Μπορεί οι φήμες για την αποχώρηση αρκετών παικτών από την Τσέλσι αυτό το καλοκαίρι να πληθαίνουν, όμως οι προβλέψεις για τη νέα σεζόν θέλουν τους Λονδρέζους να διατηρούν τα σκήπτρα στις δαπάνες για το έμψυχο δυναμικό.
Η πολιτική του Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν αλλάζει και είναι διατεθειμένος να προσφέρει γη και ύδωρ σε όσους αποφασίσουν να παραμείνουν, όπως και σε αυτούς που θα περάσουν το κατώφλι του «Στάμφορντ Μπριτζ». Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αγγλικών εφημερίδων, ο Ρώσος μεγιστάνας προσφέρει στον Φρανκ Λαμπάρντ εβδομαδιαίο μισθό 150.000 λιρών, προκειμένου να μην τον δει να φορά τη φανέλα της Ιντερ.
Υπολογίζεται πως μέχρι την προηγούμενη σεζόν ο Αμπράμοβιτς είχε εκταμιεύσει για λογαριασμό της Τσέλσι περίπου 575 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση σε οποιονδήποτε σύλλογο από έναν και μόνο χρηματοδότη.
Και όσο και αν στην Ελλάδα διά στόματος Αντρέα Βγενόπουλου ειπώθηκε πως αν ενωθούν οικονομικά οι πρωτεργάτες της «ΠΕΚ» είναι ισχυρότεροι του Αμπράμοβιτς, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατον!
Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όμως στην περίπτωση του Αμπράμοβιτς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η άνεση του ιδιοκτήτη των «μπλε» να ξοδεύει τα χρήματα για ποδοσφαιριστές φέρνει την Τσέλσι στην πρώτη θέση των δαπανών για μισθούς που ξεπέρασαν τα 130 εκατομμύρια λίρες τη σεζόν 2006-07, παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Για το ίδιο διάστημα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δαπάνησε 92 εκατομμύρια και η Αρσεναλ 89 εκατομμύρια, ενώ η Λίβερπουλ, που έφτασε μέχρι τον τελικό της Αθήνας, πλήρωσε περίπου 78 εκατομμύρια.
Για πρώτη φορά μετά το 2000 οι δαπάνες για ποδοσφαιριστές παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ και ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κάποιες ομάδες που αγωνίστηκαν στη μεγάλη κατηγορία τη σεζόν 2006-07 ξεπέρασαν κατά πολύ τον εαυτό τους, όπως η Ρέντινγκ (που την προηγούμενη χρονιά, το 2005-2006, αγωνιζόταν στην Τσάμπιονσιπ) και τα έξοδα της οποίας για τους μισθούς αυξήθηκαν κατά 109%.
Λογικό φαίνεται πως μόλις οκτώ από τις είκοσι ομάδες κατέγραψαν κέρδη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η νέα τηλεοπτική συμφωνία αναμένεται να δώσει νέα ανάσα στους συλλόγους και όπως υπολογίζει η εταιρεία Deloitte στην ετήσια αναφορά της, τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ να αγγίξουν τα 2 δισ. λίρες την επόμενη χρονιά. Η διαφορά με το επόμενο στη λίστα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Κερδισμένο σε αυτή την περίπτωση θα βγει και το βρετανικό Δημόσιο, αρκεί να υπολογίσει κάποιος πως την περασμένη χρονιά η Πρέμιερ Λιγκ κατέβαλε για φόρους στο κράτος 700 εκατομμύρια λίρες!
Η οικονομική δυνατότητα που έχουν οι αγγλικές ομάδες είναι τέτοια που επιτρέπει ακόμα και στις μικρομεσαίες να ανταγωνιστούν σημαντικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους και ολοένα και περισσότεροι ξένοι ποδοσφαιριστές θα φτάνουν στο νησί, εκτός και αν περάσουν τα περιοριστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ. Χαρακτηριστικό είναι πως ο αριθμός των παικτών που ξεκίνησαν φέτος σε αγώνα της Πρέμιερσιπ και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην εθνική ομάδα της Αγγλίας χτύπησε… limit down. Μόλις 170 ποδοσφαιριστές από τους 498 που βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα σε παιχνίδι της μεγάλης κατηγορίας την περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες ήταν Αγγλοι, δηλαδή μόλις το 34,1% του συνόλου. Πρόκειται για σημαντική πτώση σε σχέση με τη σεζόν 2006/07, όταν οι Αγγλοι έφταναν τους 191 (38%) και ακόμα μεγαλύτερη αν συγκριθεί με την περίοδο 2000-01 όταν ήταν 207.
Άλλοι τα πολλά, άλλοι τα χρέη
Η λίστα επιβεβαιώνει τον ετερόκλητο κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ. Γιατί, ενώ ο αρχηγός της Τσέλσι, Τζον Τέρι, με 130.000 λίρες εβδομαδιαίο μισθό είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία, η ομάδα του είναι και η περισσότερο χρεωμένη εταιρεία! Το χρέος ανέρχεται σε 620 εκατομμύρια λίρες και κάποιοι λένε πως αν μία μέρα ο Αμπράμοβιτς παρατήσει την ομάδα, η χρεοκοπία της θεωρείται βέβαιη!
Δαπάνες για μισθούς στην Αγγλία το 2006-07 (σε λίρες)
Τσέλσι 132,817 εκατ.
Μάντσεστερ Γιουν. 92,310 εκατ.
Αρσεναλ 89,703 εκατ.
Λίβερπουλ 77,589 εκατ.
Νιούκαστλ 63,475 εκατ.
Συνολικές δαπάνες για μισθούς το 2006-07 (σε ευρώ)
Premier League 1,4 δισ.
Primera Division 822 εκατ.
Serie A 722 εκατ.
Bundesliga 620 εκατ.
Ligue 1 619 εκατ.