Γράφει ο City Observer

Η Ακαδημία Πλάτωνος και ο Κολωνός είναι από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας. Στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής υπάρχει κάτω από ένα σκουριασμένο στέγαστρο η οικία του αρχαίου ήρωα της εποχής, Ακάδημου.

Παραδίπλα έχουν βρεθεί το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα. Σ' αυτή την περιοχή δίδασκε ο Πλάτωνας, από εκεί διαδόθηκε η πολιτική φιλοσοφία σε όλο τον πλανήτη. Αν η Ελλάδα ήταν σοβαρή χώρα, η Ακαδημία Πλάτωνος θα ήταν πόλος έλξης για τους επισκέπτες μαζί με την Ακρόπολη, τον Κεραμεικό, το Δημόσιο Σήμα και την Ελευσίνα.

Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο. Ακόμη και μέσα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εντός του αρχαιολογικού χώρου σε οικόπεδο που είχε εξαιρεθεί από την απαλλοτρίωση, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από μεγάλη τράπεζα ένα τεράστιο ογκώδες κτίριο, παρακάμπτοντας πως στα θεμέλιά του υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Λίγο πιο βόρεια η νομαρχία σε οικόπεδό της σχεδιάζει κτίρια διοίκησης έξι και εφτά ορόφων, ενώ κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, όπως αναφέρεται στο blog akadimia-platonos.blogospot.com, βρέθηκαν ένας ρωμαϊκός τοίχος και ένας ρωμαϊκός αγωγός νερού. Απέναντι απ' το οικόπεδο σε απόσταση 10 και 15 μέτρων υπάρχουν δύο ιδιωτικά δημοτικά σχολεία και ένα δημόσιο.

Συνολικά στα σχολεία φοιτούν περίπου 400 μαθητές. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, με επιστολή του στη νομαρχία και τον κ. Γιάννη Σγουρό, αναφέρει πως το σχέδιο της νομαρχίας «θα αυξήσει κατακόρυφα την κυκλοφοριακή κίνηση της περιοχής και, επίσης, θα επηρεάσει σημαντικά την ασφάλεια προσβασιμότητας των μαθητών στα σχολεία».

Ο ΟΣΚ όπως και οι κάτοικοι ζητούν το οικόπεδο για να κατασκευαστούν δημόσια νηπιαγωγεία τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή ή, έστω, να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου σε συνέχεια του πάρκου που βρίσκεται μόλις στα 300 μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως μπροστά από το ένα ιδιωτικό σχολείο έχει κατασκευαστεί πεζόδρομος για την ασφάλεια των μαθητών.

Η προοπτική που τους προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι επικίνδυνες διαδρομές ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τους αγνώστους που θα προσελκύουν στο μέλλον τα κτίρια της νομαρχίας

Ο κ. Σγουρός, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον αθλητισμό, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, είναι οι άνθρωποι που πρέπει να σταθμίσουν την κατάσταση και να δηλώσουν αν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των μαθητών.

Τι δουλειά έχουν όλα αυτά σε μια αθλητική εφημερίδα, ίσως αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι πως η «SportDay» δεν είναι απλώς ένα αθλητικό φύλλο, αλλά μια εφημερίδα με ανησυχίες για την πολιτική και τους ανθρώπους, που μπορεί να κρίνει τη διαδρομή των προσώπων της εξουσίας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube