Του Δημήτρη Ευαγγελάτου

Είναι γνωστό από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ότι ο Οτο Ρεχάγκελ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Πάνω απ' όλα φροντίζει -σε συνεργασία πάντα με την ΕΠΟ- ώστε να μην υπάρχουν παρείσακτοι κοντά στην ομάδα. Πριν από λίγο καιρό η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να βάλει δίπλα του έναν εκπρόσωπο για τα οργανωτικά θέματα, όπως συνηθίζεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Ανθρωπο αγνώστου (για τον ίδιο τον Οτο) ταυτότητας.

Ο Γερμανός αντέδρασε. Δεν θέλει κανέναν στο ξενοδοχείο που να μην τον ξέρει καλά και να μην είναι 100% τσεκαρισμένο ότι δεν θα ενοχλήσει τους διεθνείς. Διότι κανείς δεν πρέπει να τους αποσπά την προσοχή για το παραμικρό και όλα πρέπει να είναι υπό απόλυτο έλεγχο.

Ο Ρεχάγκελ το πάλεψε, πίεσε καταστάσεις, έγινε ασφυκτικά επίμονος στο φινάλε και τελικά πέτυχε τον στόχο του. Το πρόσωπο άλλαξε. Ο άνθρωπος που θα βρίσκεται στο πλευρό των διεθνών είναι τελικά ένας παλιός γνώριμος. Ο Ελβετός Φράνκο Μορέτι, που φέρει την ιδιότητα του liaison officer της ΟΥΕΦΑ και, όπως καταλάβατε, επελέγη από τον ίδιο τον Ρεχάγκελ, με πρέσινγκ και επιμονή, για να είναι δίπλα στην ομάδα. Είναι ο μοναδικός πλην του εθνικού τιμ (φροντιστές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) και του Βασίλη Χατζηαποστόλου που θα διαμείνει μαζί με την Εθνική στο Σάλτσμπουργκ.

Ας διηγηθούμε, όμως, με πιο αναλυτικό τρόπο την όλη ιστορία. Πριν από λίγο καιρό ο Οτο Ρεχάγκελ ταξίδεψε στο Σάλτσμπουργκ με τον Γιάννη Τοπαλίδη και τον Σοφοκλή Πιλάβιο. Εκεί ενημερώθηκε για την επιλογή της ΟΥΕΦΑ να ορίσει έναν εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής. Αντέδρασε άμεσα. Τηλεφώνησε στον Βασίλη Γκαγκάτση και του ζήτησε να κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για να αλλάξει ο εκπρόσωπος. Του ζήτησε να προσπαθήσει ώστε να τοποθετηθεί αυτός που τελικά επελέγη, ο Ελβετός Μορέτι.

Ο Γερμανός πίεσε καταστάσεις, η διοίκηση το πήρε πάνω της και τελικά πέρασε το δικό του. Το πείσμα του Οτο έπιασε για άλλη μια φορά τόπο, αλλά ιδιαίτερα καθοριστική σε αυτή την εξέλιξη ήταν η συμβολή της ΕΠΟ, διότι αν δεν είχε η Ελληνική Ομοσπονδία τόσο καλές σχέσεις με την ΟΥΕΦΑ, η αλλαγή που προαναφέραμε δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή.

Το επάγγελμα του Φράνκο Μορέτι είναι μάνατζερ, αλλά μην πάει το μυαλό σας σε παίκτες, μεταγραφές κ.λπ. Ο τύπος δουλεύει κυρίως με προπονητικά κέντρα. Αυτός είχε προτείνει το 2004 στον Ρεχάγκελ το Μπαντ Ραγκάζ, όπου έγινε η προετοιμασία της Εθνικής. Μάλιστα, ήταν εκεί και είχε γνωρίσει τους ποδοσφαιριστές, τους οποίους είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει χθες στο ξενοδοχείο τους στη Φρανκφούρτη («Hotel Kempinsi Gravenbruch»). Εν συνεχεία επέστρεψε στην πατρίδα του και πλέον αναμένεται να ενσωματωθεί στην αποστολή όταν αυτή μεταβεί στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Ρεχάγκελ έχει πολύ καλή σχέση μαζί του. Στην κλήρωση του Μουντιάλ, στο Ντέρμπαν, είχαν περάσει σχεδόν ολόκληρο 24ωρο μαζί. Μάλιστα, τη διαπίστευση για τη διαδικασία της κλήρωσης ο Ελβετός την είχε εξασφαλίσει μέσω της ΕΠΟ, δείγμα των πολύ καλών σχέσεων που έχει γενικά με την ελληνική πλευρά.

Ο Φράνκο Μορέτι ουσιαστικά θα είναι ο συνδετικός κρίκος της ελληνικής αποστολής με την ΟΥΕΦΑ και βασική του αρμοδιότητα θα είναι να λύνει όλα τα οργανωτικής φύσεως ζητήματα που προκύπτουν. Οι παίκτες τον θεωρούν γουρλή και δεν έχουν άδικο. Θυμούνται ότι τον είχαν κάποιες μέρες μαζί τους (στην Ελβετία) πριν από το Euro 2004. Ο,τι τους θυμίζει εκείνη την εποχή το εκλαμβάνουν ως γούρι. Γι' αυτό και τον υποδέχθηκαν με ευχάριστη διάθεση...

Μια και έφερε η κουβέντα τα γούρια, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Μπαντ Ραγκάζ όσο και στην Πορτογαλία μοναδικός εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΕΠΟ στο ξενοδοχείο της Εθνικής ήταν ο αντιπρόεδρος Βασίλης Χατζηαποστόλου. Οπως ακριβώς και τώρα, εν όψει Euro 2008.

Οι παίκτες μένουν σε μονόκλινα δωμάτια, το ίδιο και τα άλλα μέλη της αποστολής (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, φροντιστές κ.λπ.), προκειμένου να έχουν όλοι την ησυχία τους και να μπορούν όταν θέλουν να περάσουν κάποιες ώρες μόνοι τους και να ξεκουραστούν. Ολο το πρόγραμμα του Ρεχάγκελ έχει στόχο τη χαλάρωση. Ξεχάστε, δηλαδή, τους τίτλους των ρεπορτάζ από τις καλοκαιρινές προετοιμασίες των ομάδων του στυλ «καταπίνουν χιλιόμετρα», «ανεβαίνουν γολγοθά» κ.λπ. Στη Φρανκφούρτη οι διεθνείς ούτε χιλιόμετρα καταπίνουν ούτε Γολγοθά ανεβαίνουν. Ο Οτο προσπαθεί να τους αποφορτίσει, διότι θεωρεί ότι αυτό είναι που τους χρειάζεται έπειτα από μια άκρως κουραστική σεζόν. Η γνωστή συνταγή, δηλαδή. Οπως στην Πορτογαλία…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube