Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής και συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού η «SportDay» έγραψε ότι έχουν μπει στην τελική ευθεία οι ενέργειες του Σίλβα Κλέιτον για να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Και δεν το κάνει αυτό ο παίκτης για να μην πιάνει θέση ξένου, καθότι αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως αγωνίζεται ως κοινοτικός στον Παναθηναϊκό (έχει ιταλικό διαβατήριο).

Το κάνει γιατί ονειρεύεται να φορέσει κάποια μέρα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Εδώ και αρκετό καιρό η ΕΠΟ έχει λάβει γνώση για το ενδιαφέρον του παίκτη να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και, όπως έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, ήδη έχει πέσει το όνομα του Κλέιτον στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Σοφοκλή Πιλάβιου και της πολιτείας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το όνομα του Κλέιτον δεν είναι το μοναδικό που τέθηκε επί τάπητος στις πρόσφατες επαφές ανάμεσα σε Ομοσπονδία και πολιτεία. Αναφορά έγινε και για την περίπτωση του Λεονάρντο του Λεβαδειακού, ο οποίος στη διάρκεια της ερχόμενης σεζόν κλείνει κι αυτός πενταετία στη χώρα μας και θέλει να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Η εν λόγω επιθυμία είχε ακουστεί και παλαιότερα. Η είδηση, όμως, εν προκειμένω είναι ότι έχει ασχοληθεί εμπράκτως με το θέμα η ΕΠΟ και μάλιστα πολύ πρόσφατα, ζητώντας από την πολιτεία να «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να αποκτήσουν οι δύο παίκτες ελληνικό διαβατήριο.

Η πολιτεία δείχνει ζεστή για τα συγκεκριμένα θέματα και δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά της θα επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να εκδοθούν τα διαβατήρια το συντομότερο δυνατόν. Για τον Κλέιτον οι διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν πολύ σύντομα. Για τον Λεονάρντο τα διαδικαστικά λογικά θα μπουν στην τελική ευθεία στα μέσα της ερχόμενης περιόδου (τον χειμώνα), δηλαδή αμέσως μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Η διευκρίνιση
Να διευκρινίσουμε κάτι: η ΕΠΟ δεν αποφάσισε να «σπρώξει» τις εν λόγω διαδικασίες με αυτοσκοπό να ντυθούν οι συγκεκριμένοι παίκτες στα γαλανόλευκα. Αυτό είναι καθαρά θέμα του Ρεχάγκελ και κανενός άλλου. Το ξεκαθαρίζουν αυτό οι άνθρωποι της ΕΠΟ, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: «Οταν κάποιος ξένος παίκτης θέλει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, είναι ευχαρίστησή μας να τον βοηθήσουμε ως Ομοσπονδία όσο μπορούμε, ώστε να προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Αυτή είναι όλη η ιστορία και τίποτα παραπάνω. Δεν σχετίζεται απαραίτητα με την Εθνική. Μοναδικός αρμόδιος για τις επιλογές παικτών στην Εθνική ομάδα είναι ο προπονητής κι εκείνος αποφασίζει για όλους και για όλα». Αυτή είναι η θέση της Ομοσπονδίας, όπως αυτή εκφράζεται από τα στελέχη της.

Από κει και πέρα, σαφώς και είναι καλό για τον Ρεχάγκελ να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις στα χέρια του για τον καταρτισμό του ρόστερ. Το αν έχουν πιθανότητες κλήσης στην Εθνική οι δύο παίκτες, θα εξαρτηθεί από το μέλλον τους. Ο Κλέιτον ανήκει ήδη σε μεγάλη ομάδα (Παναθηναϊκός), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πάρει σταθερό χρόνο συμμετοχής. Αν μείνει στάσιμος, οι πιθανότητές του για την Εθνική θα ελαχιστοποιηθούν. Αν, όμως, καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, τότε θα κερδίσει πόντους. Ο δε Λεονάρντο αυτή τη στιγμή παίζει στον Λεβαδειακό, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το καλοκαίρι θα μετακομίσει σε μεγάλη ελληνική ομάδα (έχουν ακουστεί επανειλημμένα σενάρια για ΑΕΚ και Ολυμπιακό). Αν δείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε ομάδα τέτοιου βεληνεκούς, θα έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε κάνει δηλώσεις περί επιθυμίας να αγωνιστεί κάποτε στην Εθνική Ελλάδας και ο Σέρχιο Κόκε, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι είμαι τρία χρόνια εδώ και χρειάζονται πέντε για τα χαρτιά. Ενδιαφέρον υπάρχει, ο κόσμος με θέλει και είμαι χαρούμενος». Η ΕΠΟ είχε ψάξει όλες τις παραμέτρους της περίπτωσής του και είχε συμπεράνει ότι πράγματι δεν μπορεί να γίνει τίποτα προτού φτάσουμε στη μεθεπόμενη σεζόν. Αυτό, δηλαδή, που είπε και στις δηλώσεις του ο άσος του Αρη. Αν εξακολουθεί να είναι κάτοικος Ελλάδας και ύστερα από δύο χρόνια, κάτι μπορεί να γίνει. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γι' αυτό και στις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ ΕΠΟ και πολιτείας έπεσαν στο τραπέζι μόνο δύο ονόματα. Του Κλέιτον και του Λεονάρντο.

Οι κλήσεις
Σε ό,τι αφορά τον Ρεχάγκελ, αυτή τη στιγμή το μόνο που -απολύτως φυσιολογικά- τον απασχολεί είναι τα ματς με το Ισραήλ στις 28 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ και την 1η Απριλίου στο Παγκρήτιο. Τίποτε άλλο δεν έχει στο μυαλό του. Το αν θα τον απασχολήσουν οι προαναφερθείσες περιπτώσεις παικτών στο μέλλον, αφότου βγάλουν ελληνικό διαβατήριο, θα το δούμε. Γενικότερα, σύσσωμο το επιτελείο της Εθνικής αυτές τις μέρες ζει σε ρυθμό Ισραήλ. Ο Τοπαλίδης έχει δει πάνω από 10 ματς των Ισραηλινών σε dvd και είναι σε καθημερινή επαφή για τα θέματα της προετοιμασίας με τον Ρεχάγκελ, ο οποίος θα ανακοινώσει τις κλήσεις των εγχώριων πιθανότατα την Παρασκευή. Την ίδια ώρα ο Τάκης Φύσσας ρίχνει το βάρος στα οργανωτικά θέματα εν όψει των δύο αναμετρήσεων που πλησιάζουν.

Το πρόγραμμα
Η αποστολή της Εθνικής θα συγκεντρωθεί την ερχόμενη Τρίτη στο ξενοδοχείο και θα ξεκινήσει την προετοιμασία της το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Αγιο Κοσμά. Την Πέμπτη το απόγευμα θα ταξιδέψει με πτήση τσάρτερ για το Τελ Αβίβ, απ' όπου θα μεταβεί απευθείας στο Ηράκλειο αμέσως μετά τον αγώνα του «Ραμάτ Γκαν». Υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο Ηράκλειο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 29 του μήνα. Θα διαμείνει σε ξενοδοχείο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου (στην προηγούμενη επίσκεψή της είχε καταλύσει στην περιοχή της Αμμουδάρας) και την Τετάρτη 1η Απριλίου θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ (για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τετραήμερο) στο Παγκρήτιο. Αυτά τα δύο ματς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Εθνικής στον δρόμο προς το Μουντιάλ.


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube