«Το πρόβλημα με τους διαιτητές είναι ότι γνωρίζουν τους κανονισμούς, αλλά δεν ξέρουν το άθλημα» είχε δηλώσει κάποτε ο προπονητής της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλι.
Η αλήθεια είναι ότι οι …άντρες με τα μαύρα αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους ως οι καταστροφείς του θεάματος. Απωθημένα μάλλον της παιδικής ηλικίας. Γιατί συνήθως η σφυρίχτρα κατέληγε στο παιδάκι που καμία ομάδα δεν ήθελε στην σύνθεση της.
Έχοντας αυτό λοιπόν ως βάση, οι διαιτητές καλούνται να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, γνωρίζοντας πως ποτέ δεν πρόκειται να χειροκροτηθούν και πως κανένας οπαδός δεν πρόκειται να φωνάξει το όνομα τους για καλό. Και αν η μοίρα τους φαίνεται καταδικασμένη, κάποιες φορές φροντίζουν και οι ίδιοι με τις αποφάσεις τους να μπουν στο στόχαστρο.
Και αν στην Ελλάδα, οι τηλεκριτικοί διαιτησίας έχουν γίνει παράδοση σε σημείο που κάνουν υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης στις εκπομπές από τα αγωνιστικά πλάνα, χώρες όπως η Αγγλία ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια τον σχολιασμό των διαιτητικών αποφάσεων.
Μάλιστα βρήκαν και τον πρωτοποριακό τρόπο που θα αντιδράσουν στις κακές διαιτησίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, κορυφαίοι προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν στα αποδυτήρια τους ποδοσφαιριστές τους μέχρι λίγα λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη των αναμετρήσεων. Η συνήθης διαδικασία θέλει τους διαιτητές χτυπώντας ένα κουδούνι (όπως στα θέατρα) να ζητούν από τους ποδοσφαιριστές, να βρίσκονται στη φυσούνα περίπου δέκα λεπτά πριν από την σέντρα. Σαμποτάροντας αυτή τη διαδικασία οι προπονητές πιστεύουν πως θα εκθέσουν τους διαιτητές, οι οποίοι αμήχανοι θα περιμένουν τους παίκτες, θα εκνευρίσουν τους θεατές και θα αναγκάσουν τους σχολιαστές να εξηγήσουν τι συμβαίνει στο τηλεοπτικό κοινό!
Όλα αυτά σε μία χώρα που μαστίζεται λιγότερο από άλλες από κακές διαιτησίες όμως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η γκρίνια και η καχυποψία.
Στην Αγγλία η διαιτησία δεν ελέγχεται μόνο από την αντίστοιχη Ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αλλά και από την ίδια την Πρέμιερ Λιγκ μέσω της PGMOL
(Professional Game Match Official Limited). Επικεφαλής αυτής της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης είναι ο πρώην διεθνής διαιτητής Κιθ Χάκετ και στο συμβούλιο της εκπροσωπείται τόσο η ομοσπονδία, όσο και η Λίγκα.
Ο οργανισμός αυτός ιδρύθηκε το 2001 όταν οι διαιτητές έγιναν επαγγελματίες στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Απαίτηση των προπονητών πλέον είναι να εκπροσωπούνται και αυτοί στην PGMOL καθώς θεωρούν πως έτσι θα βοηθήσουν την ποιότητα των διαιτητών. Πάντως ένα πρώτο βήμα φαίνεται πως γίνεται αυτή την εβδομάδα όπου έχει οριστεί συνάντηση του Χάκετ και με τον σύνδεσμο προπονητών.
Τουλάχιστον εκεί οι προπονητές δεν μένουν μόνο στη γκρίνια, αλλά προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube