Αν ανατρέξει κάποιος σε ένα καλά ενημερωμένο ημερολόγιο, θα διαπιστώσει ότι κάθε μέρα όλο και κάτι γιορτάζεται. Σήμερα, για παράδειγμα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ενός πολύτιμου αγαθού ζωής. Οι εποχές άλλαξαν και σιγά σιγά τα αποθέματα νερού μειώνονται. Πολλές περιοχές του πλανήτη πλήττονται από την έλλειψη νερού, στην Αφρική και την Ασία ειδικότερα, ενώ ακόμα και στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μολονότι η λύση της αφαλάτωσης έχει βοηθήσει σημαντικά, κυρίως τις νησιωτικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, περίπου 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη ζουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό. Το γεγονός αυτό, όπως προβλέφθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ το 2002, απαιτεί επειγόντως τη λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκτιμώντας τη σημασία και το μέγεθος του προβλήματος, έθεσε ως θέμα μείζονος προτεραιότητας την αειφόρο διαχείριση του νερού.
Καταρτίστηκε το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων για τα υδάτινα διαμερίσματα της χώρας, παρακολουθείται συστηματικά, ανά τρίμηνο, η ποιότητα του νερού στα ποτάμια και τις λίμνες με ένα εκτεταμένο δίκτυο, θα χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που αφορούν την προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων. Στόχος είναι η προστασία της ποιότητας των υδάτων και η διασφάλιση παροχής πόσιμου νερού σε αστικά κέντρα, τουριστικές περιοχές και περιοχές με οξυμένα προβλήματα λειψυδρίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά, αξιοποιώντας τη χώρα μας είναι ανάγκη να κατασκευαστούν μικρά και μεσαία φράγματα για τη συγκράτηση των βρόχινων νερών. Χρειάζονται, πάντως, πιο συγκροτημένες ενέργειες από το κράτος και τους ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται το πόσιμο νερό κερδίζοντας πάρα πολλά χρήματα. Γνωρίζω ότι συμβάλλουν με φιλανθρωπικές ενέργειες, μπορούν όμως να κάνουν περισσότερα.
Ωστόσο, όσα κι αν γίνουν, αν εμείς οι πολίτες που κάνουμε χρήση του νερού δεν προσέξουμε, όλα θα πάνε χαμένα. Αρκεί να μας γίνει έμμονη ιδέα. Δηλαδή να μην αφήνουμε το ντους να τρέχει κάνοντας μπάνιο. Να μην αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή στο ξύρισμα, ούτε να πλένουμε τα πιάτα με συνεχώς ανοιχτή τη βρύση. Ακόμα και το νερό που βάζουμε στο ποτήρι για να πιούμε. Πολλές φορές χύνουμε το μισό.
Δεν πρέπει. Βάζουμε λίγο και αν θέλουμε κι άλλο ξαναβάζουμε. Το πότισμα των λουλουδιών να γίνεται σωστά και όχι να ξεχειλίζουν οι γλάστρες. Μην παρασυρόμαστε από τις έντονες φετινές βροχοπτώσεις και τα χιόνια. Του χρόνου μπορεί να μην είναι έτσι. Ας έχουμε τον νου μας για να μην πούμε το νερό νεράκι…