Aν σε εποχές ηπιότερες οικονομικά, όταν δεν υπήρχε ούτε ένα μαύρο σύννεφο στον ορίζοντα, η μεγάλη πρόκληση των ομάδων ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος ή –όπου υπάρχει η δυνατότητα– η κατάκτηση των προνομιούχων θέσεων που οδηγούσαν στο ταμείο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσο σημαντική έχει γίνει αυτή η δυνατότητα τώρα.
Με δεδομένο ότι οι ομάδες θα έχουν πρόβλημα στα έσοδά τους, μια και οι μεγάλες εταιρείες θα περιορίσουν αναγκαστικά τους προϋπολογισμούς για χορηγίες και διαφημίσεις, είναι σίγουρο ότι όλοι θα «ακουμπήσουν» στις σίγουρες και εγγυημένες πηγές εσόδων. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα πριμ της ΟΥΕΦΑ. Αλλες εγγυημένες πηγές δεν υπάρχουν. Ούτε οι χορηγίες –όπως είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις φέτος που έσπασαν «γερά» συμβόλαια– αλλά ούτε και τα εισιτήρια, μια και η οικονομική κρίση περιορίζει την κατανάλωση.
Δεν αποκλείεται ακόμα και τηλεοπτικά συμβόλαια να σπάσουν με οδυνηρές επιπτώσεις για τις ομάδες που εξαρτώνται από αυτά. Το είδαμε να συμβαίνει στο παρελθόν με την ITV, τον όμιλο Kirch αλλά και τον Alpha Digital. Οταν ένας φίλος και συνάδελφος –από το οικονομικό ρεπορτάζ- μου έλεγε προχθές ότι με την οικονομική κρίση θα είχε πλάκα να βλέπαμε φαινόμενα «οικονομικής στήριξης» στις ομάδες, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάποιες επιχειρήσεις, δεν πίστευα ότι θα διάβαζα για την «πλάκα» τόσο σύντομα.
(Η παρένθεση είναι αναγκαία. Στην Ελλάδα με τόσο καλά θεμελιωμένη την πελατειακή παράδοση στο πολιτικό σύστημα, το κράτος στήριζε πάντα τις ομάδες, ανεξάρτητα από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.) Η σκωτσέζικη λίγκα, μία λίγκα που υιοθετεί την προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης στα τηλεοπτικά δικαιώματα, έκανε μία πρόταση πολύ ενδιαφέρουσα στις ομάδες. Να αποδεχθούν μία διακοπή του πρωταθλήματος από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, μια και ο χειμώνας είναι βαρύς και έχει αποτέλεσμα τη ματαίωση αρκετών παιχνιδιών και τη διάθεση μικρού αριθμού εισιτηρίων.
Παράλληλα, να δώσει δάνεια σε όσες ομάδες θα έχουν οικονομικό πρόβλημα την περίοδο της διακοπής, με την υποχρέωση να τα αποπληρώσουν αργότερα, όταν θα επαναρχίσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τους. Ο εκτελεστικός διευθυντής της σκωτσέζικης λίγκας, ο Γκόρντον Σμιθ, υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τις ομάδες από τη νέα περίοδο, μια επειδή λόγω και της οικονομικής κρίσης ο χειμώνας της νέας περιόδου θα είναι ακόμα βαρύτερος. Αυτή είναι μία πλευρά των ειδήσεων που γεννά η οικονομική κρίση και αφορά κάποιους που δεν έχουν και τόση οικονομική δύναμη.
Σε αντίθεση με κάποιους από εκείνους που περιλαμβάνονται στους οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι αντί να ενδιαφερθούν για την αποτελεσματικότερη προστασία και των οικονομικά αδύνατων νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους. Ο διευθυντής της Μίλαν, ο Ουμπέρτο Γκαντίνι, δήλωσε προχθές ότι η δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας είναι αναπόφευκτη, παρ' όλο που θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο απ' όσο αρχικά πίστευαν οι εκπρόσωποι κάποιων από τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι οποίοι μετείχαν στην G-14.
Μία ένωση που διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από την Ενωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων με 132 μέλη. Ενας από τους πιο σημαντικούς λόγους που, κατά την άποψη του Γκαντίνι, θα καταστήσουν την κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα αναπόφευκτη είναι ότι θα μπορεί να εγγυηθεί μεγάλα έσοδα στους συμμετέχοντες. Εσοδα μεγαλύτερα από αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο διευθυντής της Μίλαν, ο οποίος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή και την οργάνωση της κλειστής λίγκας στο μέλλον, θεωρείται ότι εκφράζει τις απόψεις και άλλων ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι οποίοι ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα της ανεξαρτησίας από την ΟΥΕΦΑ. Κάτι που είναι μάλλον αδύνατο να αποδεχθεί ο Πλατινί. Οχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον.
Ενημέρωση ή αποπληροφόρηση
Ορισμένα πράγματα στο σύμπαν της ενημέρωσης γεννούν ερωτήματα μόνο σε όσους έχουν διάθεση να αναρωτηθούν. Οταν έγινε η επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, όλα τα mainstream media αγνόησαν επιδεικτικά το συμβάν, στο οποίο επέμεναν και το ανέδειξαν οι εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και ο ραδιοσταθμός σταθμός Στο Κόκκινο. Ακόμα και η Αστυνομία –η οποία για κάποιους βάλλεται αδίκως– «ευαισθητοποιήθηκε» και άρχισε έρευνες 10 μέρες μετά το συμβάν. Και όταν έστειλε τον φάκελο του συμβάντος στην εισαγγελία, ο φάκελος επεστράφη ως «ελλιπής».
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μόνο όταν ασχολήθηκαν με αυτό –και ανέδειξαν όλες τις πτυχές του– οι ενημερωτικές εκπομπές «Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και «Ερευνα» του Mega. Μέχρι τότε ο κυρ Πρετεντέρης (που, όπως ανακαλύψαμε εσχάτως με την απόδραση Παλαιοκώστα, έχει και την ειδικότητα του τηλεδικαστή σωφρονιστικών φυλάκων, εκτός όλων των άλλων ειδικοτήτων του) στο δελτίο του Mega δεν πήρε χαμπάρι. Προχθές έγινε μία επίθεση με χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών στα Εξάρχεια, στην Τσαμαδού, την ώρα που βρίσκονταν εκεί μέσα καμιά εικοσαριά άνθρωποι.
Η χειροβομβίδα τελικά δεν έσκασε μέσα στο οίκημα, γιατί υπήρχαν διπλά τζάμια, αλλά απέξω. Η είδηση –ξαναλέω, πρόκειται για επίθεση με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας– δεν υπήρχε στο δελτίο που εμφανίζεται ο κυρ Πρετεντέρης. Προφανώς γιατί είδηση είναι όταν σπάει τζαμαρία στην Ερμού ή όταν γίνεται κάτι που μπορούμε να φορτώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ «που υποκινεί τους κουκουλοφόρους».
Πρόκειται για καθαρή αλητεία. Και μιλώ για τη συμπεριφορά κάποιων «προβεβλημένων» λειτουργών της ενημέρωσης, που η πένα τους παθαίνει διάρροια όταν μπορούν να συνδέσουν οποιαδήποτε «τρομοκρατική πράξη» ή κινητοποίηση με την Αριστερά. Αν κάποιος υποθέσει ότι η ενημέρωση είναι κατευθυνόμενη, μόνο και μόνο για να μπορέσει να ελέγξει αντιδράσεις και συμπεριφορές και να διαμορφώσει ψευδείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, θα έχει πολύ άδικο; Αλλωστε, αυτοί που θέλουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη είναι εκείνοι που θα τσεπώσουν τα χοντρά διαφημιστικά πακέτα της κυβέρνησης. Ή μήπως όχι;
Ξεπερασμένος παίκτης;
Ηταν μία θαυμάσια ευκαιρία για συγκρίσεις. Το παιχνίδι Κυπέλλου της ΑΕΚ με την Ξάνθη, με αυτό του ΠΑΟ με τη Βιγιαρεάλ που προηγήθηκε. Οσον αφορά τη διαφορά της προσέγγισης που κάνει μία ελληνική ομάδα σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι και φυσικά τη διαφορά της ταχύτητας με την οποία παίζεται το ποδόσφαιρο σε εκείνο το επίπεδο και στο εγχώριο.
Ο ΠΑΟ παλεύει να ακολουθήσει τον ρυθμό των Ισπανών και παίρνει –παλικαρίσια– το αποτέλεσμα. Μπορεί όμως να κάνει τρία παιχνίδια τον μήνα σ' αυτόν τον ρυθμό; Και το πλαίσιο μέσα στο οποίο παίζεται ένα παιχνίδι χαρακτηρίζει τους ποδοσφαιριστές, μια και πολλές φορές τούς επιβάλλει και το αγωνιστικό πρόσωπο. Και τι δεν έχει ακούσει ο Καραγκούνης για τον τρόπο που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Οτι είναι ξεπερασμένος, ότι είναι κουραστικός, ότι πέφτει συνέχεια, ότι, ότι, ότι... Ο ίδιος Καραγκούνης της Ιντερ, της Μπενφίκα, ο Καραγκούνης του ματς με τη Βέρντερ, ο Καραγκούνης του ματς με τη Βιγιαρεάλ. Μήπως υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει;