Το ζήτημα των ευθυνών είναι πάντα μεγάλο. Το πώς θα μοιραστούν οι ευθύνες σε μία κρίση είναι πάντα το δύσκολο. Οταν δε τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στην προσπάθεια που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οδήγησε στην κρίση είναι πολλά, τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό που θα επιχειρήσουμε τώρα είναι να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή οι πρωταγωνιστές του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού και κυρίως να δούμε αν υπάρχει κανείς που δικαιούται να βγάζει την... ουρά του απ' έξω. Με λίγα λόγια, είναι βέβαιο ότι άλλος φταίει περισσότερο και άλλος λιγότερο, αλλά αν υπάρχει έστω και ένας που δικαιούται να λέει «δεν ξέρω» ή «δεν φταίω» ή οτιδήποτε ανάλογο. Τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν είναι ο πρόεδρος Νίκος Πατέρας ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο εκ των εμπνευστών του πολυμετοχικού Ανδρέας Βγενόπουλος, οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι και φυσικά οι δύο άνθρωποι που «τρέχουν» το ποδοσφαιρικό τμήμα, ο Κώστας Αντωνίου και ο Χενκ Τεν Κάτε.
Γιάννης Βαρδινογιάννης
Είναι αυτός που φάνηκε λιγότερο από τον καθένα, από τη στιγμή που προέκυψε ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός. Είναι, όμως, και ο πλέον έμπειρος σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Από κρίσεις άλλο τίποτα με λίγα λόγια για τον Τζίγκερ, που ως άνθρωπος που έχει τρέξει το καράβι που λέγεται Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει όχι απλώς ανάλογες καταστάσεις, αλλά και χειρότερες. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι «επειδή γίναμε πολλοί και βάλαμε περισσότερα λεφτά δεν σημαίνει ότι λύσαμε και όλα τα προβλήματα». Εως ένα βαθμό έχει και δίκιο, διότι τώρα φαίνεται ότι δεν ίσχυε απολύτως αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι οπαδοί της ομάδας μέχρι πρότινος. Οτι δηλαδή η ομάδα δεν πήγαινε καλά αγωνιστικά μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας του Τζίγκερ. Με τη δική του παρουσία να είναι τελείως διακριτική, φέτος τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι. Ο ίδιος ασφαλώς παρακολουθεί και έχει άποψη για τα τεκταινόμενα. Οπως προφανώς θα φαντάζεστε, δεν είναι (και ούτε ήταν ποτέ) των ακραίων αποφάσεων και φαίνεται πως δεν πρόκειται τουλάχιστον ακόμη να προχωρήσει σε κάποια παρέμβαση. Ηταν πάντα υπέρ των τεχνοκρατικών λύσεων και λογικά θα αφήσει τους ανθρώπους που τρέχουν το μαγαζί να πάρουν τις όποιες αποφάσεις εκτιμούν ότι είναι καλύτερες για την ομάδα.
Νίκος Πατέρας
Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν ήθελε να πάρει μία απόφαση εν θερμώ. Είναι επί της ουσίας αυτός που μετά τη χθεσινή ήττα στήριξε απόλυτα τον Χενκ Τεν Κάτε και αυτός που θέλησε με τον τρόπο του να υψώσει ασπίδα στην ομάδα. Αυτές τις μέρες θα λείψει από την Ελλάδα, μια και έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στο εξωτερικό για λόγους υγείας, αλλά ασφαλώς θα είναι σε επικοινωνία και θα μαθαίνει όλα όσα συμβαίνουν στον σύλλογο. Είναι κοντά στην ομάδα όλο αυτό το διάστημα και είναι ο άνθρωπος της διοίκησης με τον οποίο έχουν άμεση επαφή οι παίκτες. Ασφαλώς και έχει παράπονα και από τον διευθυντή ποδοσφαίρου και από τον προπονητή και από τους παίκτες για την εικόνα της ομάδας, ασφαλώς και είναι προβληματισμένος από τα ανεπιτυχή αποτελέσματα, αλλά δεν εκτιμά ότι έχει χαθεί κανείς από τους στόχους της ομάδας και δη ο βασικότερος που είναι το πρωτάθλημα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το αρνητικό κλίμα θα αναστραφεί σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός νικήσει στο ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας τον Ολυμπιακό και μειώσει σημαντικά τη διαφορά από τον δεύτερο, αλλά από την άλλη δεν έχει πρόβλημα, αν δει ότι η κατάσταση δεν διορθώνεται, να πάρει και δραστικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αναμονής, ελπίζει η κατάσταση να ανατραπεί και θα κάνει –τουλάχιστον μέχρι και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό– υπομονή.
Ανδρέας Βγενόπουλος
Από τη στιγμή που προέκυψε ο πολυμετοχικός, ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε πίσω. Αλλωστε το είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το έργο του ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του πολυμετοχικού και ότι δεν πρόκειται να εμπλέκεται στην καθημερινότητα της ομάδας. Τώρα όμως που ο Παναθηναϊκός είναι σε κρίση δεν αποκλείεται να επανέλθει. Αυτοί που τον ξέρουν καλά εκτιμούν ότι ο «Μr Mig» δεν αποκλείεται να κάνει μία εμφάνιση guest star. Σε αυτή την περίπτωση θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας του πολυμετοχικού και ως άνθρωπος που θα πείσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει άμεσα ή αμέσως μετά το επόμενο στραβό αποτέλεσμα, εφόσον υπάρξει τέτοιο άμεσα, είτε με τη μορφή συνέντευξης σε κάποιο μέσο είτε με δηλώσεις του στον Τύπο συνολικά. Ο Βγενόπουλος γενικώς σκοπεύει να παίξει τον ρόλο του εγγυητή και θα το κάνει και για προσωπικό όφελος, θέλοντας να διατηρήσει για τον εαυτό του την εικόνα του ανθρώπου που εμφανίζεται στα δύσκολα και όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να δίνει λύσεις ή για να αποφορτίζει το κλίμα. Αλλωστε φαίνεται ότι έχει αποφασίσει πως μόνο σε τέτοιου είδους καταστάσεις θα επεμβαίνει ή στην περίπτωση που εκτιμάται ότι υπάρχει ζήτημα ενότητας των μετόχων. Με λίγα λόγια, θα εμφανίζεται είτε για να εγγυηθεί την ενότητα ή για να συσπειρώνει τον κόσμο.
Χενκ Τεν Κάτε
Το ότι συζήτησε με τους παίκτες το ενδεχόμενο παραίτησης και μάλιστα ζητώντας και την άποψή τους γι' αυτή του τη σκέψη είναι μία εικόνα ότι βρίσκεται σε σύγχυση. Ενδεχομένως –κανείς δε μπορεί να το ξέρει με βεβαιότητα– ίσως να τον κάνει να πιστεύει ότι δεν τον θέλουν και οι παίκτες. Τέλος πάντων, όπως και να έχει είναι φανερό ότι οι λύσεις τού Τεν Κάτε στερεύουν και ότι αρχίζει να αισθάνεται και ο ίδιος ότι χάνει το παιχνίδι. Ψάχνει να βρει τη λύση. Ομως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υπό πίεση. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα λάθη είναι πιο εύκολα. Οπως και να το κάνουμε, ο Τεν Κάτε παίζει το τελευταίο χαρτί του. Μα στη Νέα Σμύρνη, μα στη Βρέμη, μα το αργότερο στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ολλανδός θα πρέπει και να έχει βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της ομάδας του και να έχει πάρει αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση φαίνεται πως θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή που τον διαδέχθηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Αδερφοί Γιαννακόπουλοι
Είναι οι πρώτοι που διά στόματος Θανάση Γιαννακόπουλου προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις από την κρίση. Με τη φράση «αυτοί που έχουν τα γένια έχουν και τα κτένια, ας καθαρίσουν λοιπόν την ομάδα» που είπε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος μετά την ήττα με 3-2 από τον Εργοτέλη επί της ουσίας «φωτογράφισε» αυτούς που κατά την άποψή του ευθύνονται για την κακή εικόνα της ομάδας. Επιπλέον είναι φανερό ότι θεωρούν εαυτούς άμοιρους ευθυνών. Σε πρώτη φάση αυτή η φράση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και ως πρώτο ρήγμα στην ενότητα του πολυμετοχικού, υπό την έννοια ότι αφήνει αιχμές και υπονοούμενα γι' αυτούς που τρέχουν το καράβι. Στην περίπτωση αυτή δεν είχαμε όπως τις προηγούμενες φορές μία δήλωση του τύπου «θα πρέπει ο κόσμος να κάνει λίγη υπομονή και να στηρίξει αυτή τη νέα προσπάθεια», αλλά μία ξεκάθαρη ταύτιση με τον κόσμο που γκρινιάζει και μία τοποθέτηση που δίνει το στίγμα ότι «έχει δίκιο που γκρινιάζει, αλλά δεν φταίμε εμείς, άλλοι φταίνε». Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι όσο δεν τρέχουν το καράβι που λέγεται ΠΑΕ φαίνεται πως θα έχουν κριτική διάθεση απέναντι σε όλους, ακόμη και προς τους συνεταίρους τους στην ΠΑΕ. Δεν αποκλείεται, ίσα ίσα είναι το πιθανότερο να αναζητήσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο της... εσωκομματικής αντιπολίτευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται τις δύσκολες στιγμές. Μάλιστα δεν είναι μακριά η μέρα που θα αρχίσουν να αμφισβητούν και πρόσωπα και επιλογές, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο πρώτος που θα μπει στο στόχαστρό τους, αν δεν έχει μπει ήδη, θα είναι ο Κώστας Αντωνίου.
Κώστας Αντωνίου
Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε αυτή τη δουλειά γνώριζε ότι θα ήταν ο εύκολος στόχος. Αν όλα πηγαίνουν καλά, το μοτίβο θα έχει ως εξής: «Ο πολυμετοχικός και τα πολλά χρήματα που έβαλαν οι μέτοχοι μετέτρεψαν τον ΠΑΟ σε υπερομάδα». Αν τα πράγματα πάνε στραβά, το μοτίβο αλλάζει. «Ο πολυμετοχικός έσπρωξε ένα καράβι λεφτά και ο Αντωνίου με τις επιλογές του τα πέταξε στα σκουπίδια». Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα του αναγνωρίσει τα πάρα πολλά ελαφρυντικά που είχε. Πρώτον, ότι είχε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στη διάθεσή του για πάρα πολλές μεταγραφές. Δεύτερον, ότι με τον Τεν Κάτε να μην παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να φέρει αυτός δύο-τρεις παίκτες της δικής του επιλογής έμεινε μόνος του να επιλέγει και να αποφασίζει. Τρίτον, δεν θα του αναγνωριστεί η έλλειψη εμπειρίας. Δεν την κάνει χρόνια αυτή τη δουλειά, αλλά την ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι. Ηταν λοιπόν πολύ φυσιολογικό να πάει σε γνωστές λύσεις, όχι υψηλού ρίσκου και τέτοιες ήταν ο Κλέιτον, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Μελίσσης και ο Τζόρβας. Επίσης κανείς δεν θα του δώσει το ελαφρυντικό ότι πρώτη επιλογή του ήταν ο Αβραάμ και εναλλακτική ο Μελίσσης, ούτε ότι ήθελε πάρα πολύ την απόκτηση του Τζεμπούρ, η οποία δεν προχώρησε. Το τι θα κάνει τις επόμενες μέρες είναι προφανές. Θα προσπαθήσει να συνεφέρει στην ομάδα, θα πει την άποψή του στους διοικούντες για την κρίση και θα συζητήσει με τις ώρες με τον Τεν Κάτε για το τι φταίει, ελπίζοντας ότι θα βρει την άκρη.