Χθες το απόγευμα ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν συμμετέχει στις διαδικασίες της Σούπερ Λίγκας για από κοινού πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της περιόδου 2009-10 και, μολονότι πιστεύει στην αναγκαιότητα της κεντρικής διαχείρισης, αποχωρεί από τη διαδικασία. Νωρίς το βράδυ η ΑΕΚ έβγαλε κι αυτή ανακοίνωση, καλώντας τους «ερυθρόλευκους» να αναθεωρήσουν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον όλοι οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν να πάρουν θέση και να τελειώσει το εμπόριο του παρολί που παρακολουθούσαμε τις προηγούμενες μέρες.

Eίναι και βαρετό και κουραστικό για τον ποδοσφαιρόφιλο το θέμα των τηλεοπτικών και το καταλαβαίνω. Ο κόσμος -ειδικά στην Ελλάδα- θέλει να διαβάζει για μεταγραφές, νίκες και ήττες, λεφτά που θα μπουν και λεφτά που λείπουν, άντε και για κάνα διαιτητή: τα τηλεοπτικά και οι καβγάδες στη Λίγκα τον αφήνουν αδιάφορο. Ούτε εγώ θα ασχολιόμουν, μόνο που αυτό που συζητιέται δεν είναι το πόσα λεφτά θα πάρουν οι ομάδες, αλλά τι πρωτάθλημα θα έχουμε στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ανισότητες

Στην Ελλάδα έχουμε ένα παράδοξο πρωτάθλημα, το οποίο γεννά διαρκώς οικονομικές ανισότητες. Υπάρχουν ομάδες με κοινό και ομάδες που παίζουν μπροστά σε άδεια καρεκλάκια, υπάρχουν ομάδες που μπορεί να δίνουν τρία εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε έναν παίκτη και ομάδες που τρία εκατομμύρια δεν πληρώνουν για το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Υπάρχουν ομάδες που χρωστάνε παντού και κάνουν μεταγραφές δίνοντας συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλες που δεν μπορούν να πάρουν έναν παίκτη γιατί πρέπει να πληρώνουν 600.000 τον χρόνο για ρυθμίσεις. Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα ανισοτήτων κατανοώ ότι είναι δύσκολο να μιλάς για κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών. Ελα, όμως, που γι' αυτήν υπήρξε κοινή δέσμευση.

Χρυσικό

Η Λίγκα είναι συνεταιρισμός, όχι ΕΠΕ με αφεντικό και υπαλλήλους. Αποτελείται από 16 εταίρους με συγκεκριμένες υποχρεώσεις: ο Σωκράτης Κόκκαλης όταν υπέγραψε την ιδρυτική της πράξη νομίζω ότι το γνώριζε. Ενας από τους όρους της ιδρυτικής πράξης ήταν και η συμφωνία ότι το 2009 θα υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ώστε οι μικροί να πάρουν περισσότερα χρήματα. Μπορώ για την οικονομία της συζήτησης να συμφωνήσω ότι ο όρος είναι χαζός: όμως ο Ολυμπιακός τον δέχτηκε. Αν σήμερα δεν τον δέχεται, δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει στη Λίγκα: μπορεί αύριο να φύγει και να φτιάξει ένα δικό του πρωτάθλημα με όποιον συμφωνεί ότι πρέπει ο Ολυμπιακός να παίρνει 8, 9, 10, 12, 15 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αποκλείεται να βρει ομάδες να πάρουν μέρος. Αν όμως δεν βρει, ή πρέπει να μείνει στον συνεταιρισμό ζητώντας η διαδικασία να γίνει όσο καλύτερα μπορεί ή να αλλάξει τους συσχετισμούς εντός της Λίγκας, να βάλει ένα δικό του προεδρείο και να κάνει ό,τι θέλει. Η ανακοίνωσή του δεν έχει νόημα.

ΑΕΚ

Επίσης, δεν βρίσκω νόημα και στην ανακοίνωση της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αυτού του τύπου τα ζητήματα θα 'πρεπε να τα θέσει στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού, ζητώντας από τον εταίρο της εξηγήσεις. Αν ο Ολυμπιακός την έπειθε, μπορεί η ανακοίνωση να μη χρειαζόταν: έτσι κι αλλιώς, καλό θα 'ταν να ακούσουν τις αιτιάσεις του. Αν δεν πειστεί από όσα θα ακούσει, η ΑΕΚ θα πρέπει να προβληματιστεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Η έκκλησή της στον Σωκράτη Κόκκαλη να αλλάξει στάση μού θυμίζει τη γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων της όταν συζητιέται π.χ. το πρόβλημα της διαιτησίας: μιλάνε λες και περιμένουν να αλλάξουν τα πράγματα με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του Ολυμπιακού, τον οποίο και κατηγορούν! Το θέμα προφανώς δεν είναι τι κάνει ο Κόκκαλης, αλλά τι θα κάνει η Λίγκα έτσι κι ο Κόκκαλης εμμείνει στις θέσεις του.

Θέση

Καλό είναι, επίσης, στο επόμενο Δ.Σ. να γίνει κατανοητό ποια θα είναι η θέση απέναντι σε μια τέτοιου τύπου διασπαστική κίνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Λίγκα ορίζει και τις ώρες των παιχνιδιών και τις μέρες που αυτά γίνονται. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να τα πουλήσει μόνος του τα ματς, τα κανάλια πρέπει να ξέρουν πόσοι αγώνες του θα μεταδοθούν και σε ποιες ώρες. Οπως και οι ομάδες καλό είναι να γνωρίζουν πόσα χρήματα θέλει να δώσει η ΕΡΤ για τον Ολυμπιακό ή όποιον άλλον. Ο (βαλλόμενος) Θοδωρής Ρουσόπουλος, πιο πολύ και από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, καλό είναι να εξηγήσει ποια θα είναι η πολιτική της δημόσιας τηλεόρασης. Αν ο σκοπός της είναι να χρηματοδοτεί και για τα επόμενα χρόνια τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ (που για την ώρα σιωπά), να μας πει πόσο θα κοστίσει αυτό το σχέδιο. Δεν θα σκανδαλιστεί κανένας: μετά τον Εφραίμ και τη στήριξη των τραπεζών, η στήριξη του Κόκκαλη μοιάζει σχεδόν υποχρεωτική.

Ονειρα

Επειδή μιλάμε για συνεταιρισμό, έχω μεγάλη περιέργεια να δω σε αυτή την ιστορία τι θα κάνουν οι υπόλοιποι εταίροι. Η κεντρική διαχείριση τις ομάδες που πάντα ψηφίζουν υπέρ των θέσεων του Ολυμπιακού στη Λίγκα τις κάνει κατά κάτι πλουσιότερες. Είναι βέβαιο ότι ο Εργοτέλης, ο Πανσερραϊκός, ο Πανθρακικός, η Ξάνθη, ο Λεβαδειακός, ο Αστέρας Τρίπολης θα πάρουν περισσότερα χρήματα αν προχωρήσει η κεντρική διαχείριση, αρκεί να βρίσκονται στη Σούπερ Λίγκα. Εχω επίσης την υποψία, από τα όνειρα που βλέπω, ότι αν πάνε κόντρα μπορεί κάποιες από αυτές να μην είναι στη Σούπερ Λίγκα του χρόνου, επειδή οι κατάρες του Κόκκαλη μπορεί να είναι πανίσχυρες. Αναρωτιέμαι τίνος το μέρος θα πάρουν. Επίσης, θέλω να δω τι θα αποφασίσουν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Για τον Αρη το θεωρώ περίπου σίγουρο ότι θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου της Λίγκας, για τον ΠΑΟΚ όχι και τόσο. Ας μην ανησυχούν οι φίλοι του: αν συνταχθεί με τον Ολυμπιακό, στη Λίγκα του Κόκκαλη μπορεί να βγαίνει σταθερά δεύτερος…

Εξω απ' τα δόντια

Mπορεί κάποιος να διαφωνεί με τον Βασίλη Τσιάρτα, αλλά είναι παλικάρι και έχει το θάρρος της γνώμης του. Να τι είπε για την Εθνική:

«Οποιος πάει στις προπονήσεις της ομάδας μπορεί να το διαπιστώσει. Ποτέ αυτή η ομάδα δεν έχει δουλέψει τακτική, να πάρει ο προπονητής τις γραμμές, την άμυνα, την επίθεση, το κέντρο, και να δουλέψει σε θέματα τακτικής, σε πρόγραμμα ανάπτυξης. Το πρόγραμμα είναι ζέσταμα, σπριντ, κατοχή μπάλας, διπλό. Δεν γίνεται να έρχεται κάποιος από την ομάδα του και να του λες "μπες μέσα και παίξε" ή "εσύ θα παίξεις εκεί", χωρίς να του λες κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει».

«Το αγωνιστικό πρόβλημα που συζητάμε, αυτό που υπάρχει στον οργανωτικό τομέα, υπήρχε κι όταν ήμουν και εγώ στην Εθνική. Μη νομίζετε ότι υπήρχε κάποιο σύστημα που πρόβλεπε ότι η μπάλα έπρεπε να περνάει από μένα. Μη σας φαίνεται παράξενο. Ο,τι έχει βγει από την ομάδα είναι από το φιλότιμο των παικτών».

«Από τη στιγμή που ένας ποδοσφαιριστής ή ένας προπονητής έχει κάνει τον κύκλο του, πρέπει να πει "αντίο", ώστε να υπάρξει και συνέχεια. Περί ανανέωσης ακούγαμε και ανανέωση δεν βλέπαμε. Εκτός από 1-2 προσθήκες σε σχέση με το Euro, δεν είδα καμία ανανέωση. Θα έπρεπε τον άνθρωπο να τον ευχαριστήσουμε για όσα έκανε και να του ευχηθούμε κάτι καλύτερο στην καριέρα του, αν εκτιμήσει ότι μπορεί να δουλέψει και κάπου αλλού».

«Μετά το Πανευρωπαϊκό της Αυστρίας ακούγαμε για αλλαγές σε πολλούς τομείς. Τα έλεγαν ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του στην Αυστρία. Ηταν κάτι που φώναζαν από την Αυστρία, αλλά δεν έγινε τίποτα. Επιτρέπεται η Εθνική να μην έχει γυμναστή; Να μας δείξει ο κύριος Τοπαλίδης το δίπλωμα γυμναστή που έχει! Είναι αστειότητες αυτά που συμβαίνουν».

«Ακούγαμε για τη μη προσέλευση του κόσμου. Ο κόσμος έχει δυσανασχετήσει από πολλές συμπεριφορές. Υπάρχει δυσφορία ακόμα και για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Εχουν ειπωθεί πράγματα από την Ομοσπονδία και έχουν γίνει πράγματα που ο κόσμος δεν μπορεί να τα ξεπεράσει εύκολα. Εχει αντίκτυπο αυτό και στην Εθνική».

«Ο Ρεχάγκελ χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδία σαν ασπίδα, γιατί εύκολα μπορούμε να πούμε "κρατήσαμε τον Ρεχάγκελ", "στηρίξαμε τον Ρεχάγκελ στα δύσκολα" κ.λπ. Αλλο είναι αυτό κι άλλο να διοικείς, να ξέρεις πότε κλείνει ένας κύκλος. Και να προκριθούμε στα τελικά, χειρότερη θα γίνει με τον καιρό η ομάδα».

Χωρίς γυμναστή

«Μπορεί η ΑΕΚ να ζητήσει χρήματα ως αποζημίωση από την ΕΠΟ για τον τραυματισμό του Σωτήρη Κυργιάκου;», ρώτησα χθες ένα γνωστό στην Αθήνα δικηγόρο. «Δύσκολο», μου απάντησε. «Ο παίκτης κλήθηκε στην Εθνική ομάδα γνωρίζοντας ότι μπορεί να τραυματιστεί. Δεν προκύπτει από κάπου κάποιου είδος υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας για τον τραυματισμό του». «Ναι», είπα, «αλλά ο Κυργιάκος έπαθε θλάση και η Εθνική δουλεύει χωρίς γυμναστή!». «Εδώ το πράγμα αλλάζει», μου είπε. «Στην Αμερική θα τους έπαιρνε και τα σώβρακα, εδώ καλά θα έκανε να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, όπως έχει δικαίωμα, και βλέπουμε».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube