Ο προπονητής του μπασκετικού ΠΑΟΚ, αν τυχόν έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμό γνώσεων για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο ακόμα και με αντιπάλους όλους όσοι συμπεριλαμβάνονται στη μικρή λίστα των καθηγητών του είδους.

Ο Γιώργος Καλαφατάκης, παρά τις μπασκετικές ανησυχίες του, είναι θαυμαστής του ποδοσφαίρου και μάλιστα ένας από αυτούς που έχουν γεμίσει τον σκληρό δίσκο τους με χιλιάδες γνώσεις.

Διατηρεί ενημερωμένη την ποδοσφαιρική εγκυκλοπαίδειά του και δεν θα πρέπει να απορούν με την παρουσία του στην Τούμπα, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Θοδωρή Ζαγοράκη. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδηγεί κοντά σε εμβληματικές φυσιογνωμίες, όπως είναι αυτή του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Είναι σε θέση να ανασύρει από τη μνήμη του πρόσωπα που έγραψαν ιστορία πριν από αρκετές δεκαετίες. Γνωρίζει την πορεία τους, τα ανδραγαθήματά τους.

Οταν έχει να κάνει με ποδοσφαιριστή, μετρά τις συμμετοχές του, μνημονεύει μερικές θεαματικές στιγμές, θα σταθεί στα γκολ που σημείωσε και θα σχηματίσει μια πλούσια εικόνα. Κι αν του ξεφεύγει κάτι, σερφάρει λίγο στο Ιντερνετ και συμπληρώνει το βιογραφικό, που θα του μείνει για πάντα.

Τι γίνεται όταν έχει να κάνει με παράγοντα, που κατά παράβαση του κανόνα που τον θέλει να ακολουθεί μια ομάδα στην καριέρα του, αλλάζει συχνά στρατόπεδα;

Στην περίπτωση του Αλέξη Κούγια, για παράδειγμα, ο Γιώργος Καλαφατάκης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι ομάδες στις οποίες διετέλεσε παράγοντας αλλά και επικεφαλής μέχρι να τον βγάλει ο δρόμος του στην Παναχαϊκή.

Διαβάσαμε χθες ότι πήρε το 50% των μετοχών και λειτουργώντας συνειρμικά, όπως θα έκανε κι ο «Καλάφας», κάναμε ένα «φλας μπακ» για να φτάσουμε μέχρι τον Ηρακλή. Αν δεν ήταν ο Ηρακλής ο πρώτος σταθμός του και ήταν ο Αρης Πετρούπολης, στον οποίο αγωνίστηκε κιόλας, τότε η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα. ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία, ένα πέρασμα από την Κρήτη (δεν του βγήκε με τον ΟΦΗ), μια ακόμα στάση στην ΑΕΚ ολοκληρώνουν -αυτή τη χρονική στιγμή- το χρονικό του ποινικολόγου.

Κυκλοφόρησε ευρέως ότι θα βρεθεί στο πλευρό του Ιρακινού δημοσιογράφου Μουντάζερ αλ Ζαΐντι, ο οποίος πέταξε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους, αλλά οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν. Οπως γίνεται άμεσα κατανοητό, καταγράφεται άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο, μια και μιλάμε για μια περίπτωση σαν αυτές που αφορούν ποδοσφαιριστές στη δύση της καριέρας τους. Ο Ιρακινός ήρωας προτίμησε να πετάξει τα παπούτσια του κι όχι να τα κρεμάσει, διακρίνοντας ότι υπάρχουν ωφέλιμες τεχνικές λειτουργίες των υποδημάτων του. Ο κακόμοιρος, ένας… Αλλάχ γνωρίζει τι τράβηξε τις ώρες που ακολούθησαν την παπουτσοθυσία του. Ενδεχομένως να σκέφτεται ότι, αν φορούσε μπότες, είχε ελπίδες να πετύχει τον Μπους, που έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά έφηβου για να αποφύγει τα σκαρπίνια του Ιρακινού. Με την μπότα, όμως, δύσκολα θα την έβγαζε καθαρή.

Κι ο Μουντάζερ αλ Ζαΐντι θα ήταν ακόμα σε μπουντρούμι κι όχι ελεύθερος ή σχεδόν ελεύθερος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube