Η μεγαλύτερη πορεία αρχίζει από το πρώτο βήμα υποστηρίζουν οι Κινέζοι και το ρητό αυτό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στο ποδόσφαιρο. Η ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων αποδεικνύει πως όποια ομάδα θέλει στο φινάλε να κατακτήσει τον τίτλο, θα πρέπει να νικήσει ή, τουλάχιστον, να μη χάσει στο εναρκτήριο παιχνίδι της στη διοργάνωση.
Ο κανόνας αυτός, ωστόσο, συνάντησε και τις εξαιρέσεις του σε διαδοχικές διοργανώσεις. Το 1988 η Ολλανδία ηττήθηκε την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου από τη Σοβιετική Ενωση 1-0, όμως οι «οράνιε» πήραν την εκδίκησή τους στο σημαντικότερο ματς της διοργάνωσης. Τον τελικό! Ο αναπληρωματικός στον πρώτο αγώνα Μάρκο φαν Μπάστεν κατάφερε στη διάρκεια του τουρνουά να εξελιχθεί σε φυσιογνωμία για τους Ολλανδούς και να σφραγίσει τη νίκη (2-0) στον τελικό μ' ένα γκολ που οι φίλαθλοι ανακαλούν πρώτο στη μνήμη όταν γίνεται αναφορά στο Euro.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Δανοί, που κυριολεκτικά συγκεντρώθηκαν από τις παραλίες για να συγκροτήσουν την ομάδα που θα αντικαθιστούσε τη Γιουγκοσλαβία στη διοργάνωση, απέσπασαν «λευκή» ισοπαλία από τους Αγγλους στο πρώτο ματς. Το αποτέλεσμα αυτό όμως έμοιαζε περισσότερο με νίκη, με δεδομένη τη φυσική κατάσταση των παικτών της Δανίας εκείνη την περίοδο. Στην πορεία της προς την κατάκτηση του τίτλου πέτυχε μόλις μία νίκη, στη φάση των ομίλων κόντρα στη Γαλλία, και στα ημιτελικά απέκλεισε στα πέναλτι την Ολλανδία. Η νίκη 2-0 κόντρα στη Γερμανία στον τελικό παρέμενε η μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι το 2004.

Ξεκίνημα με το δεξί
Από το 1980, οπότε και η διοργάνωση άλλαξε μορφή, οι μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης έδειχναν τα... δόντια τους από το ξεκίνημα. Με γκολ του Ρουμενίγκε η Δυτική Γερμανία επικράτησε της κατόχου του τίτλου Τσεχοσλοβακίας στο πρώτο παιχνίδι της στη φάση των ομίλων.

Το 1984 η οικοδέσποινα Γαλλία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης νίκησε 1-0 τη Δανία χάρη σε τέρμα που σημείωσε ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα ο παίκτης που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε ευρωπαϊκό τουρνουά. Χάρη στα εννέα γκολ του αρχηγού οι «τρικολόρ» έφτασαν μέχρι τον τελικό και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, νικώντας 2-0 την Ισπανία.

Οι Γάλλοι έφτασαν και πάλι στην κορυφή το 2000 χάρη στο χρυσό γκολ που πέτυχε ο Νταβίντ Τρεζεγκέ στην παράταση κόντρα στην Ιταλία. Νικηφόρο ήταν και το ξεκίνημά τους στο τουρνουά, στο οποίο επικράτησαν 3-0 της Δανίας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Το 1996 το έργο είχε την ίδια κατάληξη τόσο στην πρεμιέρα όσο και στον τελικό. Πρωταγωνίστριες η Γερμανία και η Τσεχία, οι οποίες κοντραρίστηκαν στο πρώτο ματς του τρίτου ομίλου, στο οποίο τα «πάντσερ» πήραν τη νίκη με 2-0. Η τύχη έφερε ξανά τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στον τελικό. Οι Τσέχοι, αν και προηγήθηκαν στο σκορ, γνώρισαν την ήττα από τα δύο γκολ που πέτυχε ο Ολιβερ Μπίρχοφ.

Την επόμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να ζορίσουμε το μυαλό μας για να το βρούμε. Το 2004 η Εθνική μας ομάδα επικράτησε 2-1 της διοργανώτριας Πορτογαλίας στην πρεμιέρα και κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας ξανά στον τελικό 1-0.

Πάντως, η προϊστορία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο όπως στα Μουντιάλ. Εκεί δεν υπάρχει ομάδα που να έχει κατακτήσει τον τίτλο έχοντας ξεκινήσει με ήττα, όπως η Ολλανδία στο Euro το 1988. Κι αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ανταγωνιστικό είναι το επίπεδο των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Επίσης από το 1960 μέχρι τις μέρες μας μόνο τρεις διοργανωτές πήραν το Κύπελλο. Η Ισπανία το 1964, η Ιταλία το 1968 και η Γαλλία το 1984 μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τη δύναμη της έδρας! Ρωτήστε και τους Πορτογάλους για το 2004!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube