Μετά τα επεισόδια της σειράς «ΠΑΟ- Μπάγεβιτς», ακολούθησε σχεδόν 1,5 μήνας χωρίς να υπάρχει επαφή ανάμεσα στον προπονητή και τη διοίκηση. Απομακρύνθηκε. Λέγεται ότι μίλησε για τις ανάγκες της ομάδας, για τερματοφύλακα, αριστερό μπακ, επιθετικό περιοχής και έναν αμυντικό μέσο, και έφυγε. Ύστερα από 43 μέρες έκανε την εμφάνισή του και δεν του άρεσε κανείς από τους παίκτες που αποκτήθηκαν.

Ο Μπάγεβιτς πηγαίνει χθες το πρωί στα γραφεία αφού έχει προηγηθεί το προχθεσινό… «κονσέρτο για έναν προδότη», με τις αποδοκιμασίες κατά του Αβραάμ Παπαδόπουλου, στην «πρώτη» του Αρη, και περιμένει να ακούσει όσα θα του πει ο Σκόρδας.

Ο Σκόρδας είχε προβλέψει την παραίτηση του Μπάγεβιτς.

Ο Μπάγεβιτς ήξερε τι θα ακούσει από τον Σκόρδα.

Ο πρόεδρος του Αρη, καθώς και αρκετοί ακόμη παράγοντες, μιλούσαν μέρες τώρα για το ενδεχόμενο παραίτησης του Μπάγεβιτς. Ο δε Μπάγεβιτς είχε ενημερωθεί σχετικά με όσα συνέβαιναν με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Οπως ανάφερε ο ίδιος, δεν έλαβε ποτέ –νωρίτερα της χθεσινής συνάντησης- μήνυμα από τον Σκόρδα να μη χρησιμοποιήσει τον Αβραάμ, κάτι που ωστόσο αναφέρθηκε στον Τύπο. Γράφτηκε ότι ένα τέτοιο μήνυμα εστάλη στον Μπάγεβιτς. Γνώριζε, λοιπόν, ότι στη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση θα άκουγε περί του Αβραάμ, και είχε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Οι παράμετροι στην παραίτηση του Μπάγεβιτς από τον Αρη παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμη και από τις πραγματικές αιτίες που ίσως ο ίδιος ο Σέρβος τις κρατήσει αποκλειστικά για τον εαυτό του…

Η πρώτη παράμετρος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Μπάγεβιτς εναρμονίστηκε, αντίθετα με τις αρχές του, στο μοντέλο του Αρη: ο προπονητής υποδεικνύει τις θέσεις στις οποίες θα πρέπει να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές και η διοίκηση προχωρά στις μεταγραφές.

Ουσιαστικά, δεν γνωρίζει τους ποδοσφαιριστές και τους συναντά στην προετοιμασία. Εκτιμάται ως δεδομένο ότι η διοίκηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκτηθούν οι καλύτεροι, με βάση τις οικονομικές της δυνάμεις.

Για την ακρίβεια, ο Μπάγεβιτς συνηγόρησε κατά το ήμισυ σε ένα τέτοιο πλάνο γιατί λέγεται ότι προηγουμένως ξεκαθάρισε πως πρέπει:

•να παραμείνει ο Βλάνταν Ιβιτς, που τελικά έφυγε,

•να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του Αουρέλιο, που τελικά είναι παρών στην προετοιμασία,

•να τελειώνουν με τον Αμορόζο, που «τελειώνει» έτσι κι αλλιώς.

Μια άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την επικοινωνία που είχαν αναπτύξει οι δύο πλευρές, η διοίκηση Λάμπρου Σκόρδα και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οτι ο τελευταίος είναι δύσκολος στις διαπροσωπικές του σχέσεις είναι γνωστό τοις πάσι. Στα τυπικά και τα… απολύτως απαραίτητα περιορίστηκαν οι «δύο» στη διάρκεια της θητείας του Μπάγεβιτς. Ο Νίκος Αγγελάκης διατηρούσε τις ισορροπίες. Προσπάθησε να γεφυρώσει όποιο χάσμα δημιουργήθηκε, ακομα και όταν προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα, πριν από ένα μήνα με την υπόθεση του Παναθηναϊκού, τότε που ο Μπάγεβιτς πήγε και συνάντησε τον Τζίγκερ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας ενώ παρέμενε προπονητής του Αρη με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2009.

Οι λεπτές ισορροπίες είχαν διαταραχθεί νωρίτερα. Και σε αυτό είναι ευρέως γνωστό ότι είχε συμμετοχή ένα ακόμη πρόσωπο μέσα από την ΠΑΕ Αρης, το οποίο «φωτογραφήθηκε» από τον Μπάγεβιτς και τον στενό του περίγυρο. Ο Γιάννης Κόντης, κάποια στιγμή, από δεύτερος τη τάξει στην ΠΑΕ απομονώθηκε σε έναν διαφορετικό ρόλο, και όλοι έψαχναν να βρουν τι συνέβαινε, μέχρι που έγινε απόλυτα αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν οι καλύτερες σχέσεις με τον Μπάγεβιτς. Καταγράφεται ως μία από τις εσωτερικές συγκρούσεις. Ο Κόντης δεν έφυγε από τον Αρη, και ίσως ήταν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο.

Δεν ήταν απόφαση μιας μόνο στιγμής να αποχωρήσει από τον Αρη ο Μπάγεβιτς, επειδή άκουσε χθες τον Λάμπρο Σκόρδα να του λέει ότι η διοίκηση δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται ο Παπαδόπουλος. «Ούτε σαν προπονητής, ούτε σαν παλιός παίκτης δεν θα μπορούσα να μην υπολογίζω τον Αβραάμ, να μην είναι μαζί μας και να μην παίζει στα παιχνίδια όπως μου ζήτησαν από τη διοίκηση», είπε φεύγοντας και περιμένουμε σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο του Αρη να ακούσουμε τι έχει να απαντήσει, αν δηλαδή πραγματικά ζητήθηκε από τον Μπάγεβιτς να θέσει στο περιθώριο τον Παπαδόπουλο.

Το έλλειμμα επικοινωνίας των «δύο» επιβεβαιώθηκε μέσα από τη χθεσινή τους επαφή. Οι «κίτρινοι» υποστηρίζουν ότι έψαχνε αφορμή για να φύγει. Οτι θα ερχόταν αργά ή γρήγορα μια στιγμή που θα τα βροντούσε και θα έφευγε και, απλά, η επιλογή του Αρη να εκπαραθυρώσει τον Παπαδόπουλο του έδωσε τη δυνατότητα να το κάνει χθες. Θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και όταν ο Αμορόζο τον έκραξε και τον χαρακτήρισε εγωκεντρικό μέσα από τη συνέντευξή του στη «SportDay». Ισως ο Μπάγεβιτς περίμενε από τη διοίκηση να τοποθετηθεί για να συμμορφώσει τον Βραζιλιάνο, τον οποίο είχε αποφασίσει να απομακρύνει από την ομάδα.

Η επόμενη μέρα -όχι, μην πάει το μυαλό σας στον αντικαταστάτη- δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο του Αρη να μιλήσει για την παραίτηση του Μπάγεβιτς που είχε προβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο. Το ερώτημα είναι εύλογο: εφόσον γνώριζε πού θα οδηγούσαν οι καταστάσεις, γιατί δεν έκανε κάτι για να προλάβει το «κακό»; Μήπως δεν ήθελε ή δεν ήταν στο χέρι του;

Η σύγκρουση

Του τη φύλαγε από την υπόθεση με τον Παναθηναϊκό. Οχι γιατί δεν τον άφησε να πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά γιατί «τον είχε δώσει» στεγνά. Τον είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο Σκόρδας είχε πει «πηγαίνετε ρωτήστε τον Μπάγεβιτς τι συμβαίνει…». Κι άλλα είχε πει τότε ο πρόεδρος του Αρη. Οχι ότι είχε άδικο ο άνθρωπος. Χίλια ήταν τα δίκια του. Αλλά ο Μπάγεβιτς μάλλον ήθελε κάτι παραπάνω. Καλύτερη κάλυψη. Να πει, ας πούμε, ότι ο προπονητής είναι δικός μας και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ή να μην πει τίποτε και να μη δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα σε συζητήσεις που έγιναν μεταξύ τους.

Και δεν το ξέχασε ο Σέρβος.

Πάντως, οι συζητήσεις τους ήταν έτσι κι αλλιώς λίγες. Σκόρδας και Μπάγεβιτς δεν μιλούσαν πολύ. Ο Σκόρδας μιλά πολύ και σήμερα πάλι θα τον ακούσουμε να μιλά αρκετή ώρα απαντώντας σε καυτά ερωτήματα για την παραίτηση του Μπάγεβιτς.

Πάντως, κανείς δεν πιστεύει ότι ο Μπάγεβιτς έφυγε μόνο και μόνο επειδή του είπαν «μη βάζεις τον Αβραάμ» ή «μην τον παίρνεις στην προετοιμασία». Ακόμη και έτσι να έγινε, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τον Μπάγεβιτς στην παραίτηση, εφόσον όλα τα υπόλοιπα λειτουργούσαν όπως ήθελε.

Από αλλού, λοιπόν, ξεκινά το κακό και ενδεχομένως από την υπόθεση του Παναθηναϊκού και του προσωπικού του ατοπήματος, να πάει να συζητήσει με κάθε επισημότητα με τον Τζίγκερ.

Και πώς θα μπορούσαν να ήταν όλα κομμένα και ραμμένα σύμφωνα με τα πατρόν του Μπάγεβιτς; Θα ήταν αν δεν υπήρχε ένας Σκόρδας ως ηγετική μορφή που δεν αφήνει κανένα περιθώριο και σε κανέναν να κάνει παιχνίδι στο εσωτερικό της ομάδας. Κι όταν αφήσει κάποιον, είναι βέβαιο ότι το κάνει εν γνώσει του και παρακολουθώντας κάθε του κίνηση. Ο Μπάγεβιτς δεν είναι από αυτούς.

Αν κάποιος υποστηρίξει ότι ο Μπάγεβιτς εκδικείται τον Σκόρδα για την υπόθεση του ΠΑΟ και για όλους τους υπόλοιπους λόγους που θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Δεν θα είναι δα και τόσο μεγάλη υπερβολή. Ωστόσο, δεν μας απασχολεί αν θα χαρακτηρίσουμε παραίτηση–εκδίκηση ή παραίτηση-διαμαρτυρία την αποχώρηση του Μπάγεβιτς.

Θα ακούσουμε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα κιόλας θα γνωρίζουμε πολλά από την πλευρά του Αρη, που περιμένουμε να ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα περιμένουμε βέβαια και την τοποθέτηση του Μπάγεβιτς, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους. Και για τους ορκισμένους Σκορδικούς και για τους υπόλοιπους Αρειανούς.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube