξεκίνησαν ποτέ. Ενδεχομένως τυπικά να ολοκληρώθηκαν και γι' αυτή με τη χθεσινή φιλοξενία στην Τούμπα.
Μα, τι φιλοξενία!
Να φανταστείτε, ακόμα και ο Πάμπλο Γκαρσία (γνωστά ο βίος και η πολιτεία του) σε ένα αυστηρό φάουλ στον Τσίγκα εκεί που ήταν έτοιμος να εκραγεί μπροστά στον Παμπορίδη, τελικά συγκρατήθηκε. Ανέβαλε την παράσταση για του χρόνου…
Τόσο φιλική ήταν η ατμόσφαιρα. Και γιατί να μην ήταν άλλωστε;
Η προηγούμενη εβδομάδα έμοιαζε με τις μέρες των Χριστουγέννων για τα παιδιά μιας πλούσιας οικογένειας που προετοιμάζονται για σκι στην Ελβετία και ατελείωτα πάρτι με πραλίνες που κρέμονται από το έλατο. Δηλαδή, σε… ποδοσφαιρικές ισοτιμίες:
• Ο μικρός Βασίλης (Κουτσιανικούλης) μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ της νέας εποχής.
• Ο μεγάλος Βασίλης (Γκαγκάτσης) ήρθε για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον μεγάλο ΠΑΟΚ.
• Ενας ακόμα παίκτης του Αρη, ο Βιτόλο, λέγεται ότι πήρε τον δρόμο για την Τούμπα.
• Ο Πάμπλο Γκαρσία δεν πάει πουθενά, σε αντίθεση με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, που τελευταία δεν αρέσει σε διάφορους εκεί στον ΠΑΟΚ, και ξαφνικά έγινε κακό παιδί. Πιο κακό από τον Πάμπλο.
Παπαγαλάκια και εξαπτέρυγα με την απλή μέθοδο της κατινιάς δημιούργησαν το απαραίτητο κλίμα εις βάρος του Κονσεϊσάο, αντί να τον προστατέψουν ή να μην ασχοληθούν καθόλου τουλάχιστον μέχρι χθες που τελείωνε η σεζόν. Αν αυτός είναι τρόπος για να συμπεριφερθούν σε έναν ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, της ομάδας τους, και να δικαιολογήσουν ότι δεν θα παραμείνει για την επόμενη χρονιά, τότε το μόνο που τους αξίζει είναι να ντρέπονται για πολύ καιρό.
Ηταν πιθανό χθες ο Κονσεϊσάο να έκλεινε την καριέρα του κι όχι απλώς τη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Υπάρχουν πολλοί που δεν τον γουστάρουν. Αλλοι εκτιμούν ότι προσέφερε. Δεν ενδιαφέρει και πολύ σε ποιους ανήκω. Απλώς θα πω ότι θα μπορούσε να έκλεινε ο κύκλος του. Για ηθικούς λόγους το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν οι διοικούντες επί τη ευκαιρία της αποχώρησής του θα ήταν να τον τιμήσουν.
Η ιστορία του στα γήπεδα είναι μεγάλη, ίσως η πιο εντυπωσιακή για ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ας μην το ξεχάσουν οι άνθρωποι που διοικούν και μέχρι πριν από λίγο καιρό κλοτσούσαν κι αυτοί το τόπι, με τον ΠΑΟΚ να γίνεται η τελευταία στάση στην καριέρα τους. Ενδεχομένως όπως θα κάνει κι ο Κονσεϊσάο. Εντέλει ο Πορτογάλος μένει και του χρόνου. Η διοίκηση φαίνεται ότι το έσωσε την τελευταία στιγμή. Αυτή η ανανέωση για τον αρχηγό μοιάζει με το παράσημο που δικαιωματικά του ανήκει.
Δεκατρείς και σήμερα
Στις μέρες που κύλησαν μέχρι τις εκλογές της «Λέσχης Φίλων Αρη» ακτινογραφήθηκαν χαρακτήρες και συμπεριφορές ανθρώπων που βρέθηκαν για χρόνια ψηλά στην εκτίμηση των Αρειανών. Λόγω της… μεγάλης ανατροπής, έχασαν, αρχικά, τη λάμψη τους, στη συνέχεια τη θέση τους και τελικά απομονώθηκαν, μια και μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες έπαψαν να απασχολούν την κοινή γνώμη.
Οι μεταγραφές πήραν τη σκυτάλη. Για την ακρίβεια, η μεταγραφολογία ήρθε να αντικαταστήσει την εκλογική διαμάχη που ανέτρεψε τον Λάμπρο Σκόρδα και άνοιξε τον δρόμο σε μια νέα –κατά το μεγαλύτερο ποσοστό– ομάδα παραγόντων για να αναλάβει την ηγεσία της ΠΑΕ Αρης, προεξάρχοντος του Θανάση Αθανασιάδη.
Ο εκτελεστικός διευθυντής Γιάννης Κόντης στάθηκε δίπλα στο νέο υποψήφιο σχήμα και επιχείρησε να πείσει με μεταγραφές ότι έφτασε η ώρα για την ανατροπή του «ενός» και την ανάδειξη των «πολλών», προς επιβεβαίωση των δημοκρατικών αρχών. Ηταν άκρως εντυπωσιακά τα ονόματα των υπό μεταγραφή ποδοσφαιριστών. Κανείς δεν βρέθηκε να αμφισβητήσει την αξία του Σμολάρεκ, του Αμπρέου και ορισμένων ακόμα που ανακοινώθηκαν από τον κατ' εξακολούθησιν εκτελεστικό διευθυντή του Αρη. Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να μην έρθουν στον Αρη, έτσι όπως αλλάζουν τα πράγματα, αλλά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να γυρίσει πίσω το ρολόι και να θυμηθεί τις προγραμματικές δηλώσεις, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές.
Ισως οι περισσότεροι να σκέφτονται ότι οι μεταγραφές είναι ύπουλη υπόθεση και να αποφάσισαν να προσφέρουν μια περίοδο χάριτος σε όποιον ναι μεν τις υποσχέθηκε, αλλά μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και να τις ολοκληρώσει.
Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, την επομένη του γνωστού εκλογικού αποτελέσματος, κύλησαν ήδη 13 μέρες χωρίς μεταγραφή. Δεν ανακοινώθηκε η απόκτηση κανενός από τους έξι ποδοσφαιριστές που ακούστηκαν στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της 11ης Μαΐου.
Διαρρέει ότι υπάρχει σιγουριά για τον Σμολάρεκ και δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί σήμερα η απόκτησή του. Και θα αποτελέσει ομολογουμένως την πρώτη και σημαντική επιτυχία της διοίκησης.
Αλλά what about Αμπρέου, Τσάβι Τόρες, Φαμπιάνο Λίμα, Ρόμπερτ Φλόρες; Τα μηνύματα για τους πέντε τελευταίους δεν είναι ενθαρρυντικά. Αντιθέτως, μάλιστα, φαίνεται ότι απομακρύνονται από τον Αρη.
Ας υποθέσουμε ότι όλα μπορεί να συμβούν στο μεταγραφικό μετερίζι και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι απόλυτα βέβαιος για μια μεταγραφή, αν δεν υπάρχει η υπογραφή του ποδοσφαιριστή στο συμβόλαιο. Επίσης, δεν θα επιμείνουμε σε στείρα κριτική για όποιον υποσχέθηκε μεταγραφές και δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις του, όπως στην περίπτωση του Μενδρινού, που κατέληξε στον ΠΑΣ. Η ουσία είναι ότι μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για ένα είδος ανασχηματισμού στις μεταγραφές, αφού από τους έξι ίσως τελικά αποκτηθεί μόνον ένας (και καλός, για να λέμε την αλήθεια), ο Σμολάρεκ.
Την ενθουσιώδη είσοδο της νέας διοίκησης, με τις μεταγραφές και τις υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, διαδέχθηκε ένας προβληματισμός γύρω από τον οικονομικό έλεγχο της ΠΑΕ Αρης. Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε το θάρρος να μιλήσει επισήμως και με αριθμούς για το άνοιγμα της εταιρείας. Επιμελώς διαρρέει ένα ποσό της τάξης των εννέα εκατομμύριων ευρώ, που δεν είναι απλώς ανησυχητικό, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο νέος μεγάλος εφιάλτης για την ΠΑΕ Αρης. Αλλά μάλλον είναι κατά πολύ μικρότερο...
Μια εταιρεία που προέρχεται από την εκκαθάριση με βάση το περιβόητο άρθρο 44, πριν από πέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει χρέος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή του Αρη στο άρθρο 44 στα τέλη του 2004 απάλλασσε την εταιρεία από ποσά της τάξεως των επτά εκατομμυρίων και μείωσε τις οφειλές προς τρίτους, πιστωτές αλλά και πρώην ποδοσφαιριστές, από τα εννέα εκατομμύρια ευρώ περίπου στα δύο. Υστερα από μερικά χρόνια γίνεται λόγος για ένα εξίσου ευρύ οικονομικό άνοιγμα…
Μια πρόχειρη έρευνα και μια σύντομη καταγραφή μειώνουν το παραπάνω νούμερο, αλλά οι… διαστάσεις του εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές και επικίνδυνες.
Η διοίκηση του Θανάση Αθανασιάδη παρέλαβε μια ομάδα που χρωστά ένα μεγάλο ποσό στην Εφορία. Το ποσό αυτό πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια. Σε αυτό ίσως ακόμα να μην έχει προστεθεί η φετινή χρήση.
Οι οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι ανοικτοί λογαριασμοί προς τρίτους δεν είναι μικροί. Μιλάμε για μισό εκατομμύριο ευρώ.
Εχουμε φτάσει ήδη στα πέντε εκατομμύρια. Το τεφτέρι έχει κι άλλα βερεσέδια. Ανοιχτοί λογαριασμοί και με διαφημιστική εταιρεία, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Πάνω από έξι εκατομμύρια, λοιπόν, το άνοιγμα της ΠΑΕ Αρης, χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση, ύστερα από οικονομικό έλεγχο που ενδεχομένως να αναδείξει με μεγαλύτερη ευκρίνεια το μέγεθος της «μαύρης τρύπας».
Βέβαια, δεν μιλάμε για ποσά που είναι άμεσα καταβλητέα. Εκτός από τις οφειλές στους ποδοσφαιριστές, που θα πρέπει, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των εργασιών τους, να εξοφληθούν, τα υπόλοιπα είναι βέβαιο ότι θα διακανονιστούν μακροπόθεσμα. Αυτό διευκολύνει τη λειτουργία της ομάδας, που προσπαθεί ταυτόχρονα να ενισχύσει το ρόστερ της και να επανέλθει στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, καθώς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η νέα διοίκηση, πέρα από τις παραπάνω πληροφορίες, τις οποίες δεν επιβεβαίωσε επισήμως και όπως φαίνεται δεν θα το κάνει πριν από τη γενική συνέλευση της λέσχης στις 15 Ιουνίου, συνεχίζει την καταγραφή και από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία. Συζήτηση για τα χρέη της ΠΑΕ θα γίνει στη γενική συνέλευση, με στόχο να ενημερωθούν τα μέλη της λέσχης, και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί το πλάνο αντιμετώπισης.