Ο καλός ΠΑΟΚτσής «στρατιώτης» Δημοκράτης Παπαδόπουλος είναι από αυτούς που επιβεβαιώνουν την ερμηνεία του μικρού τους ονόματος, όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από τη μακρόχρονη συμμετοχή του στα κοινά του «Δικεφάλου».
Με την πρόσφατη τοποθέτηση (εκτίμηση) περί Νέας Τούμπας και ανέγερσής της στον χώρο της ΔΕΘ, ο προεδρεύων του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ αναφέρθηκε σε μία ακόμα τοποθεσία, που έρχεται να προστεθεί σε δύο προγενέστερες λύσεις για το γηπεδικό, το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσου, δυτικά της πόλης, αλλά και την Πυλαία, ανατολικά, δίπλα στην «PAOK Sports Arena».
Η πρώτη ανάγνωση απομακρύνει τη ΔΕΘ, προκρίνει Καρατάσου και Πυλαία, αλλά έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη μέρα που θα αλλάξει σελίδα ο ΠΑΟΚ και θα αποκτήσει νέα έδρα. Επίσης, για οικονομικούς λόγους (πέρα από την περιορισμένη έκταση) οι «ειδικοί» αποκλείουν την ανέγερση γηπέδου στην Τούμπα στη θέση του σημερινού γηπέδου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 40 χιλιάδων θεατών.
Μια έρευνα στο εσωτερικό του ΠΑΟΚ από την επιτροπή γηπέδου -τα έξι μέλη της: Δημοκράτης Παπαδόπουλος (Α.Σ.), Γιάννης Παπαδόπουλος (ΠΑΕ), Μπάμπης Στέφας («Χρυσός Δικέφαλος»), Χρήστος Ποιητής (ΜΕΛΒΑ), Μιχάλης Μπέλης (παλαίμαχοι), Κώστας Καραβελίδης (σύνδεσμοι)-, η οποία είχε συσταθεί από τις πρώτες μέρες του Ζαγοράκη στην ΠΑΕ, αναδεικνύει την επιθυμία των ΠΑΟΚτσήδων να μεταφερθεί η έδρα από την Τούμπα σε μεγαλύτερους και πιο χρηστικούς χώρους. Ενδεχομένως, όταν θα υπάρξει άμεση ενημέρωση για το τεράστιο κόστος ανέγερσης νέου γηπέδου στην Τούμπα, θα γίνει κατανοητό ότι οι διαδικασίες θα καθυστερήσουν τις εργασίες για αρκετά χρόνια ακόμα. Δεν θα υπάρχουν αρκετοί που θα εξακολουθούν να επιθυμούν Νέα Τούμπα στη θέση της παλιάς. Οσο μεγάλη κι αν είναι η ιστορική της αξία, όσο δυνατό κι αν είναι το συναισθηματικό δέσιμο με τα μπετά του γηπέδου στην Κλεάνθους με τη Μικράς Ασίας, θα αντιληφθούν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι (οι οικονομικοί) για να αποφασίσουν τη μετακόμιση.
Γήπεδο 40 χιλιάδων δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Το κόστος του εκτοξεύεται. Ο χώρος, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι παρεμβάσεις, δεν μπορεί να παρέχει μεγάλες ανέσεις.
Μάλιστα, οι ανταλλαγές και οι απαλλοτριώσεις θα πάρουν πολύ χρόνο, μια και στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ ανήκουν μόνο τα 22 στρέμματα του γηπέδου και όχι ο περιβάλλων χώρος. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ορισμένοι ιδιώτες είναι ιδιοκτήτες και θα πρέπει να συναινέσουν, να παραχωρήσουν και να πουλήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες. Τέλος, αν κάποια στιγμή γκρεμιστεί το υπάρχον γήπεδο για να ξεκινήσει το νέο, υπάρχει σοβαρός φόβος για ενστάσεις, σαν αυτές που κατατέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.
Οσον αφορά την Πυλαία, γίνεται λόγος για μια έκταση του ΙΚΑ δίπλα στην «PAOK Sports Arena». Η πρόσβαση είναι ευνοϊκή, η έκταση ικανοποιητική και εντάσσεται στο πλάνο ανταλλαγής με τα υπερπολύτιμα και τεράστιας αγοραστικής αξίας 22 στρέμματα της Τούμπας. Προς αυτή την κατεύθυνση, της ανταλλαγής εκτάσεων, κινούνται οι πρώτες συζητήσεις, εκτός κι αν η γαλαντόμος πολιτεία παραχωρήσει επαρκή έκταση στον ΠΑΟΚ.
Στο Καρατάσου η έκταση είναι κάτι παραπάνω από επαρκής. Μιλάμε για 120-150 στρέμματα (συνολικά το πρώην στρατόπεδο έχει έκταση 610 στρέμματα), που μπορούν να φιλοξενήσουν γηπεδικές, εμπορικές εγκαταστάσεις, με άμεση πρόσβαση, μεγάλο πάρκινγκ, ψυχαγωγικούς και προπονητικούς χώρους. Στο αρχικό πλάνο εξετάζεται, έστω και επιδερμικά, η πολλαπλή χρήση του νέου γηπέδου για να φιλοξενήσει τμήματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, πέρα βέβαια από την εμπορική χρήση, που αποτελεί σημείο αναφοράς.
Συμπληρώνοντας την έρευνα που έγινε από την επιτροπή γηπέδου, τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είναι πως η αφετηρία για ό,τι συμβεί στο μέλλον σχετικά με τη Νέα Τούμπα βρίσκεται στην ιδιοκτησία των 22 στρεμμάτων -θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο διαπραγμάτευσης. Εκείνοι που θα αποφασίσουν δεν είναι άλλοι από τα μέλη του Ερασιτέχνη. Μάλιστα, η οριστική λύση θα πρέπει να έχει την προτίμηση των 2/3 των μελών του Ερασιτέχνη.
Το θέμα του γηπέδου βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή, μια και σε τρεις μήνες έχουν προγραμματιστεί αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον Ερασιτέχνη. Ισως όχι στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση, αλλά σε μία άλλη, που θα προκύψει αμέσως μετά -εφόσον υπάρχουν η σχετική μέριμνα και προεργασία από όσους ηγούνται του ΠΑΟΚ σε κάθε επίπεδο- να συζητηθεί το θέμα της Νέας Τούμπας.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Θόδωρος Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και δεν αποκλείεται, χωρίς να είναι αυτή τη στιγμή διοικητικό στέλεχος του Ερασιτέχνη, να παρέμβει με σκοπό να διευκρινίσει τις θέσεις της ΠΑΕ. Είναι βέβαιο ότι οι διαπιστώσεις του προέδρου που αφορούν το νέο γήπεδο θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε σχετική γενική συνέλευση.