Η χθεσινή ανακοίνωση του Ολυμπιακού ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Απαντες πλέον είχαν αντιληφθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα αποχωρούσαν από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας.
Μαζί πλέον με την Ξάνθη οι ομάδες που δεν μετέχουν στην κεντρική διαχείριση έγιναν δύο. Παρά ταύτα στη Σούπερ Λίγκα πιστεύουν ότι έστω κι έτσι το σχέδιο θα προχωρήσει. Το έστω κι έτσι πηγαίνει στις 14 ομάδες που έχουν απομείνει. Ο πρόεδρος της Λίγκας, Κώστας Πηλαδάκης, επικοινώνησε χθες μετά την αρνητική εξέλιξη που είχε η υπόθεση «Ολυμπιακός» τόσο με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη όσο και με τον Τάκη Κανελλόπουλο και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει κάτι και ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ εξακολουθούν να στηρίζουν το σχέδιο. Αν τελικά καταφέρουν να εφαρμόσουν το σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης, παραμένει γρίφος και παρά τη σιγουριά που υπάρχει στη Σούπερ Λίγκα, τα πάντα είναι στον αέρα.
Η απόσυρση του Ολυμπιακού και τα αίτιά της
Η απόφαση του Ολυμπιακού είναι ασφαλώς πολύ δυσάρεστη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας η ευκαιρία για να αυξήσουν τα έσοδά τους οι μικροί και όχι οι μεγάλοι, έτσι ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις και να κλείσει η ψαλίδα, είναι πιθανόν να πάει χαμένη. Η ευκαιρία το ελληνικό πρωτάθλημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό επειδή οι μικροί θα δυνάμωναν, είναι στον αέρα κι αυτό εξαιτίας της απόφασης του Ολυμπιακού. Εδώ όμως υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά». Ο Ολυμπιακός δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος και ανάλογο μερίδιο ευθύνης ανήκει και στη Σούπερ Λίγκα, η οποία εκπόνησε αυτό το σχέδιο. Είναι βέβαιο ότι οι «ερυθρόλευκοι» και ο πρόεδρός τους για μία ακόμα φορά επέλεξαν το συμφέρον τους και όχι το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο μακροπρόθεσμα θα βοηθούσε και τον ίδιο τον Ολυμπιακό, και γι' αυτόν τον λόγο χρεώνονται αυτή τη λανθασμένη επιλογή. Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι το σχέδιο που εκπόνησε η Σούπερ Λίγκα ήταν φτιαγμένο για να... το αρνηθεί ο Ολυμπιακός.
Τι προέβλεπε το σχέδιο που εξόργισε τον Ολυμπιακό
Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προέβλεπε συνολική αύξηση των εσόδων των ομάδων κατά σχεδόν 50%. Από εκεί δηλαδή που την τρέχουσα περίοδο το συνολικό αντίτιμο που πλήρωναν τα κανάλια για να δείχνουν τους αγώνες του πρωταθλήματος ήταν 33 εκατ. ευρώ, τον επόμενο χρόνο αυτό θα έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα ήταν ασφαλώς μεγάλη επιτυχία. Το πρόβλημα προέκυπτε στη μοιρασιά. Η λογική της Σούπερ Λίγκας ήταν η μοιρασιά να γίνει έτσι, ώστε να... ρίχνονται οι μεγάλοι και να ευεργετούνται οι μικροί. Σωστή λογική, αλλά με υπερβολικές εκτιμήσεις. Διότι η διοργανώτρια αρχή προέβλεπε για όλες τις ομάδες αύξηση, για τον Παναθηναϊκό σταθερότητα ή μικρή μείωση και για τον Ολυμπιακό ξεκάθαρη μείωση. Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζεται από τη Σούπερ Λίγκα ως ο μοναδικός μεγάλος του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εκεί υπήρξε και η μεγάλη αντίδραση του Ολυμπιακού. Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν δέχτηκε ότι ο μεγάλος του ελληνικού ποδοσφαίρου που πρέπει να ριχτεί από τα έσοδα είναι μόνο αυτός, ενώ η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και όλοι οι άλλοι είναι μικροί και συνεπώς πρέπει να βοηθηθούν σε βάρος του Ολυμπιακού. Επιπλέον, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αντιρρήσεις και από τη λογική της μοιρασιάς. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στον Ολυμπιακό, «μέχρι φέτος είχαμε μία πίτα και τη μοιραζόμασταν. Από φέτος θα έχουμε εκτός από τη μία και άλλη μισή πίτα (σ.σ.: εννοούν την αύξηση του 50% των εσόδων) και εμείς θα πάρουμε μικρότερο κομμάτι και από αυτό που παίρναμε πέρυσι;».
Η τρίτη μεγάλη αντίρρηση που υπήρξε από πλευράς Ολυμπιακού είχε να κάνει με τη διαφάνεια της διαδικασίας. Στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι κάποιες από τις ομάδες που πήγαν τα φετινά τηλεοπτικά συμβόλαιά τους στη διοργανώτρια αρχή, προκειμένου από αυτά να προκύψουν οι αμοιβές τους για την επόμενη σεζόν, πήγαν ψεύτικα συμβόλαια. Ή, τέλος πάντων, δήλωσαν ότι παίρνουν κάποια χρήματα που δεν τα παίρνουν ποτέ. Μία από αυτές τις ομάδες θεωρούν στον Ολυμπιακό ότι είναι η ΑΕΚ που δήλωσε ότι φέτος εισπράττει 4,2 εκατ. ευρώ.
Τι ισχύει πραγματικά
Παρακάτω επαναδημοσιεύουμε τη λίστα με τα έσοδα που θα εισέπρατταν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας με βάση το σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης. Τη σχετική λίστα είχε φέρει στη δημοσιότητα η «SportDay» στις 28 Σεπτεμβρίου. Με βάση αυτό το σχέδιο, ο Ολυμπιακός θα πάρει 5.180.000 ευρώ, αν και φέτος εισπράττει 5,5 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση η ΑΕΚ από τα 4,2 εκατ. ευρώ πηγαίνει στα 4,63 εκατ. ευρώ, ο ΠΑΟΚ από τα 2,2 εκατ. ευρώ στα 3,3 εκατ. ευρώ, ο Αρης από τα 2,2 εκατ. ευρώ επίσης στα σχεδόν 3,3 εκατ. ευρώ κ.ο.κ. Ο Ολυμπιακός απορρίπτει αυτό το σχέδιο, επειδή του δίνονται οι αφορμές και μπορεί να κάνει λόγο για αδικία, αλλά κυρίως επειδή εκτιμά ότι μόνος του μπορεί να βρει πολύ πιο συμφέρουσα συμφωνία και συνεπώς να αυξήσει τα έσοδά του και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά πολύ. Στον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι θα βρουν για τα επόμενα 2 χρόνια τηλεοπτικό συμβόλαιο αξίας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή με βάση την κεντρική διαχείριση θα έπαιρνε σε τρία έτη. Αρα στην τριετία ο Ολυμπιακός προσδοκά ένα κέρδος από την αυτόνομη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της τάξης των 8, ίσως και 9 εκατ. ευρώ, αναλόγως των χρημάτων για τα οποία θα υπογράψουν έπειτα από ένα χρόνο.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 5.180.000 ευρώ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4.900.000 ευρώ
ΑΕΚ 4.630.000 ευρώ
ΠΑΟΚ 3.300.000 ευρώ
ΑΡΗΣ 3.270.000 ευρώ
ΛΑΡΙΣΑ 2.900.000 ευρώ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2.800.000 ευρώ
ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 2.700.000 ευρώ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. 2.640.000 ευρώ
ΗΡΑΚΛΗΣ 2.600.000 ευρώ
ΟΦΗ 2.600.000 ευρώ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2.400.000 ευρώ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2.400.000 ευρώ
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 2.000.000 ευρώ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 1.990.000 ευρώ
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 1.990.000 ευρώ
Οι ρόλοι ΕΡΤ, AΝΤ1 και των άλλων καναλιών
Εκτός από τον Ολυμπιακό, τη διαδικασία υπονόμευσης της κεντρικής διαχείρισης την ξεκίνησαν τα ίδια τα κανάλια. Η ΕΡΤ και ο AΝΤ1 δεν συμμετείχαν καν στη διαδικασία, διότι σκόπευαν και σκοπεύουν να αποκτήσουν δικαιώματα, αλλά όχι μέσω της κεντρικής διαχείρισης.
Και οι δύο επιδιώκουν στο «φιλέτο», το οποίο ασφαλώς και θα συνοδεύσουν με ορισμένες ακόμα ομάδες για να έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν τουλάχιστον δύο ματς ανά Σαββατοκύριακο. Η ΕΡΤ, με λίγα λόγια, επιδιώκει να έχει και την επόμενη σεζόν πέντε ή έξι ομάδες, προκειμένου να μπορεί να μεταδίδει δύο αγώνες ανά αγωνιστική. Αυτές τις τέσσερις-πέντε ομάδες σκοπεύει να τις κλείσει με ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως και μέσα στις οποίες φυσικά θα έχει το «φιλέτο». Η ΕΡΤ έχει κάνει προφορικές προτάσεις σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, έχει ακόμα τα δικαιώματα της Ξάνθης και ενδεχομένως να διατηρήσει αυτά του Αρη ή του Αστέρα Τρίπολης ή κάποιας ομάδας τέτοιου τύπου. Το ίδιο όμως σχέδιο φαίνεται ότι υπάρχει και από πλευράς του AΝΤ1. Φαίνεται πώς στον Ολυμπιακό έχουν προφορική διαβεβαίωση ότι θα τους γίνει πρόταση συνεργασίας, η οποία θα φτάνει τα 7-8 εκατ. ευρώ. Προφορική πρόταση φαίνεται ότι έχει και ο ΠΑΟΚ από την ΕΡΤ, ο οποίος είναι πολύ κοντά στο να υπογράψει για δύο χρόνια με 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Φυσικά, η μόνη που δεν θα μείνει έξω από τον χορό είναι η NOVA. Στο συνδρομητικό κανάλι ελπίζουν ότι θα προχωρήσει η κεντρική διαχείριση και ότι θα είναι το πρώτο φαβορί για να πάρουν τις υπόλοιπες 14 ομάδες σε συνεργασία ενδεχομένως με τον Alpha, αλλά ακόμη κι αν ναυαγήσει αυτή η υπόθεση, τότε είναι βέβαιο ότι θα βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο B'. Σύμφωνα με αυτό, θα προσπαθήσουν να κλείσουν όσους περισσότερους από τους μικρούς γίνεται, συν μια-δυο πολύ εμπορικές ομάδες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Αρης οι βασικοί υποψήφιοι) έτσι ώστε να μπορούν να μεταδίδουν τουλάχιστον τρία ματς ανά Σαββατοκύριακο. Τέλος, ο Alpha εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη μετάδοση ενός αγώνα κάθε Σάββατο και ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για κεντρική διαχείριση. Αν δεν υπάρξει, θα κινηθεί στο φετινό μοτίβο και θα προσπαθήσει να κλείσει δυο-τρεις ομάδες που θα του επιτρέπουν να δείχνει ένα ματς ανά αγωνιστική.
Τι θα κάνει τώρα η Σούπερ Λίγκα
Στη Σούπερ Λίγκα περίμεναν ότι ο Ολυμπιακός κάποια στιγμή θα έκανε πίσω και θα διαπραγματευόταν μόνος του τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μάλιστα, έχουν και σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα και στην ομάδα του Πειραιά και στο κανάλι που θα προχωρήσει σε συμφωνία μαζί του. «Δεν θα του δώσουμε κλειδάριθμο και θα τον βάζουμε να παίζει στο Καραϊσκάκη στις 3 το μεσημέρι. Να δούμε ποιος θα πηγαίνει και ποιος θα βλέπει το ματς στην τηλεόραση ντάλα μεσημέρι», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά. Βεβαίως, και ο Ολυμπιακός απαντούσε σχετικά: «Μόλις κάνουμε νόημα σε δυο-τρεις μικρούς "ελάτε μαζί μας εδώ ή εκεί με πολύ περισσότερα λεφτά από αυτά που προβλέπει η κεντρική διαχείριση", να δούμε τι κεντρική διαχείριση θα υπάρξει». Με λίγα λόγια, μύλος. Η Σούπερ Λίγκα προχωρά για την κεντρική διαχείριση και απέναντι έχει εκτός από τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη και τουλάχιστον δύο κανάλια, την ΕΡΤ και τον AΝΤ1. Kαι οι δύο θέλουν να αποκτήσουν τα δικαιώματα τουλάχιστον τεσσάρων ομάδων, προκειμένου να μπορούν να προβάλουν δύο αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο. Αλλωστε, όπως προαναφέραμε, έχει πρόταση στα χέρια του και ο ΠΑΟΚ. Διότι όπως λένε στην πιάτσα, για κάθε Εργοτέλη, Πανσερραϊκό και Θρασύβουλο 3 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να υπάρξουν, αλλά για έναν μπορεί. Τι μπορεί να κάνει, για παράδειγμα, η ΕΡΤ ή ο ΑΝΤ1 που θα έχει κλείσει τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη και θα θέλει άλλους δύο; Θα πάει στον ΠΑΟΚ ή τον Αρη, που βάσει σχεδίου κεντρικής διαχείρισης θα πάρει 3,2 εκατ. ευρώ, και θα του πει ότι υπάρχουν 4,5 ή 5 και αν τα θέλει. Θα πάει και στον Πανσεραϊκό ή τον Πανθρακικό, που προβλέπεται να πάρουν 2 εκατ. ευρώ και θα προτείνει 3 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ ή ο ΑΝΤ1 θα έχει τέσσερις ομάδες (π.χ. τον Ολυμπιακό με 7,5, τον ΠΑΟΚ με 4,5, την Ξάνθη με 3 και τον Πανσερραϊκό με 3 εκατ. ευρώ) και θα δείχνει δύο αγώνες την εβδομάδα με συνολικό κόστος 18 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, θα μεταδώσει 60 παιχνίδια, με κόστος περίπου 330.000 ευρώ το ματς. Αν έπαιρνε το συνολικό πακέτο, θα έπρεπε να πληρώσει 50 εκατ. ευρώ, χρήματα που ασφαλώς ουδείς θα ήθελε να δώσει, πλην ίσως της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Από την άλλη πλευρά και η Σούπερ Λίγκα έχει τους τρόπους να τους κάνει τη ζωή... πατίνι. Οχι μόνο ορίζοντας αυτά τα ματς στις 3 το μεσημέρι, αλλά μην επιτρέποντας και τη μετάδοση κάποιων εξ αυτών. Δηλαδή, αν η ΕΡΤ έχει τέσσερις ομάδες, θα της επιτρέπει να δείξει ζωντανά το Πανθρακικός – Εργοτέλης και όχι το Ολυμπιακός – Λάρισα, που επίσης θα διεξάγεται την ίδια αγωνιστική. Οπως και να το κάνουμε, το πράγμα θα μπλέξει πολύ άσχημα, με άγνωστες συνέπειες και για τις ομάδες, αλλά και για το τηλεοπτικό κοινό. Χώρια που υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως πώς θα δώσει η ΕΡΤ σε μία ΠΑΕ ένα τέτοιο ποσό, το οποίο ξεφεύγει από τα όρια της αγοράς και του ανταγωνισμού. Μην ξεχνάτε ότι κάποια ιδιωτικά κανάλια έχουν προσφύγει στα δικαστήρια σε βάρος της ΕΡΤ, επειδή ακριβώς θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό τις προσφορές που κάνει για την αγορά αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων, επειδή χρησιμοποιεί τα χρήματα που εισπράττει από τον ελληνικό λαό, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.