Κατά καιρούς έχω αναφέρει τους λόγους που έχουν κάνει ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις κάποιες από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Σε καιρούς που η οικονομία πηγαίνει καλά μπορεί κάποιος να πάρει το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης –μια και αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες ως επενδύσεις είναι ριψοκίνδυνες–, αλλά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ή πιο σωστά κρίσης τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Σε τέτοιες περιόδους, που η ρευστότητα είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, κανείς δεν διακινδυνεύει μια επένδυση χωρίς να έχει διασφαλίσει ένα σοβαρό περιθώριο κέρδους.
Και τέτοιες εποχές στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διασφαλιστεί τίποτα. Ο Κιθ Χάρις είναι από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον επιχειρηματικό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Χρηματιστής αρχικά, μάνατζερ κατόπιν και τραπεζίτης, αλλά και πρώην διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ, είναι ο άνθρωπος που προετοίμασε και ολοκλήρωσε την εξαγορά πέντε ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Χάρις είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει την κατάσταση και τις οικονομικές δυνατότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου και των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας καλύτερα από τον οποιονδήποτε.
Σε αυτόν τον άνθρωπο ανέθεσε ο ιδιοκτήτης της Εβερτον, Μπιλ Κενράιτ, την πώληση της ομάδας του, που αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται έναν ισχυρό χρηματοδότη για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της για ένα καινούργιο γήπεδο 60 χιλιάδων θέσεων. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Κενράιτ –προοπτική με την οποία διαφωνούν αρκετοί, όπως τα δημογραφικά στοιχεία της πόλης του Λίβερπουλ–, η εμπορική δυναμική αλλά και η οπαδική βάση της Εβερτον δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τη λειτουργία ενός τέτοιου γηπέδου.
Ο Κενράιτ, προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει την Εβερτον σε ανταγωνιστικό επίπεδο, έχει δανειστεί αρκετά χρήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να τα βγάλει πέρα, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση κάνει το επιχειρηματικό περιβάλλον ακόμα δυσκολότερο. Ο Κιθ Χάρις, λοιπόν, ενάμιση μήνα ύστερα από την εντολή αναζήτησης αγοραστή που του έδωσε ο Κενράιτ, δήλωσε προχθές ότι δεν έχει καταφέρει να βρει κάποιον αγοραστή, μια και η Εβερτον δεν θεωρείται ελκυστική επενδυτική πρόταση.
Ο Χάρις υποστηρίζει πως ένας πιθανός επενδυτής δεν θα διακινδύνευε την αγορά της ομάδας αν δεν μπορούσε να έχει μια ετήσια απόδοση της επένδυσής του που να κυμαίνεται από 5%-10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα χρήματα που θα ξοδέψει κάποιος για να αγοράσει την ομάδα με τα χρέη της, πρέπει να ξοδέψει ένα ακόμα σημαντικό ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και για επενδύσεις Ο Χάρις υποστήριξε ότι οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, εύκολα ή δύσκολα, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά ξεχώρισε την περίπτωση της Λίβερπουλ, που κατά τη γνώμη του βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από τις άλλες ομάδες.
Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού πρέπει μέσα στον προσεχή Ιανουάριο να βρει τρόπο να ξεπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις 350 εκατομμυρίων στερλινών που έχει σε δύο τράπεζες ή να πετύχει μια αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι τον Ιούλιο. Είναι πολύ πιθανό, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να ξεφύγει από αυτή την οικονομική πίεση η Λίβερπουλ, να έχει σοβαρές αγωνιστικές απώλειες. Η ανησυχία του Χάρις για την τύχη της Λίβερπουλ οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο τράπεζες που έχουν δανείσει τη Λίβερπουλ είναι από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
«Αλλά ακόμα κι αν οι τράπεζες δεν βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους, το πρεστίζ της Λίβερπουλ ως επιχείρησης είναι πολύ υψηλό για να θεωρηθεί ότι μπορεί να κινδυνέψει με πτώχευση». Πράγμα, όμως, που δεν συμβαίνει με την Εβερτον, που είναι πιθανό, αν δεν βρει αγοραστή μέχρι τα Χριστούγεννα, να μπει σε περιπέτειες.
Η σειρά της Νιούκαστλ
Ο Κιθ Χάρις, εκτός από την Εβερτον, για την οποία δεν βρίσκει αγοραστές, έχει αναλάβει να βρει αγοραστές και για τη Νιούκαστλ. Ομως, σε αντίθεση με την Εβερτον, οι «ανθρακωρύχοι» είναι ελκυστική επένδυση, μια και έχουν ένα καινούργιο γήπεδο 52 χιλιάδων θέσεων, είναι η μοναδική ομάδα της πόλης στην οποία βρίσκεται η έδρα τους, δεν έχουν μεγάλα χρέη, ενώ ήδη υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές, που μάλιστα δεν είναι Αραβες.
Οπως αποκάλυψε ο Χάρις, ο ένας από τους δύο ενδιαφερόμενους είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας Φίλιπ Ανσουτζ. Κολλητός του Μπους, ρεπουμπλικάνος και από τους βασικούς χρηματοδότες του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, ο Ανσουτζ τον τελευταίο χρόνο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στο αγγλικό και το γερμανικό ποδόσφαιρο. Οσο για την οικονομική του επιφάνεια, αρκεί να σημειώσω ότι είναι ο 16ος πλουσιότερος Αμερικανός στη γνωστή λίστα του περιοδικού «Forbes». Εχει συμφέροντα σε περίπου 100 επιχειρήσεις, με στροφή τελευταία στις επιχειρήσεις θεάματος/επικοινωνίας και παραγωγής ταινιών.
Διαθέτει, φυσικά, εταιρείες ενέργειας, σιδηροδρόμους, ΜΜΕ. Είναι αυτός που έφερε τον Μπέκαμ στις ΗΠΑ, μια και παίζει σε ομάδα ιδιοκτησίας του. Κατέχει πολλές ομάδες σε διάφορα σπορ, έχει επίσης θέατρα, κινηματογράφους, καζίνα, χώρους διασκέδασης και όλα αυτά βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του γιγαντιαίου επιχειρηματικού ομίλου με το όνομα Anschutz Entertainment Group.
Ο Χάρις εκτιμά ότι αν ο Ανσουτζ μπει στο παιχνίδι, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην Πρέμιερ Λιγκ. Πριν κλείσω με κάποιες εκτιμήσεις οικονομικού χαρακτήρα που έκανε ο Χάρις για τις αγγλικές ομάδες σε ένα διεθνές οικονομικό συνέδριο στη Ζυρίχη, θα άξιζε να αναφέρω ότι στον Ανσουτζ είχε προταθεί για αγορά η Πόρτσμουθ, αλλά ο Αμερικανός δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο στον Πίνι Ζάχαβι, που θα ήθελε η Πόρτσμουθ να μεταμορφωθεί στην ομάδα–υποδοχέα των ποδοσφαιριστών που θα εμπορεύεται μέσω ενός επενδυτικού ποδοσφαιρικού κεφαλαίου που δημιούργησε με Αραβες.
Ο Κιθ Χάρις, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των αγγλικών ομάδων, σημείωσε ότι στην καλύτερη θέση από όλες βρίσκεται η Αρσεναλ, παρά το χρέος των 265 εκατομμυρίων στερλινών που έχει.
Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μόδα
Μιλώντας με κάποιους φίλους προχθές, μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής, η κουβέντα πήγε στον ΠΑΟΚ, που φέτος κάνει την καλύτερη εμφάνισή του εδώ και χρόνια και η παρουσία του στο γήπεδο Καραϊσκάκη την Κυριακή θα αποτελέσει απόδειξη των δυνατοτήτων του φέτος. Η διαφωνία που είχα με τους φίλους μου έγκειται στην εκτίμησή τους ότι ο ΠΑΟΚ είναι η φετινή μόδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο χαρακτηρισμός «μόδα» ανήκει σε εκείνη την ομάδα που κάθε χρόνο ξαφνιάζει με την απόδοσή της.
Πρόπερσι ήταν ο Πανιώνιος, που είχε κάνει έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο, πέρυσι ήταν ο Αστέρας Τρίπολης. Ο ΠΑΟΚ, όμως, είναι πολύ μεγάλη ομάδα για να είναι η «μόδα» της μιας χρονιάς. Εκείνο που πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει φέτος ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι να δηλώσει με όσο πιο εμφατικό τρόπο μπορεί την επιστροφή του στην ομάδα των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρυσι και φαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Θα άξιζε να τα καταφέρει, για το καλό και του ελληνικού ποδοσφαίρου, που έχει εγκλωβιστεί στο κέντρο.