Οσοι έχουν την εντύπωση ότι οι διεθνείς έχουν στην καρδιά τους τον Ρεχάγκελ μόνο και μόνο επειδή επί θητείας του η Εθνική σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, βλέπουν μόνο τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι το γεγονός ότι ο Οτο είναι ένας από τους πολύ λίγους προπονητές (αν όχι ο μοναδικός) που αφήνει τους παίκτες του να παίρνουν τόσες πολλές πρωτοβουλίες μέσα στα ματς.

Εννοείται ότι πάντα υπάρχουν κατεύθυνση και πλάνο για την αντιμετώπιση κάθε αντιπάλου, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες ενεργούν αυτοσχέδια σε ορισμένες φάσεις. Με αυτή την (ελαστική όσο πρέπει) συμπεριφορά ο Οτο έχει κερδίσει τους παίκτες του, διότι τους έχει δείξει ότι πιστεύει στην προσωπικότητά τους και εκτιμά ότι από μόνοι τους μπορούν να προσθέσουν σημαντικά στοιχεία σε μια αναμέτρηση.

Τα γράφουμε όλα αυτά με αφορμή την εκτέλεση φάουλ του Κώστα Κατσουράνη με την πάσα στον Χαριστέα, διότι δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες να χτυπάει φάουλ ο άσος της Μπενφίκα στην Εθνική. Συνήθως τα εκτελεί ο (απών προχθές) Καραγκούνης και κάποιες φορές ο Μπασινάς. Προχθές είδαμε, μεταξύ άλλων (εκτός από το φάουλ του Κατσουράνη), να εκτελεί κόρνερ από την αριστερή πλευρά ο Βασίλης Τοροσίδης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: ο Οτο έχει αναθέσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία παικτών τις στημένες φάσεις, την οποία απαρτίζουν οι προαναφερθέντες. Δεν τους έχει πει, όμως, ποιος είναι η πρώτη επιλογή, ποιος η δεύτερη και ποιος η τρίτη. Το έχει αφήσει πάνω τους. Αυτοί έχουν την υποχρέωση να συνεννοούνται μέσα στον αγωνιστικό χώρο την ώρα του ματς για το ποιος θα χτυπήσει την κάθε στημένη φάση, ανάλογα με το σημείο που αυτή εκτελείται και γενικώς ανάλογα με τις περιστάσεις.

Για την περιβόητη κομπίνα στο πρώτο γκολ ελέχθη χθες ότι είχε δοκιμαστεί στην προπόνηση και, συν τοις άλλοις, την είχε αναφέρει ο Ρεχάγκελ στο μάθημα τακτικής παραμονές του αγώνα. Προπονητικό τιμ και ποδοσφαιριστές φέρονται να πήραν την ιδέα από ένα παρόμοιο γκολ που έβαλε το Λουξεμβούργο στην Ελβετία, το οποίο είδαν στην τηλεόραση στα στιγμιότυπα της αναμέτρησης. Η κομπίνα έπιασε τότε (για λογαριασμό του Λουξεμβούργου), έπιασε και προχθές (για χάρη της Εθνικής μας ομάδας). Ο Κατσουράνης, μάλιστα, το προέβλεπε ότι κάποια στιγμή θα επιτυγχανόταν τέτοιο γκολ, εξ ου και το «σ' τα 'λεγα» που είπε αμέσως στον Λυμπερόπουλο, στον οποίο λίγο αργότερα αφιέρωσε το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε με το μακρινό ασύλληπτο σουτ. Ο σκόρερ των άλλων δύο τερμάτων, Αγγελος Χαριστέας, αφιέρωσε τα γκολ στον Γιάννη Τοπαλίδη, επειδή πριν από το ματς του είχε πει «σήμερα είναι η μέρα σου, σίγουρα θα σκοράρεις».

Στο πλαίσιο της ελευθερίας που δίνει σε κάποιους τομείς ο Ρεχάγκελ, υπάρχουν φορές που οι παίκτες μοιράζονται μαζί του τις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια αγώνων. Π.χ. προχθές ο αρχηγός Αγγελος Μπασινάς την ώρα που σηκώθηκε η πινακίδα με τον αριθμό του Κατσουράνη για την αντικατάστασή του με τον Πατσατζόγλου, πλησίασε στον πάγκο και αναρωτήθηκε μήπως θα ήταν προτιμότερο να βγει ο Σεϊταρίδης (αντί του «Κατσούρ»), με το σκεπτικό ότι προερχόταν από τραυματισμό και θα ήταν καλό να μην επιβαρυνθεί εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με την Ελβετία. Ο Γερμανός άκουσε τον αρχηγό, αλλά αποφάσισε να τηρήσει την αρχική του επιλογή για την έξοδο του Κατσουράνη για δύο λόγους: Α) Στην ανάπαυλα Οτο και Γιούρκας είχαν τετ α τετ, με τον προπονητή να ρωτά τον παίκτη πώς αισθάνεται και αν μπορεί να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο και τον Σεϊταρίδη να απαντά: «Ναι, είμαι μια χαρά». Β) Ο Κατσουράνης κουβαλούσε κίτρινη κάρτα και αν δεχόταν μία ακόμα θα έχανε το ματς της Τετάρτης.

Με λίγα λόγια, ο Οτο είναι ανοιχτόμυαλος στο να δέχεται συμβουλές από τους πάντες, αλλά αυτός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις. Και προς αποφυγήν παρερμηνειών θα πρέπει να τονίσουμε ότι ναι μεν σε ορισμένα θέματα αφήνει ελευθερίες στους ποδοσφαιριστές, αλλά υπάρχουν και τομείς στους οποίους επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία. Αυτή η εναλλαγή αυστηρότητας (κάποιες φορές) και ελαστικότητας (κάποιες άλλες) είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας του στην Εθνική. Το ομολογούν στις off the record συζητήσεις τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο Γερμανός ενοχλήθηκε για την απουσία του κόσμου περισσότερο απ' ό,τι έδειξε στη συνέντευξη Τύπου. Χθες, επί παραδείγματι, έλεγε στο περιβάλλον του ότι «είναι κρίμα οι Ελβετοί μία αγωνιστική μετά την ταπεινωτική ήττα από το Λουξεμβούργο να γεμίζουν το γήπεδο σε εντός έδρας ματς με τη Λετονία, που κι αυτή δεν είναι εμπορικός αντίπαλος, κι εμείς να παίζουμε μπροστά σε μισοάδειες εξέδρες». Στη συνέχεια, πάντως, προσέθετε ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον κόσμο και είμαστε σίγουροι ότι την Τετάρτη θα είναι πολύ περισσότερος».

Το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο προπονητής προβλέπει παρακολούθηση των Ελβετών σε dvd και στις τρεις μέρες που απομένουν για την αναμέτρηση. Δηλαδή ακόμα και ανήμερα του ματς οι διεθνείς μας θα δουν βίντεο, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα διαβασμένοι για τον αντίπαλό τους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε πρωί οι παίκτες θα βλέπουν εκτεταμένα στιγμιότυπα από κάθε ματς των Ελβετών σε τούτη την προκριματική φάση. Αλλωστε, όλα κι όλα τρία παιχνίδια έχουν δώσει, κάτι που σημαίνει ότι το τριήμερο φτάνει και περισσεύει για να πάρουν πλούσια γεύση από την ολότητα των αναμετρήσεων του προσεχούς αντιπάλου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube