Ο Ολυμπιακός κέρδισε το φετινό πρωτάθλημα τη βραδιά που αποκλείστηκε από την Ανόρθωση στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πλήρωσε τα χρήματα για τον Ντιόγο γιατί ο κόσμος έβραζε. Το πρόγραμμα της ομάδας ξαφνικά απλοποιήθηκε, αφού το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος είχε ελάχιστα δύσκολα ματς. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατάλαβε ότι είναι επί ξύλου κρεμάμενος και ότι θα πρέπει να κερδίζει για να μείνει: την ομάδα μπορούσε να τη φέρει στα μέτρα του αργότερα. Ολα αυτά θα μπορούσαν και να μη γίνουν: κυρίως διότι ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο ήταν η παντελής έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού.
O Ολυμπιακός τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος έχει 65 βαθμούς. Μπορεί με 3 νίκες να φτάσει τους 74. Πέρυσι πήρε το πρωτάθλημα με 70 και είχε κάνει ένα μέτριο πρωτάθλημα. Οι 4 βαθμοί παραπάνω (που μπορεί να έχει φέτος σε σχέση με πέρυσι) δεν συνιστούν σημάδι τρομακτικής βελτίωσης που να δικαιολογεί την υπεροχή του στον βαθμολογικό πίνακα. Αυτή οφείλεται κυρίως στη μερική κατάρρευση των περσινών ανταγωνιστών του. Η ΑΕΚ πέρυσι τελείωσε με 68 βαθμούς τη χρονιά: φέτος δύσκολα θα περάσει τους 60. Ο ΠΑΟ πέρυσι έκανε 66, φέτος το πολύ να φτάσει τους 63. Με 60 και 63 βαθμούς δεν παίρνεις ποτέ το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Μπορεί να το έχανες και από τον φετινό ΠΑΟΚ.
Αρκούν
Δεν θέλω να κάνω μια ανασκόπηση εστιάζοντας στα λάθη του ΠΑΟ και της ΑΕΚ: δεν έχει νόημα. Και οι δύο όλα αυτά τα χρόνια ευελπιστούν κυρίως σε μια κατάρρευση του Ολυμπιακού παρά προοδεύουν. Πρόπερσι η ΑΕΚ είχε τελειώσει με 62 βαθμούς και ο ΠΑΟ με 54. Πάλι είναι αδύνατον με αυτούς τους βαθμούς να βγεις πρωταθλητής: ο Ολυμπιακός είχε κάνει 71. Το 'χω γράψει πολλές φορές και το λέω και τώρα που το πρωτάθλημα τελείωσε: το πρωτάθλημα είναι αριθμοί, απλά μαθηματικά. Για να το κερδίσεις, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο.
Ο Ολυμπιακός ξεκινά κάθε χρόνο και λέει ότι πρέπει να κάνει από τους 45 διαθέσιμους βαθμούς στο Καραϊσκάκη τουλάχιστον 41 με 42. Σε αυτούς προσθέτει 16 με 18 που τους βρίσκει στα 6 εκτός έδρας ματς με ομάδες που εμπλέκονται στη μάχη του υποβιβασμού –είναι περίπου τόσες φέτος, πέρυσι και πρόπερσι οι ομάδες αυτές ήταν και περισσότερες και κατά συνέπεια περισσότεροι και οι βαθμοί που ο Ολυμπιακός όφειλε να πάρει και πήρε. Απομένουν τα ματς με τον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τη Λάρισα, την Ξάνθη, τον Πανιώνιο, τον Αστέρα (ομάδες που σταθερά είναι μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού) και τα δύο ντέρμπι. Σε αυτά ψάχνει δυο–τρεις νίκες. Αρκούν.
Επίθεση
Οι ομάδες που εμφανίζεις είναι συνακόλουθο της αριθμητικής του πρωταθλήματός του. Για να κάνεις νίκες στην έδρα σου και να τρομάζεις τους μικρούς πρέπει να μπορείς να επιβάλλεις το παιχνίδι σου. Τι χρειάζεται αυτό; Καλά δημιουργικά χαφ και επιθετικούς που «ψαρώνουν» τον αντίπαλο. Επίσης ένα–δύο παίκτες να μη μασάνε από κλοτσιές. Κυρίως πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι κάθε νίκη μετράει, όμως είναι απαραίτητο μερικές φορές να κερδίσεις και με μεγάλα σκορ ώστε να κάνεις κατανοητό στους «μικρούς» ότι τα ματς μαζί σου είναι πρόβλημα.
Ο Ολυμπιακός φέτος έκανε δύο–τρεις νίκες με μεγάλο σκορ στην αρχή κι έστειλε το μήνυμα ότι στο Καραϊσκάκη δεν θα πάρει πόντο κανένας. Κατά συνέπεια κάποιοι αντιμετώπισαν και τα εντός τους με τον Ολυμπιακό ως χαμένα από χέρι (Ηρακλής, Πανθρακικός), ενώ με τους άλλους σκίστηκαν να κάνουν βαθμούς διότι δεν τους έμοιαζε απαγορευτικό. «Με τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ βλέποντας τα προηγούμενά τους στο πρωτάθλημα λες ότι "μπορεί να παίξω καλή άμυνα και να πάρω μια ισοπαλία". Με τον Ολυμπιακό αν πεις ότι "πάμε να παίξουμε άμυνα", θα δεχτείς τρία γκολ», μου 'λεγε ένας παίκτης του Πανιωνίου πριν από καιρό.
ΟΑΚΑ
Στον ΠΑΟ και την ΑΕΚ λείπουν η μαθηματική προσέγγιση του πρωταθλήματος και η ανάλυση των δικών τους συνθηκών. Και οι δύο π.χ. παίζουν στο ΟΑΚΑ. Πώς γίνεται το ΟΑΚΑ έδρα; Με έναν και μόνο τρόπο: αν παρουσιάσεις μπροστόβαρες ομάδες που εγγυώνται θέαμα και σπουδαίο επιθετικό ποδόσφαιρο. Στο Καραϊσκάκη, που με 25.000 «καίει», δεν χρειάζεται ντε και καλά να κερδίζεις με «τεσσάρες» για να το βλέπεις γεμάτο: αρκεί να το κάνεις πού και πού.
Στο ΟΑΚΑ για να «ψαρώνει» ο αντίπαλος και να σκέφτεται «πού ήρθα κα παίξω», πρέπει να έχεις 40.000 κόσμο. Υπάρχει αυτός ο κόσμος; Φυσικά και ναι: τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟ έκαναν τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 25.000 εισιτήρια διαρκείας, που σημαίνει πως άνετα θα μπορούσαν να έχουν 40.000 κόσμο στο γήπεδο, αρκεί σε αυτόν τον κόσμο να πρόσφεραν τη βεβαιότητα ότι αυτό που θα παρακολουθήσει θα είναι σημαντικό. Πότε συνέβη αυτό; Ποτέ! Γιατί οι ομάδες που παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια είχαν άλλα χαρακτηριστικά.
ΠΑΟΚ
Είναι μόνο θέμα επενδύσεων και χρημάτων; Οχι φυσικά. Η απόδειξη είναι ο φετινός ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος 54 βαθμούς και μπορεί να φτάσει τους 60. Κυρίως μοιάζει να ακολουθεί τη φόρμουλα πρωταθλητισμού του Ολυμπιακού: γερή έδρα και νίκες πάση θυσία εκτός, κυρίως με τους μικρούς.
Ο ΠΑΟΚ δεν ποντάρει στο επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά στην οργάνωσή του και στην καλή του άμυνα: οι τρόποι που χρησιμοποιεί είναι διαφορετικοί, η νοοτροπία και η προσέγγιση όμως ίδιες. Αν του χρόνου ενισχυθεί, θα είναι πιο αξιόμαχος ειδικά αν καταφέρει να διαχειριστεί καλά τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις: φέτος με καλύτερα αποτελέσματα στα ντέρμπι θα ήταν στο κυνήγι του πρωταθλήματος μέχρι τέλους.
Σφυρίγματα
Και η διαιτησία; Η ΑΕΚ δεν είχε προβλήματα φέτος και ο ΠΑΟ δεν είχε πολιτική. Κι εδώ ωστόσο είναι βασική η «αριθμητική τού πρωταθλήματος»: μου φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός ξέρει πού τα θέλει τα σφυρίγματα, πράγμα που μοιάζουν να αγνοούν οι υπόλοιποι. Οχι ωστόσο ο ΠΑΟΚ. Οπως λέει και ο «Ζαγόρ», «μεγάλωσε». Ειδικά στην Τούμπα.
Prozone 27
Καθώς πάμε για το φινάλε και το πρωτάθλημα της διαιτησίας έχει τελειώσει, οι πιο πολλοί από τους άρχοντες των αγώνων ψάχνουν τρόπους για να μην τους ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί τους. Να τι μεταδίδουν οι κατά τόπους πιστοί ανταποκριτές μου:
• Κωνσταντινέας (ΑΕΚ – Λεβαδειακός 3-1). Είπαμε, «ας είν' καλά ο Σταθόπουλος κι ο ψηλός δεν παθαίνει τίποτα». Διατήρησε τη μίνι παράδοση που τον θέλει να ξεπατώνει τον Κομπότη όπου τον βρει, αλλά ο Ντάουλας, που δεν χάρηκε για τη διαιτησία του, του στείλε μήνυμα.
• Κουκουλάκης (Πανιώνιος – Ολυμπιακός 2-3). Ο Σαλονικιός Βελούδης πήγε πειθαρχική: όταν στη συμπρωτεύουσα λένε «τι κάνετε εσείς εκεί κάτω», καλό είναι να αναλογιστούν τι κάνουν οι διαιτητές τους εκεί πάνω. Ο γιατρός ήταν σχεδόν αλάνθαστος και ο Νταρμπισάιρ κάνα-δυο μέτρα οφσάιντ στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού. Ηταν τόσο οφσάιντ, που θα το 'δινε κι ο Νικολακόπουλος. Οχι ο επόπτης, ο Κώστας.
• Πολατιάν (ΟΦΗ – Πανθρακικός 4-3). Ακλαυτο θα τον έστελνε τον ΟΦΗ, αλλά ήταν πονόψυχοι ο Παπαδόπουλος και ο Ευθυμιάδης. Τα καλύτερα παιδιά λένε ότι είναι και οι δύο, αλλά τα λάθη, συνήθως υπέρ των γηπεδούχων, τα 'χουν ψωμοτύρι…
• Παμπορίδης (Ηρακλής – ΑΕΛ 0-2). Το σωστό είναι να τηρούνται οι παραδόσεις. Οπως σας έλεγα, οι διαιτητές στα ματς της ΑΕΛ με τον «Γηραιό» σφάζουν τον Ηρακλή με τα κουζινομάχαιρα! Το οφσάιντ του Μαρκές που υπέδειξε ο ατιμώρητος Νικολακόπουλος, ενώ ο Ισπανός δέχεται ασίστ από τον Κατσιαρό, είναι μία ακόμα μοναδική φάση από αυτές που (κατά το αξίωμα Ζαγοράκη) δείχνουν πόσο μεγάλωσε φέτος η ΑΕΛ.
• Δαλούκας (Πανσερραϊκός – Αρης 1-2). Εγραφα ότι «αν ο Αρης δεν μπορέσει να κερδίσει με διαιτητή τον Γιώργη, που φέρνει τα Χ και τα 2 με την ευκολία που φέρνει ο Κόντης Βραζιλιάνους, είναι άξιος της μοίρας του». Η πλάκα είναι ότι ο «Δαλού» τον άφησε σωστά με δέκα τον Αρη, αλλά πάλι το «διπλό» ήρθε…
• Σταθόπουλος (ΠΑΟΚ – Θρασύβουλος 2-1). Τρία στα τρία έχει μαζί του ο ΠΑΟΚ.
• Μαζαράκος (Ξάνθη – Εργοτέλης 0-1). Εφερε «διπλό» ο Μαζαράκος και χιόνισε στη μισή Ελλάδα. Πάντως πρυτάνευσε η λογική: καλύτερη η κάβα από τα πλέι οφ.
• Σπάθας (Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟ 1-1). Eίπαμε: «το 'χει κάνει σύστημα τα Χ καιρό τώρα». Προς το «διπλό» πάντως το πήγαινε, αλλά δεν βοηθούσε καθόλου ο ΠΑΟ.
Μάρτυρας
Μέσα στην τούρλα της περασμένης εβδομάδας χάθηκε και η πιο σημαντική είδηση: η παρουσία του Κώστα Μπότου ως μάρτυρα σε αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον δημοσιογράφου τοπικού καναλιού της Κρήτης ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ο Μπότος ήταν μάρτυρας κατηγορίας και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η εμφάνισή του.
Υποστήριξε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ το σύνθημα «Εξω οι τσάτσοι του Βαρδινογιάννη», ότι η σχέση του Τζίγκερ με τον ΟΦΗ είναι αστικός μύθος, ότι είναι κρίμα να κατηγορείται ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ για πράγματα που δεν έχει κάνει. Ηταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακή η κατάθεση που ο πρόεδρος του είπε: «Κύριε Μπότο, αν συνεχίσετε έτσι θα τηλεφωνήσω στον Καρπετόπουλο να του τα πω εγώ ο ίδιος!».