Εχετε σκεφτεί δύο ανταγωνιστικά μαγαζιά να δουλεύουν το ένα απέναντι από το άλλο και το ένα να πληρώνει, ενώ το άλλο να έχει απαλλαχθεί από τον ΦΠΑ; Αυτό που δεν θα πληρώνει θα μπορεί να κάνει 10% έκπτωση σε ό,τι πουλάει και να έχει και 10% μεγαλύτερο κέρδος από τον ανταγωνιστή του.
Μια ιστορία που έγινε, γίνεται και θα επαναλαμβάνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέχρι κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση να επέμβει και να πει ότι όπως με την Ολυμπιακή φάγαμε πρόστιμα για τις κρατικές επιχορηγήσεις, το ίδιο θα συμβαίνει και με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι μόνο με έξωθεν επέμβαση θα μπορέσει να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ολα τα ανωτέρω μετά την ανακοίνωση του Αντώνη Ρέμου σε σχέση με τον Ηρακλή και τις πιέσεις που δέχεται να σταματήσει να πληρώνει τα χρέη προς το Δημόσιο και προς τρίτους. Το σκεπτικό είναι ότι με το ένα εκατομμύριο ευρώ που δίνει στο κράτος τον χρόνο θα μπορεί να πάρει τρεις παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά.
Ως παράδειγμα του φέρνουν τον ΠΑΟΚ. Ο Ζαγοράκης κάποια στιγμή αποφάσισε ότι θα πληρώνει ένα εκατομμύριο χρέη που θα βάλει στον διακανονισμό και τα υπόλοιπα θα τα πάει στα δικαστήρια. Και αν τα χάσει, που τότε δεν θα μπορεί να τα διακανονίσει; Αν τα χάσει και πάλι τίποτα δεν έγινε. Ποιος θα τολμήσει να ρίξει τον ΠΑΟΚ;
Στην περίπτωση, όμως, του Αντώνη Ρέμου δεν ισχύει το ίδιο. Γιατί το «ποιος θα τολμήσει να ρίξει τον Ηρακλή» έχει απαντηθεί στην περίπτωση του ΠΑΣ. Τον ρίξανε για χρέη κατηγορία και ο ΠΑΣ έχει πολύ περισσότερους οπαδούς από τον «Ηρα». Μόνο που είναι άδικο.
Οι ομάδες να πληρώνουν ή να μην πληρώνουν τα χρέη τους ανάλογα με τους πόσους οπαδούς έχουν. Και η λύση, μέχρι τουλάχιστον να μας την πέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι μία. Το κράτος να σταματήσει να εισπράττει, αλλά να σταματήσει και να δίνει λεφτά στις ομάδες. Ο,τι έκανε και με την ΕΠΟ.
Να σταματήσει, όμως, τα πάντα. Τέρμα στα «Πρωταθλήματα ΟΠΑΠ». Γιατί, μήπως παίζουν περισσότεροι στοίχημα επειδή το λένε ΟΠΑΠ ή κάνουν περισσότεροι σύνδεση στο γκάζι επειδή μια ομάδα φοράει στη φανέλα το ΔΕΠΑ; Και παίρνουν πελάτες η ΔΕΦΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια ή δεν ξέρω ποιο άλλο μονοπώλιο επειδή διαφημίζονται σε φανέλες;
Εχουμε φτάσει στο σημείο ιδιοκτήτης, όπως ο Ρέμος, να πιέζεται για να κλέψει λεφτά από το κράτος, σαν να είναι στο χέρι του καθενός να πληρώνει ή να φεσώνει την Ελλάδα. Επειδή, λοιπόν, οι πολιτικοί μας είναι μειωμένης ηθικής αντίστασης, επειδή ο κόσμος είναι μικρόνους και ανέχεται να παίρνουν από την τσέπη του για να δίνουν στις ΠΑΕ, σχέση κράτους και ποδοσφαίρου καπούτ εδώ και τώρα. Διαφορετικά, ας μας κάνουν τη χάρη οι ξένοι της ΟΥΕΦΑ να επέμβουν, μπας και μας σώσουν από τους εαυτούς μας.
Αντίθετα με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που το ερώτημα είναι αν θα κρατήσουν ή όχι τον Βαλβέρδε και τον Τεν Κάτε, στην ΑΕΚ το ερώτημα είναι αν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα κρατήσει τη διοίκηση ή θα τη διώξει. Εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν, αλλά το τι μπορεί να γίνει είναι εύκολο να εκτιμηθεί.
Η ΑΕΚ τελειώνει το πρωτάθλημα. Δεύτερη είναι σούπερ, αλλά και τρίτη δεν μας χαλάει. Εχει φτάσει, λοιπόν, η περίοδος των μεταγραφών και ακούγεται η φωνή ενός σωτήρα. Το όνομα δεν παίζει ρόλο, αλλά τα λεγόμενα θα παίξουν. Ο σωτήρας λέει: «Θέλω να πάρω την ΑΕΚ στα χέρια μου. Θέλω να την κάνω μεγάλη όπως παλιά. Το μόνο που ζητάω είναι να μου δώσουν την ομάδα για να βάλω 10 εκατομμύρια ευρώ και να αγοράσω μεγάλους παίκτες». Αλλά τα λεφτά που έβαλε στο μεταξύ ο Νοτιάς για να καλύψει τις υποχρεώσεις; «Τι με νοιάζει εμένα; Την ΑΕΚ θέλω να κάνω μεγάλη και όχι να πληρώσω τα λάθη των άλλων».
Σε εκείνο, λοιπόν, το σημείο ακούγεται και η φωνή του Μπάγεβιτς. «Πώς θέλουνε να κάνουμε μεγάλη ομάδα όταν για να αγοράσουμε παίκτες πρέπει να πουλήσουμε τους δικούς μας; Η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση και όχι να δίνει τους καλύτερους παίκτες της». Τι νομίζετε; Οτι ο κόσμος θα πει «ωραία, να μείνει η ομάδα στον Θανόπουλο και τον Νοτιά επειδή πληρώνουνε τα χρέη» ή θα πει «να περάσει ο καινούργιος, που υπόσχεται μεγάλες μεταγραφές»;
Οσοι απάντησαν το πρώτο τούς τιμά κι αν η Ελλάδα είχε άλλους τόσους τέτοιους δεν θα μας έκανε ό,τι θέλει ο Αλμούνια, αλλά όσοι απάντησαν το δεύτερο είναι κι αυτοί που με τον αριθμό τους ή τον τσαμπουκά τους επιβάλλουν τις εξελίξεις. Σήμερα πρόεδρος και προπονητής στην ΑΕΚ είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον Στέλιο Μανωλά να κάνει τον σκάουτερ και τον Θανόπουλο να κάνει τη βάση του τοτέμ, που όταν στράβωναν οι ιθαγενείς του φόρτωναν όλα τα κακά.
Δεν έχετε παρά να σκεφτείτε αυτό που έγινε στον Παναθηναϊκό να συνέβαινε στην ΑΕΚ. Δηλαδή ο Μπάγεβιτς να αποφάσιζε ότι βάζει πρόστιμο στους παίκτες, τον Μανωλά και τον εαυτό του. Το πρόστιμο, όμως, στον Μανωλά να μην πέρναγε, επειδή ο Θανόπουλος θα έλεγε ότι μοιάζει σαν ο Μπάγεβιτς να το ρίχνει στη διοίκηση.
Σε αυτό το σημείο ο Μπάγεβιτς μπορεί να έριχνε πρόστιμο όχι μόνο στον Θανόπουλο, αλλά και στον Νοτιά και τον Γκίκα Γκούμα. Στον Παναθηναϊκό, όμως, ο Νίκος Πατέρας έστειλε το μήνυμα στον Τεν Κάτε. Ο Κώστας Αντωνίου μπορεί να είναι για τον ίδιο «Κώστας», αλλά για τον Ολλανδό είναι «κύριος Κώστας» και όταν πιάνει στο στόμα του τον Αντωνίου να ξέρει ότι μιλάει για τη διοίκηση. Οχι, όμως, ότι η διοίκηση έχει ίδιες απόψεις για τον Τεν Κάτε.
Ο Νίκος Πατέρας είναι φανερό ότι θα ήθελε έναν προπονητή πιο συμβατικό. Εναν από αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα και πολύ γρήγορα τους μοιάζουν όσοι ξένοι προπονητές έρχονται για να δουλέψουν. Οι οποίοι ξέρουν ότι τα «fuck» είναι προνόμιο των προέδρων και οι ίδιοι πρέπει να λένε τα «παίρνω την ευθύνη για την ήττα», τα «όλοι οι παίκτες είναι ίδιοι και θα παίζουν αυτοί που δείχνουν διάθεση στις προπονήσεις» και τα υπόλοιπα ηθικοπλαστικά που λέγονται πριν αρχίσουν να φυτρώνουν ρίγες στις μπλούζες του «Αλέφα».
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, που παίζει σε μεγαλύτερα από τον Παναθηναϊκό ταμπλό, θα προτιμούσε να κρατήσει τον Τεν Κάτε για να περάσει το μήνυμα της ήρεμης δύναμης που δεν αλλάζει αποφάσεις από στιγμή σε στιγμή. Εκτός του ότι ένα τέτοιο image θα τον βοηθούσε στην πρεμιέρα του στην Ολυμπιακή, στο παρελθόν ο Βγενόπουλος είχε «φλερτάρει» με την ιδέα να γίνει ο Ελληνας Μπερλουσκόνι, που θα έφερνε τον επιχειρηματικό ρεαλισμό στην πολιτική.
Οσο για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, έχει μικρότερο πρόβλημα με τη συμπεριφορά του Τεν Κάτε και μεγαλύτερο με την αμοιβή του. Να αφήνεις έναν αναστεναγμό ανακούφισης που γλίτωσες από τους 13 και τους ΒουΠού, τους Γιαννακόπουλους και τους πολυμετοχικούς και να σου θυμίζει τι τράβαγες το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που πρέπει να δίνεις στον Ολλανδό, είναι βαρύς σταυρός για να τον σηκώνεις…
Για την παραμονή του Βαλβέρδε έχω να πω ότι όταν δύο άνθρωποι περιμένουν μέχρι να αποφασίσουν, δεν περιμένουν την Αφροδίτη να είναι ανάδρομος με τον Ερμή. Κάτι περιμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης μέχρι να κάνει την πρόταση στον Ερνέστο για να υπογράψει και κάτι περιμένει ο Βαλβέρδε πριν ανοίξει τα χαρτιά του. Και αυτό που περιμένει ο Σωκράτης δεν μπορεί να είναι το Κύπελλο. Η ψύχωση στον Πειραιά είναι με το πρωτάθλημα και όχι με το Κύπελλο, που στα «πέτρινα χρόνια» ο Ολυμπιακός πήρε δύο, αλλά το δάκρυ συνέχιζε να τρέχει κορόμηλο.
Οσο αστείο κι αν φαίνεται, η καθυστέρηση στην απόφαση για τον Βαλβέρδε εξηγείται απλώς με τη λέξη «νούμερα». Μάλλον ο Σωκράτης αποφάσισε ότι εφόσον ο Βαλβέρδε δεν του απαντούσε τον Ιανουάριο, όταν του είχε κάνει πρόταση ανανέωσης, θα του κάνει κι αυτός τώρα νούμερα και θα τον αφήσει στο περίμενε.