Η λογική λέει ότι όποιος μεταξύ του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού χάσει ένα ντέρμπι που γίνεται σχετικά νωρίς στο πρωτάθλημα, δεν έχει πρόβλημα, μια και υπάρχει χρόνος για να καλυφθεί η όποια βαθμολογική απώλεια. Ομως η παράδοση λέει κάτι άλλο: ότι ένα στραβοπάτημα νωρίς μπορεί να σου κάνει τεράστιο κακό σε σχέση με αυτό που μπορεί να πάθεις αν το κάνεις στην τελική ευθεία.

Tο 2006 ο ΠΑΟ, επί Μαλεζάνι, έχασε ένα πρωτάθλημα γιατί ηττήθηκε στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής: η νίκη του Ολυμπιακού με 0-2 δημιούργησε αμφιβολίες που τον «σκότωσαν». Ενα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2005, στην τελική ευθεία ο ΠΑΟ είχε νικήσει τον Ολυμπιακό 1-0 στη Λεωφόρο πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος: ή ήττα εκείνη ξύπνησε τον Ολυμπιακό, που βγήκε πρωταθλητής με συνεχείς νίκες. Το 2004 ο Ολυμπιακός είχε δραπετεύσει με ισοπαλία 2-2 από τη Λεωφόρο.

Ο ΠΑΟ, που ήταν σούπερ φαβορί πριν ξεκινήσει το ματς, μετά το στραβοπάτημα συγκεντρώθηκε, σοβαρεύτηκε και πήρε το μοναδικό του πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και πέρυσι στην οικονομία του πρωταθλήματος ήταν πιο καθοριστικό το 0-0 που πήρε ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο από το 1-1 του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη. Η ισοπαλία στη Λεωφόρο έδωσε στον Τάκη Λεμονή χρόνο. Την ισοπαλία στο Καραϊσκάκη ακολούθησε μια ήττα με 4-0 στο Κύπελλο – η καρδάρα με το γάλα χύθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Κρίση
Το ματς της Κυριακής είναι πολύ σημαντικό, γιατί όποιος το χάσει κινδυνεύει από την γκρίνια και την εσωτερική αμφισβήτηση – αυτά είναι που συνήθως προκαλούν κρίσεις. Φέτος, περισσότερο ίσως από ποτέ, σε κάθε ματς η προσοχή εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στο τι κάνουν αυτές οι ομάδες και όχι στο τι παθαίνουν από τον αντίπαλο. «Δεν κέρδισε ο Αρης, έχασε ο Ολυμπιακός». «Δεν νίκησε κατά κράτος η Ανόρθωση γιατί είναι καλή ομάδα, αλλά ήταν οι δύο αντίπαλοί της (και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ) λάθος στημένοι», τέτοια ακούγονται. Ακόμα και η Ιντερ ποτέ δεν επικράτησε του ΠΑΟ επειδή έχει μεγαλύτερη ποιότητα και δεδομένη εμπειρία: ο λόγος που κέρδισε ήταν ο τρόπος που ο ΠΑΟ έπαιξε άμυνα. Το 'πε κι ο Γιάννης ο Γκούμας και κατά τη «SportDay» τιμωρήθηκε γιατί «είπε την αλήθεια». Ποια είναι η αλήθεια; Οτι ο ΠΑΟ, όπως κι ο Ολυμπιακός, αν δεν κάνει κάποιο λάθος δεν χάνει ποτέ: κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει. Σε ένα σκηνικό τέτοιας σκηνοθετημένης υπερβολής ο ηττημένος κινδυνεύει να τα χάσει όλα: να χάσει την ηρεμία του, τη συγκέντρωσή του, την όποια πίστη υπάρχει στο τεχνικό σχέδιο. Ολα σπουδαιότερα από τους τρεις βαθμούς.

Αποστολή
Τι βλέπω για το ματς; Οτι η αποστολή του ΠΑΟ είναι σαφώς δυσκολότερη. Ο Παναθηναϊκός μετά τις νίκες στη Βρέμη και στη Νέα Σμύρνη έχει ηθικό και έχει βρει και μια ενδεκάδα που ανταποκρίνεται (εν μέρει ακόμα…) στις απαιτήσεις του Τεν Κάτε. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι θα έχει τη συμπαράσταση των οπαδών του, που είναι γκαζωμένοι. Ομως όλα τα υπόλοιπα είναι μάλλον εναντίον του. Ο Βαλβέρδε είχε μια εβδομάδα γεμάτη να προετοιμάσει το ματς, ενώ ο Ολλανδός δεν είχε ούτε δύο μέρες. Ο Ισπανός είχε τον χρόνο να αναλύσει τον ΠΑΟ και να έχει ξεκάθαρη γνώση των αρετών του. Ο ΠΑΟ υποφέρει με τους σολίστες επιθετικούς: το παιχνίδι του βολεύει για να βραχυκυκλώνει παίκτες που κουβαλάνε μπάλα ξεκινώντας από μακριά, όπως ο Ρεκόμπα, ο Ντιέγκο, ο Ιβιτς, που στην Τούμπα χάθηκε, οι μεσοεπιθετικοί του Αρη, που με τον Ζιλμπέρτο έμπλεξαν. Ομως όποιος καταφέρει να βγάλει τους επιθετικούς του απέναντι στην άμυνα του ΠΑΟ, ειδικά στο ΟΑΚΑ, φτιάχνει φάσεις: ο Εντίνιο, ο Κουτσιανικούλης, ο Αλμέιδα, ο «Ιμπρα» και ο Αντριάνο, ακόμα και ο Κίκο Ρατόν (!), στα ματς με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ σκόραραν και διακρίθηκαν.

Συνταγή
Ο Ολυμπιακός μπορεί να καταφύγει σε μια συνταγή που μοιάζει απλή, αλλά στα μέχρι τώρα ματς του πρωταθλητή ουδέποτε εφαρμόστηκε! Το 4-4-1-1 του Βαλβέρδε δεν βασίζεται σε ένα παιχνίδι αναμονής και αντεπιθέσων, αλλά στην πίεση και την κατοχή της μπάλας. Αυτή η κατοχή στα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού (στην Κύπρο και στην Πόλη, στο «Βικελίδης» και στην Ξάνθη, ακόμα και στο Παγκρήτιο, όπου όλοι κερδίζουν) αποδείχτηκε σχεδόν αντιπαραγωγική. Ο Ολυμπιακός για να κερδίσει πρέπει να πάει σε μια δοκιμασμένη συνταγή, που η ομάδα γνωρίζει –την είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία πέρυσι στα εκτός έδρας ματς του Τσάμπιονς Λιγκ στη φάση των ομίλων, αλλά και στη Λεωφόρο και στην Τούμπα και στον τελικό του Κυπέλλου. Η ερώτηση είναι αν ο Βαλβέρδε θα επιλέξει να κάνει κάτι τέτοιο: δεν μου προκύπτει για την ώρα.

Μυστήριο
Ο ΠΑΟ, από την άλλη, πριν από το ντέρμπι είναι ένα γοητευτικό μυστήριο. Στην έδρα του παίζει ανοιχτό ποδόσφαιρο, ρισκάρει στην άμυνα ίσως υπερβολικά, παίζει σίγουρα και για το κοινό και είχε μέχρι στιγμής κάποια πολύ καλά διαστήματα. Ηταν καλός με τον Εργοτέλη στην αρχή και με τον Ηρακλή στο τέλος, είχε μια καλή αντίδραση με την Ιντερ, έπαιξε καλύτερα από τη Βέρντερ για μία ώρα, όταν η κατοχή της μπάλας που έκανε ήταν παραγωγική, και η ομάδα έπαιζε κάθετο ποδόσφαιρο και «με τη μία», όπως διαρκώς ζητάει ο Τεν Κάτε. Μπορεί αυτό να γίνει απέναντι στον Ολυμπιακό, που θέλει κι αυτός πολύ την μπάλα; Ειλικρινά, δεν ξέρω.

Δύσκολο
Ο Βαλβέρδε για να νικήσει πρέπει να ποντάρει στο θυμικό της ομάδας – ας του δείξει κάποιος το περσινό ματς της Λεωφόρου π.χ., για να καταλάβει πως ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει μακριά από το Καραϊσκάκη άμυνα και αντεπιθέσεις. Ο Τεν Κάτε πρέπει να λειτουργήσει και ως εμψυχωτής και σαν στρατηγός. Είναι δύσκολο, αλλά τουλάχιστον το ξέρει.

Psycho 9
Κοπιάροντας την ιστορική ανακοίνωση της ΚΕΔ, αν γίνει κάνα λάθος θα 'ναι εκ παραδρομής, όπως με τον Ακρίβο.

•Γιανανόπουλος (Πανσερραϊκός – ΟΦΗ). Εκλεισε η ταβέρνα που είχε με τον Δημητρίου και πρέπει να προσέχει, διότι έχει ήδη μία τιμωρία –άδικη πάντως. Διαιτητής που γυρνάει από τιμωρία είναι καλός για τον φιλοξενούμενο λέει ένας κανόνας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους πλάγιους, που θα συγκινηθούν λίγο με την έδρα.

•Παμπορίδης (ΠΑΟΚ – Πανιώνιος). Στον ΠΑΟΚ έχουν παράπονα. Και από το ματς με την ΑΕΚ. Αλλά μια ψυχή πάνω στη Σαλονίκη λέει ότι τα πάντα είναι δανεικά. Τελευταίο ματς του Λίνεν;

•Κάκος (Ξάνθη – ΑΕΚ). Η σχέση με τον «Κάζνα» (επί ηγεμονίας «Κάζνα») δεν ήταν η καλύτερη, αλλά αυτά αλλάζουν. Ούτε με την ΑΕΚ είναι καλή η σχέση λόγω της διαπίστωσης του Ζήκου ότι είναι «χεσμ....». Παίζει για την πάρτη του κι ο Γιώργος λέει ότι είναι μάλλον κακή τοποθέτηση κι αυτός και οι επόπτες. Ξεκάρφωμα;

•Μαζαράκος (Αστέρας Τρίπολης – Πανθρακικός). Η αποζημίωση του Καρβαλιάλ είναι τεράστια. Μπορο-ύμε να πάρουμε σοβαρά το ματς;

•Γερμανάκος (Θρασύβουλος – Αρης). Επι Αγγελάκη λίγο Αρη, μια και όλοι οι παρεπιδημόντες είναι Αθηναίοι μεν, πλην όμως φίλοι Καζναφερικοί και μπορεί να γίνονταν και τίποτα μπουζούκια. Τώρα δεν ξέρω. Αλλά οι παλιές αγάπες κ.λπ…

•Ντάτης (Εργοτέλης – Λάρισα). Αλλο Ντάκος κι άλλο Ντάτης, αυτό το λέω κυρίως για τους φίλους (;) της ΑΕΛ που στο «Βικελίδης» μια βδομάδα πριν χάρηκαν. Αλλά κι αυτός έρχεται από τιμωρία και θα δείξει μια προσο-«Χ».

•Τριτσώνης (Ηρακλής – Λεβαδειακός). Πάλι φλος ρουαγιάλ (διαιτητής, επόπτες, τέταρτος) ο Κομπότης στη Σαλονίκη, αλλά με τον ΠΑΟΚ που ήταν ακόμα καλύτερη η τετράδα δεν πήρε τίποτα. Πολύ δύσκολο ματς για όλους, διότι γίνεται πάνω στο ντέρμπι: μυρίζει παραπομπή.

•Δαλούκας (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός). Οι επόπτες έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή Καζναφέρη: από τους δύο καλύτερος ο Ακρίβος! Ο «Δαλού» είναι κουμπάρος του Βασσάρα και για πολλούς ο Βασσάρας του μέλλοντός μας, δηλαδή «όχι αβάντα Ολυμπιακό»: το βλέπω δύσκολο. Πουλέν του «Τεό», καλός φέτος, μέτριος πέρυσι όταν και έριξε πιστολίδια στην Καλαμαριά την ώρα που προβλέπονταν. Ακούει; Ακούει κι αφήνει πολύ τους βοηθούς να παίξουν. Εχει κάνει μια ιστορική γκάφα την πρώτη σεζόν του, όταν έδωσε ένα πέναλτι στον Ατρόμητο εκτός περιοχής και το πήρε πίσω! Λίγοι από τους διαιτητοπατέρες του έχουν εμπιστοσύνη και πολλοί προβλέπουν αβίαστα λάθη. Ο «Ψυχώ», πάντως, έχει εγγυηθεί προσωπικά…

Αυτό είναι είδηση

Θα μπουκάρουμε στο «Αρένα»
Τρία-τέσσερα πράγματα για τον Ηρακλή πριν από το ματς με τον Λεβαδειακό:
1) Καθίστε φρόνιμα στο Καυτανζόγλειο και μην αρχίσετε τις βόλτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκτός από τον κίνδυνο μιας –βέβαιης– τιμωρίας, υπάρχει κι ο κίνδυνος να χαθεί το δίκιο του συλλόγου για τα όσα έγιναν στο ματς με τον ΠΑΟΚ.
2) Δυστυχώς δεν έρχεται προπονητής ο Κάτανετς.
3) Οι Ισπανοί είναι το αντίθετο από τους βιβλικούς ήρωες. Στη Βίβλο ο Αβραάμ γέννησε τον Ισαάκ, αυτός τον Ιακώβ κ.λπ. Οι Ισπανοί, αντίθετα, «τρώνε». Ο Πεντράθα τον Φερέρ, ο Μπορέλ τον Πεντράθα κ.λπ.
4) Κερδίστε ένα ματς να ξεκινήσει ο Ρέμος στο «Αρένα». Δεν κρατιέται άλλο ο κόσμος, θα μπουκάρουν κάποιοι στο μαγαζί το βράδυ σαν τους ΠΑΟΚτσήδες…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube