Του Χρήστου Μουτσάκη

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αντώνης Ρέμος μαζί με τον Μπάμπη Ξανθόπουλο ήταν οι δύο άνθρωποι που στήριξαν την ιδέα ενός Ηρακλή που θα διοικείται από δικούς του ανθρώπους. Τους δύο άνδρες συνέδεε φιλία ετών και η «καψούρα» για τον «Γηραιό», τον οποίο έβλεπαν να αργοπεθαίνει στα χέρια του Γιώργου Σπανουδάκη, που είχε εξαντλήσει τους άσους επιβίωσης στον Ηρακλή (πωλήσεις παικτών) από το μανίκι του.

Από τις 19 Ιουλίου που ανέλαβαν τη χρεωμένη ως το λαιμό ΠΑΕ (περίπου 9 εκατ. ευρώ), μαζί με τους Νίκο Χαΐτογλου και Φώτη Κορκόβελο, έχοντας στο συμβούλιο τον ειδικό σε οικονομικά ζητήματα και δεξί χέρι του Ρέμου, Δήμο Πολύκαρπο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η σχέση του προέδρου Ρέμου και του αντιπροέδρου Ξανθόπουλου πέρασε πολλές δοκιμασίες και τελικά ύστερα από 301 μέρες κοινής παρουσίας και προσπάθειας στη διοίκηση για να ορθοποδήσει ο «Γηραιός», ο Μπάμπης Ξανθόπουλος υπέβαλε γραπτώς (χθες) την παραίτησή του και αποχώρησε. Η είδηση της παραίτησης προκάλεσε έκπληξη σε όσους δεν γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη Μίκρα. Σε όσους όμως βρίσκονται μέσα σε αυτήν καμία. Η ανακοίνωση από τον Μπάμπη Ξανθόπουλο αναφέρει ότι η παραίτηση αφορά «λόγους ηθικής τάξης».

Το τελευταίο διάστημα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής ένιωθε ότι παραγκωνίζεται. Οτι εν αγνοία του λαμβάνονταν αποφάσεις ή σε άλλες περιπτώσεις παίρνονταν αποφάσεις παρά τη θέλησή του και προφανώς αυτό τον έκανε να πιστεύει ότι η πορεία με τον αδελφικό φίλο του, Αντώνη Ρέμο, στον Ηρακλή έπαψε πλέον να είναι κοινή. Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που τον ενόχλησαν από τον περασμένο χειμώνα μέχρι και την ημέρα της γενικής συνέλευσης της ΠΑΕ στις 7 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία αποφάσισε ουσιαστικά να θέσει εαυτόν εκτός Ηρακλή και είχε ενημερώσει γι' αυτό συνεργάτες του. Από εκείνη την ημέρα κι έπειτα όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με ζητήματα του Ηρακλή, αλλά ούτε καν βρισκόταν στα γραφεία της ΠΑΕ. Γι' αυτό και παρέπεμψε στον Ρέμο τις συζητήσεις με τους Ραγκουέλ και Τσάβι για τη λύση της συνεργασίας και αυτές με τους Μαλαγένιο, Γκαρσία και Μπαντή για την ανανέωση των συμβολαίων τους. Και απλά περίμενε μέχρι την περασμένη Τρίτη την επιστροφή του Ρέμου από τη Νότια Αφρική για να επισημοποιήσει την αποχώρησή του.

Το κλίμα άρχισε να στραβώνει λόγω του Μανέλ Φερέρ. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν υπήρχε πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που ο Ισπανός ατζέντης ζήτησε να αναλάβει το αθλητικό μάνατζμεντ του Ηρακλή και να παίρνει αυτός όλες τις αποφάσεις, ο Ξανθόπουλος στράβωσε. Και μόνο ο χαρακτηρισμός «αφεντικό» που αποδόθηκε από τον Τύπο στον Φερέρ εξόργιζε τον πρώην αντιπρόεδρο του Ηρακλή. Ο Ρέμος έδειχνε πιο διαλλακτικός σε αυτή την προοπτική. Εξαρχής θεωρούσε ότι ο Φερέρ είναι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορείς να του εμπιστευτείς το αθλητικό μάνατζμεντ, λόγω των γνώσεων και κυρίως των διασυνδέσεων που έχει ανά τον κόσμο. Πίστευε ότι ο Φερέρ μπορεί να τους κάνει τη δουλειά με μικρότερο κόστος. Αυτό διαφοροποιούσε τον Φερέρ από τους άλλους μάνατζερ στο μυαλό του Ρέμου. Ο Ξανθόπουλος ήταν απόλυτος ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και ούτε πρέπει να συμβεί. Ο Ρέμος όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσε να ισορροπήσει την κατάσταση και πίστευε ότι θα μπορέσει να βρει τη λύση για να συνυπάρξουν ο Ξανθόπουλος με τον Ισπανό ατζέντη στον Ηρακλή. Πολλοί εικάζουν ότι «ο Φερέρ είναι αυτός που έφαγε τον Ξανθόπουλο». Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Ρέμος μπορεί να τους ήθελε και τους δύο, όμως ουδέποτε τους έβαλε στη ζυγαριά. Αν προέκυπτε ντε φάκτο ζήτημα «Ξανθόπουλος ή Φερέρ», ο πρόεδρος του «Γηραιού» δεν θα χαλούσε ποτέ τη σχέση του με τον Ξανθόπουλο και θα έκανε πίσω.

Ενα άλλο ζήτημα που ενόχλησε τον αποχωρούντα αντιπρόεδρο της «κυανόλευκης» ΠΑΕ αφορά τους χειρισμούς στην πώληση του Γιάννη Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό. Η πρόταση των «ερυθρολεύκων» να γίνει η μεταγραφή και να αφήσουν το νεαρό διεθνή ως δανεικό στον Ηρακλή για ένα χρόνο (όπως συνέβη και στην περίπτωση του Χάρη Παππά με τον Απόλλωνα), ικανοποίησε τους διοικούντες, όχι όμως τον Ξανθόπουλο. Ο τελευταίος φέρεται να επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή της μεταγραφής ότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για διετή δανεισμό του Παπαδόπουλου. Ο Ολυμπιακός δεν συμφωνούσε με αυτή την προοπτική και η συμφωνία έκλεισε στον ένα χρόνο. Ενδεχομένως να μη γινόταν διαφορετικά, μια και αν χαλούσε η μεταγραφή, ο Ηρακλής δεν θα μπορούσε να εισπράξει το ρευστό που ήταν απαραίτητο για το ταμείο.

Διαφωνία φαίνεται να υπήρχε και σε αντίστοιχους χειρισμούς για τον Πάρντο. Ανθρωποι που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι ο Ξανθόπουλος δεν ήθελε να παραχωρηθεί στον Ολυμπιακό, αλλά στη Λα Κορούνια, από τις δύο ομάδες που αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον 25χρονο τερματοφύλακα. Στην υπόθεση λέγεται ότι υπάρχουν άγνωστες λεπτομέρειες όσον αφορά αυτή τη διαφωνία.

Η τελευταία διαφωνία, που ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή της παραίτησης, είχε να κάνει με την απαίτηση του Γιώργου Σπανουδάκη να εκπροσωπηθεί στη γενική συνέλευση της ΠΑΕ είτε από τον Ρέμο είτε από τον Ξανθόπουλο και να απαλλαγεί από τα πεπραγμένα του στον Ηρακλή για να προχωρήσει η μεταβίβαση των μετοχών. Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος απουσίαζε στη Νότια Αφρική για επαγγελματικούς λόγους, ο κλήρος έπεφτε στον Ξανθόπουλο, ο οποίος δεν ήθελε να είναι αυτός που θα ψήφιζε υπέρ της απαλλαγής Σπανουδάκη. Το γεγονός ότι εξουσιοδοτήθηκε εν αγνοία του να εκπροσωπήσει τον Σπανουδάκη στη γενική συνέλευση για τον απαλλάξει, τον εξόργισε. Εν τέλει την εκπροσώπηση του πρώην προέδρου ανέλαβε ο νομικός Δημήτρης Καρπετόπουλος, εκ των συνεργατών του νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ, Χάρη Γρηγορίου.

Στους τέσσερις παραπάνω λόγους υπάρχει ένας ακόμα που ίσως τελικά και να τους ανατρέπει. Οχι ως γεγονότα, αλλά στο ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν αφορμές και ότι η πραγματική αιτία είναι άλλη. Ανθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν υποστηρίζουν σταθερά ότι ο Μπάμπης Ξανθόπουλος είχε τάσεις αποχώρησης από τον χειμώνα. Οι οικονομικές εκκρεμότητες της ΠΑΕ ξεφύτρωναν η μία πίσω από την άλλη και τον είχαν αποθαρρύνει. Θεωρούσε δυσβάσταχτο έως και επικίνδυνο για τον ίδιο το (οικονομικό) βάρος της ΠΑΕ και στο πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχε η αποχώρηση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube