Tην Πέμπτη το πρωί, την επομένη του παιχνιδιού της Εθνικής με την Ελβετία, η Λίτσα Πατέρα το είπε καθαρά στον «Πρωινό Καφέ». Στα άστρα ήταν γραμμένο καθαρά ότι θα έχανε η Εθνική. Μάλιστα άρχισε να γράφεται καθαρά και με κεφαλαία γράμματα, αμέσως μόλις ο Ισπανός διαιτητής σφύριξε τη λήξη του παιχνιδιού.

Βέβαια, αν το πλάνο αναδιοργάνωσης της Εθνικής, που είχε εξαγγελθεί μετά τις αποτυχημένες εμφανίσεις του καλοκαιριού, είχε μπει σε εφαρμογή, η κυρία Λίτσα θα καθόταν δίπλα στον Τοπαλίδη. Θα είχε ενημερώσει τον Ρεχάγκελ για τον ανάδρομο Κολτσίδα που είχε ο Αβραάμ και θα του είχε επισημάνει ότι ο Αρης του Γκέκα δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του, μια και το προηγούμενο βράδυ έβγαζε τα ματάκια του με την Αφροδίτη. Αλλά τι να περιμένει κάποιος από την ΕΠΟ του Γκαγκάτση, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να πάρει τον Φυσώ σε θέση τεχνικού διευθυντή, παραβλέποντας ότι ο Φύσσας είναι Αιγόκερως με ωροσκόπο κοντοσούβλι και δεν ταιριάζει καθόλου με τον Ρεχάγκελ. Που είναι Ταύρος με ωροσκόπο ξεροκέφαλο. Εμ, έτσι, κυρ Γκαγκάτση μου, δεν χτίζονται οι ομάδες. Οι αποτυχίες χτίζονται.

Εν τω μεταξύ, η κυρία Λίτσα μάς πληροφόρησε ότι στο εξωτερικό, στην Αγγλία συγκεκριμένα (γιατί για τις Λίτσες Πατέρες αυτού του κόσμου εξωτερικό είναι η Αγγλία και πιο συγκεκριμένα το Λονδίνο, όπου υπάρχει η Oxford Str και η Regent Str, στα χωράφια των οποίων φυτρώνουν οι Burberrys), οι μεγάλες και σοβαρές εταιρείες πρώτα κοιτούν το ζώδιο κάποιου και μετά τον προσλαμβάνουν. Γιατί τι να τα κάνεις τα μάστερ και τα διδακτορικά άμα είσαι κανένας στριμμένος Παρθένος ή Καρκίνος, ας πούμε; Ποιος θα σε πάρει; Ενώ οι Ελβετοί, τους είδατε; Υπόδειγμα ομάδας. Εχουν αστρολόγο μαζί τους που είχε διαβάσει σωστά τους γενέθλιους χάρτες και γι' αυτό οι Ελβετοί επέμεναν να παίξουμε Τετάρτη. Τους ευνοούσαν κάτι συναστρίες και το εκμεταλλεύτηκαν κατάλληλα, ειδικά στη φάση του πέναλτι, στην οποία ήταν γραφτό ο Ερμής να κάνει μία ματσακωλιά στους Δίδυμους, οι οποίοι όπως όλοι είδαμε τράκαραν και ανέτρεψαν τον Ελβετό, ο οποίος το ήξερε ότι θα τον ανατρέψουν και είχε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Πρέπει επίσης να πω ότι η κυρία Λίτσα είχε πει από την περασμένη Παρασκευή ότι ο Δέλλας είχε ανάποδα τη Γωγώ του και θα ήταν κάπως πεσμένος, πράγμα που φάνηκε. Βέβαια, η κυρία Λίτσα το ήξερε και το είχε πει -αλλά ποιος την άκουγε- ότι επειδή ο Χίτζφελντ είναι ζώδιο του νερού, θα τον δυσκόλευε τον Ρεχάγκελ που είναι ζώδιο της φωτιάς. Αλλωστε ο Χίτζφελντ είναι ο κακός δαίμονας του Οτο.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται καθαρά ότι ο Ρεχάγκελ έκανε λάθος υπολογισμούς. Νόμιζε πως επειδή ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα και είναι γνωστό ότι οι Ελβετοί, εκτός από ρολόγια και τυρί, παράγουν και τράπεζες, νόμιζε ο φουκαράς ότι θα κατέβαιναν με κομμένα τα επιτόκια οι Ελβετοί στο γήπεδο, αλλά τελικά μας ξετίναξαν το Euribor και το διατραπεζικό φυσικά.

Κάτι τέτοιες στιγμές τρελαίνομαι όταν καταλαβαίνω πόσο απλό θα ήταν να αποφύγουμε την προχθεσινή ήττα, αρκεί να ρίχναμε λίγο τη μύτη μας και να παίρναμε τη γνώμη της κυρίας Λίτσας. Την οποία βέβαια συμβουλεύονται ένα σωρό σοβαροί άνθρωποι και φυλάγονται από τέτοιες κακοτοπιές. Εγώ πάντως θα το καθιερώσω. Εχω διαπιστώσει ότι πάντα έπειτα από ένα μεγάλο συμβάν η κυρία Λίτσα πέφτει μέσα στις προβλέψεις της. Γιατί είναι διαβασμένη και έμπειρη αστρολόγος. Δεν κάνει προβλέψεις πριν γίνει κάτι, μια και γνωρίζει ότι θα εκτεθεί. Προτιμά να μιλάει αφού έχει συμβεί κάτι, πράγμα που δικαιολογεί το πολύ υψηλό ποσοστό στις επιτυχίες της που ξεπερνούν το 75%. Και προβλέπει τα πάντα. Οχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Είναι αστρολόγος με μεγάλη γκάμα, όχι σαν κάτι Παπαδάκους που το μόνο που ξέρουν είναι να προβλέπουν στο «Φως» πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός.

Μία άλλη ανάγνωση της κρίσης

Aπό το πολύ καλό blog του Νίκου Σμυρναίου (smyrnaios.blogspot.com). «Είναι προφανές ότι στη νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα ο διαμοιρασμός του πλούτου ευνοεί με πρωτοφανή τρόπο το κεφάλαιο σε βάρος της εργασίας. Ταυτόχρονα όμως η διαιώνιση του συστήματος απαιτεί υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που εξαρτάται από την οικονομική δραστηριότητα και άρα από τη ζήτηση. Πώς μπορεί όμως η αγορά να εξασφαλίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης συμπιέζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις κοινωνικές απολαβές; Η λύση που βρέθηκε ήταν ο δανεισμός. Οι αυξήσεις μισθών και το κοινωνικό κράτος αντικαταστάθηκαν από την πλασματική αγοραστική δύναμη των δανείων. Η επιλογή αυτή ενέπλεξε το σύνολο του αμερικανικού κατεστημένου, με πρώτη την πολιτική εξουσία. Οι διαδοχικές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μειώνουν σταθερά τη φορολογία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα απορυθμίζουν τη χρηματιστική αγορά. Από την πλευρά της η Fed (η αμερικανική κεντρική τράπεζα) από το 2001 και μετά κράτησε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ευνοώντας έτσι τον δανεισμό. Οι ενδιάμεσοι παραπλάνησαν εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά στο να κάνουν υποθήκες με τη φρούδα ελπίδα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης. Οι τράπεζες με τη σειρά τους χορήγησαν αφειδώς δάνεια χωρίς να ελέγξουν, όπως όφειλαν, τη δυνατότητα των δανειοληπτών να ξεπληρώσουν.

Τέλος, η Wall Street www.presentationzen.com /presentationzen/2008/10/collateralized-debt-obligations-cdos-are-investment-instruments-that-are-partially-to-blame-for-the-mortgage-crisis-what.html επέτρεψε τη μετοχοποίηση αυτών των χρεών και τη μεταπώλησή τους στις διεθνείς αγορές με τα γνωστά αποτελέσματα. Αντίθετα από ό,τι λέγεται συχνά, η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο χρηματιστηριακή. Μέσω πολλαπλών διόδων το πρόβλημα μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία. Η τραπεζική αγορά βρίσκεται σε φάση «κατάψυξης». Οι τράπεζες δεν δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη φοβούμενες τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Η παγκόσμια αγορά διέρχεται κρίση ρευστότητας με αποτέλεσμα οι δυσκολίες για τις επιχειρήσεις να πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, η κρίση και η μείωση της δανειοδότησης κάνουν τους καταναλωτές πιο συντηρητικούς. Η μείωση της ζήτησης επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης. Η ανεργία έχει ήδη αρχίζει να αυξάνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη όπου καταστρέφονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το μέλλον δείχνει αβέβαιο. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η παρούσα κρίση δεν οφείλεται απλώς στην απληστία κάποιων χρηματιστών, ούτε μόνο στην έλλειψη κανόνων στην αγορά των δανείων. Πρόκειται για μια πραγματική κρίση αξιών του καπιταλισμού και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής απαξίωσης της εργασίας προς όφελος του κεφαλαίου. Η εκ νέου εξισορρόπηση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με χρηματιστικά μέτρα. Απαιτείται ριζική αναθεώρηση του ιδεολογικού και πολιτικού οικοδομήματος του νεοφιλελευθερισμού που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες».

Μπασκετικό μπάχαλο

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε φέτος στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 δείχνει με έναν πολύ κατανοητό τρόπο το μπάχαλο που επικρατεί, γενικά, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα. Και επιπλέον το οργανωτικό μπάχαλο του μπάσκετ υπογραμμίζει με έμφαση έναν παραλογισμό, που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει «ελληνικό». Σε ένα άθλημα, στο οποίο οι ιδιοκτήτες των δύο μεγαλύτερων ομάδων επενδύουν εκατομμύρια, δεν έχουν διασφαλιστεί οι όροι διεξαγωγής του πρωταθλήματος και του ανταγωνισμού. Αν αυτό δείχνει κάποια λογική ή κάποιο προγραμματισμό ή αντίθετα δείχνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα, ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Αν φυσικά ισχύει το δεύτερο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα πράγματα στο μπάσκετ, τότε ας μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται ένας επιχειρηματίας να ρισκάρει τόσα εκατομμύρια σε ένα χώρο στον οποίο δεν ισχύουν κανόνες ή που όλα είναι τόσο ρευστά και αβέβαια.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube