Μερικές απορίες μετά την προτροπή του Σωκράτη Κόκκαλη στο κράτος με τη φράση «πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει την ΕΠΟ». Πόσα χρόνια η πολιτεία έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί την ΕΠΟ; Τρία; Τέσσερα; Πριν από το 2004 και από συστάσεως ελληνικού έθνους η πολιτεία χρηματοδοτεί την ΕΠΟ. Είδαμε, λοιπόν, μετά την παύση της χρηματοδότησης κάποια υποβάθμιση του ποδοσφαίρου; Δεν νομίζω… Ακόμα και η Παράγκα, που για την Ομοσπονδία είναι ό,τι η Ακρόπολη για την Ελλάδα, έγινε την εποχή που η ΕΠΟ έπαιρνε λεφτά από την πολιτεία. Μια χαρά είναι έτσι τα πράγματα. Βάζεις κώλο στο νερό, πιάνεις ψάρι.

Κερδίζει η Εθνική το Euro, γεμίζει στο τάλιρο από τους χορηγούς και τα διαρκείας. Κάνει τις αξέχαστες εμφανίσεις της Αυστρίας και ψάχνεται μετά να βρει χορηγό. Καμία διάθεση δεν έχω να χρηματοδοτώ τον Οτο Ρεχάγκελ, τον Τοπαλίδη, την Μπεάτε, τον υιό Ρεχάγκελ, τον Βόταβα και όποιον άλλον ήθελε να κάνει σκάουτερ ο Οθωνας για τη διάρκεια του περσινού Euro. Γουστάρουνε να τους χρηματοδοτούνε στην ΕΠΟ, με γεια τους με χαρά τους όταν τα λεφτά είναι της Vodafone ή όποιας άλλης εταιρείας. Αν είναι, όμως, να τους χρηματοδοτούν οι πολίτες, βασιλική οικογένεια από τη Γερμανία είχαμε και κάναμε κρα μέχρι να φύγει. Οσο για τον Κόκκαλη, ως ειδικός στη διαχείριση χρημάτων του Δημοσίου τη γνώμη του μπορεί να τη λέει. Ομως είναι καλό να λέει και ότι το αυτοδιοίκητο πάει σετάκι με το αυτοχρηματοδοτούμενο. Δικαίωμά της είναι της ΕΠΟ να απαιτεί από το κράτος να επεμβαίνει στα εσωτερικά της, αλλά δικαίωμα και του κράτους είναι όταν του ζητάνε λεφτά να απαιτεί να έχει λόγο.

Αλλά ας δούμε τι κάνουνε τα λεφτά και οι ομοσπονδίες που εισπράττουν κρατικό χρήμα. Οπως για παράδειγμα ο ΣΕΓΑΣ. Σε συνεργασία με την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής, ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει δρόμο 10 χλμ. Ο δρόμος έχει και αντικείμενο και ονομάζεται «Η καρδιά μας χτυπάει στη Γάζα». Να ρωτήσω λοιπόν και εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Ο ΣΕΓΑΣ, καλώς ή κακώς, με τον μαζικό αθλητισμό δεν ασχολείται, μια και έχει ως αντικείμενο τον πρωταθλητισμό. Από πού κι ως πού, λοιπόν, ο ΣΕΓΑΣ αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως φορέα αθλητισμού με πολιτικά μηνύματα; Διότι πέραν των ανθρωπιστικών στοιχείων, ένας δρόμος με αντικείμενο τη Γάζα έχει και πολιτική χροιά. Αν ο Βασίλης Σεβαστής έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα της Γάζας, υπάρχουν μέχρι και 20 οργανώσεις που διοργανώνουν πορείες για να εκφραστεί.
Μπορεί, όμως, ο Σεβαστής να τρέχει για να μη μιλάει. «Αυτό που συνέβη στη Γάζα δεν είναι απλώς μια σύρραξη από την οποία έχουν υπάρξει θύματα και τραυματίες και ιδιαίτερα στις τάξεις του αμάχου πληθυσμού.

Είναι μια ενέργεια ενάντια στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μια χωρίς προσχήματα ανθρωποκτονία και κανείς άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να μην πάρει θέση σε αυτά τα γεγονότα», πήγαινε η ομιλία του Σεβαστή. Και πώς να μην πάρεις θέση έπειτα από τέτοια ομιλία; Πρώτον, υπάρχει μια νέα προσέγγιση στη λέξη «θύμα». Από εδώ και εμπρός όταν ακούμε «θύμα δυστυχήματος» δεν χρειάζεται να ρωτάμε «τι έπαθε;». Η απάντηση θα είναι «δεν άκουσες τι είπα; Θύμα έπεσε και όχι τραυματίας». Μετά έρχεται εκείνο το «χωρίς προσχήματα ανθρωποκτονία» και σε αποτελειώνει.
Ως άνθρωπος, λοιπόν, πάνω στον πλανήτη και πολίτης της χώρας παίρνω και θέση και τελειώνω. Ο Ηρώδης να ξανάρθει και να σφάξει όλα τα νήπια, παρακαλώ πολύ ο κάθε πονεμένος και σοκαρισμένος να μαζέψει τους υπόλοιπους που νιώθουν το ίδιο, να τσοντάρουν τον οβολό τους και να διαμαρτυρηθούν. Από την πλευρά μου φορολογούμαι και μέρος των φόρων μου πηγαίνει στο Υπουργείο Αθλητισμού για να χρηματοδοτεί Ομοσπονδίες για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση της ΕΠΟ και η χρηματοδότηση των πολιτικών ή ανθρωπιστικών ευαισθησιών του προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

«Με τα λεφτά του και την κυρά του», που λέει και η αγοραία παροιμία κι αν κάποιος δεν ενοχλεί υπερβολικά και τα χρήματα είναι δικά του, έχει δικαίωμα να τα διαθέτει σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Αλλοι τα τρώνε στις γυναίκες και ο Νίκος Πατέρας πρέπει να τα τρώει στους φουσκωτούς. Το έγραφε ο Κάρπετ ότι με τους φουσκωτούς του Κόκκαλη και του Πατέρα υπήρξε το αδιαχώρητο στην ΕΠΟ, αλλά μια λεπτομέρεια ήταν και στο στυλ. Τέσσερις της εμπροσθοφυλακής των μυστικών υπηρεσιών του Πατέρα εμφανίστηκαν πριν από τη συνεδρίαση για να ελέγξουν την αίθουσα για εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπλα βιολογικού πολέμου και τα προβλεπόμενα όπλα που βρίσκει κανείς πριν από συνεδριάσεις της ΕΠΟ και μετά ο Φάδερ εμφανίστηκε επικεφαλής του κύριου σώματος των οκτώ.

Οπως σέβομαι την άποψη του Γιάννη Κομπότη για το χρήμα. Οταν έπεφταν τα πρόστιμα στις ομάδες για τα επεισόδια και έφτασε η σειρά του Ηρακλή, ο Κομπότης εμφανίσθηκε ως υπερασπιστής των μικρών και των φτωχών. Η άποψή του ήταν ότι τα πρόστιμα πρέπει να είναι μικρότερα. Το επιχείρημά του: «Εγώ έχω τουλάχιστον ένα εργοστάσιο για να τα φέρνω βόλτα. Ο Αντώνης, που ξελαρυγγιάζεται κάθε βράδυ για να βγάλει μεροκάματο, πρέπει να πληρώνει τόσα;».
Μια σεβαστή άποψη. Αντίθετα, δεν ψήνομαι από το down to earth στυλ που πλασάρει στις συνεδριάσεις ο Κομπότης. Το στυλ που όταν ο Σοφοκλής Πιλάβιος μιλάει για plan b', ο Κομπότης τον διακόπτει και του λέει: «Μπορείς να μας το πεις και στα ελληνικά;». Νομίζω ότι ο Combo περισσότερο το κάνει για στυλ, επειδή ταιριάζει με την αφάνα και τις καδένες, παρά ότι δεν καταλαβαίνει. Για να το πω με παράδειγμα, τον έχω για απ' αυτούς που στη σαλάτα τους δεν βάζουν ξίδι, αλλά μπαλσάμικο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube