Μπορεί οι εκτιμήσεις των ειδικών, να ανέφεραν πως η οικονομική κρίση που πλήττει τις περισσότερες χώρες θα επηρέαζε και το ποδόσφαιρο, όμως η πραγματικότητα φαίνεται πως διέψευσε αυτές τις προβλέψεις. Στην Αγγλία, οι δαπάνες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο παρουσίασαν –σε σχέση με την περσινή χρονιά- αύξηση κατά δέκα εκατομμύρια λίρες, φτάνοντας στα 160 εκατομμύρια. Μάλιστα το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί αν οριστικοποιηθεί σήμερα και η μετακίνηση του Αντρέι Αρσάβιν στην Άρσεναλ που αναμένεται να κοστίσει 15 εκατομμύρια λίρες.
Της Εύης Μάνου
Οι σύλλογοι που έβαλαν βαθιά το χέρι στη τσέπη αυτή την σεζόν είναι η Μάντσεστερ Σίτι και η Τότεναμ. Συνολικά οι δυο τους ξόδεψαν κάτι παραπάνω από 90 εκατομμύρια λίρες, αντίθετα με τις «τέσσερις μεγάλες» (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ και Τσέλσι) που κράτησαν τις δαπάνες τους σε χαμηλό επίπεδο.
Και σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο η Πρέμιερ Λίγκ απέδειξε πως παραμένει το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, με τις δαπάνες για απόκτηση παικτών από τις 20 ομάδες που την απαρτίζουν να ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο των αντίστοιχων εξόδων των άλλων κορυφαίων ευρωπαικών πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία Deloitte, οι δαπάνες για μεταγραφές στην Ισπανία έφτασαν τα 50 εκατομμύρια λίρες, στην Ιταλία τα 30 εκατομμύρια και στη Γερμανία τα 20 εκατομμύρια λίρες.
Από το 2003, οπότε καθιερώθηκε στην Αγγλία η χειμερινή περίοδος των μεταγραφών, οι δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση σχεδόν κάθε χρονιά. Ξεκινώντας από τα 35 εκατομμύρια το 2003, το κόστος ανέβηκε στα 50 εκατομμύρια το 2004 και το 2005, και έφτασε τα 70 εκατομμύρια το 2006. Την επόμενη χρονιά παρουσίασε μείωση 10 εκατομμυρίων, για να εκτοξευθεί το 2008 στα 150 εκατομμύρια. Σε αυτήν την ανοδική πορεία σαφώς συνέβαλλαν και τα μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια που αποφέρουν στην Πρέμιερ Λιγκ περίπου 3 δις λίρες ετησίως.
Σημαντική παράμετρος για αυτή τη χρονιά, είναι ο περιορισμένος αριθμός μεταγραφών από ομάδες του εξωτερικού. Και αυτό εξηγείται πολύ απλά από τη μείωση της αξίας της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ. Αυτό που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το ατού των βρετανικών συλλόγων, φέτος τις ανάγκασε να στραφούν στην εγχώρια αγορά για παίκτες. Οι συναλλαγές μεταξύ των συλλόγων της Πρεμιερ Λιγκ για την αγοραπωλησία ποδοσφαιριστών άγγιξαν τα 105 εκατομμύρια λίρες.