Aς πούμε δυο-τρία πράγματα για το νέο διοικητικό σχήμα του ΠΑΟ, για όλους εκείνους στους οποίους αρέσουν τα βαριά παραγοντικά θέματα. Ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας διαδέχθηκε τον Αργύρη Μήτσου, που ήταν απλώς ένας front man του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Θυμάμαι ότι όταν είχε αναλάβει ο γιατρός, ήμουν στο «Βήμα» και με είχαν ρωτήσει αν η επιλογή του σημαίνει άνοιγμα της οικογένειας προς το ΠΑΣΟΚ –είχα βάλει τα γέλια, αλλά ο συνομιλητής μου μιλούσε πολύ σοβαρά! Τελικώς, η επιλογή του Μήτσου δεν ήταν παρά ο προβιβασμός σε μια τιμητική θέση ενός καλού συνεργάτη, που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει παντού τον ΠΑΟ ευπρεπώς: ο Πατέρας θα είναι άλλου τύπου πρόεδρος. Προφανώς στην επιλογή του δεν μέτρησε τόσο ότι έχει πείρα στη συγκεκριμένη θέση (από το πέρασμά του στον Εθνικό ο άνθρωπος έχει ελάχιστα καλά να θυμάται κι άφησε ελάχιστα καλά να θυμόμαστε) όσο ότι είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τις καθοριστικές πρωτοβουλίες για τον ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στον μεγαλομέτοχο Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον λαοπρόβλητο Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο Πατέρας είναι πρόεδρος κοινής αποδοχής –όμως είναι κυρίως φίλος του Τζίγκερ. Είμαι περίεργος αν θα ασχοληθεί με τη Σούπερ Λίγκα, όπως και ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στην ΕΠΟ. Ο ίδιος λέει σε όλους ότι περιμένει να τελειώσει το Πανευρωπαϊκό κι έχει να πει κατ' ιδίαν με πολλούς πολλά.
Ψηλός
Η «κοινή αποδοχή» ήταν το βασικό ζητούμενο και για τη στελέχωση των υπόλοιπων σημαντικών θέσεων. Ο Α' αντιπρόεδρος Αντώνης Αντωνιάδης (αυτό το Α' σημαίνει ότι θα υπάρξει κι ένας Β' που θα είναι μάλλον δικηγόρος και επί της ουσίας ο αντικαταστάτης του Γιώργου Στράτου) προβλήθηκε ως σύμβολο της Παναθηναϊκής ενότητας. Ο Αντωνιάδης είναι εκπρόσωπος της σχεδόν αποκλεισμένης από τα διοικητικά πράγματα «γενιάς του Γουέμπλεϊ», αλλά ποτέ δεν έκανε σκληρή κριτική στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι παλαίμαχοι, ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια. Ο «ψηλός» έχει επίσης άριστες σχέσεις με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ο οποίος, από ό,τι μαθαίνω, πρότεινε και τη χρησιμοποίησή του. Ο Τζίγκερ λέγεται ότι δεν ήθελε να πάρουν ενεργούς ρόλους κάποιοι που τον τελευταίο καιρό τού έκαναν χοντρές επιθέσεις (ο Δομάζος ή ο Σούρπης π.χ.) για να μη φανεί ότι συνθηκολόγησε και δέχτηκε όρους κι επίσης δεν ήθελε να χρησιμοποιηθούν άνθρωποι των οποίων η «Πράσινη» είχε αναγγείλει την είσοδο στην ΠΑΕ. Ο Τύπος στην ιστορία των διοικητικών αλλαγών του ΠΑΟ έχει παίξει τεράστιο ρόλο: όλοι οι εμπλεκόμενοι διάβαζαν «Πράσινη» και «Derby» φανατικά και μάλιστα στο πρώτο κιόλας ραντεβού του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Ανδρέα Βγενόπουλου είχαν ζητηθεί αμοιβαίες εξηγήσεις για λογιών λογιών δημοσιεύματα.
Ελεγχος
Χαμηλών τόνων είναι και ο άνθρωπος-κλειδί του οργανογράμματος, ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος, Κώστας Αντωνίου. Ο Αντωνίου έχει δεδομένα καλές σχέσεις με τον Τζίγκερ και τους ανθρώπους του στην ΠΑΕ –ήταν αρθρογράφος του «Derby», αρεστός εκπρόσωπος του ΠΑΟ στις εκπομπές και τις μεταδόσεις της ΝΕΤ και ένα από τα μέλη της αποστολής στο χριστουγεννιάτικο ταξίδι των στελεχών της ΠΑΕ στη Νέα Υόρκη στην παραδοσιακή τους επίσκεψη στους συνδέσμους της Ομογένειας. Νομίζω ότι ο Αντώνιου θα έμπαινε στον ΠΑΟ ακόμα κι αν δεν ιδρυόταν ο συνασπισμός της πολυμετοχικότητας –απλώς θα ήταν διακριτός ο ρόλος του σε σχέση με αυτόν του Βέλιτς. Επειδή απομένει να οριστεί ένας ακόμα αντιπρόεδρος, η λογική λέει ότι αυτός θα είναι άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Βγενόπουλου –όμως αυτό απομένει να το δούμε. Γιατί έχω την υποψία ότι ο Βγενόπουλος, μολονότι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχει δεσμευτεί να βάλει 20 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις δεν μου μοιάζει να έχει διάθεση να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα διοικητικά και να αναλάβει κάποια ευθύνη που να ξεπερνά τον απλό έλεγχο.
Ρόλος
Μολονότι από στελέχη της πρώην «ΠΕΚ» κυκλοφορούν φήμες για ελέγχους στα οικονομικά της ΠΑΕ και στελέχωση της ομάδας με ανθρώπους του Βγενόπουλου, η εντύπωση που έχω είναι ότι ο ιδρυτής της «ΠΕΚ» δεν θα θελήσει να αναλάβει κάποιον ενεργό ρόλο –πόσω μάλλον να εκπροσωπηθεί στο διοικητικό σχήμα από τρίτους. Γιατί να το κάνει; Αν του χρόνου ο ΠΑΟ κερδίσει κάτι σημαντικό, ο «Βγενό» θα είναι έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος που βοήθησε καθοριστικά την ΠΑΕ στο να αλλάξει σελίδα. Αν προκύψει μια αποτυχία, ο άφθαρτος, πανέξυπνος Βγενόπουλος θα έχει την ευκαιρία να παίξει για δεύτερη φορά τον ρόλο του λαϊκού ηγέτη, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά ο ίδιος τη στελέχωση του νέου διοικητικού σχήματος χωρίς συμβιβασμούς.
Ανασχηματισμός
Φτάνουν αυτού του τύπου οι διοικητικές αλλαγές για να αλλάξει πρόσωπο ο Παναθηναϊκός; Ομολογώ ότι το νέο διοικητικό σχήμα μου μοιάζει λίγο σαν ανασχηματισμός του Τζίγκερ –σαν διευρυμένη κυβέρνηση Τζίγκερ. Από την προηγούμενη κυβέρνηση βλέπω να λείπουν πιο πολύ κι από τον Μήτσου ο Στράτος κι ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Χρήστος Αθανασόπουλος –ο Βέλιτς άλλαξε πόστο και οι άλλοι παραμένουν στη θέση τους. Για να δούμε τι θα ακολουθήσει…
Αυτό είναι είδηση...
Old fashion blazer
Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, πρέπει να σας πω ότι στον τρίτο όροφο του «Χίθροου», στo εξαιρετικό fish restaurant του αγγλικού αεροδρομίου, συνάντησα τον Μάνο Μαυροκουλάκη –ήταν 12 το μεσημέρι τοπική ώρα κι ο Μister συνόδευε με ένα ελαφρύ Don Perignοn ένα ελαφρύ πιάτο με φρέσκο σολομό. «Μα θα έπρεπε να είσαι στην Αθήνα να διεκδικείς τη θέση του προέδρου του ΠΑΟ», του είπα έκπληκτος, μια και ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενα να δω. «Ακουσε, νεαρέ μου», είπε. «Εχω μια παράδοση 19 ολόκληρων χρόνων να έρχομαι τον Μάιο στη βρετανική πρωτεύουσα για να διαλέξω τα blazer του ερχόμενου χειμώνα», μου είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα τη χαλούσε «γιατί στην Αθήνα ο Βγενόπουλος κατάφερε να πείσει τον Γιάννη και τους Ντάλτον να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά». «Μα η θέση του προέδρου είναι πολύ σημαντική», αντέτεινα. «Οχι», απάντησε ο Μister, «κάποτε θα καταλάβεις ότι στη ζωή λίγα πράγματα είναι πιο σημαντικά από ένα καλό blazer», κατέληξε. Μιλώντας για τον Μister κι επειδή πρόκειται για διακεκριμένο χιουμορίστα, πρέπει να σας πω το τελευταίο που κυκλοφορεί: τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, λέει, τον έβαλε στο ποδόσφαιρο ο πατέρας του. Αλλά επειδή αυτός το ποδόσφαιρο δεν το πολυγουστάρει, βρήκε έναν άλλον Πατέρα.