Το brainstorming είναι μια ομαδική δραστηριότητα, τύπου τεχνικής για να να γεννιέται ένας μεγάλος αριθμός ιδεών ως λύσεων σε τρέχοντα προβλήματα. Απαιτεί α) τη συγκέντρωση στην ποσότητα, υπό την έννοια ότι αν σκεφτείς 20 πράγματα τουλάχιστον δύο θα είναι ποιοτικά, β) την έλλειψη κριτικής, διότι αν νιώθουν τον φόβο του χλευασμού οι σκεπτόμενοι, ποτέ δεν θα μάθεις τι έχουν στο μυαλό τους –και μπορεί να χάσεις μια λαμπρή ευκαιρία, γ) κάθε ασυνήθιστη ιδέα είναι ευπρόσδεκτη, μια και ανοίγονται νέοι δρόμοι και ως εκ τούτου μεγαλύτερες πιθανότητες για μεγαλειώδεις αποφάσεις και δ) συνδυασμό και βελτίωση όσων προκρίνονται από την πρώτη φάση –αυτή των προτάσεων.

Ολα αυτά υποτίθεται πως έπρεπε να συμβούν στη σύσκεψη της Βαρκελώνης, την οποία συγκάλεσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, ώστε να βρεθούν –λέει– τρόποι να ισχυροποιηθεί το brandname της διοργάνωσης. Αφορμές της διαδικασίας ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίση και πώς θα βγει αλώβητη η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σε συλλογικό επίπεδο.

Το «υποτίθεται» δεν ήταν σχήμα λόγου, αλλά αυτό στο οποίο ήλπιζαν οι άνθρωποι των 17 –εκ των 24– συλλόγων που συνθέτουν την Ευρωλίγκα και παρέστησαν στο ραντεβού, όταν έλαβαν την πρόσκληση για συζήτηση. Αντ' αυτής άκουσαν τον Μπερτομέου να τους λέει πως χρειάζεται από τον καθέναν 80.000 ευρώ (σύνολο 2.000.000 ευρώ), προκειμένου να δημιουργήσει εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, που θα αναλάβει τα ματς της Ευρωλίγκας και θα 'χει στόχο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Η διευκρίνιση

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να εξηγήσουμε πως η Ευρωλίγκα είναι μεν η κορυφαία διοργάνωση, αλλά δεν αμείβει εκείνους που την τιμούν με την παρουσία τους ως τέτοια. Παραδείγματος χάριν, η ΟΥΕΦΑ δίνει στις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ 3.000.000 ευρώ με την είσοδό τους στους ομίλους (η Ευρωλίγκα δεν δίνει σεντ). Δίνει 7.000.000 ευρώ στον κατακτητή του τίτλου (η Ευρωλίγκα αρκείται στα 250.000 ευρώ) και 4.000.000 ευρώ στον φιναλίστ (το αντίστοιχο ποσό στο μπάσκετ είναι 150.000 ευρώ). Κάθε νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ αμείβεται με 600.000 ευρώ (η Ευρωλίγκα... σκορπά 7.000 ευρώ). Και το καλύτερο; Η ΟΥΕΦΑ δίνει για την κορωνίδα των διοργανώσεών της μίνιμουμ 5.000.000 ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα χώρας όπως η Ελλάδα, με το ποσό να μοιράζεται ισόποσα στους μετέχοντες. Αν είναι ένας ο εκπρόσωπος, όπως έγινε φέτος με τον ΠΑΟ, παίρνει όλο το ποσό αυτός. Η Ευρωλίγκα τάζει 750.000 ευρώ σε κάθε ομάδα (είτε λέγεται Μπαρτσελόνα είτε Νανσί), που στο τέλος του χρόνου γίνονται 275.000 ευρώ –όταν δηλαδή βγαίνουν τα πρόστιμα, τα έξοδα των διαιτητών κ.ά. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Αυτό το ποσό έλαβε πέρυσι ο Παναθηναϊκός.

...η αντίδραση

Μετά τις διευκρινίσεις θα επιστρέψουμε σε όσα έγιναν στη Βαρκελώνη και την ένσταση που είχε να διατυπώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού θύμισε στον Μπερτομέου ότι πέρυσι –στη σύσκεψη του Βερολίνου– είχε ενημερώσει ότι στο μεγαλόπνοο πλάνο του περί κλειστής λίγκας –των 16 εγγυημένων συμβολαίων, που θα αποτρέπει από επιχειρηματίες να επενδύουν στις εθνικές λίγκες, εφόσον οι θέσεις θα είναι καπαρωμένες–, υπήρχε ο όρος να διαπραγματεύονται οι ομάδες μόνες τους τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους. Η απάντηση του Μπερτομέου ήταν «αυτό δεν γίνεται» και ο κ. Γιαννακόπουλος αποχώρησε προς ένδειξη διαμαρτυρίας, για να σχολιάσει ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας «μετά το σόου... μπορούμε να συνεχίσουμε».

...και η αποκορύφωση

Μολονότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν έδωσε συνέχεια, έδωσε ο ίδιος ο Μπερτομέου. Χθες. Στην υπογραφή της συμφωνίας με την ομοσπονδία της Καταλωνίας. To χρονικό είχε ως εξής: ελληνική ιστοσελίδα έγραψε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ερωτηθείς ο Τζόρντι Μπερτομέου για την αντίδραση του ΠΑΟ στο workshop της Βαρκελώνης, απάντησε «δεν μας εξέπληξε. Ο Παναθηναϊκός πάντα μας διασκεδάζει». Φυσικά οι «πράσινοι» ενημερώθηκαν για τα καθέκαστα. Φυσικά αντέδρασαν, θέτοντας τον Μπερτομέου προ των ευθυνών του. Η τοποθέτηση ήταν άμεση και αφορούσε... πλήθος διαβεβαιώσεων από την Ευρωλίγκα ότι ουδέποτε ο εκτελεστικός διευθυντής της είπε αυτή τη φράση και πως επρόκειτο για «αποκύημα της φαντασίας εκείνου που το έγραψε». Κάπου εκεί ηρέμησαν τα πνεύματα και αποσύρθηκαν τα όποια «στρατεύματα» είχαν ετοιμάσει στον Παναθηναϊκό για «αντεπίθεση». Νωρίς το απόγευμα, ωστόσο, προέκυψε νέα πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, ο Μπερτομέου όντως ξεστόμισε την επίμαχη φράση σε πηγαδάκι –μιλώντας off the record με δημοσιογράφους. Αυτομάτως κινήθηκε νέα διαδικασία για την εξεύρεση της αλήθειας. Αυτή τη φορά πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο ίδιος ο Μπερτομέου, για να διαβεβαιώσει τους άμεσα θιγόμενους ότι το όλο θέμα ήταν παρεξήγηση. Πως μεταξύ μελών μιας οικογένειας προκύπτουν συχνά διαφωνίες, αλλά η εκτίμηση και ο σεβασμός είναι δεδομένα. Οπως και ότι ουδέποτε μίλησε για κεντρική διαχείριση. Θύμισε πως εκτιμά απεριόριστα τον Παναθηναϊκό, ομάδα που κατά την άποψή του έχει συμβάλει δεόντως στην πρόοδο της Ευρωλίγκας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, ευελπιστώντας πως το αυτό θα κάνει και αύριο, αλλά και γενικότερα στο μέλλον.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube