Μας φύλαξαν ο Θεός και το γκολ του Μανόλη Παπαστεριανού, ένα αληθινό δείγμα ποδοσφαιρικής γνώσης, θέλησης και πίστης. Δεν το έβαλαν την περασμένη αγωνιστική ο Ντιόγο, ο Μπελούτσι, ο Ρουκάβινα, ο Κλέιτον, ο Μουσλίμοβιτς ή ο Μπλάνκο έστω. Αν είχαν σκοράρει όλοι αυτοί με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα το γκολ έδινε και τη νίκη στην ομάδα τους, όπως συνέβη μ' αυτό του πιτσιρικά του Ηρακλή στην Κρήτη, θα είχαμε αλλάξει χώρα. Τουλάχιστον όλοι εμείς που με τις υπερβολές που γράφονται για χίλια φύλλα παραπάνω παθαίνουμε αναφυλαξία.

Kοίταζα τα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου την εβδομάδα που φεύγει. Τις μέρες που δεν υπήρχαν αναφορές σε γεγονότα (στις νίκες δηλαδή του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟ στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ), τα πιο πολλά από τα πρωτοσέλιδα είχαν παραγοντικά θέματα. Τέτοια δεν είναι μόνο το Δ.Σ. του ΠΑΟ για τα λάβαρα ή η επιστολή του Ανδρέα Βγενόπουλου και τα όποια φανερά και απόκρυφα μηνύματά της, αλλά και η είσοδος των επενδυτών (;) στην ΑΕΚ, τα πιθανά έσοδα (;) του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ τα επόμενα χρόνια, η συζήτηση του προέδρου της «Ενωσης», Νίκου Θανόπουλου, με τους «Defenders», οι αλλαγές στα τμήματα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ κ.λπ. Ο κόσμος πολλές φορές ρωτάει γιατί στην Ελλάδα έχουμε τόσες πολλές αθλητικές εφημερίδες. Δεν έχουμε πολλές, ίσως να μην έχουμε και καμία αμιγώς αθλητική! Ενας από τους λόγους είναι ο παραγοντισμός. Ο παραγοντισμός είναι πιο κοντά στην πολιτική (με την ευρεία έννοια...) –δεν είναι ποδόσφαιρο. Οι αθλητικές εφημερίδες, γράφοντας παραγοντικά θέματα και δείχνοντας τεράστια προσοχή για τα διοικητικά των ΠΑΕ (ενίοτε και για τα οικονομικά τους), πολιτικές έχουν γίνει.

Παραγοντικά
Υπερβάλλω; Δεν το νομίζω. Στην Ελλάδα, προβάλλοντας ποδοσφαιρικά κατορθώματα, τους δίνουμε παραγοντική διάσταση. Πάρτε για παράδειγμα το κατόρθωμα του Λουκά Βύντρα να βάλει δύο γκολ στον ΠΑΟΚ. Η περιγραφή του κατορθώματός του δεν είχε να κάνει τόσο με τον ίδιο και την όποια τεχνική βελτίωσή του όσο με τη στάση που κρατά απέναντί του ο κόσμος που κάποτε τον αποδοκίμαζε και κατά συνέπεια η διοίκηση που δεν υπάκουσε στα «θέλω» του κόσμου. Σε κάποια από τα κείμενα που αφιερώθηκαν στο κατόρθωμα του παίκτη του ΠΑΟ υπήρξε μια διάθεση δημοσιογραφικής αυτοκριτικής, σε κάποια άλλα η ρητορεία της βεντέτας («τι λένε αυτοί που λέγανε κ.λπ.»), σε κάποια τρίτα η παραίνεση να φύγει το παιδί, να πάει στο εξωτερικό και να μεγαλουργήσει: όλα αυτά είναι παραγοντικές προβληματικές!

Δεν λέω ότι είναι άχρηστα ή λιγότερο συναρπαστικά (ίσα ίσα που οι δημοσιογραφοπαραγοντικές κόντρες έχουν και πλάκα...) –λέω ότι με το καθαρά ποδοσφαιρικό μέρος της ιστορίας ελάχιστοι ασχολήθηκαν. Αν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αυτό που έχει ενδιαφέρον στις συγκεκριμένες φάσεις είναι να δούμε αν τα λάθη του Χαλκιά είναι καθοριστικά ή αν πίσω από τις τοποθετήσεις του αμυντικού του ΠΑΟ και τις εκτελέσεις φάουλ υπάρχει κάποιο μυστικό. Εμένα θα με ενδιέφερε π.χ. να μάθω αν το θέμα της αστάθειας του Χαλκιά στις εξόδους ήταν ο λόγος που ο Βύντρα βρέθηκε εκεί που βρέθηκε και τα φάουλ εκτελέστηκαν όπως εκτελέστηκαν –αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Πολλοί
Είναι όμως ψιλά γράμματα; Εγώ λέω ότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αλλά δεν περιμένω να συμφωνήσουν και πολλοί. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο είναι κάτι άλλο. Είναι η παράγκα και η προστασία των επενδύσεων. Η ΕΠΟ και η Σούπερ λίγκα. Τα μπάτζετ και τα σκάουτινγκ. Η πολυμετοχικότητα και οι χορηγίες. Η ρύθμιση των χρεών και τα 44. Ο νέος νόμος για τη βία. Οι σύνδεσμοι και οι ανακοινώσεις τους. Ο πρόεδρος. Οι μέτοχοι. Τα ταξίδια για λαβράκια στη Λατινική Αμερική. Το «όπως πρώτος μετέδωσε ο». Οι 131 και τα γήπεδα. Το ντόπινγκ. Το δηλητήριο στις νίκες των αντιπάλων. Η διαιτησία. Αυτά μας απασχολούν. Δεν βγάζω την αφεντιά μου απέξω και μολονότι πολλές φορές κουράζομαι –δεν έχω λόγο να μην παραδεχτώ ότι άλλες τόσες τη βρίσκω. Αλλά τουλάχιστον ξέρω ότι όλα αυτά δεν είναι το ποδόσφαιρο –είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται το κοινό των αθλητικών εφημερίδων που είναι μεγαλύτερο από αυτό που πάει στα γήπεδα.

Αλλοθι
Φέτος βλέπω πολύ ποδόσφαιρο –πάρα πολύ περισσότερο απ' όσο επιτρέπεται και αντέχει άνθρωπος. Νομίζω ότι ένας λόγος που έχουμε τόσο κακό πρωτάθλημα είναι και ότι έχουμε χάσει εντελώς τον τρόπο της προβολής των ωραίων στιγμών του αθλήματος. Η προβολή περιορίζεται σε απίστευτες υπερβολές των κατορθωμάτων κάποιων ποδοσφαιριστών των μεγάλων ομάδων –γράφουμε πέντε υπερβολές για τους Λατίνους του Ολυμπιακού, τον Κλέιτον και τον Ρουκάβινα, βαφτίζουμε τον Πετρόπουλο «Πετρογκόλ» λες και είναι πρατήριο, φωνάζουμε και δέκα «ανάθεμα» στον Τεν Κάτε σήμερα, στον Δώνη χθες και στον Μπάγεβιτς αύριο και νομίζουμε ότι αυτό είναι κάλυψη –δεν είναι. Ολα αυτά είναι απλώς το άλλοθι του παραγοντισμού –πρώτα απ' όλα του δικού μας παραγοντισμού.

Ευρώπη
Το γκολ του Παπαστεριανού στο Ηράκλειο ήταν το ωραιότερο που μπήκε στην Ευρώπη την περασμένη αγωνιστική: αν κάποιος δει το χιτ παρέιντ που έκαναν τα παιδιά στη NOVA (Supersport5) θα το διαπιστώσει. Αλλά επειδή δεν μπορεί να γίνει παραγοντικό θέμα, δεν έπρεπε να προβληθεί από τις εφημερίδες σχεδόν καθόλου. Αν το είχε βάλει ο Ντιόγο, θα γράφαμε ότι ο Ολυμπιακός παίρνει μαρς το πρωτάθλημα γιατί ο πρόεδρος φέρνει παικταράδες. Αν το είχαν βάλει ο Κλέιτον ή ο Ιβανσιτς, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τις γιγαντιαίες ευθύνες του Τεν Κάτε που δεν τους χρησιμοποιεί και φυσικά της διοίκησης που κρατά τον Ολλανδό παρά τα μύρια λάθη. Ενώ για το γκολ του Παπαστεριανού τι παραγοντική διάσταση να δώσεις; Οτι οριζοντίωσε το σώμα του ή κράτησε σωστά πίσω τον μπακ με τους ώμους, δημιουργώντας χώρο ώστε να μην του σφυρίξει ο Σταυρίδης επιθετικό φάουλ; Και άντε και τα είπες. Ποιος θα σε καταλάβει;



Psycho 22
Ενώ ο ίδιος ο Σεπ Μπλάτερ ζήτησε από τον Σοφοκλή Πιλάβιο να συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις για την παγκόσμια κρίση της διαιτησίας, οι διαιτητές ετοιμάζονται στο Σαββατοκύριακο να γιορτάσουν τον Βαλεντίνο.
• Κωνσταντινέας (Πανιώνιος – Εργοτέλης): Ερχεται από «διπλό», αλλά με αυτόν ο Πανιώνιος έχει μόνο νίκες φέτος. Θα το πάει σε ένα 50-50 της ισοπαλίας και θα ξεσηκώσει λίγο το γήπεδο. Ο πρώτος βοηθός, ο Καλαϊτζίδης, και ο τέταρτος, ο Στυλιάρας, καλό είναι να ρωτούν στα επίσημα τι έγινε γιατί θα έχει τηλεόραση και θα βλέπουν εκεί τα ριπλέι.
• Ντάκος (Λιβαδειά – ΠΑΟΚ): Δεν πέσαμε καλά, Γιάννη μου. Ερχεται από τιμωρία, που σημαίνει ότι θα είναι προσεκτικός –καλό για τον φιλοξενούμενο. Και δεν βλέπω να παίρνεις σπόρι από Τρύφων και Βλάχο. Και δεν τραυματίζεται, να παίξει ο Τριτσώνης. Αλλά σου έχω εμπιστοσύνη, Γιάννη μου...
• Χαραλαμπίδης (Ολυμπιακός – Αρης): Θα συνεχίσει την παράδοση που θέλει τον Ολυμπιακό να χτυπάει πέναλτι σε αυτό το ματς; Δύσκολο, γιατί οι «Σουπεράδες» τον έχουν σταμπαρισμένο. Κόκκινη πιο εύκολα, λέω εγώ.
• Πολατιάν (ΑΕΚ – Θρασύβουλος): Τα γνωστά. Λίγο μαγκιά, κάνα σφύριγμα κόντρα, «εγώ δεν μασάω από έδρες» κ.λπ. Με την ΑΕΚ τα 'χει αυτά. Γι' αυτό δεν τον έβαζε στα παιχνίδια της «Ενωσης» ο «Ψυχώ».
• Ζωγράφος (ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης): Να 'χα χίλια μάτια! Ολοι έχουν πέσει πάνω του γιατί με ένα ακριβοδίκαιο 50-50 στέλνει τον ΟΦΗ στα τάρταρα. Αλλά παρατηρητής είναι ο «Τέρορ», που καταλαβαίνει από ζωγραφιές. Εχει πει ότι φεύγει το καλοκαίρι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Και δύσκολα μπορεί να φορτώσει λάθος σε Μποζατζίδη, Θανασακούδη.
• Καλόπουλος (Πανσερραϊκός – Ξάνθη): Δεν θέλω να κάνω μάθημα σε δύο καθηγητές, όπως ο Γιώργαρος και ο «Περού», αλλά θέλω να πω ότι όταν σε τέτοια ματς εμφανίζεται διεθνής, πρέπει να αναρωτιέσαι ποιος τον ζήτησε. Αν δεν το 'χεις κάνει εσύ, είναι πρόβλημα. Αν δεν το 'χει κάνει κανένας, πάει για «Χ», σε 50–50 βαρόμετρο.
• Παπασταμάτης (Πανθρακικός – ΑΕΛ): Ολη η πιάτσα λέει Πάνθραξ, μετά τις βραβεύσεις της περασμένης εβδομάδας. Εγώ πάλι όχι. Λέω ότι αν η ΑΕΛ παίξει καλά, δεν θα τη σταματήσει. Δύσκολα θα τη σπρώξει, αλλά δεν θα τη φρενάρει.
• Κάκος (Ηρακλής – ΠΑΟ): Ολοι μου λένε ότι θα δούμε μια διαιτησία «α λα Σταυρίδης» της περασμένης εβδομάδας και πως δεν γλιτώνει ο Ηρακλής! Τιμώ τον Κάκο, διατηρώ επιφυλάξεις. Στην Κομοτηνή π.χ. ο ΠΑΟ όντως κέρδισε, αλλά δεν του έδωσε δύο βούλες. ΠροσοΧή.

Μilan club
Τα παιδιά του Milan club της Αθήνας με παρακάλεσαν να σας ενημερώσω ότι αύριο, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, δηλαδή μιάμιση ώρα πριν από το μεγάλο ντέρμπι Μίλαν – Ιντερ, κόβουν την πίτα τους.
Οποιος θέλει πληροφορίες για τον σύνδεσμο μπορεί να τις βρει στην ιστοσελίδα www.ac-milan.gr: εκεί θα βρει και τηλέφωνα επικοινωνίας για να γίνει μέλος. Τα γραφεία του συνδέσμου είναι πίσω από τον Αρειο Πάγο (Δημουλίτσα Πάργα και Κουτσικάρη 45). Τα παιδιά θα βρεθούν και ελπίζουν μετά την πίτα να χαρούν και το ντέρμπι στο οποίο πρέπει να κερδίσει ο καλύτερος, δηλαδή η Ιντερ. (Εντάξει, ρε, πλάκα κάνω...)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube