Πρώτος χρόνος συμβολαίου: 6,5 εκατ. δολάρια. Δεύτερος χρόνος: 6,5 εκατ. δολάρια. Τρίτος χρόνος: 7 εκατ. δολάρια. Στο σύνολο, 20 εκατ. δολάρια για τρία χρόνια. Ολα αυτά για τον αξιότιμο κύριο Τζος Τσίλντρες. Το όνομά του το διαβάσατε πρώτη φορά σε τούτη εδώ τη σελίδα το περασμένο Σάββατο.
Ηταν το μεγάλο όνομα που είχαν υποσχεθεί οι Αγγελόπουλοι. Και απέδειξαν πως δεν μένουν στα λόγια. Εφεραν στον Ελλάδα το νούμερο 6 του ντραφτ του 2004.
Μη νομίζετε, βέβαια, ότι ο Τσίλντρες θα κοστίσει... μόνο 20 εκατ. δολάρια αν αποκτηθεί. Διότι υπάρχουν κι άλλα ποσά που προστίθενται. Κάπου 650.000 δολάρια είναι τα μανατζερικά, οι φόροι πληρώνονται από την ΚΑΕ. Βάλτε και τα πριμ για το τριπλ κράουν και ο 25χρονος Αμερικανός μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 9,5 εκατ. δολάρια στον Ολυμπιακό για κάθε χρόνο. Με λίγα λόγια, η μεταγραφή θα αγγίξει τα 30 εκατ. δολάρια για τρεις σεζόν. Δεν γίνονται αυτά!
Ο Τσίλντρες είναι καθαρά επιλογή του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Μην το πάρετε ως επέμβαση στο προπονητικό έργο, αλλά ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι συνεργάτες του δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να προτείνουν τον φόργουορντ των Ατλάντα Χοκς στη διοίκηση. Θεωρούσαν πως τέτοιος παίκτης είναι αδύνατον να αφήσει το ΝΒΑ για να μετακομίσει στην Ευρώπη. Ηταν στην κατηγορία... απλησίαστος.
Για τον Αγγελόπουλο, όμως, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Βρήκε τον παίκτη, πήρε τηλέφωνο τον μάνατζέρ του Τζέιμς Τάνερ και του είπε ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον πελάτη του. Οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν e-mail και να έχουν τηλεφωνικές συνομιλίες και σιγά σιγά το θέμα προχώρησε. Ουδέποτε μπήκε θέμα μπάτζετ, διότι αυτή η λέξη είναι άγνωστη τα τελευταία χρόνια για τους «ερυθρόλευκους». Ο Γιαννάκης δεν άκουσε ποτέ από κανέναν «αυτόν τον παίκτη δεν μπορείς να τον πάρει γιατί είναι ακριβός».
Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, λοιπόν, ενημέρωσε το τεχνικό τιμ ότι το θέμα με τον Τσίλντρες μπορεί να προχωρήσει και από τη στιγμή που ο Αμερικανός ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε ο «δράκος», ανέλαβαν δράση ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ, Χρήστος Σταυρόπουλος, και ο Μάνος Μανουσέλης. Στο διάστημα που βρέθηκαν στις ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Τσίλντρες (όπως και με τους Ντενγκ, Αζουμπούκι, Εβανς, Ντέιβις) και το θέμα μπήκε στην τελική ευθεία.
Βέβαια δεν ήταν κάτι απλό. Διότι δεν είναι εύκολο ένας 25χρονος μπασκετμπολίστας με τόσο μέλλον μπροστά του στο ΝΒΑ, να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, όμως, ήταν αποφασισμένος. Και τα έδωσε όλα στον Τσίλντρες.
Ηγεμονικό συμβόλαιο, πριμ για κατάκτηση κάθε στόχου και ούτω καθεξής. Και όρο στο συμβόλαιο ότι μπορεί να επιστρέψει στο ΝΒΑ μετά το τέλος κάθε σεζόν, αν το θελήσει. Οχι ότι παίζει ρόλο. Αν του αρέσει στην Ελλάδα, δεν θα φύγει ποτέ.
Παρένθεση. Τα 9,5 εκατ. δολάρια που θα πάρει συνολικά -αν υπογράψει- ο Τσίλντρες για κάθε χρόνο είναι πάρα πολλά. Δεν είναι, όμως, τίποτα μπροστά στην πρόταση που έκανε ο Ολυμπιακός στον Λουόλ Ντενγκ. Του πρόσφερε 11,5 εκατ. δολάρια τον χρόνο, δίχως να υπολογίζονται πριμ, εφορίες, μανατζερικά. Αυτή κι αν ήταν δύσκολη περίπτωση... Επίσης έγινε πρόταση και στον Τζέιμς Πόσεϊ, αλλά ο Ολυμπιακός πήρε αρνητική απάντηση.
Πάμε πάλι στον Τσίλντρες. Ο Ολυμπιακός τον παρακολουθούσε τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με εκείνη του Κελένα Αζουμπούκι. Ο Αμερικανονιγηριανός αρνήθηκε και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος αποφάσισε να μη χάσει τον παίκτη τον Χοκς. Παράλληλα, κάλυψε τα νότα του με τον Μόρις Εβανς και συνάμα είχε σταντ μπάι τον Ρίκι Ντέιβις, ο οποίος είχε προταθεί στους Αγγελόπουλους για 15 εκατ. δολάρια για τρία χρόνια.
Ομως ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ήθελε τον Τσίλντρες. Και ο Γιαννάκης, διότι ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε. Οι υπόλοιποι είχαν και τα αρνητικά τους. Και αύξησε κι άλλο την πρότασή του ο Αγγελόπουλος. Βοήθησαν και οι συγκυρίες. Οι Χοκς είχαν πρόβλημα στο σάλαρι καπ, έπρεπε να κρατήσουν πρώτα απ' όλους τον Τζος Σμιθ. Επίσης στο «2», «3», «4» υπήρχαν άλλοι δύο παίκτες, ο Αλβιν Ουίλιαμς και ο Τζο Τζόνσον. Ηταν αδύνατο να δώσουν στον Τσίλντρες τα λεφτά που ήθελε. Μπήκε, λοιπόν, στη μέση ο Ολυμπιακός και δεν έχασε την ευκαιρία. Σε βαθμό που τον έπεισε να μπει στο αεροπλάνο και να έρθει στην Ελλάδα.
Κυριακή βράδυ, λοιπόν, ο Τσίλντρες βρέθηκε στο αεροδρόμιο. Παρέα με τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Χρήστο Σταυρόπουλο. Και ξεκίνησαν τα ταξίδι με προορισμό την Αθήνα. Μαζί του ήταν οι δύο μάνατζέρ του και τα δύο αδέλφια του. Ο ένας, μάλιστα, είναι 22 ετών, μόλις τελείωσε το κολέγιο και είναι κι αυτός μπασκετμπολίστας. Λέτε να βρει καμιά ομάδα στην Ελλάδα; Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.
Πολλοί, πάντως, έκαναν συσχετισμό της υπόθεσης Τσίλντρες με εκείνη του Τσάρλι Μπελ, που είχε έρθει πέρυσι τον Σεπτέμβρη για... τουρισμό και έβγαλε φωτογραφίες στο ΣΕΦ. Καμία σχέση. Αλλωστε στον Μπελ ο Ολυμπιακός έδινε μόλις (!) 3,5 εκατ. δολάρια, στον Τσίλντρες προσφέρονται σχεδόν τα τριπλάσια. Συν τοις άλλοις, ο Μπελ είχε έρθει μόνος του και φαινόταν από μακριά ότι πρόκειται για παιχνίδια του Μαρκ Μπάτελσταϊν, του μάνατζέρ του. Ομως ο Τσίλντρες ταξίδεψε στην Ελλάδα με τους ατζέντηδές του για να υπογράψει και έφερε και την οικογένειά του, προκειμένου να δουν όλοι μαζί την Αθήνα. Να ψάξουν για σπίτι και ούτω καθεξής...
Αντί επιλόγου: ο Ολυμπιακός έχει τρελάνει κόσμο. Από χθες, οι μάνατζερ όλου του κόσμου παίρνουν τηλέφωνο τους Αγγελόπουλους και άλλους ανθρώπους της ομάδας. Και τους προτείνουν διάφορους παίκτες, ελπίζοντας να χαλάσει η μεταγραφή του Τσίλντρες...