H διαδικασία πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων της Σούπερ Λίγκας για την επόμενη τριετία μπορεί να έγινε σίριαλ με πολλά επεισόδια και ανατροπές. Η κεντρική διαχείριση εξελίχθηκε σε φάρσα. Ομάδες που μπορούσαν να πάρουν μόνες τους πολλά χρήματα το έκαναν χωρίς να περιμένουν τη συμμαχία. Κανάλια που απέκτησαν τα δικαιώματα αποσύρθηκαν. Τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν μετείχαν στη διαδικασία τελικά τα διεκδίκησαν. Και τα αουτσάιντερ έγιναν φαβορί, αποκτώντας στο φινάλε κομμάτι από την τηλεοπτική πίτα.
Ολα αυτά στην Ελλάδα όπου το αμοιβαίο κέρδος είναι μάλλον έννοια ανύπαρκτη. Στην Αγγλία τη Δευτέρα κατατέθηκαν οι προτάσεις για την τριετία 2010-2013, όμως η Πρέμιερ Λιγκ δεν προσπάθησε να βγάλει τα δικαιώματα σε δημοπρασία. Η διαδικασία κρατήθηκε μυστική και κανένας από τους υποψήφιους αγοραστές δεν γνώριζε ούτε ποια πακέτα ούτε πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι ανταγωνιστές του.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Times», το τηλεοπτικό δίκτυο Skysports διατηρεί τα κεκτημένα της ζωντανής μετάδοσης 92 αγώνων, καταβάλλοντας ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. λίρες. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα το SKY ανακοίνωσε αύξηση 31% στα προ φόρων κέρδη για το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Αλλωστε η γιγάντωση του SKY προέκυψε το 1992 με την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ. Το ρίσκο που πήρε ο ιδιοκτήτης του, ο Αυστραλός μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοκ, να πληρώσει χρήματα που μέχρι τότε έμοιαζαν καταστροφικά για αθλητικό γεγονός (350 εκατομμύρια λίρες), ποντάροντας στην καθιέρωση του συνδρομητικού καναλιού στη συνείδηση του κοινού, ήταν μεγάλο. Τα κατάφερε και ταυτόχρονα αποτέλεσε το εφαλτήριο των αγγλικών ομάδων για να εκτοξευθούν στην κορυφή. Οι βελτιώσεις των γηπέδων, οι οποίες υπήρχαν έτσι και αλλιώς στο πρόγραμμα μετά τις τραγωδίες του «Μπράντφορντ» το 1985 και κυρίως του «Χίλσμπορο» το 1989, ήταν επίσης καταλυτικοί παράγοντες για να αλλάξει οριστικά εικόνα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Από τα 60 ματς που μεταδίδονταν ζωντανά με την πρώτη συμφωνία φτάσαμε συνολικά στα 138, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα.
Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα για τις εξελίξεις και μάλλον με ανακούφιση θα ακούσουν πως το ποσό που επιθυμούσαν έχει σχεδόν καλυφθεί από μια προσφορά. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία θα είναι περισσότερα από το 1,7 δισ. που καταβλήθηκε την περασμένη τριετία. Ηδη το BBC συμφώνησε να πληρώσει 173 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει το δικαίωμα προβολής φάσεων των αγώνων, δίνοντας στην παλαιότερη ποδοσφαιρική εκπομπή «Match of the day» λόγο ύπαρξης.
Στο παιχνίδι επίσης φαίνεται πως παραμένει και το ιρλανδικό Setanta, το οποίο απέκτησε για πρώτη φορά δικαιώματα την τελευταία τριετία, ενώ και το ESPN που πρόσφατα έχασε το γερμανικό πρωτάθλημα διεκδικεί κάποιο πακέτο.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα γνωρίζουν πως η δυναμική του αγγλικού πρωταθλήματος μπορεί να προσελκύσει νέους συνδρομητές. Από την άλλη οι ομάδες κατανοούν πως τα χρήματα από την τηλεόραση είναι αυτά που καλύπτουν κατά 60% το μπατζετ τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευκολότερα ποδοσφαιρικούς αστέρες.
Για να πετύχει μια σχέση χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ποδόσφαιρο και τηλεόραση στην Αγγλία έχουν ανακαλύψει τη συνταγή και πορεύονται μαζί χωρίς να προκαλεί ο ένας προβλήματα στον άλλον.