Η φράση του Βαλβέρδε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει κλείσει με τον Ολυμπιακό και βρίσκεται ακόμα στις διαπραγματεύσεις έχει περισσότερα νοήματα και συμπεράσματα από τα λόγια με τα οποία εκφράστηκε.

Πρώτον, μετά τη δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, στον Ολυμπιακό έχουν δικαίωμα να ανησυχούν ή όχι; Δεν μπορούν όμως παρά να δεχτούν δύο πιθανότητες. Η μία είναι ότι πράγματι ο Κόκκαλης και ο Βαλβέρδε έδωσαν τα χέρια, οπότε ο Ισπανός δεν κράτησε τον λόγο του και πρέπει να φύγει. Η δεύτερη ότι δεν έδωσαν τα χέρια. Τότε ή ο Κόκκαλης δεν κατάλαβε τι είπαν ή κάποιος άλλος δεν κατάλαβε τι είπε ο Κοκκαλης.

Δεύτερον, η κολακευτική για τον Κόκκαλη εκδοχή που έπαιζε τον τελευταίο καιρό, ότι ο Ισπανός είναι στο παρακαλετό αλλά ο πρόεδρος τον αφήνει να τσιτσιρίζει, πάει και αυτή περίπατο. Ηταν η θέση που είχε γραφτεί πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής. «Τώρα ο Βαλβέρδε θα πρέπει να πει τι σκοπεύει να κάνει, διαφορετικά ο Κόκκαλης θα τον σουτάρει». Ο Βαλβέρδε ούτε είπε τι θα κάνει ούτε φοβήθηκε να το πει δημόσια ότι δεν έχει συμφωνήσει και το προεδρικό «σουτ» ακόμα δεν έχει έρθει.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει η ίδια η διαπραγμάτευση. Τι όρους βάζει ο ένας και τι βάζει ο άλλος και δεν μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν; Εχουν σχέση με τη διάρκεια του συμβολαίου, με την ενίσχυση της ομάδας, με απομακρύνσεις παικτών; Παραμένει άγνωστο. Γνωστό όμως από χθες είναι ότι ο Βαλβέρδε το τελευταίο που φοβάται είναι ότι θα χάσει τη δουλειά του στον Ολυμπιακό. Ούτε ένα «...και ελπίζω να κλείσουμε και να μείνω στον Ολυμπιακό» δεν είπε ο Ισπανός. Ετσι, από ευγένεια. Ετσι, για τα μάτια του κόσμου.

Αντίθετα με τον Βαλβέρδε, ο Μπάγεβιτς είχε την ευγένεια να σκαρφιστεί μια δικαιολογία για να αποφύγει να πάει στο ετήσιο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο που είναι το All Star Game ανάμεσα στους Ελληνες και τους ξένους του πρωταθλήματος. Ο Μπάγεβιτς είπε ότι πρέπει να πάει για προσωπικές του υποθέσεις στη Σερβία και για να καθησυχαστούμε ότι οι υποθέσεις δεν ήταν κάποιου άλλου έδωσε και εντολή να βάλουν τον Γιάχιτς και τον Λεονάρντο, που μοιάζει να τους εκτιμάει, πάνω από τους παίκτες της ΑΕΚ και γλίτωσε το ταξίδι στην εξωτική Λάρισα.

Αποδεικνύοντας ότι το να υπάρχει All Star Game -ένα φιλικό ματς έπειτα από μία σεζόν που οι παίκτες ξεσκίστηκαν να παίζουν σοβαρά- είναι μια αστεία ιστορία. Πιθανότατα το All Star Game θα είχε νόημα αν γινόταν πριν από την αρχή της σεζόν με παίκτες φτιαγμένους να παίξουν και να δείξουν. Πριν από μία 30ετία, όταν ο κόσμος έβλεπε τα Κύπελλα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, επίσης θα είχε νόημα. Σήμερα, όμως, με τους τηλεοπτικούς δέκτες πηγμένους στα ματς και με τον κόσμο μπουχτισμένο από ποδόσφαιρο, μία διοργάνωση χωρίς νόημα, η οποία σνομπάρεται από τους καλεσμένους, ούτε θα μπορούσε να έχει ούτε έχει αξία και νόημα.


Το πρώτο mail της εβδομάδας ήταν από τον αναγνώστη Μ.Τ. με θέμα το «δεν τα λέτε, δεν τα γράφετε». Αναφερόταν στα διάφορα ματς του ΟΠΑΠ που ξεκινούν με λογικές, για να καταλήξουν σε γελοίες αποδόσεις, μέχρι να τα φράξουν οριστικά. Συγκεκριμένα, ο Μ.Τ. αναφερόταν στο Πανθρακικός - Λεβαδειακός, ένα ματς που στο Betfair, που είναι το στοιχηματικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Μ.Τ., το «διπλό» έφτασε να παίζεται στο 1.50, ενώ στον ΟΠΑΠ το ματς είχε βγει την Παρασκευή από το κουπόνι.

Το ερώτημα, λοιπόν, του Μ.Τ. είναι γιατί δεν ακουμπάνε τέτοια θέματα οι δημοσιογράφοι. Η απάντησή μου είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα πέραν του οφθαλμοφανούς. Τέτοιες ιστορίες είναι σαν το παλιό ανέκδοτο με τον Ταρζάν που έλεγε: «Τι είπε ο Ταρζάν όταν είδε τους ελέφαντες να κατεβαίνουν από το βουνό; Είπε: "να οι ελέφαντες που κατεβαίνουν από το βουνό"». Προσθέτοντας ότι αν πρέπει κάποιος να μιλήσει, αυτός είναι ο ΟΠΑΠ και ο πρόεδρός του, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Το να μειώνει το ποσοστό ο ΟΠΑΠ σε ένα κουπόνι δεν είναι περίεργο. Οπως σε κάθε χώρα που υπάρχει στοίχημα προκαθορισμένων αποδόσεων, όταν ένα σημείο παίζεται πολύ, κατεβαίνει, εκτός αν ο μπούκης θέλει να το διατηρήσει ψηλά για να μαζέψει και άλλο στοίχημα. Τι σημαίνει, όμως, όταν ένας οργανισμός στοιχημάτων ή ένας μπουκ σταματάει να παίρνει στοίχημα για ένα ματς; Σημαίνει ότι δεν θεωρεί το ματς αξιόπιστο για να παίρνει στοίχημα, ανεξάρτητα από το ποσοστό.

Οτι ακόμα και αν το ματς δοθεί σε ένα σημείο με 1.10, ακόμα και με 0.10, ο μπουκ το θεωρεί ανάξιο ρίσκου γιατί θα το χάσει σίγουρα. Που σε ένα ματς Ρεάλ - Θρασύβουλος, με τον Θρασύβουλο να παίζει εκτός έδρας και με τραυματίες κάτι τέτοιο μπορεί να δικαιολογείται, αλλά σε εκτός έδρας του Πανθρακικού με τον Λεβαδειακό η διαφορά δυναμικότητας δεν το δικαιολογεί. Ορισμένα, λοιπόν, ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν.

Ποιος ή ποιοι και με ποια επιχειρήματα έπεισαν τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, να βγάλει το ματς από το κουπόνι; Αν υπάρχουν άνθρωποι, είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε τα ονόματά τους και τα επιχειρήματά τους που έκαναν τον ΟΠΑΠ να φράξει το παιχνίδι. Αν υπάρχει κάποια φόρμουλα, ας τη μάθουμε. Επίσης, τα «φραξίματα» των αγώνων γίνονται κατόπιν έγγραφης εισήγησης ή κατόπιν προφορικής, έτσι ώστε ό,τι λέγεται να μην έχει υπεύθυνο;

Αν οι φραγές έχουν σαν αιτία τα «περίεργα» παιξίματα στα πρακτορεία, τα στοιχεία δίνονται από την προεδρία του ΟΠΑΠ στον εισαγγελέα; Αν ακόμα περισσότερο οι φραγές γίνονται έπειτα από πληροφορίες που εκ των πραγμάτων και για να φραγεί ο αγώνας πρέπει να είναι αξιόπιστες, οι πληροφορίες αυτές έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία; Αν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και δεν ενημερώνεται το κοινό, το γεγονός δεν είναι «προνομιακή πληροφόρηση» γι' αυτούς που τις έχουν; Γνωρίζοντας τα στοιχεία, οι γνώστες μπορούν να παίξουν το ματς σε κάποιο πρακτορείο του εξωτερικού, κάτι ανάλογο με ένα στέλεχος οικονομικού υπουργείου που θα χρησιμοποιούσε την υπηρεσιακή του πληροφόρηση για να παίζει στο χρηματιστήριο.

Επειδή, όμως, τα πολλά μπορούν να μπλέξουν και τα απαντήματα να μην απαντηθούν, μπορεί ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, ή συνεργάτες του να πληροφορήσουν το κοινό γιατί έφυγε από το κουπόνι το ματς του Πανθρακικού με τον Λεβαδειακό και γιατί έχουν αποκλειστεί οι αγώνες της Β' Εθνικής; Γιατί ωραίες είναι οι διαφημίσεις με τους τυπάδες που πηγαίνουν μέχρι στα κυνήγια της αλεπούς για να μάθουν τα μυστικά του αγγλικού πρωταθλήματος, καλές είναι οι Λίβερπουλ και οι Τσέλσι, αλλά τα μυστικά του Πανθρακικού και του Λεβαδειακού, πού τα μαθαίνει ο ΟΠΑΠ για να τα μάθουν και οι παίκτες;

Αλλά φυσικά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα, όπως αναπάντητο θα μείνει το πώς είναι δυνατόν να δένεις το brand name σου, που για κάθε εταιρεία θεωρείται πολύτιμο, με ένα προϊόν που ο ίδιος με την πολιτική σου απαξιώνεις. Γιατί είναι παράλογο ο ΟΠΑΠ να δίνει το όνομα του στο ελληνικό πρωτάθλημα και ταυτόχρονα να είναι το μόνο πρωτάθλημα που για να παίξεις πρέπει να ποντάρεις σε τρία ματς. Αν υπάρχει άλλος λόγος, εκτός από το να εξασφαλίζεται ο ΟΠΑΠ από την πιθανότητα των αβαβά αποτελεσμάτων, θα είχε ενδιαφέρον να τον μοιραστεί με τους κυνηγούς των αλεπούδων.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει σε ποιον όρο σκάλωσαν στη Σούπερ Λίγκα στη συμφωνία με τη Forthnet. Στον όρο που αναφέρεται στις αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει η Σούπερ Λίγκα σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας. Είναι ό,τι πρέπει για να σου παγώνει το αίμα να μπαίνεις σε μια καινούργια συνεργασία και το πρώτο πράγμα που σκέπτονται οι συνεργάτες να σου είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν παραβούν τους όρους.


Ετσι όπως έγινε το σποτ του ΟΠΑΠ ενάντια στη βία, περισσότερο μοιάζει με ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό παιχνίδι, που πρέπει να σκοτώσεις όλους τους παίκτες της Εθνικής για να περάσεις πίστα, παρά με οτιδήποτε άλλο. Εκτός αν αυτός που το έφτιαξε πιστεύει ότι υπάρχει χούλιγκαν που θα φοβηθεί ότι μ' αυτά που κάνει μπορεί να τραυματίσει τα ινδάλματά του στην Εθνική.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube