Λίγα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα ο Κύρος Βασσάρας κοιτάζει τη φάση, βλέπει τον Ρουκάβινα να πέφτει και δείχνει «παίζεται». Την ίδια στιγμή κάνει και τον σταυρό του (!), ελπίζοντας να τον βοηθήσει ο Θεός να αποδειχτεί ότι έχει δίκιο. Αυτή και μόνο η κίνηση δείχνει ότι έχει αμφιβολίες για την απόφασή του. Οχι τυχαία, η αμφιβολία του είναι σε βάρος του ΠΑΟ, που εδώ και καιρό έχει σταματήσει να έχει στα υπέρ του το δικαίωμα της αμφιβολίας των διαιτητών. Εχει ενδιαφέρον το γιατί.
Yπάρχουν φάσεις καθαρές και φάσεις στις οποίες οι διαιτητές αμφιβάλλουν. Οι πρώτες δεν είναι λόγος συζήτησης, οι δεύτερες συνήθως καθορίζουν αποτελέσματα. Η πείρα μου λέει ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι διαιτητές που αποφασίζουν, ειδικά στα ντέρμπι, μόνο με κριτήριο το ένστικτο. Οι πιο πολλοί έχουν μέσα στο κεφάλι τους από πριν έναν μπούσουλα συμπεριφοράς. Εχουν προαποφασίσει αν θα πάνε το ματς σε πολλά σφυρίγματα ή αν θα αφήσουν τους παίκτες να τρέξουν, έχουν πάρει απόφαση για το αν θα βγάλουν κάρτες νωρίς ή αργά, έχουν προδιάθεση στα πέναλτι και ξέρουν ποιους παίκτες πρέπει να προσέξουν περισσότερο. Κανείς διαιτητής δεν είναι ένα UFO που έρχεται στην Ελλάδα από μια άλλη χώρα. Κρατήστε αυτό το δεδομένο για την οικονομία της συζήτησης.
Πληρώνει
Γιατί ο ΠΑΟ έχει φέτος τόσο κακές διαιτησίες; Γιατί πληρώνει τις συνέπειες ενός πολέμου που δεν τόλμησε ποτέ, δώδεκα χρόνια τώρα, να κάνει. Σας έχω ξαναγράψει ότι ο ΠΑΟ δεν είχε αυτά τα χρόνια μια ξεκάθαρη στάση και μια σταθερή θέση απέναντι σε αυτό που λέγεται διαιτησία και ΕΠΟ και που είναι ένα και το ίδιο. Σας έχω, επίσης, γράψει ότι έχει αλλάξει τόσες φορές πολιτική απέναντι στα θεσμικά του ποδοσφαίρου, που η θέση του σήμερα είναι πιο θολή και από μπίρα τύπου weiss. Φέτος π.χ. υπάρχουν τρεις τουλάχιστον καταγεγραμμένες θέσεις. Η μία είναι αυτή του Νίκου Πατέρα και του Κώστα Αντωνίου, που ισχυρίζονται ότι ο ΠΑΟ αδικείται συστηματικά. Η δεύτερη, του Ανδρέα Βγενόπουλου, που έχει πει ότι η ομάδα πρέπει να γίνει τόσο δυνατή ώστε να κερδίζει και τους διαιτητές και κακώς ασχολείται μαζί τους, και η τρίτη αυτή που υπήρξε στο συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, στο οποίο ο Σωκράτης Κόκκαλης έμπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Γκαγκάτση και ζήτησε από τις ομάδες να τον ψηφίσουν: ο ΠΑΟ δεν είπε λέξη και ψήφισε λευκό. Το τι από όλα αυτά ισχύει ως θέση της εταιρείας δεν το ξέρω, αλλά σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ, σημασία έχει τι πιστεύουν οι διαιτητές.
Διαιτητής
Ας πούμε ότι εσύ, φίλε αναγνώστη, είσαι διαιτητής. Τι έχεις δει τα τελευταία χρόνια; Πέρυσι είδες για πρώτη φορά τον Τζίγκερ στο πλευρό του Γκαγκάτση: ο άνθρωπος ήταν δίπλα στον πρόεδρο της ΕΠΟ, βλοσυρός μεν, σίγουρα όμως καθόλου εχθρικός μαζί του. Μέχρι και ανακοίνωση κατά της ΑΕΚ και υπέρ του Παμπορίδη είχε βγάλει. Μετά έμαθες ότι θα 'ρθουν τα πάνω-κάτω γιατί μπαίνουν ο φοβερός Πατέρας και ο τρομερός Βγενόπουλος και ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, διότι αυτοί δεν αστειεύονται και θα γίνει χαμός. Οχι μόνο δεν έγινε απολύτως τίποτα, αλλά τους είδες και να καταθέτουν χορηγίες στο παγκάρι της ΕΠΟ: οι άνθρωποι, εκτός από φίλοι, αποδείχτηκαν και συγχρηματοδότες της Ομοσπονδίας. Δηλαδή όχι μόνο δεν είχαν παράπονα για το παρελθόν, αλλά επιβράβευαν με τη στάση τους τους ανθρώπους που εσύ ως διαιτητής νόμιζες ότι ήταν εχθροί τους! Μετά είδες τις επιλογές των διεθνών, τους νέους πίνακες, τον Ψυχομάνη ακλόνητο, το πέναλτι του Σαραϊδάρη στην πρεμιέρα, τον Μαζαράκο να παραπέμπεται από τον ίδιο τον αρχιδιαιτητή, μολονότι δεν υπήρχε σχετική έκθεση του παρατηρήτη, τον ΠΑΟ να ψηφίζει «λευκό» στο θέμα του Γκαγκάτση στη Λίγκα, τον Γκαγκάτση να επανεκλέγεται άνευ αντιπάλου. Υπάρχει περίπτωση, φίλε αναγνώστη, να πιστέψεις ότι στον ΠΑΟ άλλαξε κάτι, ότι πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός στα παιχνίδια του, ότι έχεις κάτι να φοβάσαι αν στην αμφιβολία σου τον αδικήσεις; Δεν νομίζω. Να φοβάσαι τον ΠΑΟΚ, π.χ., υπήρχαν λόγοι. Να φοβάσαι τον Ολυμπιακό, πάντα υπάρχουν λόγοι. Να ανησυχείς στα ματς της ΑΕΚ μήπως σε ξεφωνίσει ο Ντέμης, το καταλαβαίνω. Αλλά τον ΠΑΟ γιατί να τον φοβάσαι; Διότι έγινε πολυμετοχικός; Ελα τώρα…
Κύρος
Ακούω διάφορους να αντιπαραβάλλουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση της ΑΕΚ και του ΠΑΟ από τους διαιτητές και να απορούν. Η διαφορά είναι απλή: η ΑΕΚ επί Ντέμη έκανε πόλεμο –κανονικό πόλεμο. Εστίασε στο πρόβλημα, έφτασε στην εισαγγελία, κράτησε αποστάσεις από το σύστημα, δημιούργησε στα παιχνίδια της συνθήκες πίεσης. Δεν γλίτωσε τον Φωτιάδη π.χ. (που πέρυσι στο ματς με τον Πανιώνιο τη βρήκε μπόσικη και της την μπουμπούνισε), έκανε όμως πολύ κόσμο να φοβάται να την αδικήσει. Για την ίδια την ΕΠΟ η ΑΕΚ ήταν μεγάλο αγκάθι, μια και όλοι γνώριζαν ότι ο Ντέμης δεν θα διστάσει να μιλήσει ανοιχτά και με ονοματεπώνυμα. Οταν, μάλιστα, ο Ντέμης παραιτήθηκε και ο Γκαγκάτσης έφυγε, τα ματς της ΑΕΚ απλοποιήθηκαν και η «Ενωση» έχει τη λογική αντιμετώπιση μιας μεγάλης ομάδας: οι διαιτητές θέλουν να δείχνουν ότι δεν είναι εχθροί κανενός. Πάρτε π.χ. τον Κύρο. Κάποτε ο Ολυμπιακός τον στοχοποίησε ως το απόλυτο κακό, σήμερα τον λατρεύει κι αύριο θα τον καμαρώσει και αρχιδιαιτητή. Διότι έδειξε ο άνθρωπος στη διαδρομή του ότι δεν έχει προκαταλήψεις: αυτό έκανε και στο ΟΑΚΑ.
Τίποτα
Η ΑΕΚ έδωσε μάχες. Ο ΠΑΟ τι έκανε; Τίποτα απολύτως! Σήμερα που μιλάμε αμφιβάλλω αν έχει ένα σχέδιο για το τι θα γίνει π.χ. του χρόνου ή μία πρόταση έστω –ο Τζίγκερ τουλάχιστον έφερε την Prozone και πήρε τους παρατηρητές στη Λίγκα, νομίζοντας ότι διά της συνεργασίας με την ΕΠΟ θα λύσει το πρόβλημα. Ομως η δική του εποχή τελείωσε. Οι καινούργιοι, μολονότι έχουν για την ομάδα τις καλύτερες των προθέσεων, δυσκολεύομαι να καταλάβω αν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν…
Prozone 16
Eίναι απλό πώς θα φανεί η πρόοδος της διαιτησίας: αν το κολωνάκι αρχίσει να πέφτει έξω στις προβλέψεις συμπεριφοράς των ρέφερι, όλα βαίνουν καλώς.
• Παπασταμάτης (Εργοτέλης - Πανθρακικός 0-1). Ο «Αναστό» τον άφησε τον «Εργό» σε κάνα-δυο φάσεις, αλλά ο Πάνθραξ έχει πάρει φόρα! Ο Παπασταμάτης ήταν άψογος…
• Παμπορίδης (Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 0-1). Τα 'χουμε γράψει: δεν γίνεται ο Ολυμπιακός να χάσει δύο φορές με τον ίδιο διαιτητή παρόντα σε μια χρονιά. Ο «Μπορό» διαιτητικά το 'χε χάσει το ματς ήδη από τον ορισμό…
• Δαλούκας (Ξάνθη - Πανιώνιος 0-0). Εγραφα ότι «έχει κάνει το "Χ" επιστήμη ο Βολιώτης, καθώς από τα 6 ματς που έπαιξε τα 4 τα 'βγαλε "Χ" και τα δύο που ήρθαν "διπλά" (τα ακούς, Γιώργο;) για "Χ" τα 'χε παίξει και του ξεφύγανε»! Ξύπνησα τον Γιώργο, που γλίτωσε το «διπλό»;
• Γιαννόπουλος (Λεβαδειακός - Αρης 2-0). Η πιάτσα έλεγε «ωραίο τρίο για "άσο"». Ο «άσος» ήρθε, αλλά η πιάτσα δεν δικαιώθηκε, αφού ο «Γιαννό» δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Θρίαμβος Κομπότη, αλλά μόνο εντός αγωνιστικού χώρου…
• Πολατιάν (ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 2-0). Εγραφα ότι «αν επειδή έφυγε ο Βασίλης ο Λάζαρος παίξει κόντρα τον ΠΑΟΚ, θα τον κάψει ο Θεός…». Ο Λάζαρος γλίτωσε το κάψιμο και την παραπομπή από τον πονόψυχο Δούρο, ακριβώς όπως και ο Τρύφωνος. Αλλά το παρακάνουμε με το τεχνικό οφσάιντ, κυρ Γιάννη μου. Μάζεψε τον Μπαρκαουάν πριν να είναι αργά.
• Λαμπρόπουλος (Θρασύβουλος - Λάρισα 0-0). Μια χαρά ήταν, κανέναν δεν πείραξε. Μάλλον ο τέταρτος Σπάθας πήγε για πλακοπαΐδες στη Χασιά τον παρατηρητή Καταρτζή, που του έβαλε 8.20 ως τέταρτο!
• Βασσάρας (Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0-0). Εγραφα ότι ο Κύρος είναι στα πάνω του και ότι δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Εσφαλα θεαματικά, διότι ο Κύρος δίστασε να δώσει το πέναλτι στον Ρουκάβινα –το πρώτο απλώς δεν το είδε. Εκτός κι αν η όλη διαιτητική στάση συνιστά πράξη υψηλής διπλωματίας, που του ανοίγει την πόρτα να γίνει μελλοντικά αρχιδιαιτητής. Για να μοιάζεις αντικειμενικός καμιά φορά χρειάζεται απλώς να τους αδικείς όλους…
• Χαραλαμπίδης (Πανσερραϊκός - Ηρακλής). Οπως πέρυσι έτσι και φέτος αναβλήθηκε ματς του Ηρακλή λόγω χιονόπτωσης. Είναι φανερό για όλους τους δύσπιστους ότι με τον Ρέμο στο τιμόνι η ομάδα είδε επιτέλους άσπρη μέρα.
Στη Νίκαια και όχι για καφέ
Χαίρομαι όταν βλέπω ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν στο γήπεδο την Κυριακή το μεσημέρι στο ρεπό τους: δείχνουν ότι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Ενας τέτοιος είναι ο Ντιντιέ Ντομί, που την Κυριακή μέσα στο κρύο ήρθε στη Νίκαια για να παρακολουθήσει το ματς του Ιωνικού με την Καλαμάτα, αντί να τρέχει στις καφετέριες της Γλυφάδας μαζί με τους συμπαίκτες του. Σημειωτέον, έφυγε λίγο πριν τελειώσει το ματς, το είδε δηλαδή όλο, παρά το μέτριο θέαμα. Μια εξήγηση είναι ότι ο Ντομί θέλει να γίνει προπονητής και ήρθε να δει από κοντά το 4-1-3-2 του Γιώργου Μπένου, που με οκτώ ελλείψεις δεν άφησε τον δυνατό Ιωνικό να κάνει φάσεις…