Δέχομαι το slip of the tongue, που λένε και οι Εγγλέζοι. Να ξεκινάς να μιλήσεις στη διπλανή γκόμενα στο μπαρ και αντί του «Οι Noir Desire προβάλλουν μια υπνωτική μελαγχολία» να λες «Φούρδου, μπλουέ πιριριρίμ». Αυτά όμως στο έκτο ποτήρι. Δέχομαι να μπλέξεις τα Τρίκαλα με τη Λάρισα, όπως είχε κάνει ο μακαρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου, και να ξεκινάς την ομιλία σου «Λαέ της Λάρισας», μέχρι να σε διορθώσει ο διπλανός «Πρόεδρε, στα Τρίκαλα είμαστε», για να πεις «Λαέ της Λάρισας. Πού είσαι για να δεις τον παλμό του λαού των Τρικάλων». Αλλά είναι αποδεκτό στην 70ή στάση μιας ατέλειωτης προεκλογικής περιοδείας. Επίσης, καταλαβαίνω το να πεις το «αρχίζει» το ματς «αρχίδι», να πεις το σχεδόν γεμάτο γήπεδο «σχεδόν κατάμεστο» και να φτιάξεις τον θρύλο των αδελφών Μπάτζιο της εθνικής Ιταλίας. Μόνο που τότε πρέπει να κάνεις μεταδόσεις για την ΕΡΤ.
Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο Βασίλης Χατζηαποστόλου δεν ήταν στα ποτήρια του, δεν βρισκόταν στη μέση προεκλογικής περιοδείας και δεν κάνει πρόβες για να πιάσει δουλειά στο κρατικό, πρέπει να εννοούσε αυτό που είπε πριν από την κλήρωση της Σούπερ Λίγκας. «Εύχομαι μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη από τους παράγοντες και τη διαιτησία. Θέλω να ευχηθώ να υπάρχει εμπιστοσύνη και διαφάνεια στα πειθαρχικά όργανα». Στο υπόλοιπο, λοιπόν, του κειμένου το αντιμετωπίζω σαν δήλωση αντιπροέδρου της ΕΠΟ.
Ξεπερνώντας γρήγορα το γεγονός ότι ο Χατζηαποστόλου θα έπρεπε να είχε εκφράσει την ανησυχία του ή θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί αν είχε διαπιστώσει αδιαφάνεια στα όργανα, είναι συνυπεύθυνος αφού συνέχισε να μετέχει στο συμβούλιο της ΕΠΟ. Επίσης, η αδιαφάνεια δεν είναι μια δύσκολη έννοια σαν το gestalt. Συνοδεύεται πάντα από πράξεις. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ να αναφέρει κάποιες πράξεις στον χώρο της διαιτησίας ή στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ που στηρίζουν τη θέση του για την αδιαφάνεια;
Επίσης, πριν από λίγες μέρες τιμωρήθηκαν η ΠΑΕ ΑΕΚ και ο Τάκης Κανελλόπουλος για κρίσεις που στρέφονταν κατά της ΕΠΟ. Υποθέτω ότι από σήμερα ο Τάκης Κανελλόπουλος έχει το δικαίωμα όχι μόνο να ουρλιάζει ότι αδικήθηκε αυτός και η ομάδα του, αλλά να τυπώσει ένα t-shirt το οποίο θα γράφει «Μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαιτησία και στα πειθαρχικά όργανα», και πάνω από τη φράση θα έχει μια φωτογραφία του Χατζηαποστόλου.
Η δήλωση έγινε μπροστά στις κάμερες και δεν παίρνεται πίσω. Μπορεί, φυσικά, να γίνει μια προσπάθεια επανόρθωσης «δεν εννοούσαμε ότι είναι αδιαφανή, αλλά ζητάμε μεγαλύτερη διαφάνεια». Κατά το «σχεδόν κατάμεστο»… Επίσης είναι αποδεκτό το «μια παπάρα είπα και εσείς το πήρατε στα σοβαρά». Εάν, όμως, δεν αναφερθεί το ακαταμάχητο ελαφρυντικό της παπαρολογίας, θα μπορούσε ο αντιπρόεδρος να μας φωτίσει. Ποιες αποφάσεις στη διαιτησία και τα πειθαρχικά όργανα ήταν αποτέλεσμα αδιαφάνειας;
Εφαγα ένα πρωινό κόλλημα με τα νούμερα στα ρεπορτάζ... Τα οποία έτσι και κάτσεις και τα ψειρίσεις βγάζουν αποτελέσματα που στην αρχή ούτε υποπτευόσουν. Πρώτα με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Σε γενικές γραμμές, καμία διαφωνία με το σχέδιο του Νικήτα Κακλαμάνη για τον Βοτανικό. Αν κρατηθεί η υπόσχεση ότι στα 200 στρέμματα που διαμορφώνονται τα 120 θα γίνουν πάρκο και τα 63,5 θα έχουν κτίρια, η αναμόρφωση μιας περιοχής που σήμερα θυμίζει την Πόλη των Νεκρών στο Κάιρο θα είναι εντυπωσιακή. Υπάρχουν, όμως, και δύο απορίες. Πρώτον, με το Mall που ετοιμάζει ήδη ο Βωβός τι μπορεί να προσθέσει σαν εμπορικές χρήσεις ο Παναθηναϊκός που δεν θα τις προσφέρει ο ανταγωνιστής του, ο οποίος στον συγκεκριμένο τομέα έχει και μεγαλύτερη πείρα; Το να έχεις ένα Mall που θα έχει Nike και Mc Donald και παραδίπλα ένα γήπεδο που και πάλι θα έχει Nike και Mc Donald σε μια περιοχή όπου δεν θα τσιμπάς περαστικούς πελάτες δεν έχει νόημα. Επίσης, τα καθαρά αθλητικά προϊόντα που δεν θα έχει το Mall του Βωβού, όπως τα αναμνηστικά του Παναθηναϊκού, είναι λίγα για να στηρίξουν εμπορική κίνηση. Το γράφω γιατί όποιος κάνει πρόταση για γήπεδο βάζει και ένα «…και όπως κάθε μοντέρνο γήπεδο στην Ευρώπη, θα έχει εμπορικούς χώρους». Χώρους μπορεί να έχει, πελάτες όμως θα βρίσκει;
Η δεύτερη ένστασή μου είναι για τα 400 τετραγωνικά μέτρα που θα οικοδομηθούν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δήμου, τα 150 τετραγωνικά θα προορίζονται για μουσείο και εντευκτήριο και τα υπόλοιπα 250 για εστίαση και αναψυχή. Εχει ακούσει κανείς να σχεδιάζεται μουσείο που το κυλικείο και το εστιατόριό του θα είναι σχεδόν διπλάσια από τον χώρο των εκθεμάτων; Οπότε, ας μου επιτραπεί να πιστεύω ότι στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο θα χτιστεί ένα τσίλικο μαγαζί, που θα έχει το μουσείο για μπουζουριέρα και τη μοναδική δυνατότητα να βγάζει καρέκλες μέσα σε πάρκο, στο κέντρο της Αθήνας. Και μην πει κάποιος «Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο!» Ακριβώς το κάτι τέτοιο είχε γίνει πριν από μία πενταετία με το «Banana Moon» που, εκμεταλλευόμενο την άδεια κυλικείου του Φωκιανού, δούλευε σαν club έχοντας τραπέζια μέσα στα δέντρα, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο. Επίσης, αμφιβάλλω στο κατά πόσο ο δήμος μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο στα μεγάλα μαγαζιά. Πριν από μερικές μέρες εκεί που τα πίναμε στο «MG» εμφανίστηκε ένας της Δημοτικής Αστυνομίας που έλεγχε τα χαρτιά και πιστοποιούσε ότι το μαγαζί δεν βγάζει καρέκλες στο πεζοδρόμιο. Μισό χιλιόμετρο παραπάνω στην Αλεξάνδρας μαγαζιά έχουν κλείσει τους χώρους έξω από τις πολυκατοικίες, τους έχουν στεγάσει, έχουν βάλει πόρτες, ζαρντινιέρες και μαυροφορεμένους μπράβους, για να παίρνεις το μήνυμα ότι όποιος διαμαρτύρεται χάνει. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι σε ποιον θα καταλήξει το «κυλικείο» της Λεωφόρου. Πριν από τέσσερα χρόνια –γιατί το σχέδιο έχει ιστορία– ακουγόταν ότι θα πήγαινε στον Σταθοκωστόπουλο, αλλά μετά τη ρήξη με τον Θανάση Γιαννακόπουλο τα κόζα πρέπει να έχουν αλλάξει.
Συνεχίζοντας με τους αριθμούς, ένα άλλο μυστήριο είναι το συμβόλαιο του Νίκου Λυμπερόπουλου. Μέχρι χθες ξέραμε ότι το συμβόλαιο του «Λύμπε» με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης είναι διετές με 700 χιλιάρικα τον χρόνο. Η «Taggespiegel» και η «Frankfurter Rundschau» έγραφαν, όμως, χθες ότι για κάθε χρόνο του διετούς συμβολαίου του ο Λυμπερόπουλος θα εισπράττει 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνοι, οι Γερμανοί αναφέρουν τα συμβόλαια πριν από τους φόρους. Αλλά μου φαίνεται κομμάτι δύσκολο ο Λυμπερόπουλος να δίνει πάνω από το 50% του συμβολαίου του για φόρους. Επίσης, ανεξάρτητα από το πόσα δίνει για τους φόρους, η Αϊντραχτ παραμένει να πληρώνει το ενάμισι. Το να φεύγει δωρεάν ένας παίκτης που έχει έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου με αμοιβή μισό εκατομμύριο σε μια ομάδα που του δίνει τα τριπλά αναγνωρίζοντας την αξία του και η πρώτη του ομάδα να μην παίρνει δίφραγκο, είναι επίτευγμα. Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος δηλώνει ότι ήθελε ένα από τα δύο: είτε να υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο με περισσότερα λεφτά είτε να φύγει. Πώς γίνεται παίκτης που έχει έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου να διαλέγει να μείνει ελεύθερος για να έχει καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα, μόνο στην ΑΕΚ θα μπορούν να το εξηγήσουν. Ακριβώς ένα χρόνο συμβόλαιο είχε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και για να μείνει ελεύθερος, εκτός του ότι ο Αρης εισέπραξε 2,5 εκατ. ευρώ, έγινε της κακομοίρας.
Για το θέμα του Αβραάμ Παπαδόπουλου έλαβα ένα mail από τον αναγνώστη Β&B. Ρωτάει πρώτα αν, έχοντας έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο, το να πλησιαστεί ο Αβραάμ Παπαδόπουλος από τον Ολυμπιακό είναι νόμιμο. Φυσικά δεν είναι, αλλά αν έγινε άντε να το αποδείξεις… Αν ο Αρης είχε στοιχεία, είμαι βέβαιος ότι θα τα έβγαζε. Μετά ρωτάει γιατί δεν επενέβη ο αθλητικός εισαγγελέας να διατάξει έρευνα για το αν πλησιάστηκε. Η απάντηση είναι ότι φυσικά θα πρέπει να επέμβει, φτάνει να γίνει πρώτα καταγγελία από τη διοίκηση του Αρη. Η οποία δεν νομίζω ότι έγινε… Και κλείνει το γράμμα του με το «Το αφεντικό μου με καταπιέζει. Μήπως θα μπορούσε να κάνει κάτι ο κ. Κόκκαλης;». Το θέτω υπ’ όψιν του Σωκράτη. Παρά το ότι αν ήμουνα στη θέση του αναγνώστη θα έμενα εκεί που είμαι και ας με καταπιέζει.
Και μια τελευταία ερώτηση με αριθμούς. Πώς γίνεται ο Ολυμπιακός να ζητάει για τον Τοροσίδη πάνω από 5 εκατομμύρια και τα 8 της μεταγραφής του Εντού να τα βρίσκει υπερβολικά; Και αν τα 2,5 που παίρνει ο Εντού είναι πολλά, γιατί τα μισά που παίρνει ο «Τόρο» να μην είναι λίγο;