Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε στον Παναθηναϊκό δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον τους στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς νίκη και χωρίς βαθμό οι «πράσινοι» μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης, καλούνται να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους για να πετύχουν την ανατροπή. Μπορούν μάλιστα να πάρουν δύναμη από τη σκέψη πως ήδη δύο φορές στο παρελθόν οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση από τη φάση των ομίλων, έχοντας συγκεντρώσει όμως ένα βαθμό μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Το 2000 το «τριφύλλι» ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 εντός έδρας με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και στη συνέχεια ηττήθηκε 2-1 από τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Στα επόμενα τέσσερα ματς ο ΠΑΟ πέτυχε δύο νίκες και μια ισοπαλία και με οκτώ βαθμούς προκρίθηκε δεύτερος πίσω από τους Ισπανούς. Παρόμοιο σενάριο επαναλήφθηκε και την επόμενη σεζόν στη δεύτερη φάση των ομίλων. Εντός έδρα ισοπαλία 0-0 με την Πόρτο και ήττα 3-0 στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ, ωστόσο με συγκομιδή οκτώ βαθμών πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά. Οδηγός για τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να είναι και η Λίβερπουλ, η οποία την περσινή χρονιά πήρε την πρόκριση έχοντας μόλις ένα βαθμό ύστερα από τρεις αγωνιστικές, αλλά με εμφατικές νίκες στη συνέχεια (8-0 την Μπεσίκτας, 4-1 την Πόρτο και 4-0 τη Μαρσέιγ) τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Μπορεί η διαφορά του ενός βαθμού με τον... κανένα να φαντάζει ελάχιστη, όμως η προϊστορία της διοργάνωσης επιβεβαιώνει πως οι πιθανότητες πρόκρισης ενός συλλόγου με μια ισοπαλία στις δύο πρώτες αγωνιστικές είναι σχεδόν τετραπλάσιες από αυτές που κάποιος έμεινε χωρίς βαθμό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και έξι περιπτώσεις που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Εξι ομάδες που κατάφεραν να προκριθούν μπαίνοντας στην 3η αγωνιστική χωρίς βαθμό.

Η πρώτη ήταν το 1999 η Ντιναμό Κιέβου, η οποία ηττήθηκε (0-1) απο τη Μάριμπορ και στη συνέχεια έχασε 2-1 από τη Λάτσιο, ωστόσο κατόρθωσε να περάσει δεύτερη από τον όμιλο. Τη σεζόν 2002-03, η Νιούκαστλ πέτυχε ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα. Αν και ηττήθηκε στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις, πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση, χάρη στις διαδοχικές νίκες που πέτυχε στη συνέχεια. Την ίδια περίοδο, η Λεβερκούζεν ξεκίνησε με συντριβή (6-2) από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη και μετά έχασε εντός έδρας από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου και προκρίθηκε. Η Βέρντερ Βρέμης το 2005 ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα και έχασε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, αλλά με μία ισοπαλία και δύο νίκες συνέχισε μέχρι τη φάση των «16», στην οποία αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από τη Γιουβέντους.

Η Ιντερ το 2006 ηττήθηκε στην πρεμιέρα 1-0 από τη Σπόρτινγκ στη Λισσαβόνα και στη συνέχεια έχασε 2-0 από την Μπάγερν στο Μιλάνο. Ομως κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από τους Βαυαρούς και να πάρει την πρόκριση. Την περσινή σεζόν η Λιόν πήρε την πρόκριση στους «16», αν και ξεκίνησε με ήττα 3-0 στο «Καμπ Νόου» από την Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια ηττήθηκε με το ίδιο σκορ και από τη Ρέιντζερς, αλλά βοηθούμενη από την αυτοκαταστροφική τάση των Σκωτσέζων ανέτρεψε την κατάσταση παίρνοντας το «εισιτήριο» για τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Ομάδες που προκρίθηκαν έχοντας χάσει τις δύο πρώτες αγωνιστικές

1999-00 Ντιναμό Κιέβου
2002-03 Νιούκαστλ*
Λεβερκούζεν
Βέρντερ Βρέμης
Ιντερ
2007-08 Λιόν

* Τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς

Ομάδες που προκρίθηκαν έχοντας ένα βαθμό στις δύο πρώτες αγωνιστικές

1995-96
Ναντ-Πόρτο 0-0
Παναθηναϊκός-Ναντ 3-1

Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 1-3
Ρέιντζερς-Ντόρτμουντ 2-2

Μπρόντμπι-Μπάγερν 2-1
Μπάγερν-Μάν. Γιουνάιτεντ 2-2

Παναθηναϊκός-Ντιναμό Κιέβου 2-1
Ντιναμό Κιέβου-Λανς 1-1

1999-00
Φιορεντίνα-Αρσεναλ 0-0
Μπαρτσελόνα-Φιορεντίνα 4-2

Τσέλσι-Μίλαν 0-0
Χέρτα-Τσέλσι 2-1
Παναθηναϊκός-Κορούνια 1-1
Γιουβέντους-Παναθηναϊκός 2-1

Σπαρτάκ-Αρσεναλ 4-1*
Αρσεναλ-Μπάγερν 2-2

Ρόμα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2
Αντερλεχτ-Ρόμα 0-0

Λίβερπουλ-Μπαρτσελόνα 1-3*
Ρόμα-Λίβερπουλ 0-0

Παναθηναϊκός-Πόρτο 0-0*
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός 3-0

2002-03
Ρόμα-Ρεάλ Μαδρίτης 0-3
ΑΕΚ-Ρόμα 0-0
Λοκομοτίβ-Γαλατασαράι 0-2
Μπριζ-Λοκομοτίβ 0-0

Μίλαν-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0*
Ρεάλ-Λοκομοτίβ 2-2

2003-04
Αρσεναλ-Ιντερ 0-3
Ντιναμό Κιέβου-Λοκομοτίβ 2-0
Λοκομοτίβ-Αρσεναλ 0-0

Παρτίζαν-Πόρτο 1-1
Πόρτο-Ρεάλ Μαδρίτης 1-3

Σπάρτα Πράγας-Τσέλσι 0-1
Λάτσιο-Σπάρτα 2-2
2004-05
Πόρτο-ΤΣΣΚΑ 0-0
Τσέλσι-Πόρτο 3-1

2005-06
Σπάρτα Πράγας-Αγιαξ 1-1
Αγιαξ-Αρσεναλ 1-2

2006-07
Πόρτο-ΤΣΣΚΑ 0-0
Αρσεναλ-Πόρτο 2-0

2007-08
Πόρτο-Λίβερπουλ 1-1
Λίβερπουλ-Μαρσέιγ 0-1
Μπεσίκτας-Λίβερπουλ 2-1

* β’ φάση ομίλων

Κόουτς, πάλεψέ το

Οι αριθμοί που παρατίθενται στο βασικό κείμενο μπορούν να δημιουργήσουν αισιοδοξία στους φίλους του Παναθηναϊκού. Aισιοδοξία που δεν θα έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, αν και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός δεν βοηθήσει τους αριθμούς να βγουν αληθινοί. Για να το πούμε καλύτερα, αν ο Χενκ Τεν Κάτε δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να στηρίζεται στους αριθμούς. Η στήλη που ακολουθεί δεν είναι ακριβώς «άλλαξέ το», είναι «τουλάχιστον πάλεψέ το» και αναφέρεται στον προπονητή του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τύχη πρόκρισης αν ο προπονητής του δεν αποφασίσει σε ματς στα οποία χρειάζεται γκολ να χρησιμοποιήσει και δεύτερο επιθετικό. Αν, δηλαδή, δεν αλλάξει το σύστημά του σε κάτι πιο επιθετικό από το αρχικά επιλεγμένο.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τύχη πρόκρισης αν ο προπονητής του δεν καταλήξει σε ένα βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Μπορεί ο ίδιος να έλεγε πριν από την έναρξη της σεζόν ότι δεν χρειάζεται κάποιον επιπλέον σέντερ μπακ, αλλά η... ποικιλία στην επιλογή διδύμων εμπρός από τον Γκαλίνοβιτς αποδεικνύει ότι δεν ήξερε τι είδους παίκτες διέθετε πριν από την έναρξη της χρονιάς ή ότι δεν ξέρει να στήνει επιτυχημένα αμυντικά δίδυμα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τύχη πρόκρισης αν ο προπονητής του δεν προσπαθήσει να κάνει ό,τι κάνουν οι περισσότερες ομάδες: να προσπαθήσει (μέσα από τις προπονήσεις) να βελτιώσει την ομάδα του στην παραγωγή κινδύνων από τις στημένες φάσεις. Μέχρι στιγμής και με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο Παναθηναϊκός μοιάζει... ανεπεξέργαστος στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τύχη πρόκρισης αν το αρχικό πλάνο του προπονητή του για κάθε ματς δεν υποδεικνύει την παραγωγή φάσεων, τη δημιουργία κινδύνων στην αντίπαλη περιοχή. Ενας ακίνδυνος Παναθηναϊκός, μια φλύαρη ομάδα όχι μόνο δεν προκρίνεται, αλλά γνωρίζει και διασυρμούς όπως αποδείχθηκε.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τύχη πρόκρισης αν ο προπονητής του δεν έχει στο μυαλό του πάντα ένα εναλλακτικό πλάνο. Γνώρισμα του Τεν Κάτε μέχρι στιγμής είναι η αλλαγή προσώπων και όχι τακτικής μέσα στο παιχνίδι. Η αντικατάσταση του Ζιλμπέρτο με τον Τζιόλη είναι το αποκορύφωμα όχι λόγω της εμπλοκής των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά διότι η αντικατάσταση ενός αμυντικού χαφ με έναν άλλο σε κανένα εγχειρίδιο προπονητικής δεν λέει ότι βοηθά στην επιθετική παραγωγή μιας ομάδας, η οποία βρίσκεται πίσω στο σκορ με δύο γκολ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube