Για τους Άγγλους και τους Αργεντινούς, δεν υπήρχαν ποτέ δεσμοί φιλίας μεταξύ τους στο ποδόσφαιρο. Η κόντρα τους ξεκίνησε από το 1966, στο Μουντιάλ όταν ο προπονητής των «λιονταριών» Σερ Αλφ Ράμσει χαρακτήρισε «ζώα» τους Αργεντινούς, σχολιάζοντας την άρνηση του Αντόνιο Ρατιν να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο ενώ είχε αποβληθεί. Η δήλωση αυτή προκάλεσε διπλωματική ένταση αλλά έμεινε στο επίπεδο των δηλώσεων. Όμως το 1982 οι δυο πλευρές βρέθηκαν στο πραγματικό πεδίο της μάχης, στον πόλεμο για τα νησιά Φόκλαντς. Ενας πόλεμος που ο συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες χαρακτήρισε «μάχη φαλακρών για μία χτένα».
Κανένα όμως πρόσωπο δεν έμεινε τόσο πολύ χαραγμένο στη μνήμη στις κόντρες των δυο χωρών, όσο ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Το γκολ που πέτυχε με το «χέρι του Θεού», στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, έδωσε την ευκαιρία στους Άγγλους να μιλήσουν για αδικία που τους στέρησε το δικαίωμα να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από εκείνο το ματς. Ο Μαραντόνα για αυτή τη φάση θα παρέμενε στην συνείδηση των περισσοτέρων ως…απατεώνας, όμως με μια φανταστική ενέργεια πέντε λεπτά αργότερα θα πετύχαινε το ωραιότερο γκολ του 20ου αιώνα, έχοντας προηγουμένως ξεπεράσει με μαεστρία πέντε αντιπάλους και τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον.
Τώρα ο Αργεντίνος, ως προπονητής πλέον των «αλμπισελέστε» θα βρεθεί στην Αγγλία για να παρακολουθήσει δυο παίκτες του στην εθνική ομάδα. Πρόκειται για τον Κάρλος Τέβες και τον Χαβιέρ Μασεράνο. Η ιστορία μοιάζει με το δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και ο Μαραντόνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Άγγλους που δεν ξεχνούν τι είχε συμβεί στο Μεξικό. Μια γεύση πάντως από την υποδοχή των Άγγλων είχε πάρει τον Μάιο του 2006, όταν πήρε μέρος σε φιλική αναμέτρηση για φιλανθρωπικό σκοπό στο Ολντ Τράφορντ. Τότε οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του ήταν αρκετές και αυξήθηκαν όταν πέτυχε και γκολ εναντίον της μεικτής Εθνικής Αγγλίας. Ακόμα και οι αγγλικές εφημερίδες χρησιμοποίησαν χαρακτηρισμούς όπως το «επαίσχυντος» στο ρεπορτάζ τους για την άφιξη του Αργεντίνου στο νησί.
Ο ίδιος φαίνεται πως δεν ανησυχεί και έχει κυρίως το μυαλό του στο παιχνίδι της 19ης Νοεμβρίου με την Σκωτία στη Γλασκώβη. «Oι Σκωτσέζοι με λατρεύουν γιατί σκόραρα εναντίον της Αγγλίας» δήλωσε ο νέος προπονητής της Αργεντινής και μάλλον έχει δίκιο. Το 1986 στο Μουντιάλ ένα πανό από Σκωτσέζους οπαδούς έγραφε «Αργεντίνοι, τα Φόλκλαντς είναι και θα μείνουν βρετανικά, αλλά σήμερα είστε αδέλφια μας!» για να καταδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει ποδόσφαιρο. Μάλιστα ένας Σκωτσέζος αξιωματικός που είχε πολεμήσει στα Φόλκλαντς, δεν δίστασε να δηλώσει στην τηλεόραση, εκείνη την ημέρα, πως τυχόν πρόκριση της Αγγλίας επί της Αργεντινής θα ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του από εκείνη του 1982 στο Πορτ Στάνλει που παραλίγο από σφαίρα Αργεντινού στρατιώτη να ήταν νεκρός!
Εμπειρία από αναμετρήσεις με Σκωτσέζους ο Μαραντόνα έχει, καθώς το 1979 η τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή είχε επικρατήσει στη Γκλασκώβη με 3-1 σε φιλική αναμέτρηση με το νεαρό Μαραντόνα να πετυχαίνει το πρώτο γκολ.